Procurorii au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a declansa urmarirea penala in cazul ministrilor-parlamentari, a decis astazi Curtea Constitutionala judecand sesizarea Senatului depusa in 5 februarie. Practic, anchetele penale in cazurile Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres vor putea continua doar cu incuviintarea camerelor reunite ale Parlamentului.

Pe de alta parte, deputatii au adoptat, luni, pe articole, un proiect de lege prin care se poate declansa inceperea urmaririi penale impotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputaţilor sau Senatului. Votul final ar urma sa fie dat marti. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a introdus un amendament la proiectul de lege de modificare a legii raspunderii ministeriale, care prevede ca, în cazul în care un membru al Guvernului pentru care presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este deputat sau senator, ministrul Justitiei sau primul-ministru va solicita Camerei competente declansarea procedurii de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale.

Sesizarea Senatului lungeste anchetele

Senatul a chemat Curtea in data de 5 februarie sa solutioneze un posibil conflict de natura constitutionala intre Presedintie, Parchet, Inalta Curtea de Casatie si Justitie si Ministerul Justiei pe de-o parte si Parlament pe de alta parte. Parlamentul invoca un articol relativ ambiguu din Constititutie atunci cand sustine ca este nevoie si de avizul sau in situatia in care se cere urmarirea penala impotriva unui ministru care este si deputat sau senator.

Articolul 109 din legea fundamentala arata ca “numai camera deputatilor, senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”. Problema este cum va fi interpretat acest articol de catre judecatorii Curtii. Este suficient ca presedintele Traian Basescu sa solicite inceperea urmaririi penale sau este nevoie de o cerere, de un aviz separat si din din partea Parlamentului?

Curtea Constitutionala a constatat ca este nevoie, cumulativ, si de avizul Parlamentului, ceea ce inseamna ca anchetele penale in patru din cele opt dosare risca sa fie suspendate. Camera Deputatilor si Senatul ar urma sa se reuneasca in sedinta comuna si sa decida in fiecare dosar in parte daca procurorii ii pot ancheta pe cei patru fosti sau actuali ministri care sunt si parlamentari – Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres. Or, in actuala conjunctura politica, avizul Parlamentului ar putea functiona ca scut impotriva procurorilor.

Ministerul justitiei a jucat pe mana lui Basescu

Traian Basescu il acuzase pe ministrul interimar al justitiei, Theodor Melescanu, ca se apropie de abuz in serviciu prin faptul ca refuza sa trimita cele opt dosare la procurori. Ministerul Justitiei solicitase un punct de vedere de la Camera si de la Senat. Cu toate ca si Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu i-au raspuns ministerului ca, in opinia lor, este nevoie de aviz, ministrul interimar al justitie a trimis direct la DNA si Parchetul General dosarele celor opt, din care patru – Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres - sunt fosti sau actuali ministri. Altfel spus, Theodor Melescanu si-a insusit punctul de vedere al sefului statului, care sustinea ca nu mai este nevoie de avizul Parlamentului. La randul lor, sefii DNA si de la Parchetul General au spus ca nu e nevoie de avizul puterii legislative.