Președintele Klaus Iohannis spune că invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, iar ”justiția internațională trebuie să prevaleze!”. El a reacționat la masacrul din Bucha printr-un mesaj transmis pe Twitter duminică seară, după ce primele imagini cu ororile din orașul de lângă Kiev au apărut sâmbătă seară, iar liderii occidentali au transmis reacții pe tot parcursul zilei.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • ”Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucha și din alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească!
  • Justiția internațională ar trebui să prevaleze!”, a transmis Klaus Iohannis.

Tot duminică seară a reacționat și premierul Nicolae Ciucă:

  • "Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate".

Imaginile de la Bucha, oraș recuperat săptămâna aceasta de forțele ucrainene, arată cadavre ale civililor împrăștiate pe străzi, iar unii dintre oameni par să fi fost legați la mâini înainte de a fi împușcați.

Duminică, șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny a declarat că trupurile a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună din Bucha.

Procurorii ucraineni care investighează posibilele crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, a declarat duminică procurorul general Irîna Venediktova.

Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe pagina sa oficială un nou film care înfățișează trupurile neînsuflețite ale unor civili legați la mâini și împușcați găsite într-o casă din Bucha.

Liderii occientali au reacționat pe tot parcursul zilei, spunând că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele rusești:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg:

  • "Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului".

Șeful Consiliului European, Charles Michel:

  • "Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului.
  • UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale.
  • Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum".

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

  • ”Autorii crimelor de război vor da socoteală”.

Secretarul american de stat Antony Blinken: O "lovitură în stomac".

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu:

  • "Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
  • Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina", a scris Maia Sandu pe Facebook.