Bucurestiul ar putea primi o a treia scrisoare din partea Comisiei Europene, care solicita informatii complete despre posibile centre de detentie al CIA pe teritoriul Romaniei. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant pe justitie, Friso Roscam Abbing - transmite Radio Romania Actualitati. In acelasi timp, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, considera ca autoritatile romane nu au facut toate eforturile necesare pentru aflarea adevarului. Mai mult, responsabilul european crede ca un rol important pentru a afla exact daca in Romania au existat sau nu centre de detentie ale CIA ii revine acum societatii civile.

Raportul redactat de elvetianul Dick Marty, aprobat de Consiliul Europei, acuza Romania si Polonia ca au gazduit centre de detentie intre anii 2003-2005. Documentul se bazeaza pe declaratiile a mai mult de 30 de oficiali ai serviciilor secrete din Europa si SUA. Autoritatile din Polonia si Romania au respins acuzatiile, unul din motive fiind ca niciuna dintre surse nu este identificata. Dick Marty a sustinut ideea surselor anonime, spunand ca acestea trebuie aparate, deoarece altfel ar fi acuzati de inalta tradare de statele carora apartin.

Presedintele american George Bush a recunoscut, in septembrie 2006, ca detinuti ai CIA, cu functii de conducere in al Qaeda, au fost tinuti in inchisori secrete din afara SUA, dar nu a precizat in ce tari.