Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) a dat publicitatii un comunicat in care ii cere presedintelui Traian Basescu sa prezinte, in mod public, scuze tuturor jurnalistilor care practica aceasta meserie in mod onest. In cazul in care seful statului nu va prezenta aceste scuze intr-o maniera "satisfacatoare", AJR precizeaza ca va spirjini fiecare jurnalist activ din Romania sa trimita Presedintiei o petitie "prin care va cere precizarea oficiala a faptului ca presedintele nu s-a referit la semnatar prin afirmatiile publice facute in seara zilei de 14 martie".

In cazul in care nici aceasta solicitare nu va fi satisfacuta, AJR va spriniji jurnalistii in "deschiderea unei actiuni in justitie pentru fiecare caz in parte, urmarind ca presedintele sa prezinte dovezile cu care isi sustine afirmatiile sau - in caz contrar, stabilirea infractiunii de calomnie", se mai precizeaza in document.

De asemenea, AJR precizeaza ca "pentru fiecare potential "ziarist tonomat" exista sute de jurnalisti care isi fac cinstit profesia (...), iar despre acesti jurnalisti presedintele Basescu nu a vorbit niciodata, ca si cum ar fi inexistenti".

"Ca tata infuriat, Traian Basescu poate reactiona in aria propriei civilitati, dar ca presedinte al tarii nu trebuie sa uite ca presa face parte din patrimoniul democratic al Romaniei (...)Presedintele trebuie sa apere si presa", se mai arata in comunicat.

AJR nu este singura organizatie a jurnalistilor care a protestat fata de declaratiile lui Traian Basescu. Sambata, Grupul Realitatea-Catavencu i-a solicitat presedintelui Basescu sa organizeze o conferinta de presa, cu participatea jurnalistilor din grupurile media recent nominalizate, in care sa isi argumentele acuzatiile.

"In cazul in care presedintele Romaniei are dubii sau informatii referitoare la corectitudinea prestatiei profesionale a jurnalistilor Grupului Realitatea - Catavencu, ii solicitam sa le faca publice. In caz contrar, consideram ca este obligatoriu ca presedintele sa revina asupra declaratiei sale initiale" - sustin reprezentantii acestui grup.

Basescu: "Dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa e inadmisibila!"

Sambata, presedintele Traian Basescu a afirmat, la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania, ca intentia sa nu a fost sa atace toata presa, ci doar pe cei pe care chiar el i-a numit "tonomate cu euro".

"Astazi o sa vedeti - presedintele ataca presa. Nu, presedintele are drept la replica. Dictatura presei, dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa este inadmisibila intr-o democratie, iar practicile pe care le au trebuie criticate. Stapanii acestor tonomate vor sa dobandeasca controlul pe institutiile politice ale statului. Vor un presedinte care sa nu aiba curaj si care sa nu le spuna nimic. Nici macar dreptul elementar la replica nu sunt dispusi sa-l dea. Cand am candidat la Presedintie nu mi-am asumat sa fiu terfelit de aceste tonomate", a afirmat seful statului, citat de Realitatea Tv.

Vineri, Traian Basescu a facut o declaratie "nu neaparat in calitate de presedinte al Romaniei, ci in calitate de membru al familiei Basescu". El a criticat principalele trusturi de presa si a condamnat "tonomatele cu euro" care il ataca nejustificat, referindu-se la diferiti analisti si jurnalisti.