Dupa Martisor, Babe, Mosi si "zapada mieilor", cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii desi luna martie se dovedeste a fi destul de capricioasa, ne apropiem de echinoctiul de primavara , ce marcheaza inceputul primaverii astronomice .

El se produce in acest an, la 20 martie, ora 20:26 si reprezinta intrarea Soarelui in primul semn zodiacal, semnul Berbecului, cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade, informeaza Observatorul astronomic "Amiral Vasile Ursuleanu".

Pe sfera cereasca, Soarele parcurge, in decurs de un an, un cerc mare numit ecliptica (ce marcheaza de fapt planul orbitei Pamintului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23 grade si 27 minute. La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala.

Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.

Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest. Incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va fi solstitiul de vara. Primavara astronomica dureaza 92.75 zile.