Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susține că prin noua lege a Educației, CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor, „nu doar că dispare, dar ea se va consolida” și că rezolvarea situațiilor de plagiat va fi garantată de funcționarea Comisiei Naționale de Etică a Titlurilor Universitare.

Dan CarbunaruFoto: Captura Guvern

HotNews.ro a solicitat explicații purtătorului de cuvânt al Guvernului pe tema informațiilor semnalate miercuri de Edupedu.ro și preluate de G4Media.ro care a scris că CNATDCU, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului.

În același timp, HotNews.ro l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului dacă nu se simte rușinat de faptul că avem un premier care a blocat în instanță acuzațiile privind plagiatul său și că sunt in dezbatere publică niște legi care desființează o instituție care ar putea analiza plagiatul său.

  • VIDEO Răspunsurile lui Dan Cărbunaru (de la minutul 17:28)

  • „Vreau să vă asigur că standardele pe care premierul și membrii Guvernului le promovează sunt venite să consolideze progresul pe care atât sistemul de educație cât și de cercetare trebuie să le atingă.
  • Legile Educației care au fost prezentate in extenso de ministrul Cimpeanu zilele trecute sunt lansate în dezbatare publică tocmai pentru a avea un feedback concret.
  • Iar în contextul la care vă referiți pot să vă asigur nu doar că dispare această instituție, dar ea se va consolida, pentru că modul în care sunt agregate la acest moment în legile Educației aceste mecanisme care să prevină apariția unor situații de plagiat sau de alte tipuri de nereguli care vizează încălcări ale eticii în domeniul universitar vor fi practic garantate prin funcționarea Comisiei Naționale de Etică a Titlurilor Universitare, incluzând aici în sens larg toate categoriile pe care Universitățile în acest context le vor emite.
  • Unul dintre argumente, dar cu siguranță ministerul de resort vă poate da o argumentație mult mai pe larg, este legat și de faptul că Universitățile își vor asuma mult mai apăsat responsabilitatea pentru titlurile universitare pe care le oferă și ca atare această Comisie națională care poate prelua inclusiv nu doar atribuții, dar și personal din CNATDCU, va fi capabilă și va avea această responsabilitate de a veghea ca aceste reguli să fie respectate. (..)
  • În privința situațiilor care sunt derulate în justiție știți foarte bine că la Guvern nu am comentat mersul unui proces.
  • Nu pot comenta de la Guvern un dosar aflat în instanță indiferent despre ce ar fi vorba și cred că înțelegeți că sunt două puteri ale statului care funcționează separat în orice țară democratică din această lume. Guvernul nu a atacat pe nimeni și ceea ce încerc să vă prezint acum vizează situațiile de a reglementa.", a declarat Dan Cărbunaru.

HotNews.ro a insistat: Cum e consolidată CNATDCU ? Teza de posibil plagiat ar scăpa de analiza CNATDCU și ar urma să fie analizată de Comisia de etică a universității care i-a acordat doctoratul. Nu va simțiti puțin rușinați de toată această situație?

  • „Nu aș vrea să comentez interpretarea dvoastră dar cu siguranță Ministerul Educației vă poate oferi toate argumentele tehnice de care aveți nevoie pentru a aprofunda și resorturile juridice dar și scopurile pentru care ministerul face acest nou cadru privind legile Educației.”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică, a scris miercuri Edupedu.ro, citată de G4Media.ro.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Edupedu.ro amintește că șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat.

Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.