Santajarea proprietarilor de catre vanatorii de terenuri in complicitate cu angajatii comisiilor locale de retrocedare a luat proportii de fenomen. Pretul retrocedarilor a crescut pentru ca si terenurile din jurul marilor orase s-au scumpit. La Cluj si Brasov, sunt zeci de cazuri derulate dupa acelasi tipic. Metoda e simpla: comisiile locale de retrocedare amana la nesfarsit solutionarea cererilor.

Proprietarilor li se cer acte peste acte, pana cand, disperati, acestia incearca sa cada la intelegere cu membrii comisiilor. Ori platesc mita cu banii jos, ori incheie antecontracte de vanzare-cumparare la preturi foarte avantajoase pentru cumparatorii care fac parte din comisiile locale de fond funciar.

Unul dintre aceste cazuri a fost dezvaluit de prefectul din Cluj, Calin Platon. Acesta l-a acuzat pe inginerul agricol al comunei Floresti, Dorin Petrusa, ca i-ar fi santajat pe oameni. „Am dispus amendarea domnului Petrusa cu suma de 30.000 de lei noi si i-am cerut imperativ primarului din Floresti sa il indeparteze pe acesta din comisia de fond funciar”, a declarat prefectul de Cluj. Calin Platon a afirmat ca a primit o serie de sesizari scrise din partea mai multor oameni, care revendica o suprafata de 18 hectare de teren.

Inginerul Dorin Petrusa sustine ca nu putea sa treaca peste prevederile legii pentru a-i improprietari mai rapid pe oameni. Prefectul Platon a declarat ca exista nenumarate plangeri indreptate impotriva lui Petrusa, in care reclamantii afirma ca acesta le cerea bani sau antecontracte pentru terenurile revendicate. Terenurile din Floresti au ajuns sa aiba o valoare de piata extrem de mare.

Acuzat ca a luat 10.000 de euro ca sa grabeasca retrocedarea

Un alt caz de acest fel a fost inregistrat la Jucu. Un barbat, Pavel Lazar, din Targu-Mures, a cerut retrocedarea unei suprafete de aproximativ 95 de hectare de teren. Timp de mai multi ani, rezolvarea cererii sale a fost tergiversata. Dupa ce a obtinut retrocedarea unei parcele, Pavel Lazar a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu omul de afaceri Adrian Muntean, din Cluj, care s-a oferit sa il ajute sa obtina si retrocedarea celorlalte parcele.

Pentru a grabi lucrurile, ei au angajat-o, pe post de avocata, pe Steluta Cataniciu. Ea este consilier judetean, fosta presedinta a organizatiei de femei a PD-L Cluj, trecuta la PNL. Cum nici asa nu au reusit sa deblocheze lucrurile, Adrian Muntean a sesizat DNA. Procurorii anticoruptie au organizat un flagrant, in urma caruia Petre Coste a fost prins dupa ce a primit o spaga in valoare de 10.000 de euro.

Banii reprezentau prima transa din suma de 18.000 de euro pe care Petre Coste o ceruse pentru retrocedarea a 45 de hectare. Primarul din Jucu a fost suspendat din functie si arestat preventiv. Dupa ce a fost trimis in judecata, el a acuzat-o pe Steluta Cataniciu ca ar fi facut presiuni asupra sa pentru a retroceda terenul intr-o zona aproape de fabrica Nokia din comuna Jucu. Cataniciu a negat si l-a dat in judecata pe Petre Coste pentru calomnie.

Metodele samsarilor din Brasov: cazul Muresan

In Brasov, exista doua grupari din care fac parte avocati si functionari de la comisia de fond funciar, iar presa a indicat si posibile legaturi cu primarul Brasovului, Gheorge Scripcaru (PD). Unul dintre asa numitii samsari imobiliari, Adrian Muresan, a fost recent retinut de DNA.

Tinta vanatorilor de terenuri i-a vizat in primul rand pe proprietarii care revendicau suprafete pe terenul ocupat de Institutul Cartofului Brasov. Suprafetele revendicate erau mai mari iar valoarea terenului era crescuta de centura de ocolire a Brasovului. Proprietarii care au depus cereri de revendicare au fost contactati telefonic de unul dintre samsarii imobiliari. Presa locala a scris ca acestia le-au cerut sa le semneze pre-contract

e de vanzare-cumparare pe terenurile revendicate. Aceasta s-a intamplat incepand din primavara lui 2006, cand dosarele se aflau in etapa de analizare a documentatiei la aceste comisii. Chiar din aceasta faza rezulta legatura dintre aceste retele si membrii Comisiei Locale de Fond Funciar, care le-au furnizat listele cu numele si datele de contact ale celor care au revendicat terenuri.

Zeci de hectare ocupate de samsari

  • Exista doua tipuri de solutii pentru cererile de revendicare. Pe de o parte, cei care au acceptat sa semneze pre-contracte au fost fortati sa semneze si imputerniciri notariale pentru vanatorii de terenuri.
  • Imputernicirile notariale au fost depuse la Comisia Locala de Fond Funciar. Acestor proprietari li s-au acceptat cererile prin care revendicau teren, apoi au obtinut terenul de la Institutul Cartofului si autoritatile au facut punerea lor in posesie. Aceasta s-a intamplat in primavara lui 2007. 
  • Vanatorii de terenuri au intrat in proprietatea terenurilor respective, dupa ce au semnat cu proprietarii de drept contracte de vanzare-cumparare. Pretul tranzactiilor a fost unul foarte mic.
  • La sfarsitul acestui proces fiecare dintre cei doi samsari erau proprietarii unor terenuri compacte de cateva zeci de hectare.

Reteua retrocedarilor, ancehtata de DNA

Cazul Adrian Muresan a aparut exact in acesta etapa: proprietarul de drept, Iulian Horatiu Balcas spune ca a refuzat sa mai semneze contractul propriu-zis de vanzare-cumparare dupa ce a fost intocmit si semnat de ambele comisii procesul-verbal de punere in posesie a lui Balcas.

Totodata a si cerut notarului sa anuleze imputernicirea pentru Muresan. Notarul l-a sunat pe Muresan care, impreuna cu citiva colegi de la PNG, a venit la biroul notarial al acestuia si l-ar fi batut pe Balcas. Toate acestea s-au intamplat in martie 2007. Balcas a facut imediat plangere penala la DNA.

Pe de alta parte, exista proprietari care au refuzat sa semneze pre-contracte. Lor li s-a comunicat de catre cei de la Serviciul Intabulari, Cadastru si Publicitate Imobiliara fie ca dosarul nu este complet si li s-au cerut acte greu de obtinut, fie li s-a spus ca nu au drept de revendicare.