Militantii anti-NATO au revenit la hala fabricii din zona Timpuri Noi din Capitala, de unde au fost ieri ridicati de Politie si de fortele speciale de interventie. Militantii confectionau bannere anti-NATO in hala pe care o inchiriasera inca de acum cateva luni. Politistii sustin, insa, ca actiunea lor nu a avut nicio legatura cu presupusele bannere anti-NATO gasite in hala sau cu o eventuala intentie a militantilor de a manifesta public impotriva Aliantei. Politistii sustin ca i-au retinut pe oamenii din hala pentru ca 4 dintre acestia i-ar fi agresat pe directorul si paznicul SC Flaros SA, firma in proprietatea careia se afla hala de la Timpuri Noi, iar identificarea agresorilor nu s-a putut face la fata locului.

Click pe poza pentru a vedea galeria foto

Doi dintre manifestanti sunt cercetati acum in stare de liberatate, pentru agresarea directorului SC Flaros SA si a unui paznic.

8 persoane luate de pe strada, pentru ca "aratau suspect"

56 de parsoane au fost ieri retinute si duse la sectiile de politie. Potrivit televiziunilor de stiri, 46 dintre acestea au fost luate din hala de la Timpuri Noi, iar alte 8 persoane au fost retinute de pe strada, din apropierea halei, pe motiv ca aratau suspect, potrivit Antena 3.

Manifestantii au avut nevoie de ajutorul Politiei pentru a putea reintra in hala in aceasta dimineata, din cauza ca paznicii nu le-au permis accesul. Politia a explicat ca hala a fost inchirata legal de militanti si, ca urmare, acestia au dreptul sa intre in spatiul respectiv.

Printre persoanele retinute ieri s-au numarat si 17 femei, care, potrivit sefului Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, au fost eliberate imediat dupa retinere. Una dintre acestea a fost insa transportata la spital, pentru ca acuza o durere la gamba.

Marian Tutilescu a mai subliniat, ieri, ca actiunea de retinere a militantilor a apartinut Jandarmeriei, si nu Politiei.

In jurul pranzului

Potrivit reporterului HotNews.ro prezent la fata locului, politisti, jandarmi si membri ai trupelor speciale au intrat ieri, in jurul pranzului in hala pe care militantii anti-NATO sustin ca au inchiriat-o legal.

"Au venit peste noi si ne-au legitimat fara sa stim nimic despre aceasta actiune. Am venit aici sa manifestam pasnic", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre reprezentantii manifestantilor.

Politistii si-au schimbat declaratiile

Aflat la fata locului, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Cristian Ciocan, a declarat initial, in jurul orei 15.00, ca fortele de ordine au intervenit la solicitarea paznicului halei inchiriate. "Nu am gasit nimic ilegal la ei; aveau doar spray-uri colorate", a declarat acesta. El a refuzat sa spuna daca militantii anti-NATO au incalcat vreo lege.

Peste o jumatate de ora insa, Cristian Ciocan si-a schimbat declaratia, sustinand ca patru dintre militanti ar fi agresat un paznic. De asemenea, Ciocan a declarat ca in interiorul halei dezafectate ar fi fost gasite inscriptii si bannere anti-NATO.

Militantii au sustinut ca e un abuz al Politiei

Radu Salahoru, unul dintre militantii prezenti in Timpuri Noi, a declarat pentru HotNews.ro ca "actiunea Politiei a fost un abuz. Noi ne-am strans acolo pentru un workshop cultural in cadrul caruia erau programate proiectii video si ateliere de pictura".

"Nu sustinem NATO, o organizatie anacronica, a carei singura menire acum este de a sustine comertul cu armament", a mai spus Salahoru.

Razvan Martin, reprezentantul AMP, retinut de Politie

Printre cei retinuti de politie s-a numarat si Razvan Martin, membru al Agentiei pentru Monitorizarea Presei. Acesta a fost eliberat aseara.

Razvan Martin a declarat pentru HotNews.ro ca a fost ridicat de politisti in momentul in care venise, in calitate de reprezentant al AMP, pentru a se interesa de problemele militantilor retinuti de politie.

"Am fost legitimat de politisti cand eram la hala din Timpuri Noi. Probabil ca nu le merg statiile bine, pentru ca au considerat de cuviinta sa ne ia la Sectia 10 pentru a ne mai legitima o data. Acum, ei sustin ca nu sintem retinuti, dar nici nu putem pleca din sectie", a mai spus Martin.

La ora 18.00, patru dintre cei retinuti de Politie au iesit din sectie. Unul dintre acestia sustine ca se numeste Bjorn Kietzmann si este ziarist freelancer din Germania, iar in jurul orei 19.00 a fost eliberat si Razvan Martin. Aproximativ doua ore mai tarziu au fost eliberati alti tineri retinuti de politie la Sectia 12.

Batut de mascati

Unul dintre ei avea fata plina de vanatai si acuza ca a fost batut de mascati. "Cel mai rau a fost cand am fost lovit in stomac, atat de tare incat nu mai puteam sa respir. Aceasta s-a intamplat inainte sa fim urcati in masina. Mi-au pus doua randuri de catuse: de metal si de plastic. Apoi m-au adus la sectie unde m-au tratat corect, fara sa ma insulte sau agreseze", ne-a declarat Gherghe Zugravu. Tanarul, venit din Republica Moldova a mers in cele din urma la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", si intentioneaza sa depuna plangere impotriva autoritatilor romane.

Explicatiile Politiei Capitalei

Seful Politiei Capitalei, Marian Tutilescu a declarat ca cele 17 femei, care au fost retinute au fost eliberate imediat iar una a fost transportata la spital, pentru ca acuza o durere la gamba. Tutilescu a precizat ca dintre cei retinuti 22 erau cetateni germani, 2 cehi, 26 romani. Au mai fost un moldovean, un portughez, un ceh, un spaniol si un polonez.

Tutilescu a subliniat ca actiunea de retinere a manifestantilor a apartinut Jandarmeriei si nu Politiei.

Persoanele vatamate au fost audiate si consultate de medicul legist, iar faptele vor fi calificate juridic dupa intocmirea raportului medico-legal: "Nu se pune problema altor contraventii sau infractiuni savarsite de persoanele in cauza. De asemenea, nu se pune problema confiscarii acelor materiale, bannere, inscrisuri de orice natura, atat timp cat nu au un caracter sovin, nu au un caracter nationalist, care sa contravina legii si ordinii de drept", a mai spus seful Politiei Capitalei.

Proteste anti-NATO luni, in Kiev, capitala Ucrainei