Consilierul pe politica externa al candidatului republican pentru Casa Alba si fondatorul Project on Transitional Democracies, Bruce Jackson, a atacat puternic Germania pentru opozitia sa privind acordarea MAP Georgiei si Ucrainei, cerandu-le germanilor sa isi prezinte public motivatia pentru opozitia lor. Jackson crede, in acelasi timp, ca atitudinea presedintelui Putin la Summitul NATO ne ca arata cel mai fermecator presedinte rus vazut vreodata.

Rep: Credeti ca Georgia si Ucraina vor obtine Membership Action Plan la Summitul NATO de la Bucuresti, fiind martor la opozitia ferma a Germaniei, exprimata de ambasadorul german in Marea Britanie, Wolfgang Ischinger?

Bruce Jackson: Am inteles ca presedintele SUA a dat asigurari ca a luat o decizie, iar raspunsul este da.

Rep: Totusi, astazi (n.r. miercuri), ministrul de externe german, Steinmeier, as recomandat NATO sa nu forteze limitele in relatia cu Rusia.

Bruce Jackson: Daca ne-am fi ghidat dupa sfaturile Germaniei despre cum sa conducem relatiile cu Rusia, am fi trait si astazi tot in Evul Mediu.

Rep: Sunteti foarte dur cu germanii.

Bruce Jackson: Este un dialog intre democratii, suntem aliati apropiati, asa ca putem vorbi sincer si deschis. Am spus astazi ca pozitia Germaniei de a intarzia Estul si de a ceda Rusiei este una gresita. Sfatul pe care mi l-au dat in privinta integrarii balticilor a fost gresit, sfatul pe care ni l-au dat sa nu integram Romania a fost gresit.

Niciodata cand am luat o decizie pozitiva privind extinderea NATO nu am avut niciun motiv sa regretam. Niciodata. Iar ei ne-au spus ca daca vom face ceva, o vom regreta. Daca spun asta, atunci trebuie sa o demonstreze. pentru ca nu s-a intamplat sa luam o decizie gresita in istoria moderna.

Rep:Prin urmare, gazul rusesc este atat de important pentru Germania incat se opun fiecarei decizii care ar putea leza Rusia?

Bruce Jackson: Nu le cunosc motivatia, pentru ca nu si-au dezvaluit niciodata adevaratele motive ale opozitiei.

Rep: Dar ce suspiciuni aveti?

Bruce Jackson: Nu cred ca este bine sa avem suspiciuni asupra motivatiilor aliatilor. Tot ceea ce au spus astazi nu poate fi adevarat si nu putem crede ca ei cred in asta (n.r. ambasadorul Ischinger a spus, intr-o dezbatere organizata de German Marshall Fund, ca Germania este autoarea extinderii). Presedintele SUA si alte tari vor sa stie care este adevaratul motiv al opozitie lor si ei trebuie sa il anunte public, daca cred in el.

Rep:Sunteti foarte optimist in ceea ce priveste acordarea MAP celor doua tari.

Bruce Jackson: Sunt foarte optimist in privinta civilizatiei europene, dar mi se spune ca optimismul este deplasat.

Rep: In dezbaterile de marti seara s-a aratat ca Rusia trebuie sa primeasca din partea NATO un mesaj puternic, daca Georgia si Ucraina nu vor primi MAP. Iar acest mesaj ar trebuie sa fie inteles in genul: "Jos mainile (hands off) de pe cele doua tari!" Cum credeti ca ar putea transmite NATO acest mesaj, care ar fi modalitatea?

Bruce Jackson: E interesant ca intrebarile presei europene pornesc de la premisa: odata ce-am esuat si e un dezastru, atunci ce ar trebui sa facem? Sa respingem aceasta premisa. Suntem perfect capabili sa luam aceasta decizie pentru Georgia si Ucraina, am fost capabili sa luam decizii in ultimii 59 de ani.

Daca nu-mi veti spune ca aceasta generatie de europeni este mai slaba si mai egoista decat cele anterioare, nu e nimic dificil in luare aceastei decizii.

Rep: Nu va voi spune asta, insa sunt pesimista ca se va reusi schimbarea optiunii germanilor, francezilor si a celorlalte tari care se opun.

Bruce Jackson: Nu fiti pesimista.

Rep: Si, daca nu suntem pesimisti, cum va reactiona Rusia daca cele doua tari obtin Membership Action Plan-ul?

Bruce Jackson: Rusia va considera ca e de dorit ceea ce a devenit inevitabil. Odata ce o vom face, va accepta.

Rep: Va deveni mai tacuta, mai putin vehementa asa cum a facut in cazul declaratii independentei Kosovo?

Bruce Jackson: Cred ca Putin va veni astazi la Bucuresti (n.r. de fapt, presedintele rus soseste joi in Romania) ca sa faca un exerciu de sarm si va fi cel mai sarmant lider rus pe care l-ati vazut. Nu va veni aici sa se enerveze. Vreti sa pariem pe 5 dolari?

Bruce Jackson, expert american republican, a avut un schimb dur de replici cu reprezentantul german la dezbaterile din cadrul The Bucharest Conference, Wolfgang Ischinger, pe tema acordarii MAP Georgiei si Ucrainei.

Ischinger a argumentat ca nu se pune problema daca aceste tari vor face un pas inainte in cooperarea cu NATO, ci cand se va intampla asta, problema consta in alegerea momentului potrivit. Pe alocuri, acest schimb de replici a capatat accente plastice: "E ca şi cum soţia mea îmi spune să duc în seara asta gunoiul afară, iar eu îi răspund că nu e o chestiune de dacă, ci de când", a spus iritat Jackson, care considera primirea celor doua tari in Alianta o "chestiune de integritate a Occidentului".

Expertul american a acuzat voalat că Germania, prin opoziţia faţă de acordarea MAP celor două ţări, îşi urmăreste propriile interese în raport cu Rusia.

Bruce Jackson este fondatorul si presedintele Project on Transitional Democracies, o organizatie care are drept scop accelerarea reformelor in democratiile post 1989 si avansarea lor in procesul de integrare euroatlantica.