Lingvistul, omul de televiziune, jurnalistul, criticul literar, traducatorul si politicianul George Pruteanu a incetat din viata in aceasta seara. El a suferit un infarct miocardic. George Pruteanu implinise 60 de ani in luna decembrie. Este cel mai bine cunoscut pentru emisiunea "Doar o vorba sat-i mai spun", pentru Legea Pruteanu si pentru criticile aduse divertismentului de proasta calitate si manelelor.

Mircea Ungureanu, purtatorul de cuvant al Spitalului Sfantul Pantelimon, a declarat pentru Realitatea TV ca George Pruteanu a fost internat marti, dupa ce s-a prezentat la camera de garda cu simptome care sugerau faptul ca suferise un infarct. Ungureanu a declarat ca Pruteanu nu a vrut sa se interneze, cedand doar la insistentele medicilor si ale familiei.

Joi seara a suferit un nou infarct, de data aceasta masiv, iar manevrele de resuscitare au fost zadarnice, iar in jurul orei 20.00 a fost declarat decesul.

George Pruteanu s-a nascut la data de 15 decembrie 1947, la Bucuresti.

Potrivit propriului sau site, nu a fost membru al PCR, iar in noiembrie 1996 s-a inscris in PNTCD, partid pe care l-a parasit in martie 1998. Doi ani mai tarziu, in februarie 2000, s-a inscris in PSD, iar din septembrie 2003 a fost membru PRM.

A urmat cursurile facultatilor de litere din Iasi si Bucuresti, la sectia franceza-romana, si si-a dat doctoratul in filosofie.

Pînă în 1989, a lucrat ca lector universitar şi, în paralel, ca ziarist (domeniul cultural) în presa cotidiană, apoi ca redactor în presa literară: Convorbiri literare, Cronica, Contemporanul. Activitatea principală a fost critica literară: din 1972 pînă în prezent (cu nesemnificative întreruperi) a deţinut rubrici fixe săptămînale de cronică literară.

A fost secretar de redactie la saptamanalul "Expres", seful sectiei de cultura si publicist-comentator la "Evenimentul Zilei" si redactor sef al saptamalului "Acum".

A devenit foarte cunoscut pentru publicul larg prin emisiunea intitulata la inceput "Doar o vorba sa-ti mai spun", titlu modificat ulterior in "Doar o vorba sat-i mai spun", difuzata pe rand de Tele7abc, ProTV si TVR 1. In perioada 2005-2007 a fost membru in Consiliul de Administratie al televiziunii publice.

A fost senator timp de doua mandate, intre anii 1996 si 2004, reprezentand Suceava, iar apoi Bistrita-Nasaud.

A initiat si a sustinut legea pentru protectia juridica a limbii romane, promulgata in forma modificata in 2004, cunoscuta sub numele de Legea Pruteanu, care cere ca toate textele publice in limbi straine sa contina si traducerea in limba romana.

In ultimii ani a militat public de nenumarate ori impotriva "gunoaielor" din industria de divertisment, referindu-se astfel mai ales la programele de televiziune si la manele.

A fost conferentiar universitar si a predat de-a lungul carierei didactice la Scoala Superioara de Jurnalistica, la Universitatea Ecologica, la Universitatea “Hyperion” din Bucuresti, la Universitatea “Andrei Saguna” din Constanta, la Universitatea “Banatul” din Bistrita si la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.