Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Ministerului Justitiei modificarea legii de functionare a institutiei, in sensul ca toate dosarele profesionale ale magistratilor sa fie pastrate de Consiliu. Lidia Barbulescu a cerut tuturor institutiilor sa predea in 90 de zile mapele profesionale. Procurorul general, Laura Kovesi, se impotriveste insa acestei decizii.

„CSM este unica autoritate abilitata sa intocmeasca si sa pastreze dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor si nu exista nicio justificare legala ca dosarele profesionale ale magistratilor care in prezent nu mai sunt in functie sa se afle in pastrarea altor autoritati”, se arata intr-un comunicat al CSM.

CSM isi motiveaza cererea pe baza unui studiu de drept comparat referitor la atributia de pastrare a dosarelor profesionale ale magistratilor in sase state: Irlanda, Malta, Polonia, Slovenia, Bulgaria si Ungaria.

Plenul Consiliului mai avertizeaza ca, potrivit datelor adunate de inspectorii sai, in toate cele sase state informatiile cuprinse in mapele profesionale ale magistratilor sunt confidentiale si pot fi accesate doar de un organ judecatoresc sau doar de catre sefii de departamente si personalul cu atributii in domeniu.

In acest moment, CSM depoziteaza doar dosarele magistratilor aflati in functie. Mapele profesionale ale fostilor judecatori sau procurori se afla in custodia Parchetului General.

Dupa ce amanunte din mapa profesionala a Noricai Nicolai au iesit la iveala in urma unei cereri a presedintelui Romaniei, CSM a somat Parchetul General sa-i predea toate mapele profesionale ale fostilor magistrati. Procurorul general, Laura Kovesi a replicat prompt, cerand Consiliului sa-i precizeze articolul din lege pe care se bazeaza solicitarea CSM.