Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a declarat, intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, ca judecatorii Curtii Constitutionale ar trebui sa raspunda penal pentru ultima decizie, potrivit careia ministrii care sunt si parlamentari nu pot fi cercetati decat cu acordul Camerei Deputatilor sau al Senatului. Macovei spune ca decizia este contrara Constitutiei, care prevede la articolul 72 ca situatiile in care Paralmentul trebuie sa avizeze anchetarea penala a deputatilor sau senatorilor sunt perchezitia, retinerea sau arestarea preventiva.

Rep: Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca Decizia Curtii Constitutionale, care spune ca e nevoie de avizul Parlamentului pentru cercetarea ministrilor, sau fostilor ministri - parlamentari este fireasca, pentru ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul este cel care investeste si controleaza Guvernul. E adevarat?

MM: Ceea ce a facut Curtea Constitutionala este contrar Constitutiei, este contrar principiului justitiei egale pentru toti. Faptul ca Guvernul este sub controlul Parlamentului nu are nici o legatura cu imunitatea. Trebuie sa scapam de aceste imunitati. Nu pot sa cataloghez decizia de ieri decat o decizie pentru hoti. Si cei care au dat-o sunt complici. Probabil ca asa si-au platit locurile de judecatori. Cei mai multi sunt propusi de PSD, multe din aceste cazuri Mitrea, Nastase sunt PSD si iata cum principiul egalitatii in fata legii si Constitutia se duc de rapa.

Parlamentul se transforma in cuibul hotilor care nu pot fi anchetati

Rep: Se va ajunge vreodata la miezul problemei, se va schimba ceva?

MM: Mi-e greu sa cred ca aceste dosare mai ajung vreodata la procuror, pentru ca, sincer va spun, nu cred ca Parlamentul va da aprobare. Deci, se vor comporta cum au facut in cazul cererii de perchezitie in dosarul Nastase. Vor opri justitia. Deci, practic, nici la procuror nu vor mai ajunge aceste dosare. Sa vedem ce o sa faca. Sunt sigura ca electoratul o sa-i sanctioneze. Numai ca, pe ei ii intereseaza mult mai mult sa nu intre ei la inchisoare sau sa nu fie judecati vreodata pe fond decat de ce zice electoratul. Deci, se vor uni toti sa-si apere infractorii, sa se apere pe ei. In ce priveste schimbarea Constitutiei, evident ca este necesara. Vedem ca de un an, practic, din cauza ambiguitatilor din Constitutie, ne conduce Curtea Constitutionala. Si asta depinde de vointa politica a viitoarei majoritati parlamentare, evident. Dupa decizia de ieri, nu numai ca adauga la Constitutie, dar este contra Constitutiei. Deci pe langa acele cazuri pentru care era nevoie de aprobarea Parlamentului, a adaugata cercetarea. Adica, practic, daca nu-ti da pentru cercetare, nimic nu se mai poate intampla in dosar. Prin asta, Parlamentul se transforma in cuibul hotilor care nu pot fi anchetati. Pentru ca acolo o sa traga toti, fiindca au aceasta imunitate, pe care nu o mai are nici o alta institutie a statului.

Curtea apara niste suspecti ca sa nu fie cercetati

Vedeti posibila o indreptare a acestei situatii?

MM: Nu cred ca va fi nici o indreptare. Ca si decizia Curtii in cazul Nastase, cand a zis ca trebuie avziul presedintelui si pentru fostii ministri. Or, Constitutia spune clar ca el este nevoie doar pentru ministrii in functie. Deci aici este pur si simplu infratirea hotilor din politica ca sa mentina situatia neschimbata. Da, eu sunt pentru masuri radicale: evident, schimbarea Constitutiei, iar toti cei care dau aceste decizii ar trebui sa raspunda inclusiv penal. Pentru ca e cazul sa nu se mai ascunda in spatele votului. Toti spun: e dreptul meu sa votez cum vreau. Cei din Curtea Constitutionala au fost pusi acolo sa reprezinte interesul public aparand Constitutia. Or, ceea ce fac ei acum nu serveste interesul public si nu apara Constitutia. Apara niste suspecti ca sa nu fie cercetati. Or, atata timp cat nu mai servesc interesul public eu as aplica mijloace penale. Pentru ca, altfel, riscam sa tot vina oameni trimisi de partide, care sa a invoce votul, sa nu raspunda niciodata si sa faca orice.

Eu vorbeam de o posibila indreptare gandindu-ma la o alta clasa politica generata de votul uninominal.

MM: Dar si daca se va intampla asta, oamenii acestia tot ar trebui sanctionati pentru ca, altfel, situatia se va repeta. Stim ca, de fapt, votul uninominal, desi il numim asa, este in mica masura uninominal. Probabil ca o sa vedem multe din aceste figuri inapoi in Parlament. Si ele ne-au aratat, ani de zile...

Dar cine ar trebui sa-i dea in judecata?

MM: Probabil ca afirmatia mea o sa nasca multe tipete in lumea politica romaneasca. Pot fi cercetati din oficiu, nu trebuie sa le faca nimeni nici o plangere. Ca si in Parlament se fura prin legi. Cei care fac asta stiu ce voteaza, constient, cu intentie. Dar votul e liber in Parlament, nu ai voie sa il cercetezi. Or, iarasi spun, dar daca ai ajuns in Parlament si nu servesti interesul populatiei care te-a trimis acolo, si servesti interesul tau si furi prin legi, atunci eu te-as cerceta si pentru votul asta ca nu mai este constitutional.

(Interviu difuzat marti, 11 octombrie, de Radio Europa Libera)