Analiza HotNews.ro

Ce invata copiii din manualele de religie? Pedeapsa divina: te calca masina 

de Andreea Pora     HotNews.ro
Luni, 3 martie 2008, 16:59 Actualitate | Esenţial


Manualul de religie pentru clasa I al Editurii Sf. Mina
Foto: Hotnews
Daca nu esti copil cuminte, nu indeplinesti voia Domnului si nu asculti de parinti, vei fi aspru pedepsit. Si nu oricum. Te calca masina, cazi de pe scara, ajungi la spital cu febra mare, iti petreci vacanta in pat sau vei fi  "aruncat in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plingerea si scrisnirea dintilor". Daca te rogi inaintea unui concurs il iei, daca nu, il pici. Cit despre alte culte, acestea sint incriminate aproape la unison, deoarece afecteaza "familia si comunitatea Bisericii". Cum "magia, spritismul sau anumite puteri ale yoghinilor sint in strinsa legatura cu lucrarea demonilor", ele trebuie, evident, combatute cu tarie. Asa arata manualele de Religie, materie care va deveni obligatorie, releva un studiu al Ligii Pro Europa.

Violenta, atrocitatile si orori de o inspaimintatoare diversitate abunda in manualele de religie ca argument suprem impotriva pacatului si a evitarii pedepsei divine. Fapte banale sint grave incalcari ale poruncilor, iar divinitatea este prezentata fie ca o entitate necrutatoare, capabila de razbunari ingrozitoare, fie ca un comerciant de indulgente. Filozofia de baza a manualelor pare a fi: gresesc, sint pedepsit, ma rog, cistig.  Dumnezeu cel iertator si bun, esenta crestinismului, lipseste sau este un personaj secundar.

1. Frica de Dumnezeu si de pedeapsa

Faptele rele sint atit de multe, incit oricind poti cadea in pacat. Mai ales cind esti un copil de numai 7 ani si iti place sa bati mingea pe strada si sa dormi pina la 10 dimineata, uitind in schimb sa-ti faci cruce cind treci prin dreptul unei biserici.

Manualul de Religie pentru clasa I, al Editurii Sf. Mina Iasi ( autori Camelia Muha, Maria Orzetic si Elena Mocanu) arata si care este pedeapsa divina pentru aceste abateri: te calca masina.

"Neascultarea se pedepseste", avertizeaza cele trei doamne - autoare. La pagina 23, o fetita se joaca "neglijent": urmarea, ajunge la pat cu medicul la capatii. Poezioara moralizatoare, pe masura pozelor, suna cam asa " Alina, a mea colega,/ E-n spital de-o saptamina/ Jucindu-se fara grija/ Ea, cazind, si-a rupt o mina".

In Abecedarul Micului Creştin, Ed. Didactică şi Pedagogică, 2002, autor Preot Ioan Săuca, Dumnezeu este mereu vigilent, vede tot si nu iarta nimic. Morala crestina arata in felul urmator.
" Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul rindunelelor. Dar a patit-o!  Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara". Baiatul a cazut, poza il arata zacind inconstient, si a ajuns la medic cu capul spart. In schimb, rindunelele zboara fericite si ii multumesc lui Dumnezeu.

Manualul de Religie pentru clasa a III-a, nu doar ca il infatiseaza pe Dumnezeu ca pe un erou de film horror, dar ii intreaba pe copii cum ar trebui sa procedeze ca sa scape de "pedeapsa parintilor", sugerindu-se ca Dumnezeu, mina in mina cu parintii, sint autorii ororilor.
"Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele: a transformat in singe apa riului Nil; a acoperit cu broaste tot pamintul Egiptului; au aparut tintari peste tot; a umplut casele si pamintul egiptenilor cu tauni; au murit de foame multe vite; au aparut rani si bube pe oameni si pe vite; a trimis grindina, apoi lacuste care au distrus totul; a trimis intuneric; a ucis pe primii baietii nou născuţi".

La sfirsitul atrocitatilor, copilul este pus sa comenteze si sa relateze un moment din viata cind " Dumnezeu l-a pedepsit pentru o greseala". Fapele bune par sa fi disparut din religia ortodoxa, asa cum apare ea in manualele Ministerului.

Pentru elevii mai mari, pedepsele sint pe masura virstei, asa cum reies ele din Caietul de Religie crestin ortodoxa pentru clasa a VIII-a.
 " Dupa Judecata de Apoi, dreptii vor merge sa se veseleasca in imparatia lui Dumnezeu, iar pacatosii vor fi aruncati in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plingerea si scrisnirea dintilor".

2. Comertul cu divinitatea

Manualul de Religie pentru clasa I, Editura Sf Mina, ii invata pe micuti cum sa investeasca in Dumnezeu rugi pentru a li se indeplini dorintele. Poza unei fetite care sa roaga sa cistige primul loc la un campionat de sah este deosebit de sugestiva. Rugamintea ii este indeplinita si fotografia sugereaza ca ceilalti competitori care nu s-au adresat Domnului nu au avut acelasi noroc. Morala e clara:
 " Rugaciunea staruitoare si placuta lui Dumnezeu nu ramine fara raspuns".

Folosul practic al rugaciunilor este afirmat explicit la pagina 37.
" Participarea la slujbele de la biserica ne aduce mult folos".


3. Adolescentii pregatiti temeinic pentru intoleranta

Manualele si caietele de religie au numeroase capitole si pasaje dedicate incriminarii, persiflarii, prezentarii tendentioase a altor credinte sau curente de gindire. Adeptii altor culte recunoscute de statul roman, sint denumiti "sectari", iar intemeietorii lor si anumite practici sint prezentate ca " rataciri" , singura biserica "dreptmaritoare" fiind cea ortodoxa.

Unele manulae  nu se rezuma doar la asta, ci incita, condamna si considera orice este neortodox drept "lucrare a Diavolului". In termeni ofensatori si incriminanti, manualele de religie pentru adolescenti distorsioneaza chiar adevarul istoric.

Manualul de Religie pentru clasa a XI-a, Editura Corint, coordonat de nimeni altul decit de secretarul de stat la acea data din Ministerul Culturii, Adrian Lemeni, ataca si discrediteaza toate cultele religioase din Romania.

Este vorba, se spune la pagina 90, despre acele "miscari religioase care actioneaza in spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral". Si continua cu necesitatea de a cunoaste " psihologia acestor grupuri, pentru ca misiunea lor sa nu insele constiinta noastra, afectind familia si comunitatea Bisericii. Formele de prozelitism lucreaza intotdeauna sub masaca binelui, sectele cistiga adepti prin folosirea de mijloace nedemne de misiunea crestina: indoctrinare, mituire, santaj, exploatarea saraciei, fanatism".


Manualul de Religie pentru clasa a X-a, Editura Corint, coordonat de acelasi Adrian Lemeni, este cel care considera ca yoga este "lucrarea directa a demonilor"!

"Numeroasele forme de asa-zisa spiritualitate propuse astazi si care promit obtinerea unor puteri miraculoase decurg cel mai adesea dintr-o influenta directa a demonilor. Magia, spiritismul sau anumite puteri ale yoghinilor care confera puteri supranaturale sint in strinsa legatura cu lucrarea demonilor".

Autorii, fac o comparatie intre Yoga si crestinism, evident, scotind in evidenta valorile celui de-al doilea. " Crestinismul fagaduieste omului viata vesnica, yoga arata intrarea in neantul neconditionat. Crestinismul il arata pe om si dupa trecerea spre viata vesnica ca persoana, yoga lucreaza la pierderea personalitatii... in yoga, eul purificat va parasi aceasta vale a plingerii in mod definitiv, pierzindu-se in izolare si stingere".

4. Tintele predilecte: biserica greco-catolica si ateismul

Printre "prozelitii" demascati de autorii Manualelor de Religie pentru clasa a XI-a si clasa a X-a, Editura Corint, la loc de cinste se situeaza Biserica Greco- Catolica.
 
"Instituind primatul papal, Biserica Romei a vazut misiunea nu doar in evanghelizarea necredinciosilor, ci si in reintoarcerea celorlalti crestini sub autoritatea episcopului Romei. Asa au aparut misiunile catolice in spatiul ortodox, nefiind insa decit o strategie agresiva de a-i atrage pe ortodocsi la catolicism. Acest prozelitism catolic, numit uniatism a fost aplicat in Ucraina (sec.al XVI-lea), in Polonia (sec. al XVII-lea) si mai tirziu in Transilvania (inceputul sec. XVIII-lea), instituindu-se Biserica Grreco- Catolica". Mai departe, se precizeaza ca "uniatismul a fost o metoda contrara Traditiei Bisericii, devenind o sursa de conflicte si diviziuni pina astazi".

Manualul de Religie. Cultul Ortodox, pentru clasa a X-a, Editura Dacia Cluj, utilizat in scolile din Transilvania, vorbeste despre Biserica Grreco - Catolica in termeni indamisibili.

In capitolul " Ortodoxia in contextul crestinismului romanesc", la pagina 70, elevilor le se sint predate urmatoarele invataturi.
" Formarea Bisericii Greco- Catolice a dus la dezbinarea in planul credintei a romanilor transilvaneni si a avut consecinte majore, deteminind instaurarea unui climat de neintelegere si neincredere reciproca, cu efecte pe termen lung". Elevilor li se intretine astfel suspiciunea fata de greco-catolici, cei care au "zguduit unitatea intru credinta a romanilor", motiv pentru care este damnabila si in ziua de astazi.

Manualul Religie. Cultul Greco-Catolic, pentru clasa a IX-a , Editura. Dacia 2005, nu este nici el mai clement, tinta fiind de asta data ateismul sau stilul de viata modern.  La pagina 83 se afirma ca Papa Paul al VI-lea definea ateismul drept „fenomenul cel mai grav al timpului nostru”, iar la pagina 87 se spune ca „faptul ca Dumnezeu este lasat deoparte in favoarea liberalismului, individualismului, materialismului (asa cum se intimpla mai peste tot în occident dar si in fostele tari socialiste in ultima perioada) duce la aparitia sectelor si a unor superstitii moderne.


5. Religia, prin omisiune istorica si in cheie nationalista

Manualul de Religie. Cultul Ortodox, clasa a X-a, Editura Corint, sustine ca "primele scoli atestate pe teritoriul tarii noastre au aparut in manastiri, inca din secolul al X-lea", in raspar cu cele mai elementare cunostinte istorice. Palia de la Orastie, apare ca "primul text biblic din Vechiul Testament tiparit in limba romana" fara sa faca vreo referire al contributia Reformei in traducerea acestei biblii.

Manualul de Religie Ortodoxa pentru clasa a VII-a, Editura Sf. Mina din Iasi, asiociaza catolicismul cu " Noaptea Sfintului Bartolomeu", reforma protestanta cu "actiunea de convertire la protestantism a credinciosilor de alte confesiuni", iar ortodoxia, cum altfel, cu "dreapta credinta". Evident, Biserica Greco-Catolica a tradat interesul national. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38100 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  Nu e vina religiilor (Luni, 3 martie 2008, 17:27)

  Ionut [anonim]

  Este vina manualelor alternative. Orice cretin isi poate scoate manual de orice materie si daca profesorul nu e prea destept alege manualul respectiv, elevii pot invata la istorie ca de fapt transilvania era taram unguresc si romanii au venit in vizita si au uitat sa plece.
  Manualele alternative sunt cauza. D-asta sunt scrise tampenii in manualele scolare, ptr ca nu sunt strans reglementate.
  Intr-un manual alternativ poate scrie orice.
  • +2 (4 voturi)    
   Gresit! (Miercuri, 5 martie 2008, 11:05)

   Siegchen [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   E vina tampitilor, care ar trebui sa verifice manualele alternative inainte de a le propune spre cumparare....sunt niste idioti. Da, si eu pot face un manual, dar aceste trebuie verificat de minister si aprobat. Abia dupa aceea ar trebui sa invete copii.
   La asa religie, nu m-ar mira ca multi copii vor deveni atei. Macar asa ai putea merge linstit pe strada, fara sa te temi ca te calca masina.
  • +3 (3 voturi)    
   manuale facute de fosti profesori de socialism (Miercuri, 5 martie 2008, 12:12)

   Oana [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   D-na Orzetic, una din autorii manualelor de mai sus, fosta profesoara de socialism stiintific, a devenit brusc dupa '89 profesoara de religie...nu ma mai mira nimic
   • 0 (2 voturi)    
    Nu fiti aiurea (Miercuri, 5 martie 2008, 21:25)

    Ca chestie [anonim] i-a raspuns lui Oana

    Chiar o stiu pe dna. Orzetic. Da, a facut facultatea de filosofie, dar a fost o foarte buna invatatoare, nu profesoara de socialism stiintific. Dupa revolutie a facut si facultatea de teologie si a devenit profesoara de religie. O profesoara foarte apreciata de elevi!
    • +2 (4 voturi)    
     bravo doamna (Vineri, 24 septembrie 2010, 14:45)

     pateu [utilizator] i-a raspuns lui Ca chestie

     asa doamna Orzetic, bine i-ati zis
  • 0 (4 voturi)    
   religia.. (Duminică, 9 martie 2008, 8:21)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Cei care au scris aceste manuale nu au citit in viata lor Biblia. Alta explicatie nu este. Este imposibil sa citesti Biblia si sa nu vezi dragostea lui Dumnezeu si ura lui impotriva tuturor inchinatorilor la IDOLI. Din pacate asta este Romania de azi. Eu asi sugera tututor, indiferent de religie sa aplice cele 10 porunci IN TOTLATITATE, in viata lor.
 • -12 (24 voturi)    
  Nu iti place deloc religia vad (Luni, 3 martie 2008, 17:27)

  mihaita [anonim]

  Vad ca nu iti place deloc religia! Pe vremea lui Ceausescu plangeai ca sunt daramate bisericile si acum nu mai stii cum sa scoti religia din scoli. La ce l-am mai impuscat pe Ceausescu? ca e acelasi lucru. Poate imi explici si mie si imi explica si tanti Enache, papusareasa de la Tg Mures.
  • +1 (5 voturi)    
   fara bun simnt (Luni, 3 martie 2008, 21:06)

   fara bun simnt [anonim] i-a raspuns lui mihaita

   "Bunul simt a zdrobit sub talpile sale multe genii blajine,
   care s-au lasat încîntate de raza de luna prea timpurie a
   unui adevar înca necopt. Bunul simt a împroscat mizerie cu
   picioarele dinapoi peste cele mai seducatoare picturi stranii,
   deoarece bine intentionatei sale copite un copac albastru
   i se parea o nebunie;
   bunul simt a îmboldit natiuni amenintatoare si puternice
   sa-si nimiceasca vecinii cinstiti si fragili,
   în momentul în care un gol istoric
   le-a oferit sansa pe care ar fi fost ridicol sa n-o foloseasca.
   Bunul simt este imoral din temelie,
   pentru ca morala naturala a omenirii este la fel de irationala ca si riturile magice
   pe care ea le-a creat în negura imemoriala a timpurilor.
   Bunul simt, în cel mai rau sens, este simtul trivializat,
   astfel ca totul sa fie depreciat la simpla lui atingere.
   Bunul simt este un patrat, pe cînd toate viziunile si
   valorile esentiale ale vietii sînt frumos rotunjite,
   asa cum rotund este universul si rotunzi ochii copiilor,
   la primul lor spectacol de circ.
   Ar fi instructiv sa ne gîndim ca nu exista nimeni
   care sa nu poata fi, într-un bine ales moment din spatiu-timpul istoric,
   condamnat la moarte, acolo si atunci, aici si acum,
   de o majoritate de bun simt, cuprinsa de o dreapta mînie.
   Culoarea crezului cuiva, culoarea cravatelor, a ochilor,
   a gîndurilor, a manierelor, a vorbirii sale va trezi cu siguranta,
   undeva în timp si spatiu, protestele fatale ale gloatei
   care uraste tocmai acea nuanta. Si cu cît omul este mai stralucit,
   mai neobisnuit, cu atît este mai primejduit.
   Stranger (strain) va rima întotdeauna cu danger (primejdie)."

   (Vladimir Nabokov, "Arta literaturii
   si bunul simt", în Cursuri de literatura ,
   Editura Thalia, 2004, pp. 297-298)
  • +9 (13 voturi)    
   ... (Luni, 3 martie 2008, 21:07)

   dedeiu [anonim] i-a raspuns lui mihaita

   religie nu inseamna crestinism. Poti verifica in dex.
   • +3 (7 voturi)    
    nu-i bai (Marţi, 4 martie 2008, 8:15)

    macchiavelli [anonim] i-a raspuns lui dedeiu

    la nevoie face Biserica si campania ''Nici un DEX fara Dumnezeu''. la ce fauna e prin Parlament dau aia lege sa crestineze si DEX-ul
  • +8 (8 voturi)    
   a inlocui iubirea cu extremismul (Marţi, 4 martie 2008, 10:13)

   Cristinel [anonim] i-a raspuns lui mihaita

   Iisus ne-a invatat ca cea mai importanta e iubirea (de Dumnezeu si de aproapele - Matei XXII, 35-46 http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=22).

   Citatele de mai sus din manuale arata ca invatatura Lui e uneori inlocuita de ura si extremism.

   Daca cineva indrazneste sa critice atitudinea plina de ura a unor autori de manuale de religie, e acuzat ca nu ii place religia? Poate nu ii place ura, si atat.
   Daca cineva gaseste greseli intr-un manual de matematica, inseamna ca nu ii place matematica?

   Poate daca manualele acestea reflectau invataturile pline de toleranta si generozitate ale lui Hristos nu mai incerca nimeni sa le critice.
   Poate persoana care are curajul sa le comenteze nu o face pentru ca nu ii place religia, ci pentru ca nu ii place ca religia sa fie pervertita.

   Nu religia, cu atat mai putin crestinismul ortodox, poarta vina pentru aceste invataturi pline de ura. Vionavata e frica de ceilalti care au alte opinii sau credinte, teama ca libertatea inseamna pacat, teama care aduce uneori oamenii credinciosi in situatia de a uri.

   Iubirea si ingaduinta sunt mai importante decat pedeapsa si razbunarea, si in mod cert mai eficiente. Dumnezeu ne iubeste.
   • +4 (4 voturi)    
    comentariu (Marţi, 4 martie 2008, 17:08)

    natalia [anonim] i-a raspuns lui Cristinel

    ai mare dreptate, insa... chiar si iisus spune ca n-are rost sa predici in pustiu
  • +4 (10 voturi)    
   ... (Marţi, 4 martie 2008, 10:19)

   festinalente [utilizator] i-a raspuns lui mihaita

   Mihaita, in caz ca nu iti ai realizat articoul nu are legatura cu Ceausescu. In al doilea rand nu de asta a fost impuscat Ceausescu dar sa nu intram in detalii istorico-politice ca nu cred ca ai capacitatea de intelegere. Ideea de baza era modul in care este predata religia, expusa... Of ce greu e.. Viata e greu :))
 • +7 (11 voturi)    
  aveti dreptate in privinta asta (Luni, 3 martie 2008, 17:29)

  Profesor de religie [anonim]

  Intr-adevar aici va dau dreptate, chiar daca ati scos multe exemple din context, manualele de religie, 90% din ele sunt execrabile.
  Voi credeti, spre exemplu, ca profesorul de religie lucreaza cu tinerii dupa ele?!
  Eu cel putin am renuntat la manualele de religie de mult timp. Lucrez cu elevii dupa alte criterii, nu dupa aberatiile din multe manuale.
  Oricum, asta nu e un motiv de a scoate religia din scoli, modificarea manualelor si a programei este o prioritate.
  • +3 (7 voturi)    
   atitudine si responsabilitate (Luni, 3 martie 2008, 20:23)

   agata [anonim] i-a raspuns lui Profesor de religie

   Este de apreciat ca nu mai folositi aceste manuale lipsite de responsabilitatea celor care le-au scris, dar dumneavostra ati luat atitudine? Ati facut remarcata parerea d-voastra directorului scolii, inspectoratului local, ministrului invatamantului?Este grav pt viitorul societatii romane ca o astfel de educatie eronata sa fie data copiilor nostri
  • +2 (2 voturi)    
   intrebare (Marţi, 4 martie 2008, 17:15)

   natalia [anonim] i-a raspuns lui Profesor de religie

   apreciez cinstea dvs.; ar trebui sa sesizati si un inspectorat, poate vor rezolva cumva pb. acesta, a manualelor, altfel, ne facem de ras... as dori sa va intreb (sper ca nu o sa va suparati), cum procedati in cazul elevilor de alta confesiune? cum abordati problema liberului arbitru in privinta copiilor mai mari? din ceea ce am citit eu pana acum, in noul testament se pune un oarecare accent pe liberul arbitru si pe credinta in ceea ce faci
 • +3 (13 voturi)    
  Ce dracu e asta??? (Luni, 3 martie 2008, 17:29)

  AR [anonim]

  Spalare de creiere in varianta ortodoxa???Se pare ca da.
 • -8 (20 voturi)    
  Here we go again ! (Luni, 3 martie 2008, 17:31)

  Razvan007 [utilizator]

  Eu zic angosticii si ateii sa treaca peste socul introducerii religiei in scoli. Mai bine ne concentram pe alte chestii: metode de predare mai eficiente, calitarea profesorilor samd.

  In plus propun introducerea acestui concept in Constitutie. Poporul roman este in esenta crestin.
  • +8 (18 voturi)    
   Asta e si pt. mihaita, alt disperat (Luni, 3 martie 2008, 17:42)

   ictin [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Domnilor, ce facea ceausescu era rau deoarece obliga poporul sa aiba o anumita opinie si o anumita gandire. Dupa revolutia s-a castigat dreptul la libertatea religiile. Asa cum voi aveti dreptul sa va duceti la biserica sa va rugati si toate celalte, si un budist are aceleasi drepturi. Ceea ce vreti voi sa faceti este la fel de rau ca ceea ce a facut Ceausescu: obligatii toti cetatenii acestei tarii sa adopte "morala" (numai morala nu e dar in fine) crestina. Daca eu vreau sa optez pt. copilul meu sa invete basmele crestine, budiste sau musulmane trebuie sa fie alegerea, nu sa aleaga niste destepti pt. mine doar ca asa considera ei ca e bine. De asemenea daca vreau sa ii educ in spiritul ateismului si al cercetarii intense si de nu a crede orice baliverna, iar alegerea mea. Acest drept l-am castigat cu toti la revolutie: DREPTUL DE A ALEGE (poate o sa pricepeti si voi indoctrinati de "morala" crestina ce e acest drept necunoscut voua)
   • -8 (20 voturi)    
    Ictin esti la revedere! (Luni, 3 martie 2008, 18:30)

    mihaita [anonim] i-a raspuns lui ictin

    Ictine tata, daca vrei sa il educi pe fiul tau sa fie ateu, de ce spuneai ca Ceausescu e rau? Ca si el ii educa pe copii in spirit ateu. De ce nu te duci tu in Coreea de Nord daca vrei sa fi ateu sau in Arabia Saudita sau Iran daca vrei sa fi musulman fanatic? Lasa-ne pe noi cu morala noastra crestin ortodoxa, care ne-a aparat sute de ani. Daca era dupa mintea ta netoata, acum era, toti musulmani dupa ce am fost ocupati de turci, purtai turban si plangeai ca vrei sa fi crestin. Mare e Gradina lui Dumnezeu!
    • +6 (14 voturi)    
     Se vede cine e netot aici (Luni, 3 martie 2008, 19:06)

     ictin [anonim] i-a raspuns lui mihaita

     Cum am mai spus voi astia indoctrinati nu pricepeti si nu aveti cum sa pricepeti ce e DREPTUL DE A ALEGE. Ca sa pricepa si mintea ta netoata, comunismul a eliminat toate religiile deoarece doar "tatuca" avea dreptul sa fie venerat. Asa ca diferenta intre a forta oamenii sa isi insuseasca cultul conducatorului si a forta pe oamenii sa isi insuseasca cultul crestin NU EXISTA. Si vad ca dupa mintea ta schiopa nu exista loc decat pt. fundamentalism, pt. oamenii normali care sa gandeasca normal nu prea exista loc. Eu vreau sa am dreptul sa aleg pt. copii mei nu sa vina un destept ca tine sa ma invete ce e bine si ce e rau ca stie el mai bine, ca e "om sfant" cu 2 BMW si 3 case. Asa ca dispari sub patrafirul lui Daniel si stai acolo sa te invete parintele ce e bine si ce e rau, dar nu ne pedepsi pe toti pt. incapacitatea ta intelectuala de lua o decizie, noi restul putem sa ne purtam si singuri de grija si sa ne formam o opinie fara a apela la o morala indoielnica.
     • -6 (14 voturi)    
      ictin stii cu ce rimeaza? (Luni, 3 martie 2008, 20:19)

      mihaita [anonim] i-a raspuns lui ictin

      Draga Ictin, nu sunt deloc indoctrinat, asa cum spui tu. Nu o sa te jignesc, asa cum faci tu. Dar sunt crestin ortodox si consider ca dupa 50 de ani de comunism in care nu ai avut voie sa iti exprimi NICI O OPINIE RELIGIOASA, acum putem sa spunem ca SUNTEM CRESTINI ORTODOCSI. iar copii nostri au dreptul sa stie ca sunt ORTODOCSI. Asa cum sunt si francezii si italienii catolici, iar britanicii protestanti. Daca nu ma insel, britanicii s-au suparat tare de tot pe irlandezii catolici si din cauza asta a iesit si un mic razboi. PENTRU CA FIECARE TARA ISI APARA CREDINTA. Dar ce iti vorbesc eu tie despre TARA, pentru ca tu nu ai asa ceva. Si nici nu vei avea, vei fi doar un VENETIC. Daca stii ce inseamna asa ceva...
      • -1 (11 voturi)    
       ha ha ha (Luni, 3 martie 2008, 21:00)

       V [anonim] i-a raspuns lui mihaita

       asa asa mihaita, sari la gatul lor! ardei pe rug pe VENETICI!!! :))))) de mult n-am mai ras asa de tare..
      • +8 (12 voturi)    
       esti cam pe dinafara mihaita (Luni, 3 martie 2008, 22:34)

       necredinciosul [anonim] i-a raspuns lui mihaita

       crestin ortodox esti tu si cei care se simt asa. Nu-i baga pe toti in aceeasi oala. Nu toti italienii si francezii sunt catolici. Ba dimpotriva, un procent foarte ridicat sunt atei sau catolici nepracticanti. Adica sunt doar cu numele catolici, pt. ca merg la biserica numai la botez si la cimitir.
      • +5 (9 voturi)    
       Cu ce rimeaza (Luni, 3 martie 2008, 23:12)

       ictin [anonim] i-a raspuns lui mihaita

       Banuiesc ca rimeaza cu crestin. Sper ca nu te gandeai la altceva. Oricum, eu am trecut pe vremuri prin chinurile religiei in scoala, cum ne explica profesoara cu imensa fervoare cum o sa ardem pe veci in focurile iadului, si cum o sa vina Apocalipsa si o sa murim ca suntem toti niste pacatosi nenorociti. Nu mersi, eu nu vreau asa ceva pt. copilul meu. Daca e sa invete ceva din doctrina crestina, va invata ce cred eu de cuvinta si ce va crede el de cuvinta, nu sa stea in clasa I sa asculte povesti horror.
       Si cum ti-am explicat: au dreptul sa invete ca sunt ortodocsi, nu obligatia, si da acum ai voie sa iti exprimi opiniile religioase, oricare ar fi ele. Si cum ai reliefat sunt opinii, nu adevaruri universal valabile. Nu sunt pt. interzicerea crestinismului, din contra are si partile lui bune, dar nici pt. obligativitatea lui ca adevar suprem nu pot sa fiu
       • 0 (2 voturi)    
        cam extremista (Luni, 24 octombrie 2011, 21:19)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui ictin

        nu va cunosc cine sunteti dar am sa ma exprim in numele acelor crestini care fac religia in scoala si nu trec nicidecum prin acele kinuri extrem de grave ale unei ore de religie asa cum o numiti dumneavoastra.... da poate ca este un chin ca insusi dumneavoastra nu IL cunoasteti pe Dumnezeu da asta este un adevarat chin .....dar sa spuneti fara nonsalanta ca ora de religie e ca un film horror e deja o idee deplasa venita cred tot dintr-o minte deplasa...dar oare copii nostrii care practica sexul de la o varsta frageda ...sau acei copii care se sinucid din cauza unei lipse sanatoase de comunicare din mediul familial ..nu este oare un kin sau chiar un horror de oscar??....oare cum de aceste lucruri nu le vedeti kinuri si va chinuie permanent ideea ca insusi copilul dumneavoastra invata cum sa se roage si cum sa IL cunoasca pe Dumnezeu ....??sau studiaza ce este aceea o icoana ...sau pentru dumneavoastra icoana reprezinta un mai mare chin decat pornograia redata fara nonsalanta pe toate posturile TV....iertati-ma dar am simtit nevoia sa va scriu in numele unor crestini asa zisi chinuiti cum ii numiti dumneavoastra ca nu aveti dreptate absolut de loc ...daca nu va comvine crestinismul orei de religie aveti dreptul la libera alegere dar sa jigniti ora e deja aberant
      • 0 (6 voturi)    
       Crestinism la 100 grade?!?... (Marţi, 4 martie 2008, 4:47)

       Cornel [anonim] i-a raspuns lui mihaita

       Voiam sa citesc mai departe aceste mesaje dar m-am lasat pagubas cand am citit "conversatia" de mai sus dintre Mihaita si Ictin. Barim Ictin "are dreptul" de a fi asa de brutal in exprimare ca nu pretinde o legatura cu divinitatea, si s-ar putea sa fiu gresit, dar Mihaita nu are acel drept ca tot ce zice il va reprezenta gresit pe Creator.

       Vreau sa spun ca Ictin are a patrie, o tara. E acea unde traieste si poate sa ceara cetatenie si in Tara de Sus caci harul nu este inca incheiat. Mihaita ar trebuii sa nu uite ca Scriptura nu cunoaste asa ceva ca religie de tara. Crestinismul Biblic nu cunoaste granita, rasa, varsta, gen masculin sau feminin. In Hristos toti sunt una.

       As dori ca Mihaita sa-mi spuna de ce crede in Biblie si nu in Koran sau alta religie, si Ictin de ce nu crede in Biblie. Ar fi interesat sa aud parerile acestor doi domni care cred ca sunt iubiti de Cer.
      • +2 (4 voturi)    
       dreptul de a alege (Marţi, 4 martie 2008, 10:04)

       echos [utilizator] i-a raspuns lui mihaita

       D-le Mihaita, optiunea religioasa este o optiune personala! In fata orcarei instante religioase sau laice raspundeti personal nu in grup!
       In consecinta, asa cum d-vs va arogati dreptul de a alege pt d-vs religia si a va numi CRESTIN si altii au acelasi drept in a-si alege modul in care se identifica religios. Prin modul in care priviti lucrurile, inlocuiti ateismul marxist-leninist promovat pe vremea lui Ceausescu cu obligativitatea doctrinei crestine(in speta a ortodoxiei)
       Cu privire la modul cum se vor identifica copiii d-vs (dpdv religios) , acest aspect tine de educatia pe care d-vs le-o oferiti ca parinti, nu din educatia care se impune la scoala.

       By the way... Franta, Italia Marea Britanie au renuntat de mult sa se identifice religios si se considera state laice.

       respecte
       • +1 (3 voturi)    
        copiii nu au religie (Miercuri, 13 ianuarie 2010, 9:26)

        dudu [anonim] i-a raspuns lui echos

        Copiii nu au religie pentru ca nu au capacitatea de a face astfel de alegeri. Nu va bateti joc de inocenta copiilor indoctrindandu-i. Nu exista copil crestin, mulsulman etc. Copiii vor decide singuri ce credinte imbratiseaza.
    • +3 (5 voturi)    
     mihaita, TU esti la revedere! (Marţi, 4 martie 2008, 10:42)

     Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui mihaita

     in primul rand nu s-a murit la revolutie pt ca sa ai dreptul sa mergi la biserica. Puteai merge si inainte dar nu mai puteai face parte din armata, politie sau PCR.
     ictin are dreptate cand spune ca s-a murit pt DREPTUL DE A ALEGE. Ceausescu TE OBLIGA sa ai o educatie atee si nu te lasa sa alegi!
     Din ce scrii vad ca nu esti mai prejos de musulmanii fanatici si faci referiri la puritate religioasa ortodoxa in Romania.
     Istetomanule, erau episcopii catolice in teritoriile romanesti cu mai mult de 200 de ani inainte de a se infiinta cele trei Mitropolii Ortodoxe din principate de catre greci cu numirea de mitropoliti greci. Deci "foarte" nationale si scuteste-ma de puritatea religioasa a Romaniei! Prima religie crestina pe care au avut-o romanii a fost cea de rit roman (de la ROMA) pt simplul motiv ca si bibliile lor erau scrise in latina si nu in greaca!
     Inclusiv ortodocsii din Ardeal inca mai au rituri catolice si acestea nu au fost fortate nicicum pt ca in sec XVI cand instoric s-a pornit "prigoana" catolica in Ardeal, ungurii in marea lor majoritate erau deja protestanti si nu uita ca Transilvania a luptat in Razboiul de 30 de ani de partea protestantilor! Ceva pute in paradis si in cartea de istorie, nu-i asa?
     Democratie inseamna ca toti oamenii sa aibe dreptul sa-si expuna parerile si sa faca propriile alegeri!
     Poate ca eu vreau sa devin zamolxianist (stii ca au existat pana in sec XIV?), atunci in conformitate cu ceea ce expui tu, eu as putea cere sa "zbori" din tara pt ca eu am o religie mai veche, mai originala si mai originara acestui loc decat a ta!
     Referitor unde ai putea sa te duci, poti merge la Istanbul (fostul Constantinopol) sau poti merge la Moscova (ei s-au impotrivit unirii si impacarii dintre catolici si ortodocsi in sec XV).
     Ti se pare corect sa pleci din tara pe motivul asta? Nici mie nu mi se pare corect!
     Nu morala crestina te-a aparat de turci ci voievozii care nu vroiau sa fie vasali si nu preotii luptau cu sabia in razboaie!
    • 0 (2 voturi)    
     esti varza (Marţi, 4 martie 2008, 14:06)

     levi [anonim] i-a raspuns lui mihaita

     Ictin are dreptate si tu nu,pacat ca au murit oameni ca sa vedem ca dupa 18 ani tu atita intelegi din principiile democratiei!
   • +4 (8 voturi)    
    Moderatorii hotnews lucreaza la greu ! (Luni, 3 martie 2008, 19:12)

    Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui ictin

    Am impresia ca cenzureaza zeci de blesteme si injuraturi ;) Cateva comentarii mai jos o persoana mi-a zis "piei satana !". Oh my god !

    Eu zic ca luam toti o gura de aer si sa judecam problema la rece, mai cu calm. In primul rand, urmatorul aspect trebuie luat in calcul de fiecare: cel mai mare prost poate spune adevarul si cel mai mare destept poate gresi. Nu sunt suficiente date, care sa permita crearea unui raspuns final la problema asta, si nici nu vor fi suficiente date vreodata.

    Chestiunile de religie, asa cum le vad eu sunt extrem de greu de interpretat corect din urmatoarele motive:

    1) religia se imbina involuntar cu anumite parti de istorie;
    2) religia este strict legata de capacitatea de intelegere si perceptie a omului, care a evoluat foarte mult in timp; (inteleg ca afirmatia asta este neclara, dar ca s-o explic mi-ar lua 5 pagini)
    3) religia (ca s-o intelegi) presupune capacite extraordinara de a lucra cu “zone gri”. Foarte putine lucruri in viata sunt negre sau albe, de cele mai multe ori exista mii de nuante intermediare. Oamenii in general, nu au capacitatea de a lucra cu astfel de nuante, cei mai multi preferand alb sau negru. Unii dintre ei, chiar se lauda cu asta spunand “eu sunt dintr-o bucata”.

    In fine. Dezbatere placuta, cu cat mai putine injurii daca se poate ;) Eu nu intentionez sa mai dedic timp acestei cauze pentru simplul motiv ca votul din parlament corespunde cu vederile mele. Daca se va pune vreodata schimbarea sistemului, atunci am sa ma implic din nou in aceasta polemica.
    • +1 (7 voturi)    
     numai moderare nu fac 'moderatorii' astia (Marţi, 4 martie 2008, 1:42)

     moderatorul animator [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

     threadul e 'moderat' cu patos, mai bine zis procustat in clasicul stil hotnews care a devenit obisniunta deja, de catre aceste eminente cenusii ce joaca in god mode.

     partinirea acestor indivizi este mai mult decat evidenta, in special pe subiecte de religie/credinta, cred ca au fost alesi pe acest criteriu. Sau oricum, ceva ii roade in viata de zi cu zi si simt nevoia sa inchida gura altora cu pareri diferite de ale lor.

     la subiect: cele relatate la #1 intradevar cred ca ar trebuie revizuite; insa restul punctelor care vin (strategic plasate dupa senzationalul de la #1) si infatiseaza apocaliptic tabloul predarii religiei in scoala, se sprijina fragil pe argumentatiile emotionale ale autoarei care nu mai stie cum sa dea in biserica, credinta si in cei care sustin religia, in licee si nu numai.

     hotnews, asta nu mai e moderare, e bataie de joc, postarile sunt promovate sau desconsiderate dupa bunul plac si dupa opinia particulara fata de subiect a acestor 'moderatori'.

     si acum, daca postarea trece, hai sa vad minusurile cum curg, m-am pus un target de -5, hai baieti, bagati, ca se poate chiar si mai jos de atat!
     • +1 (3 voturi)    
      Ignore (Sâmbătă, 31 mai 2008, 18:55)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui moderatorul animator

      Pacat ca nu este un vot de "ignore" - ar fi bun pentru comentarii ca al tau. Tu si cei ca tine, care identifica romanii cu religia ortodoxa, ar trebui sa va luati de mana cu iranienii si sa le taiati gatul celor care nu sunt de acord cu voi, apoi sa va prindeti in hora si sa sariti drept in Evul Mediu !
    • +2 (2 voturi)    
     :) (Marţi, 4 martie 2008, 9:43)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

     imi place ideea cu alb, negru si gri.

     Am vazut multe dialoguri care se reduc la ceva de genul:

     -Nu e alba e. E gri!
     -Cuuuum, e neagra??? Cum imi spui tu mie ca e neagra?!

     Am impresia ca asta se petrece mai ales cd e o incarcatura emotionala mare in dicutie.
   • +4 (6 voturi)    
    Dreptul de a alege. (Marţi, 4 martie 2008, 4:36)

    Cornel [anonim] i-a raspuns lui ictin

    Consider ca fiecare din persoanele care au comentat au punctul lor de vedere bine meritat, ca asa trebuie sa fie intr-o societate libera. problema religiei in scolile publice este una cu doua taiusuri si cu probleme. 1. Problema nr.1 este ca majoritatea va impune minoritatii o anume forma de credinta, si nu Dumnezeu, mai ales ca in Biblie spune ca acea carare care merge la pierzare este cea larga, a majoritatii, ci nu a minoritatii?!....2. E posibil ca in anumite zone religia majoritara sa fie o minoritate, si de data aceasta discriminarea se inverseaza.

    Solutia este - NU RELIGIE IN SCOLI PUBLICE. Fiecare religie sa-si formeze scolile ei si atunci au dreptul sa invete ce cred si in acelasi timp se pune la aparare dreptul fiecarei religii si persoane de a merge sau nu la o anumita scoala.

    Religia este un fel de vietuire si acel fel este dictat nu de pastori, preoti sau altceva ci de Biblie.

    Succes domnilor.
    • +1 (1 vot)    
     Crestinismul politic naste monstri, nu crestini (Miercuri, 5 martie 2008, 10:38)

     mi5a2el [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

     Bine zis, Cornel...Religia -de nici un rit, si cu tot respectul fata de oricare dintre ele- nu are ce cauta in scolile publice ca disciplina obligatorie de studiu. Pt cei cu sindrom de fast-read sau christian-trigger-happy, repet "publice" si "obligatorie"

     Mi se pare firesc ca un roman -repet, de orice confesiune- sa aibe OPTIUNEA sa studieze religia cu care este compatibil. Insa sa nu uitam ca -inca- suntem un stat secular, si sper sa ramanem asa pt multa vreme. Din nou pt
     cei cu sindrom de fast-read, "secular" nu inseamna "ateu".

     Sa nu uitam ca lumea crestina s-a desprins din mlastina medievala printr-o [r]evolutie complexa, in care secularismul a fost un ingredient esential. Principiile crestine -ca si cultura iudeo-islamica pe care am descoperit-o si absorbit-o in gandirea europeana dupa Reconquista spaniola- raman esentiale pt ceea ce suntem azi ca indivizi, insa nu mai mult. Crestinismul a expirat demult ca 'ideologie de stat' si nici Iranul, Arabia Saudita si Israelul nu se simt prea bine (dintre teocratiile actuale).

     Mi se pare cel putin straniu sa aud vorbindu-se de credinta in polis-ul romanesc, cand pana si in Iran si Iraq tinara generatie se simte 'tradata' de politica liderilor-clerici, si vrea inapoi secularism.

     Sa nu ne mai imbatam cu apa rece. Spiritualitatea ne uneste, religia ne divide. Nici o religie 'mainstream' n-a scapat din dilema asta, si probabil ca este ceva in spiritul omului sa accepte si apoi sa conteste orice revelatie primita prin profeti, de la Moise, Isus si pana la Mohammed (Bill Gates si Steve Jobs sunt inca in viata).

     Sa vedem ce-o aduce nou urmatorul profet, ca pe aia vechi i-am epuizat.
   • -1 (3 voturi)    
    ne indepartam de esenta ortodoxiei!! (Marţi, 4 martie 2008, 14:39)

    cristina [anonim] i-a raspuns lui ictin

    situatia acesta a intrecut orice limite!!ce doare cel mai tare?!!ca acuzam Biserica de greselile laicilor.ne indepartam din ce in ce mai mult de adevar prin tot felul de discutii....
    Dumnezeu ne iubeste si nu ne invata decat sa facem bine..in cate manuale de religie ati citit ca Dumnezeu ne indeamna sa furam sau sa mintim?omul interpreteaza gresit totul...
    ne indepartam de esenta ortodoxiei!!!!manualele nu mai exista de mult decat teoretic pe bancile elevilor!un adevarat profesor de religie stie exact ce sa spuna si fara ajutorul lor..
  • +4 (8 voturi)    
   Here we go again (Luni, 3 martie 2008, 17:50)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Poporul sa fie crestin la el acasa
   • +2 (4 voturi)    
    Afara religia din institutii laice !!! (Marţi, 4 martie 2008, 16:15)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    Religia se invata acasa, in familie, in anturaj - pentru ca religia nu inseamna un popa care zice una si face alta sau manuale patetice. Religia se invata prin exemplul personal al parintilor, bunicilor, prietenilor.
    Ce sa caute un popa care foloseste banii oamenilor in scopuri personale in institutii laice ca Scoala sau Parlamentul? Pai tot bani cauta, asta cauta.
  • +4 (8 voturi)    
   manuale (Luni, 3 martie 2008, 17:53)

   rodica [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Nu e vorba de niciun soc, problema este ca se face indoctrinare confesionala! Ca se promoveaza intoleranta si rezistenta la diversitate, atit prin manuale, cit si prin ceea ce li se preda la clasa. Fetita mea imi spunea intr-o zi sa nu intram intr-o biserica catolica, ca "astia nu cred in Dumenzeu". De unde aflase? De la "doamna de religie".
   In plus, e vorba goala ca pot face cursuri de cultura generala. Care cultura generala, cind profesorii sint inculti si necititi, cind la liceele umane nu se face, de exemplu, istoria literaturii. Sintem unici in Europa. In loc sa ne preocupam atita de Religie, ca oricum e o ipocrizie generala, vrreau sa vad si eu cit de buni crestini sintem dind de pomana sau facind ceva concret pentru "aproape", decit propaganda BOR, in loc sa facem ta-tam cu Religia, mai bine am vedea de halul in care a ajuns tot sistemul de invatamint, de faptul ca ies analfabeti cu bacalaureatul.
   • +1 (3 voturi)    
    manuale (Marţi, 4 martie 2008, 14:27)

    monica [anonim] i-a raspuns lui rodica

    Si eu gandesc la fel ca dvs., insa, din pacate, este clar ca sistemul actual nu promoveaza valorile umane fiindca nu este politic. Mult mai usor se conduc incultii si, daca se aprinde si problema religoasa, luptam in cruciade inutile.

    Cu respect , o catolica
  • +2 (6 voturi)    
   aoleu (Luni, 3 martie 2008, 18:06)

   scumpi [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   piei Satana ....

   adica in loc sa fim crestini adevarati, daca tot nu putem (vezi calitati cum sunt iertarea, smerenia ...etc) sa scriem in constitutie poate asa ne crede Dumnezeu la Judecata de apoi :D :)))))))))

   iti propun un concept personal perfect pentru tine: TREZESTE-TE !!!!!!!
  • +3 (7 voturi)    
   De ce nu inainte? (Luni, 3 martie 2008, 18:08)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   Inainte de a pretinde ca invatamant obligatoriu trebuie sa-ti pregatesti profesorii.

   Asta nu s-a facut!
   Deci, hai sa reluam: Ministerul + Bisericile (toate) se pregatesc iar apoi vin cu propuneri.

   NU INVERS!
   Suntem oameni nu dobitoce sa ne distrugem copiii datorita unor bigoti care nu stiu sa judece singuri!
  • 0 (2 voturi)    
   serios ? (Marţi, 4 martie 2008, 10:13)

   -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui Razvan007

   Fara suparare dar pe cand se forma poporul roman crestinismul abia isi creea bazele. De ce zici ca suntem in esenta un popor crestin pt ca am fost botezati asa? Eu zic ca sunt crestini cei care se comporta ca niste crestini si crede-ma ca nu sunt multi asa
 • -7 (11 voturi)    
  Religia ortodoxa (Luni, 3 martie 2008, 17:35)

  Irina [anonim]

  Cred ca site-ul dezvlota prea asiduu aceasta campanie antireligie si este pacat, era un site bun...
  • +3 (9 voturi)    
   raspuns pentru Irina (Luni, 3 martie 2008, 17:59)

   eva [anonim] i-a raspuns lui Irina

   Nu cred ca situl are ceva cu religia, dar cred ca este cea mai mare dobitocie sa obligi copiii sa invete obligatoriu religia; nu suntem stat religios ( ca unele state declarat islamice); cred ca ar fi mai bine pentru copii sa invete logica, psihologie, o istorie a religiilor toate pe intelesul lor; suntem in sec21 ce Dzeu; nu se mai fac crestinizari fortate ca in evul mediu.
  • +4 (10 voturi)    
   releigia ortodoxa in scoli, nu religia in general (Luni, 3 martie 2008, 18:17)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui Irina

   Asa cum se prezinta materia in forma actuala, ea NU are ce cauta in scoli. Se preda religie ortodoxa. Si cum ar trebui sa se simta in clasa un tanar catolic, protestant, iudeu, budist, etc? Sau si mai si, ateu? Cel putin jignit. Pentru ca,ortodoxul neaga orice altceva si pe altcineva. El e unicul si singurul. Alesul. Si cum sa fii ortodox si sa crezi ca restul sunt lucrarea diavolului cand poate vecinii si prietenii tai sunt de alte confesiuni sau niciuna si sunt oameni foarte decenti si de incredere? Ce fel de educatie este asta?
   Daca tot se doreste o educatie spirituala, parerea mea este ca, SINGURA varianta este predarea ISORIEI RELIGIILOR in scoli. Asa poate invata si elevul care este diferenta intre confesiuni, ce propovaduiesc fiecare si care a fost scopul dogmelor de-a lungul istorei.
   Este trist ca acum nu se urmareste decat indobitocirea maselor. In fond, tara are nevoie de prosti, nu??
   • -2 (8 voturi)    
    religia in scoala (Luni, 3 martie 2008, 21:32)

    ion iona [anonim] i-a raspuns lui Cristina

    cunosti care sunt stalpii unei societati?
    nu cumva : credinta, armata, scoala?
    sau trebuie ca romanii trebuie sa aiba o atitudine de ce vor ceilalti e intotdeauna mai bine decat ceea ce ne-a mentinut ca popor si natiune !?!?!? orice individ analfabet care isi da cu parearea despre educatie, in special religioasa, e bun de pus in rama. nu cumva lipseste , cu desarvarsire, acel organ despre care Eminescu spunea ca de lungimea lui depinde atitudinea unui popor fata de ceilalti???
    ce-ai zice daca partenerul de viata ar incerca si alte relatii spre studiu si democratie aplicata (ca dara sa fie omu' informat)? intrebarea e retorica
    • 0 (6 voturi)    
     oare? (Luni, 3 martie 2008, 22:18)

     Cristina [anonim] i-a raspuns lui ion iona

     Hmm, comparatiile tale sunt nepotrivite, neelocvente, asta ca sa ma exprim elegant. In plus, pentru asta am preferat ca partenerul meu sa nu fi fost virgin cand l-am cunoscut, sa nu fi spus ca era neinformat.
     PS: pentru cineva care il aminteste pe Eminescu, ma asteptam la o mai buna cunoastere a limbii romane.
     • +1 (1 vot)    
      oare(ce)? (Marţi, 4 martie 2008, 11:47)

      ion iona [anonim] i-a raspuns lui Cristina

      nu ma refeream la virginitatea sau ne-virginitatea partenerului tau, ci la "dreptul" sau actual spre cercetare (n-oi sta eu bine cu buna cunoastere a limbii romane, dar nici tu cu gramatica (a se observa timpul verbal pe care l-am folosit)); in plus , am folosit o singura comparatie si nu mai multe.
      tu spui: "ortodoxul neaga orice altceva si pe altcineva",. Cunosti vreo religie care lauda sau recunoaste vreo alta? mai spui: "Sau si mai si, ateu?" Iliescu a tacut la celebra intrebare si a pierdut cam totul, nu crezi? cei atat de onorabil a te numi ateu!? traiesti mai mult sau mai bine? esti mai sanatos sau ai o mai mare recunoastere sociala? probabil ai motive personale spre a ne impartasi astfel opinia ta, pe care, din cauza (N.B. nu datorita) democratiei (cea mai degenerata forma de conducere) ne-o poti oferi cu atata generozitate, elocventa si spirit altruist!!!
      (esti o scumpa, in orice caz, sunt convins!!!)
      • -1 (1 vot)    
       ciorba (Marţi, 4 martie 2008, 17:21)

       Cristina [anonim] i-a raspuns lui ion iona

       Comentariul tau a iesit o adevarata ciorba. Fineturile gramaticale sunt rezervate doar celor care stapanesc bine limba romana. Dar, ca sa iti raspund, am folosit trecutul ca sa subliniez clar ca a avut timp sa cerceteze pana sa ma fi cunoscut pe mine. Este un lucru asumat despre care a fost informat si cu care a fost de acord. Orice documentare ulterioara stie prea bine ca se livreaza kit cu papucii din dotare. Pe care am bunavointa sa ii ambalez atractiv pentru a putea fi utilizati impreuna cu noul subiect al investigatiilor dumnealui.
       Si ca sa contnuam dezbaterea, afla ca ortodoxul e cam singurul care isi permite sa afirme despre ceilalti ca sunt lucrarea diavolului. Alte religii ii trateaza pe cei din afara canoanelor lor ca fiind necredinciosi si nedemni (intr-ale lor), dar nu cine stie ce monstrii . Acum ma refer la abordarea din zilele noastre, caci despre asta discutam aici.
       Daca tu insa sustii ca nici o religie nu o recunoaste si o aproba pe alta, atunci ar trebui sa iti pui serios intrebarea despre credibilitatea, moralitatea si puterea de intelegere a celor ce apartin uneia sau alteia dintre confesiuni. Inchipuie-te tata a unui copil budist sa zicem, sau alegi tu confesiunea, si iti vine tanarul acasa batut mar de colegii ortodocsi ca el e lucrarea diavolului si prin urmare trebuie starpita. Ia spune, cum reactionezi?? Cam asa se nasc la diferite nivele razboaie religioase mai mici sau mai mari
       Cat despre credintele si opniile mele religioase e mai bine sa nu presupui nimic, caci orice ai presupune ai avea mari sanse sa emiti o parere eronata. la fel este si cazul opiniilor mele politice, caci si acolo te inseli.
 • -5 (13 voturi)    
  pai asa e ! (Luni, 3 martie 2008, 17:42)

  Dan [anonim]

  In privinta uniatismului (la punctul 4) manualul are perfecta dreptate. Uniatismul chiar a fost o actiune a papistasilor de a face prozeliti in Transilvania. S-au folosit de ura ungurilor catolici pentru romanii ortodocsi si i-au persecutat. Aceasta e recunoscuta oficial de Vatican. Doar au recunoscut-o dar nu si-au cerut scuze. De altfel se vede clar ca uniatismul continua si azi sub forma "ecumenismului" : adika e ceva de genul "Hai sa ne unim dar voi sa fiti supusii nostri !". (Pentru documentare cititi istoria )

  Exagerarile cu "Dumnezeu ti-a tras scara de sub picioare" sunt prostesti mai ales ca e o carte pentru copii. Dumnezeu e bun si nu iti face rau nici macar cand gresesti. Doar necuratul iti poate trage scara !

  Yoga intradevar e o emanatie a necuratului caci te invata ca te poti "implini" prin tine insuti ceea ce e complet fals. Adevarul niciodata nu se descopera ci doar se reveleaza !

  Tonul articolului e profund necrestin si total in concordanta cu tendinta europeana atee de a face totul impotriva lui Dumnezeu ! Liga Pro Europa nu e decat o marioneta a imperialismului decadent occidental !

  Dumnezeu sa-i ierte ca nu stiu ce fac.
  • +2 (8 voturi)    
   Desigur, iar ce e necrestin este rau (Luni, 3 martie 2008, 18:32)

   Dracula [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Nu tot ce nu e crestin este rau si nu este lucrarea Diavolului (chiar crezand ca exista asa ceva). Daca erai nascut intr-o societate musulmana sa vezi ca ai fi zis de crestini ca sunt necredinciosi.

   Mi se face "scarba" de toti "crestinii" nascuti crestini (da, e o diferenta EXTREM de mare intre cei botezati asa la nastere si cei care s-au facaut asa la maturitate) care dau lectii altora.

   Iar daca tu ai devenit crestin la maturitate atunci ar trebui sa ai capul si experienta sa poti respecta parerea altora fara sa judeci pentru ca asa cum tu ai decis ca pentru tine religia asta reprezinta ce vrei tu asa altii au decis pentru ei si nimic din ce faci sau zici tu nu are importanta pentru ei sa poata lua decizia asta.
  • -1 (7 voturi)    
   Sper ca.. (Luni, 3 martie 2008, 18:42)

   Raul [anonim] i-a raspuns lui Dan

   ..esti intr-adevar constient de ceea ce ai scris!!!
  • 0 (6 voturi)    
   mai sa fie (Luni, 3 martie 2008, 18:50)

   activistu [anonim] i-a raspuns lui Dan

   de aceea biserica nu mai reprezinta mai nimic, ptr ca iti povesteste ca nu se poate decat prin ea, cea mai mare minciuna, doar prin tine se poate, esti parte a intregului, deschide-ti ochii.
  • -3 (7 voturi)    
   De acord (Luni, 3 martie 2008, 19:15)

   Costea [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Uniatia a fost impusa iar manualele nu fac altceva decat , pe buna dreptate, sa constate acest lucru.
  • -2 (6 voturi)    
   iertare (Luni, 3 martie 2008, 19:17)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   sa te ierte Dumnezeu si pe tine ca nu stii ce spui!
  • -1 (1 vot)    
   <<marioneta a imperialismului decadent occidental (Marţi, 4 martie 2008, 9:13)

   Dani [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Ba, tu de unde vii ? Unde dracului ai stat pina acum de poti debita asemenea prostii ? Nu cumva ai stat toata vremea cu fata la altar si cu obloane la ochi precum caii ? Daca asa este ramai in continuare acolo, nu mai iesi nicaieri si mai ales taci pentru numele lui Dumnezeu !!!
 • -1 (3 voturi)    
  teribil (Luni, 3 martie 2008, 17:57)

  black eagle [anonim]

  Groaznic! Zici ca vine pe locul II dupa Islam.... Si de fapt ortodoxismul nu e asa, cine a ales autorii dintre cei care vad totul prin viziunea lui Dumnezeu cel crunt din Vechiul Testament?
 • -3 (9 voturi)    
  Daca (Luni, 3 martie 2008, 17:57)

  Marius [anonim]

  crezi prea mult esti fanatic, daca crezi prea putin esti ateu. Lasati religia in pace. Cel mai bun manual de religie este Biblia, si cine crede cine preda religia in scoli, nu se ia dupa nici un manual. Iar cum Romania este o tara majoritar ortodoxa, inevti religia acelei tari. Daca nu iti convine, asta e, nu te duci la ora, sau il informezi pe profesorul respectiv ca esti de alta religie si gata, ai terminat balciul.
  • +1 (1 vot)    
   Sunt de acord cu punctul de vedere expus (Marţi, 4 martie 2008, 8:11)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Am inteles ca religia la un anumit nivel devine facultativa. Asa ca exista posibilitatea de a nu participa la ore. Si in plus cei de alte confesiuni sau religii stiam ca pot aduce notarea de la comunuitatea religioasa careia ii apartin. Pe de lata parte insa manualele prezentate sunt aberante. Oare ceea ce se prezinta acolo este esenta crestinismului? Oare nu au fost verificate de teologi adevarati? Ca tot ceea ce se face la noi o aberatie totala.
 • +3 (7 voturi)    
  In sfarsit Hotnews o nimereste (Luni, 3 martie 2008, 17:58)

  Horea [anonim]

  In general imi displace Hotnews pentru atitudinea evidenta pro-PD imprumutata de la Cotidianul, dar pozitia asta impotriva celor care incearca sa schimbe caracterul laic al invatamantului e ok

  Horea
 • -4 (8 voturi)    
  Amestecam mere cu pere (Luni, 3 martie 2008, 18:07)

  CezarN [anonim]

  "Intoleranta" de care faci matale vorbire este data de verticalitatea cu care acesti oameni(cei care CRED) isi sustin credinta lor. Asta este. Daca matale nu crezi, este greu sa intelegi. Si asta este de inteles. Dar nu te limitezi doar la asta, ci faci o subtila manipulare sugerand printre randuri ca, de vreme ce manualele sunt proaste, asa este si ideea de a preda religia in scoli. Insa acest rationament s-ar putea aplica si istoriei sau altor materii care se "bucura" de manuale proaste. Si atunci ce facem? Reducem educatia doar la a imparti prezervative in scoli incepand cu clasa a IV-a sau a V-a? Le explicam copiilor doar ca vor avea, in cativa ani, colegi cu doi tati sau doua mame? Hai ca esti jalnica, dna Pora.
  • +2 (8 voturi)    
   Bibicule, nimic nu-ti scapa (Luni, 3 martie 2008, 19:02)

   Zev [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   Vad ca nu mai scrii polologhii interminabile pe EvZ, ai schimbat arena. Dar vigilenta proletara a ramas aceiasi - a incercat ea, Pora, sa manipuleze subtil si sa sugereze printre randuri, dar nu-i merge cu tine, alt ostean al luminii ca si Becali. Dusmanul cu care te lupti e propria ta umbra, mey, ia un Prozac cu prescura si calmeaza-te. Mi-e rusine ca sunt ortodox cand vad de-astia.
 • +6 (10 voturi)    
  de ce obligat ... ? (Luni, 3 martie 2008, 18:09)

  xilviu [utilizator]

  Este o aberatie sa obligi pe cineva sa invete religie daca el nu este un om religios. Notele pe care le va avea la aceasta materie il pot afecta in dezvoltarea profesionala si nu mi se pare normal. Sper sa se faca un referundum ceva pentru asta. Poate o istorie a religiilor ar prinde bine pentru cultura generala, dar obligativitatea asta nu e deloc ok.
 • +4 (8 voturi)    
  cine e anti-religie??? (Luni, 3 martie 2008, 18:17)

  dome [anonim]

  de ce ziceci ca hotnews duce o campanie antireligie??? eu sunt greco-catolic, o persona ca toate celelalte, si sincer ma simt atins de faptul ca religia mea, de altfel la fel crestica, este atacata si mai ales in manual pt copii. urmeaza sa ne puna pe "axa raului" si neam scos. in fine. Eu zic ca e bine sa nu te joci cu lucrurilr sfinte....
 • +4 (8 voturi)    
  of, Doamne (Luni, 3 martie 2008, 18:25)

  mihaela [anonim]

  Ce ar fi sa nu ne mai cramponam de ortodoxism? Oare cum ar fi daca, la scoala, la materia Religie, s-ar face intr-adevar religie (la modul general) si nu religie ortodoxa? Sa ne imaginam cum ar fi oare daca s-ar face un soi de istorie a religiilor, evident la nivelul de intelegere al copilului. Sa afle si el, bietul, ca mai exista si alte religii decat cea ortodoxa. Dar, evident, ar trebui sa se nasca acei profesori de religie (si subliniez, profesori, nu preoti) care sa poata povesti despre marile religii, despre marile mituri, fara discriminare, etichetare, fara partinire sau fara prejudecati.
 • +3 (9 voturi)    
  Cumplit mestesug de tampire (Luni, 3 martie 2008, 18:26)

  CelCeCiteste [anonim]

  Din pacate se pierde esentialul: scoala trebuie sa ajute la cresterea echilibrata si sa ofere un serviciu in interesul omuletilor.
  Din pacate religia nu ofera un instrument care sa ajute la asta, din simplul motiv ca nu incurajeaza dezbaterea. Credeti ca va fi vreun profesor de religie capabil sa recomande lecturi care privesc lucruri gen: piramide, valorile societatii din Grecia antica, istoria evreilor, interactia acestora cu Babylonul si asa mai departe (nu am pretentia de a fi sistematic, exemplele sunt pur si simplu intamplatoare)? Credeti ca isi va percepe misiunea altfel decat pe un proces de indoctrinare? Produsul va fi o societate dominata de "manelism" si "talibanism" compusa din oameni incapabili sa se inteleaga intre ei. Sunt crestin ortodox si practic religia intr-un mod corect fata de ceilalti care au dreptul la propria "mantuire", asa cum o vad ei.
 • -3 (11 voturi)    
  LIPSA BUNEI CREDINTE (Luni, 3 martie 2008, 18:30)

  Ionut [anonim]

  Nu am mai citit demult un articol atat de lipsit de bun simt si de distorsionat in a prezenta realitatea.

  1. In primul rand, autoarea se face purtatoarea de cuvant fanatica a Ligii Pro - Europa, si nu face nici cel mai mic gest de a verifica realitatea si din alte surse.

  2. Lipsa de cultura in ceea ce priveste ortodoxia si religia in general. De fapt, o crasa si evidenta lipsa de cultura generala, care numai la scribii lingai ai regimurilor comuniste se mai intalnea. Nu este nici un secret istoric, de exemplu, faptul ca greco-catolicismul este o strategie a Vaticanului de a aduce sub autoritatea sa poparele ortodoxe. Este ceva oficial si prea cunoscut.

  3. Lipsa de cultura filosofica. Din punct de vedere filosofic, chiar asa e, draga dna Pora - yoga te integreaza in absolutul abstract, ortodoxia se refera numai la persoane, reale, concrete - omul si Dumnezeu.

  4. Este de neinteles de ce se socheaza dna Pora cu privire la rugaciuni si la folosul lor? Asta arata inca odata ori lipsa de cultura ori lipsa de bun simt.

  5. In afara de un copy paste ideologic si sarac in idei, dar bogat in ura activista indreptata impotriva ortodoxiei (a consultat oare dna Pora macar un (1) manual al altei confesiuni religioase sa vada ce se spune si acolo?) autoarea mai face o traznaie de neinteles! Ataca optiunea unor parinti care ei, si nu dna respectiva, au responsabilitatea cresterii si educarii copiilor lor.
  De altfel, toti iubaretii de libertate a constiintei nu au observat imensa frauda morala a Ligii Pro Europa. Acest ONG a vorbit in numele "interesului superior al copilului". Sa avem pardon? Este autoritarism de cea mai despotica speta a decreta sus si tare ce este "interesul superior" al oricui si de a pretinde sa fie facute politici publice pe baza acestor "decrete"! Daramite al copiilor altora! Unde sunt cei care se bat in piept ca vor libertate?

  DAR MULTI SUNT SPALATI PE CREIER DE BUNA VOIE!
  • 0 (4 voturi)    
   Incepe sa semene a razboi religios (Marţi, 4 martie 2008, 6:26)

   Bufnitza Duminicala [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Cei care se considera crestini ortodocsi in Romanai si vor sa impuna celor care nu vor sa fie religiosi de nici fel sau de alta credinta nu trebuie sa uite citeva lucruri:

   1. Nebunia de a impune religia in scoli nu va face decit sa creasca ura unora fatza de alti, pentru ca disensiunile religioase sint cele mai greu de oprit, pot trece secole si ura va dainui.

   2. De la disensiuni religioase se va escalada rapid in disensiuni teritoriale interregionale.

   3. Poate exista si alte motive, daca nu poti invinge sau ingenunghea in popor, atunci este mai usor sa-i invrajbesti pe unii contra celorlalti si asa poti controla / stapini o tzara.
  • 0 (2 voturi)    
   Yoga (Marţi, 4 martie 2008, 10:17)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Am fost practicant de yoga si pot vorbi in cunostiinta de cauza.
   1. Ionut tu stii ca poti fi yoghin si crestin ortodox in acelasi timp?
   2. Poti sa-mi spui de ce creatorul "Istoriei Religiilor" - Mircea Eliade a studiat yoga de la maestrii din Tibet?
   3. Stiai ca yoga "propovaduieste" ca toate religiile sunt bune si ca toate practicate cu dragoste si credinta sunt doar cai diferite de a atinge acelasi scop (cu singura condite ca sa creada intr-un Dumnezeu unic)?
   4. Stiai ca marii maestri yoghini (chiar daca sunt budisti) te sfatuiesc sa nu-ti schimbi niciodata credinta, ci sa o practici cu si mai multa abnegatie?
   Deci cum pot fi ei toleranti si noi niste fanatici sau habotnici?
   • 0 (0 voturi)    
    Yoggy Bear (Vineri, 27 septembrie 2013, 20:35)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

    1. NU POTI. Poti doar sa-ti imaginezi si sa-ti amortesti constiinta. Tu poti sa spui ca esti orice, te defineste ce faci, ce crezi si cum traiesti. Nu ce declari tu.

    2. N-are absolut nici o importanta ce a facut sau n-a facut Eliade, ca nu e vreo divinitate, profet etc.

    3. Propovaduieste o mare amagire. Dumnezeu nu e ceva material, e definit prin caracterul Lui care nu poate fi atat de labil cum crezi tu.

    4. Toleranta asta nu e decat o amagire. E o toleranta ca in expresia "casa de toleranta". Practic nu poti sluji la 2 stapani. Decat daca esti schizofren spiritual. Principial nu inseamna neaparat habotnic.
  • -1 (1 vot)    
   Bancuri (Miercuri, 5 martie 2008, 1:55)

   romanul [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Tu chiar crezi ce scrii: "ortodoxia se refera numai la persoane, reale, concrete - omul si Dumnezeu." ???

   Dumnezeu este o persoana reala, concreta?!

   Sincer ori esti prost ori esti prost. Deoarece din punct de vedere religios e gresit si din punctul de vedere al unui ateu e dea dreptul haios ce spui tu.
 • +3 (9 voturi)    
  yoga (Luni, 3 martie 2008, 18:31)

  Mihaela [anonim]

  Iar prostia asta cu yoga, emanatia necuratului, o poate spune doar cineva care nu are idee despre ce este vorba. E drept ca suntem specialisti in a vorbi despre ceea ce nu stim... Dar daca am vorbi la ora de religie despre toate religiile, credintele si practicile, poate copilul, in timp, si-ar forma propria parere. De ce sa il obligam sa accepte o parere care nu este a lui? Va fi mai atras de ceva necunoscut si interzis decat de ceva ce cunoaste deja din sursa autorizata. Nici nu isi dau seama ce deserviciu fac ortodoxiei prin atitudinea lor cei care ne-o impun cu orice pret!
 • +6 (10 voturi)    
  Obiect periculos (Luni, 3 martie 2008, 18:32)

  ady [anonim]

  Introducerea religiei ca obiect de studiu e destul de periculos si poate crea probleme. Sa presupunem ca o clasa de 25 elevi are asa: 7 catolici, 10 ortodocsi, 3 budisti si 5 atei. Deja se formeaza grupe, conflicte de interese.
  Ortodocsilor li se spune ca budisti nu cred in dumnezeu iar catolici cred intr-un "alt" dumnezeu. Despre ce credeti ca or sa discute elevii in pauze? Or sa se bata sustinandu-si punctele de vedere.

  Si daca mai sunt si un evreu si un musulman in clasa, deja campul de lupta e complet.

  Si ca o paranteze, in toata istoria omenirii RELIGIA a facut cele mai multe victime (ca sa nu zic crime)
 • +3 (7 voturi)    
  opinia mea (Luni, 3 martie 2008, 18:39)

  pixel [anonim]

  vreau sa vad materia SEX EDUCATION intrata in programa obligatorie predata copiilor incepand din clasa a VII-a. Vreau sa vad o alternativa viabila teorie creatiei in cartile de biologie (evolutia) in rest nu am nimic impotriva cu religia in scoala. INSA AM CU LIPSA ECHILIBRULUI !!!
  • -1 (9 voturi)    
   problema ta (Luni, 3 martie 2008, 19:19)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui pixel

   Chiar crezi ca e necesar sa le umpli copiilor capul cu educatie sexuala? Sunt deja asaltati de pornografie si de sexualitate la tot pasul, lasa macar la scoala sa fie feriti de asta.

   Chiar crezi ca practica sexuala se invata in carti? :) Specia umana se perpetueaza de multe generatii fara ca ele sa fi avut parte de "educatie sexuala"...
   • +1 (7 voturi)    
    esti prost (Luni, 3 martie 2008, 20:15)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    si te mandresti cu asta.
    • 0 (6 voturi)    
     Din nou "eu" ... !! (Luni, 3 martie 2008, 20:42)

     Nika [anonim] i-a raspuns lui eu

     Iar sunt altii prosti si tu esti destept :) Bravo!
   • +3 (7 voturi)    
    Orele de educatie sexuala sunt o necesitate (Luni, 3 martie 2008, 20:41)

    Cristina [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Mai Bogdane, sper sa glumesti. Nu ii invata nimeni la scoala cum sa copuleze, in cazul in care nu te-ai prins. UIte, eu sunt femeie in toata firea si am intalnit barbati trecuti de 35 de ani care habar nu au care sunt bolile asociate sexului, cum se previn si cum se vindeca. Habar nu au anatomia masculina si feminina, nimic, si astea sunt lucruri de baza in viata fiecarui adult. Basca ca ignoranta lasta te poate baga ca femeie in spital cel putin, daca ai face imprudenta sa faci sex neprotejat cu un astfel de om. Sustin orele de educatie sexuala pentru ca sunt o necesitate si nu au nici o legatura cu pornografia.
   • 0 (2 voturi)    
    esti pierdut.... (Marţi, 4 martie 2008, 9:21)

    jagga [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    uite la ce te-a adus indoctrinarea religioasa.
    La nivelul in care nu poti sa faci diferenta intre educatie sexuala si pornografie.
    Vai de capul tau voinice... nici nu vreau sa ma gandesc ce frustrari are prietena sau nevasta ta!
    La ce viata sexuala implinita trebuie sa ai nu ma mir ca defulezi p'aici...!!
 • 0 (6 voturi)    
  inca un pumn(articol)peste botul ortodoxiei (Luni, 3 martie 2008, 18:45)

  roata de rezerva [anonim]

  Este evident ca pot aparea greseli ,conform autoarei articolului.Nu am studiat aceste manuale si nu stiu daca nu sunt doar simple taieturi din context sau asta este adevarat, dar stiu un lucru cand ataci un arici el iti arata tepile.....sa va spun o poveste :.ma intorceam de la sinaia spre bucuresti ,singur,ningea usor ,am vazut o femeie cu un copil.am oprit ,i-am luat in masina si bunica(am aflat)copilului tot drumul a incercat sa ma faca sa scap de drumul gresit al bisericii mele (nu i-am spus ce eram) si sa trec la martorii lui Iehova.
  morala ce o tragem din acest articol este ca ortodoxia este gresita iar altii cu inchizitiile lor sunt ok.
  • +1 (7 voturi)    
   morala (Luni, 3 martie 2008, 19:22)

   SG [anonim] i-a raspuns lui roata de rezerva

   "morala ce o tragem din acest articol este ca ortodoxia este gresita iar altii cu inchizitiile lor sunt ok."
   Asta-i concluzia "usoara" ca sa spun asa ..
   Concluzia normala e ca fanatismul [in special cel religios] e gresit. E vorba aia cu inteleptul care arata spre Luna dar toti ceilalti se uita la degetul lui si nu la Luna .. cam asa si cu unii care atat pricep din religie: forma ritualurilor, forma rugaciunilor, forma atitudinilor .. si nu-si pun vreodata problema fondului si a esentei acelor rugaciuni.
   Insa asta ar implica si efort .. sanatosi sa fim ..
 • -2 (6 voturi)    
  Jenibil (Luni, 3 martie 2008, 19:04)

  Anonymus [anonim]

  Nu sunt de acord cu religia ca obiect obligatoriu de studiu dar articolul este de-a dreptul jenant.
 • -5 (9 voturi)    
  Un articol submediocru, (Luni, 3 martie 2008, 19:39)

  Crestinul [anonim]

  Iar doamna Pora e bine sa mai mearga pe la biserica
 • +3 (7 voturi)    
  creierele de mici se spala.... (Luni, 3 martie 2008, 19:44)

  dadan [anonim]

  Creierele de mici se spala....Daca as avea un copil nu l-as lasa sa participe la cursuri de religie....
  Relatia cu D-zeu este intima trebuie invatzata in familie.... tot ce e impus e ipocrit.....si sunt curios ...cum poate un manual si un profesor sa prezinte impartial toata paleta multicolora a religiilor lumii?
 • +2 (8 voturi)    
  crestinism=cretinism!!??? (Luni, 3 martie 2008, 19:46)

  eu [anonim]

  in forma practicata la noi -> raspunsul este YES!
  • -1 (7 voturi)    
   Cu siguranta tu ai si idei bune. (Luni, 3 martie 2008, 20:46)

   Nika [anonim] i-a raspuns lui eu

   Exprima-le.
   Daca in loc sa arunci - oarecum arogant - cu tot felul de injurii ai incerca sa-ti exprimi ideile intr-un mod logic poate ca ar iesi ceva.
   OK, probabil ca esti ateu iar "ceilalti" (marea majoritate a oamenilor cu care intri in contact zi de zi) sunt cretini ... nu-i cam mult?
 • +3 (7 voturi)    
  uf! (Luni, 3 martie 2008, 19:48)

  ateu [anonim]

  E din ce in ce mai dificil. Budhismul este o religie care nu are zei. Yoga este o invatatura. Exista o multime de scoli de yoga iar medicina traditionala indiana este legata de tehnicile yoga. (Nu sunt un practicant dar yoga mi se pare interesanta). A realiza ceva prin sine insusi este cat se poate de normal. Ce vad in acest articol este grav. Oare cum arata un manual de "Religie Greco-Catolica"? Istoric vorbind "conducatorii religiosi" au folosit adesea credinciosi pentru a-si indeplini interesele militare. Dar sa-l sperii pe un copil cu faptul ca dumnezeu ii trage scara de sub el mi se pare ABERANT. Dupa cate am auzit aici chiar trebuie predata o istorie a religiilor in scoala. Iar samanismul si cultele asa zis primitive nu ar trebui ignorate. Oare ce ar zice un adept Wicca despre autorii manualelor? Sau, intre un adept Wicca si un Crestin (conform manualelor) cine ar fi de preferat ca membru model al societatii?
  • +2 (2 voturi)    
   fara suparare dar Budismul ARE zei!! Si inca multi (Marţi, 4 martie 2008, 10:55)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui ateu

   gresit.
   Budismul este o ramura filozofica a hinduismului si are multi mai multi zei decat crezi! :)
   Multi au trecut la budism deoarece credeau ca nu sunt zei, dar putem incepe cu Krishna, Shiva, Vishnu etc (si multi altii).
   Sunt de acord cu tine ca este STUPID si chiar MEDIEVAL sa impui credinta prin frica de pedeapsa lui Dumnezeu!
   Se presupune ca trebuie sa-l iubesti pe Dumnezeu si nu sa-ti fie frica de el. Parca asta era marea diferenta dintre Vechiul si Noul Testament.
   • -1 (1 vot)    
    buddhism (Marţi, 4 martie 2008, 12:08)

    ateu [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

    Cei pe care ii citezi sunt zei din hinduism. Buddhismul se distanteaza de Vede si de Upanishade inca de la inceput. Caile buddhiste pot fi alaturate multor religii. Pe de alta parte este normal sa existe o relatie intre hinduism si buddhism deoarece au fost intotdeauna apropiate. Vezi de exemplu
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism_and_Hinduism
    "Zeii" buddhisti nu sunt creatori ca in majoritatea celorlalte religii ci mai degraba iluminati, oameni sau fiinte in general ce au atins un grad inalt de iluminare. Nu imi doresc sa trec la buddhism, dar corect este ca Buddhismul se distanteaza de ideea de zei inca de la inceput. Calea octupla, calea de misloc etc sunt tot atatea metode de a ajunge la iluminare. Unii reusesc sa atinga acea "iluminare" prin zei. Asta arata ca buddhismul accepta cele mai variate cai de evolutie.
    P.S. sper ca nu credeti ca fac reclama la buddhism... NO WAY
   • 0 (0 voturi)    
    mai ales: (Marţi, 4 martie 2008, 12:10)

    ateu [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

    citatul
    "From the Buddhist perspective, man has created God out of the psychologically deep-rooted idea of self-protection. Walpola Rahula writes that man depends on this creation "for his own protection, safety, and security, just as a child depends on his parent." He describes this as a product of "ignorance, weakness, fear, and desire," and writes that this "deeply and fanatically held belief" for man's consolation is "false and empty" from the perspective of Buddhism. He writes that man does not wish to hear or understand teachings against this belief, and that the Buddha described his teachings as "against the current" for this reason."
 • +7 (11 voturi)    
  Religie! (Luni, 3 martie 2008, 19:50)

  cara [anonim]

  Sunt mama de copil de clasa a doua.
  Ma asteptam la religie sa invete sa fie bun, moral, echilibrat si cu bun simt. In esenta, imi imaginam ca cineva care este si pedagog si cunoscator in domeniu le va explica copiilor nostri de ce este bine sa fii omenos si bun in aceasta lume fara repere in care ne zbatem, mai ales noi, romanii.
  Cu regret trebuie sa dau dreptate celui care a scris articolul.
  Fata mea invata de molimi, lepre, sfinte moarte foarte de tinere, cazne la care sunt supusi oamenii pentru a se transforma in sfinti.
  A ajuns la concluzia ca ea nu este suficient de buna si credincioasa (prin comparatie), ca este nenorocire daca nu face totul perfect si ca in general, pentru orice mica copilarie rautacioasa ( pe care eu, ca parinte nici nu o cert macar) va fi pedepsita prin excluderea din Rai!
  Mi se pare ca nu este atins scopul pentru care se studiaza religia.
  Si de fapt ma deranjeaza foarte tare spaimele pe care le are uneori din parte acestei religii.
  Si de multe ori nu pot sa ii argumentez ca Dumnezeu este bun si iertator! (asa cum este de fapt)
  Abordare groaznica a problemei!!
 • +3 (7 voturi)    
  ... (Luni, 3 martie 2008, 19:52)

  Goro [anonim]

  Romania este un stat laic. De ce se studiaza religia in scoala?
  De ce se permite raspandirea intolerantei prin aceste manuale?
 • +4 (8 voturi)    
  industrie (Luni, 3 martie 2008, 19:59)

  Dragomir [anonim]

  Orice individ inteligent care nu face parte din culte diverse poate sa-si dea seama ca este vorba de o industrie. Credinciosi ar putea sa-i zica "industria sufletelor", eu as spune "industria iluziilor". BOR cred ca a platit destul capital politic si financiar ca sa isi poata promova produsul pe piata tineretului, care se stie ca e una din cea mai profitabile. Intrebati orice consultant de "relatii publice" la o firma de comert, daca vrei clientela cel mai simplu e sa o cresti. Biserica indoctrineaza tineretul prin mass media, companiile de consum o fac prin sistemul educational (ca asa s-au obisnuit).

  E foarte foarte simplu. Iar oamenii nu ar trebui sa accepte acest proiect de invatamant pentru ca este incorect din punct de vedere economic ca religiile mari sa-si faca reclame pe banii publici si in locuri publice. La fel cum si reclamele din scoli ar trebui interzise (bannere, postere etc.) pentru ca publicul tinta chiar este obligat sa le vada si nu e corect asta. Indoctrinarea pastrati-o pentru acasa si scoala duminicala. Pana atunci evolutia este o stiinta si trebuie tratata ca atare, ea se leaga de bucatile rationale si logice din creier, nu de cele care tin de credinta oarba si vise.
  • -1 (3 voturi)    
   corectare ^^ (Luni, 3 martie 2008, 23:39)

   Dragomir [anonim] i-a raspuns lui Dragomir

   Biserica indoctrineaza tineretul prin sistemul educational, companiile de consum o fac prin mass media (ca asa s-au obisnuit)...
  • -1 (1 vot)    
   Afacere profitabila (Marţi, 4 martie 2008, 17:23)

   Mmm [anonim] i-a raspuns lui Dragomir

   De acord.
   Religia este o metoda de supunere si manipulare a maselor.
   Nu de putine ori se apeleaza la ajutorul bisericii pentru a castiga capital electoral.
   Si in acelasi timp este o afacere in care se ruleaza bani adevarati fara impozite.
   "Crede si nu cerceta" este foarte comod pentru multi, pentru ca nu mai trebuie sa faci niciun efort de gandire.
 • 0 (6 voturi)    
  ar fi bine... (Luni, 3 martie 2008, 20:33)

  kamasarye [anonim]

  ...daca in afara de studiul din care autoarea isi extrage exemplele si care o agenda clara, sa mai caute sa mai citeasca, sa mai afle, sa mai vada si altceva. EXISTA si altceva.
 • -4 (8 voturi)    
  e absolut incredibil (Luni, 3 martie 2008, 20:50)

  Sergiu [anonim]

  E absolut incredibil pana unde pot merge aceste asa zise ONG-uri in atacul lor contra religiei. Mi-e imposibil sa descriu furia pe care o am in acest moment: i-au depasit pana si pe guvernantii nostri la minciuni pe cm patrat. E absolut revoltator cum au avut tupeul sa inventeze magariile astea!!! Sunt niste nenorociti, asta e!

  Nu va fie cu suparare oameni buni, dar am vazut multi creduli pe aici. Va rog eu mult, pt. binele vostru, luati un astfel de manual de religie (e suficient sa mergeti la o librarie si sa-l rasfoiti fara sa-l cumparati) si judecati voi cu capsorul vostru. Nu mai credeti toate balariile pe care aceste asa zise fundatii (eu le-as numi mai degraba fundaturi), le debiteaza numai pt. a ne indeparta de credinta!!

  Dumnealor sunt ATEI (vedeti la ei pe site - nu-l dau aici ca nu vreau sa le fac reclama, dar cautati dupa numele lor). Capisci? Iar asta inseamna ca pt. ei religia este dusmanul si vor face tot posibil pt. a reduce influenta ei in randurile oamenilor, pt. a ne indeparta de ea. Iar prin orice, ei inteleg minciuna, denigrare, denaturare a adevarului. Adevarul este complet irelevant pt. ei in acest context, si de fapt irelevant in general pt. ca altfel n-ar avea cum sa fie atei.

  Rusineeeeeee!!
  • -1 (3 voturi)    
   Religiile nu ar trebui sa existe (Marţi, 4 martie 2008, 6:29)

   Bufnitza Duminicala [anonim] i-a raspuns lui Sergiu

   Religiile nu ar trebui sa existe, nu sint decit motive de ura intre oameni si tot atitea pretexte de a se omori unii pe alti in numle unui zeu/Dumnezeu/profet/etc.
  • -1 (1 vot)    
   furia ???? (Marţi, 4 martie 2008, 11:29)

   cthulhu@cthulhu.is.god [anonim] i-a raspuns lui Sergiu

   "Mi-e imposibil sa descriu furia pe care o am in acest moment"

   un adevarat crestin ortodox. cum il contrazice careva, cum i se urca singele la cap si vrea sa il puna pe respectivul pe rug. adevarat iubire de aproape, adevarat toleranta. adevarat a inviat (prostia in oameni).

   io zic sa te mai enervezi un pic, poate iti crapa o vena si mori. vorba alora de la parazitii: "vreti sa faceti ceva pentru mine ? faceti infarct."
 • -1 (7 voturi)    
  Pentru doamna/domnisoara Pora (Luni, 3 martie 2008, 20:56)

  Nika [anonim]

  Subiectul "religios" este deja o reteta.
  Nu adunati atatea comentarii intr-o saptamana sau mai mult decat adunati cu un articol despre religia din scoli, capabil sa nasca controverse din cele mai ciudate.
  Daca sunteti platita sa "faceti incarcare" pe site sigur veti lua o prima super-sanatoasa.

  In plus, de ce nu? Cu ocazia asta mai aflam si noi - unii despre ceilalti - cum gandim si intelegem mai bine de ce actionam cum actionam cateodata.

  Pentru ca, asa cum spunea Dostoievski, "daca Dumnezeu nu exista orice este posibil". Si da, era vorba despre Dumnezeul crestinilor.

  By the way, Andreea Pora - credeti in Dumnezeu?
  • 0 (0 voturi)    
   Bai da' nu ne lasi? (Miercuri, 5 martie 2008, 2:09)

   romanul [anonim] i-a raspuns lui Nika

   Chiar nu mai are loc lumea de dumneata?
   Tot vi cu intrebarile astea de gen "Chiar nu crezi in Dumnezeu?" etc...

   Hai sa va intreb si eu ceva:
   Inca nu v-ati dat seama ca sunt si oameni care nu cred in Dumnezeu?!

   Asa ca mai lasati-ne cu aburelile astea care erau bune in urma cu o suta de ani!
 • +2 (6 voturi)    
  ...drumul catre Dumnezeu (Luni, 3 martie 2008, 20:57)

  codin [anonim]

  Un intelept japonez spunea ca drumul catre Dumnezeu este cum este drumul catre varful muntelui Fuji... nu conteaza pe ce parte urci spre el, este important sa urci.

  Avem datoria sa spunem asta copiilor nostri. Avem datoria sa le explicam ca Dumnezeu este bun, ca este mai mult dragoste decat pedeapsa.. Cum un parinte nu isi arunca copilul in fata masinii, asa si Dumnezeu Tatal, nu ne omoara, sau pedepseste la orice pas. Poate este pueril ce spun insa doar asa le venim in ajutor copiilor nostri.

  Poate ar trebui sa citim istoria religiilor lui Eliade, Bibliile apocrife si in felul acesta, in cunostinta de cauza, sa ne sfatuim copii. Cum toate au un rost, manualale sunt un exemplu ca Religia nu trebuie lasata la mana oricui, este un obiect la fel de important ca toate celelalte.

  Deci nu lasati manualele de religia pe mana unor constipati la inima si la suflet care ne arata mai degraba intunericul vietii si nu lumina ei.
  • -1 (5 voturi)    
   Si inteleptul jponez nu ti-a spus...? (Marţi, 4 martie 2008, 6:31)

   Bufnitza Duminicala [anonim] i-a raspuns lui codin

   Si inteleptul jponez nu ti-a spus ca japonezii in cele de-al doilea razboi mondial au fost cei mai animalici si criminali?
   • 0 (2 voturi)    
    Si logica unde e ? (Marţi, 4 martie 2008, 10:30)

    FlorinM212 [utilizator] i-a raspuns lui Bufnitza Duminicala

    Vrabia malai viseaza. Ce legatura au cele doua?
 • -2 (4 voturi)    
  Moda veche (Luni, 3 martie 2008, 20:57)

  Weather [anonim]

  Un singur lucru nu pricep:cum de nu remarca nimeni hainele in care sint imbracate personajele biblice.Nu ar fi mai bine sa la traga cite o pereche de jeans-i un cercel in nas si o frizura punck ?
 • +2 (6 voturi)    
  completare (Luni, 3 martie 2008, 21:14)

  dedeiu [anonim]

  RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credinţe (dogme) şi de practici (rituri) privind sentimentul divinităţii şi care îi uneşte, în aceeaşi comunitate spirituală şi morală, pe toţi cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituţiilor şi organizaţiilor corespunzătoare; confesiune, credinţă.

  Religie nu inseamna crestinism.
 • +1 (5 voturi)    
  excelent (Luni, 3 martie 2008, 21:22)

  panatema [anonim]

  excelent articol ! sper sa nu abandonati tema !
 • +3 (7 voturi)    
  Se va reveni la normalitate (Luni, 3 martie 2008, 21:39)

  Daniel [anonim]

  Mircea Eliade in "Istoria religiilor si a credintelor religioase" face o sinteza in ultimul capitol , trecand in evidenta cele mai importante concluzii la care au ajuns filozofii, istoricii, teologii, sociologii, etc. Fara a avea pretentia de rigurozitate, redau cateva axiome:
  - omul se naste cu sacrul in el;
  - recunoastem si ne supunem la doua puteri: puterea divina si puterea politica;
  - cele doua puteri sunt reprezentate de institutii omenesti, care cauta sa-i subordoneze si sa-i exploateze pe ceilalti;
  - liderii celor doua puteri sunt si ei oameni, dar din aceea care doresc puterea cu orce pret - accesul la varf nu se face prin generozitate;
  - noi capatam constiinta sociala si religioasa prin educatie, - perioada cea mai importanta este intre 4 si 6 ani, si acestea sunt pentru tot restul vietii - devenim la acea varsta soldatii si aparatori ai neamului si al confesiunii religiose a celor care ne-au educat;
  - Opinia publica trebuie sa ia atitudine fata de habotnicii periculosi din orice parte ar fi acestia. Idoctrinarea este un lucru periculos si nepermis, deoarece omul se naste liber si are o pornire inascuta fata de toate constrangerile.
  - Etc.

  Este o blasfemie ca simbolurile religioase sa fie expuse in scoli. ea ce se face acum este un abuz si incet, incet se va reveni la normalitate.
  Religia, Etica si Politica sunt stiinte, din familia stiintelor filozofice practice. Ele trebuesc predate in scoli la clasele mari de catre profesorul de filozofie.
 • +1 (5 voturi)    
  Crestini? (Luni, 3 martie 2008, 21:58)

  Savastreni [anonim]

  BOR spune ca un copil se increstineaza prin botez. Daca-i asa de ce il mai ameninta cu iadul?
  Ca sa accepti valorile morale ale crestinismului, privite din punctul de vedere al supunerii fata de Dumnezeu trebuie sa ai credinta. Nota la religie ce reprezinta? Nota pentru credinta sau pt. memorarea lectiei?
  Fac mare tam-tam parintii care nu sunt in stare, in cei 7 ani, sa sadeasca nimic palpabil in copiii lor, in privinta credintei, care asteapta un miracol de la ora de religie pentru conduita copiilor. La fel cei care vor sa-si mareasca numarul de cotizanti, cei care se imbogatesc de pe urma saracilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Pareri (Luni, 3 martie 2008, 21:59)

  MARIA POPESCU [anonim]

  1.N-avem dreptul sa fim ignoranti!
  2.N-avem dreptul sa judecam daca nu cunoastem, si daca mai cunoastem ,si atunci sa judecam cu masura!
  3.Sa reflectam...la parerea ca ne suntem suficienti noua insine ,ne descurcam singuri pentru ca suntem responsabili....cum multi afirma in interventiile d emai sus!...Dragilor ,noi am pus "coada la pruna?" Daca da, sa ne facem reclama si sa ne punem in Biblie ca l-am ajutat pe Dumnezeu la Facerea lumii! Ce spuneti?
  Sa ne indemnam unii pe altii, asa ,in intelegere ,toleranta si iubire ,la cunoasterea lui Dumnezeu sau la negarea lui ,daca vom gasi argumente!
  Sa ne lasam deschisi cunoasterii prin credinta....Ce spuneti d e propunere? E o provocare...Cine se prinde/
 • -2 (8 voturi)    
  impartialitate (Luni, 3 martie 2008, 21:59)

  dan [anonim]

  Onorata ONG a analizat religia in general sau are ceva cu religia ortodoxa? Se pot extrage diverse portiuni din legislatia europeana, pe care "distinsii" o sustin si apoi sa o interpreteze tendentios. Au incercat oare cei care au facut aceasta analiza sa citeasca ceva din Dumitru Staniloae si sa incerce apoi si sa-l inteleaga? Dar din Dostoievschi? Ma indoiesc. Poate pentru ca era rus si nu ...... european. Se pare ca majoritatea avem o IMAGINE despre religie formata ori vazand batranele de la tara ori de ideologia comunista.
  Si matematica a parut terorizanta pentru unii elevi si fizica si chimia dar majoritatea le-a considerat ca fiind necesare.
  Si in manualele de religie pot aparea unele greseli, la fel ca in oricare manual, dar a generaliza si a sugera printr-un articol de genul acestuia ca religia ortodoxa nu-si are locul in scoala din cauza unor pretinse erori mi se pare o dovada de abuz din partea unui ONG cu un nume atat de pompos si pretins justitiar.
 • -1 (7 voturi)    
  manualele catolice unde sunt? (Luni, 3 martie 2008, 22:18)

  catolic [anonim]

  de ce nu a spus nimeni nimic despre manualele de religie ale confesiunii catolice? de ce autoarea nu le-a analizat?
 • +2 (4 voturi)    
  Interesant (Luni, 3 martie 2008, 22:21)

  cosmin [anonim]

  Va luat mult sa ajungeti la concluzia asta? Cat ? 1 an ? 2 ...10? Bravo. Un articol care merita premiul academiei romane ! FELICITARILE MELE ! SUNTETI CEI MAI BUNI! ZA BEST! .... cei care au urechi sa inteleaga
 • +1 (3 voturi)    
  manuale (Luni, 3 martie 2008, 22:47)

  sara [anonim]

  ce spune biserica greco-catolica are dreptate, este o parere si nu ar trebui sa se simta cineva ofensat.
  in fiecare an se organizeaza licitatii de manuale de catre minister, intotdeauna castiga cele mai proaste, si asta nu numai cele apartinand cultului ortodox etc., ci si de literatura, nu uitati ca anul trecut a fost scandal cu un manual de literatura romana, pentru ca li se cere elevilor sa citeasca literatura porno. scoaterea religiei din scoala nu este o solutie, statul trebuie sa investeasca mai mult in invatamant. este nevoie de o reforma...
 • -4 (8 voturi)    
  CINE SCRIE? (Luni, 3 martie 2008, 22:52)

  MIRCEA POPA [anonim]

  Bineinteles ca nu avea cine sa scrie acest articol decat FEMINISTA de Andreea Pora.<br>Pentru cine nu stie FEMINISTELE vor sa distruga religia crestina(indiferent ca e ortodoxa sau catolica)pentru ca in mintea lor bolnava aceasta instituie subordonarea femeii fata de barbat.Si bineinteles ca aceste stricate vor sa desfiinteze religia in scoli pentru ca fetele sa fie initiate in unele religii CABALISTICE sau de inspiratie MISA.Ori religia in scoli le cam impiedica sa faca acest lucru.<br>Asist cu ingrijorare cum presa este invadata de frustrate FEMINISTE ,care isi refuleaza neimplinirile de femei nebagate in seama de nimeni atacand religia ortodoxa la comanda Ocultei lui Sorosh si care le invatza la prostii pe unele dintree femei.<br>
  • -1 (1 vot)    
   hahaha (Marţi, 4 martie 2008, 9:53)

   jagga [anonim] i-a raspuns lui MIRCEA POPA

   notiunea de rudotel iti spune ceva?
  • -1 (1 vot)    
   Mare (Marţi, 4 martie 2008, 10:36)

   FlorinM212 [utilizator] i-a raspuns lui MIRCEA POPA

   Mare e Gradina Domnului... si multi prosti sar gardul.

   Draga Mircea, pe viitor, nu mai comenta. Mai bine taci din gura si lasi lumea sa te creada prost, decat sa le confirmi parerea.
  • 0 (2 voturi)    
   asa e, sunt nijte stricate (Marţi, 4 martie 2008, 11:44)

   cthulhu@cthulhu.is.god [anonim] i-a raspuns lui MIRCEA POPA

   nijte curve, nijte stricate. ar trebui omorite cu pietre.

   unele dintre ele fac sex inaintea casatoriei, unele fac chiar sex oral. oculta le invata, asa e. am vazut io un documentar filmat pe ascuns la ritualurile lor. acolo venereaza un falus gigant si se masturbeaza cu dildo-uri colorate in culorile satanei.

   feminism = satanism. ar trebui bagat si asta in manualele alea, sa stie copii sa se fereasca de femei din astea care fac sex si in alta pozitie decit a misionarului (singura pozitie sfinta, de aia se numeste a misionarului).

   sau, si mai bine, sa ii invete pe copii sa se fereasca de femei cu totul. sa se rezume la baieti. o gramada de popi, fie ei ortodocsi, catolici sau protestanti, pot confirma ca baietii de altar si cei de la cor sunt foarte la indemina.

   ai perfecta dreptate cu stricatele astea si sunt convins ca ura ta nu vine din faptul ca curvele astea se f*t cu toti numai cu frustrati ca tine nu. sunt convins ca furia ta e cu adevarat divina (mai exact divin-ortodoxa) si vine pe linia directa de la doamne-doamne si e demna de un adevarat sfint.
 • -6 (10 voturi)    
  sa va fie rusine, nesimtitilor (Luni, 3 martie 2008, 22:54)

  nu conteaza [anonim]

  Probabil nu-mi veti puplica postul, totusi, sa va fie rusine pentru titlul si concluziile alese.
 • -3 (9 voturi)    
  Sa va fie rusine! (Luni, 3 martie 2008, 22:57)

  Alexandru [anonim]

  "Se va mai schimba lumea noastră românească? Va mai vrea Dumnezeu să o reîntoarcă la Dânsul? Dumnezeu ştie. Deocamdată, copiii noştri vor merge pe calea noastră cuminte. De ce avem, şcoli româneşti, în care urmează înaltele învăţături ale omenirii? Pentru ca să ni-i lumineze şi să ni-i crească. Din aceste şcoli naţionale, ies pe fiecare an sute şi mii de viitori cetăţeni luminaţi, toţi liberi-cugetători, plini de dispreţ pentru vechea rătăcită credinţă creştină, astăzi demodată, ridiculizată, scuipată!
  Ei au învăţat o religie mai omenească decât cea creştină, o religie care predică nu mila şi îngăduinţa, nu blândeţea şi omenia, o religie aspră care predică omului: Eşti o fiară! Ghiarele tale şi colţii tăi sunt deşteptăciunea şi şiretenia; fii perfid, crud, neîngăduitor cu semenii tăi!
  Nu te uita o clipă în sus pe cer; aici, în jos, pe pământ, uită-te cu ochii-n patru, ca şi cum ai avea patru picioare; aici pe pământ se ispăşeşte tot pentru tine.
  Eşti o fiară, fii fiară. Fiarele n-au biserică; fiarele nu se-nchină; fiarele n-au Dumnezeu!"

  I.L. Caragiale

  Fundatia asta pro Europa s-a manifestat numai contra Bisericii si a moralei poporului roman sprijinind marsurile homosexuale si scoaterea icoanelor din scoli. Dupa 50 de ani de comunism ateu vreti iarasi sa-L scoateti pe Dumnezeu din inimile romanilor? Noi chiar nu invatam nimic din istorie si viata in general?
  • +1 (1 vot)    
   Bravo! (Marţi, 4 martie 2008, 6:55)

   Nika [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

   Citatul acesta din Caragiale este foarte bun, nu-l stiam.
   Nu prea inteleg cine si cu ce logica pune minusuri si plusuri.
   • 0 (0 voturi)    
    E normal sa nu-l stii... (Miercuri, 5 martie 2008, 2:20)

    romanul [anonim] i-a raspuns lui Nika

    ...cand tu iti pierzi timpul pe forumuri incercand sa indobitocesti poporul nu mai ai timp sa-l citesti pe Caragiale, sa te cultivi si tu putin, si asa devii un incult si un indoctrinat!
  • 0 (2 voturi)    
   ce are? (Marţi, 4 martie 2008, 10:04)

   jagga [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

   Ce are scosul lui D-zeu din inimile romanilor ... cu religia in scoala?? daca porti pe cineva in suflet e o optiune personala care trebuie respectata cu sfintenie.... dar sub nicio forma nu trebuie impusa altora care nu sunt interesati.
   Nu uita ca religia (oricare ar fi ea) este o optiune personala si nu un dat!!
 • +3 (7 voturi)    
  religie, sau indobitocire dupa metoda ortodoxa??? (Luni, 3 martie 2008, 23:00)

  leonthos007 [anonim]

  Ce tampenii citesc aici ma fac sa cad pe ganduri... Bineinteles ca sunt de acord si sustin predarea religiei in scolile romanesti (de altfel sunt professor de religie catolica la Gymnasium/Licee in lumea Germana); dar in forma exclusivista pe care o adopta ortodoxia romana, cred ca este o greseala fatala pentru toti tinerii romani. Ce Dumnezeu... e cu voi ... unde este imaginea unui Dumnezeu - Om (Isus Dumnezeul si Intemeietorul crestinismului) tolerant si iubitor de oameni care si-a dat viata pentru noi toti pe cruce... Ceea ce faceti voi este o gresit... Orientati-va putin si la alte natiuni care au destula experienta in predarea religiei la scolile chiar si preuniversitare... si debarati-va de intoleranta a viitoarelor generatii romane!!! Salutari din lumea germana!!!
  • -1 (1 vot)    
   Religia (Marţi, 4 martie 2008, 8:02)

   Casargoz [anonim] i-a raspuns lui leonthos007

   Biserica ortodoxa nu reuseste sa treaca de polemica monofismului, abia a ce a depasit polemica iconoclasta.
   Problema cea mare e lipsa de educatie traditionala a celor di biserica ortodoxa. comunisti au avut grija ca in BOR sa acceada numai cei slab dotati intelectual, dupa revolutie s-a crescut cantitatea si nu calitatea clerului. Vezi cazul fotbalistului care se ocupa de exorcizari la Tanacu.
   In aceste conditii experimentul de a modifica mentalitatea societatii romanesti, nu numai ca va esua dar va arunca Romania undeva in secolul 18.
   In general din motive de lene mai ales, polemica stiintifica este abandonata in detrimentul injuriilor sau a afuriseniei.
   Motivul este evident gandirea limitata a celor care conduc biserica, mostenire evidenta a politicii comuniste de distrugere a bisericii.
   De ce nu pune nimeni problema calitatii invatamantului religios, de ce nu se introduce filozofia ca materie obligatorie,, si fizica, si istoria comparata a religiilor.
   Nimeni nu pune in discutie calitatea invatamantului ortodox romanesc, cazurile de spaga la admitere au fost repede musamalizate. Coruptia a fost ascunsa sub pres.
   Dar care sunt performantele scoalre ale celor ce au pretentia ca astazi sa ne educe copii? Chiar nu trebuie sa avem nici o pretentie la performanta? Vom fi alungati in iad, daca vom avea pretentia sa avem preoti scoliti si cititi?

   Ma intreb cum imi va educa copilul acel preot care in noaptea de pasti la biserica din Borzesti, nu si-a intrerupt partida de poker pana cand nu s-a terminat episodul din Maddie Si David, si a venit la slujba cu o ora intarziere?
 • 0 (6 voturi)    
  Nu suntem niste tarani betivi (Luni, 3 martie 2008, 23:22)

  Dan [anonim]

  "Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul rindunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara". Baiatul a cazut, poza il arata zacind inconstient, si a ajuns la medic cu capul spart. In schimb, rindunelele zboara fericite si ii multumesc lui Dumnezeu."

  Dupa asa ineptii, probabil ca efectul o sa fie tocmai invers, de a-i indeparta pe copii de asa o religie. Si atunci stau si ma gandesc, cine a tras scara de sub piciorele Bisericii Ortodoxe Romane, Dumnezeu, sau si-au facut-o singuri?

  Oare nu era mai bine daca in loc sa ii traga scara lui Vasilica, Dumnezeu facea ca tocmai atunci sa treaca pe acolo Costel care il cheama pe Vasilica sa bata mingea pe maidan si mai tarziu ii arata o carte despre pasari si animale, sau eventual il ia la cercul micii naturalisti unde construiesc impreuna casute pt pasarele?

  BOR, trezeste-te! Nu suntem niste tarani betivi care isi bat nevestele in secolul XV. Deschide ochii si uita-te in jur. Schimba-ti metodele pentru ca altfel iti faci singur rau.
  • 0 (0 voturi)    
   oare? (Marţi, 4 martie 2008, 22:42)

   Critic bland [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Desi nu imi place ce vad in jur, dar sa stii ca multi compatrioti cam sunt tarani betivi care isi bat nevestele. Poate ca nu e absurd sa invete ca atunci cand nu respecti natura (e.g. cuibul de randunele) exista consecinte.
 • 0 (4 voturi)    
  ideologia forever (Marţi, 4 martie 2008, 0:06)

  lenin kravitz [anonim]

  Ca si Crainic, care il vedea pe Iisus haladuind prin tara imbracat in port de taran roman, noii ortodoxisti vor sa ii goneasca din "tara lor ortodoxa" pe cei care cred altfel, de parca le-a dat Dumnezeu copyright pe ea!!! <br>Sper ca mai sunt totusi oameni rationali care nu isi vor supune copiii la religie in scoala, de extractie ortodoxa. Intamplator, aceiasi oameni rationali nu cred ca A. Paunescu e mare poet, nu cred ca stelele sunt mici ca nucile, si ca Iliescu a salvat tara dupa 1989.
  • +2 (2 voturi)    
   Te inseli (Marţi, 4 martie 2008, 13:13)

   Rosu A. [anonim] i-a raspuns lui lenin kravitz

   Eu sunt crestin ortodox si practicant, NU apreciez exaltatii fascisti si nici nu consider ca Paunescu e mare decat la propriu, de exemplu... Am o facultate, citesc si altceva in afara de ziarele soioase " de stiri"...

   Eu vreau ca in cadrul unor ore la scoala copilul meu sa invete catehismul ortodox.
   Problema nu se pune ca toti copiii sa invete asta, cum repede se grabescu unii sa concluzioneze... Fiecare in confesiunea lui si cu alegerea lui.

   Nu apreciez echivalarea credinciosilor ortodocsi cu monstrii din mintile chinuite de naluci ale unora... Biserica nu invata ura si intoleranta decat in perceptia unor rataciti.

   Putem discuta de calitatea invatamantului confesional, de scolile teologice, de pedagogia profesorilor, etc... DAR cand se pune problema legitimitatii prezentei religiei ma tem ca se deschide calea unor abuzuri anti-crestine...

   Tin sa multumesc celui care a pus citatul din Caragiale, care a fost un traitor si un crestin cuminte.
   Sa ne intareasca Dumnezeu.
 • +4 (6 voturi)    
  paradox (Marţi, 4 martie 2008, 0:49)

  intrebatorul [anonim]

  Cum de manualele noastre de religie sunt facute de oameni care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu?
  Daca l-ar fi cunoscut nu ar fi scris asemenea ineptii.
 • 0 (4 voturi)    
  religie, sau indobitocire dupa metoda ortodoxa (Marţi, 4 martie 2008, 0:56)

  leonthos007 [anonim]

  Mai, ca nu-mi vine sa cred, ce fel de mod de cenzura se practica in romania... am scris comentarul cu acelasi titlu de mai sus si el nu a fost redat in totalitate... daca publicati un comentar, publicati-l in intregime; altfel riscati sa creati neintelegeri... De altfel, o religie (in romania: cea ortodoxa) care este exclusivista si care propageaza astfel de invataturi risca sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata tineretului de azi... si o astfel de invatatura cum sunt extrasele de mai sus dauneaza psihic copiilor care din punct de vedere psihologic sunt inca in formare. Stiu inca de cand eram in tara (sunt nascut in Romania dar traiesc de mai multi zeci de ani in lumea germana) ca ortodoxia exdcludea orce alte persoane care apartineau altor religii; dar faptul ca invata oficial in scoala ca numai cei care sunt ortodocsi si se supun psihic "indoctrinarii ortodoxe" au sansa sa se dezvolte psihic - intelectual este tot atat de gresit ca si amenintarea cu pedeapsa divina ("capitala"?) daca "gresesti" in anumite privinte... Va intreb: este aceasta invatatura lui Isus din evangelii: intoleranta, amenintarea cu pedepse aici sau in lumea cealalta; sau Isus s-a ingrijit iubitor de cei care au gresit si astfel i-a facut sasi recunoasca greselile "le-a deschis ochii"? Credeti ca aruncand cu noroi in cei nevoiasi de "dorul dupa dumnezeu", sau amenintand cu pedepse "capitale" veti putea educa copiii...? Eu cred ca prin stilul pe care il descriu manualele ortodoxe de religie se va putea cel mult practica o "educare spre neuroza nervoasa a copiilor" si nu o educare "normal religioasa"... Asa deci aruncati la foc manualele cu aspecte "neurotice" si invatati-va copiii "iubirea de aproapepele" pe care insusi Cristos ne-o da ca exemplu in nenumarate feluri in Noul Testament... El insusi spune: "ceea ce a-ti facut pentru binele unui nevoias/sarman mie mi-ati facut" si cred ca acesta este drumul spre Dumnezeu si nu amenintarea... cu pedepse capitale...
 • 0 (4 voturi)    
  zadarnicia nimiciimii (Marţi, 4 martie 2008, 1:04)

  adam [anonim]

  scrieti-scrieti , biete boabe de nisip in in adancul oceanului vesniciei ,dar nu uitati ca veti da socoteala Domnului in ziua judecatii ,ori ca vreti ,ori ca nu vreti
  • 0 (4 voturi)    
   Adam, tu esti alt filozof cre(s)tin (Marţi, 4 martie 2008, 6:36)

   Bufnitza Duminicala [anonim] i-a raspuns lui adam

   Tu esti alt filozof crestin care crede ca zeii/Dumezei exista.<br><br>Eroare Adam, religii de tot felul au existat, au disparut, au aparut altele, vor dispare cele care sint acum, vor apare altele, samd.<br><br>Ce nu se schimba este modul de a se trata unii pe altzi, de a incerca de a le impune altora ceeace vor ei.
 • +2 (2 voturi)    
  incultura institutionalizata (Marţi, 4 martie 2008, 1:07)

  xulescu [anonim]

  De cativa ani vad ce produce scoala romaneasca, cum ies elevi cu diploma de bacalaureat care nu stiu sa scrie corect, nu inteleg un text scris, nu stiu sa identifice idei si relatia dintre ideile unui text, nu stiu sa argumenteze o idee nici daca ii dai tot ce are nevoie. Si se mai gasesc ministrucii/menestreli din asa-zis-ul Minister al Educatiei Nationale (nu al educatiei ortodoxe) sa introduca religia ca disciplina obligatorie. Problemele in sistemul de invatamant sunt mai grave decat isi imagineaza cineva si incep direct de sus, de le incompetentii din minister si de la cei care sunt in scoli (mai sunt si dascali competenti, dar sunt prea putini si nu prea in pozitii cheie). Astia nu au habar ce e aceea o politica educationala, nu au notiuni de baza de teorie sociala educationala si pedagogie moderna (nu asa zis-a pedagogie moderna scrisa de profesorii compilatori din universitatile romanesti care au uitat in ultimii 40 de ani sa mai citeasca), inventeaza "reforme" dupa ureche si dupa cum viseaza noaptea unul sau altul. Cu asemena oameni e clar ca in 10-20 ani vom fi analfabetii Europei (oricum analfabetismul a crescut, mai ales cel functional - oameni cu diploma care nu stiu sa scrie si si inteleaga un text), iar religia are mari sanse sa ajunga disciplina de examen de bacalaureat. Oricum stiinta serioasa nu se mai face in Romania de mult, asa ca nu mai pierdem nimic, decat viitorul copiilor nostri.
 • -3 (7 voturi)    
  LIGA HUO EUROPA (Marţi, 4 martie 2008, 1:14)

  anonim anonimescu [anonim]

  Andreea Pora nu este doamna aceea ..., plingind pe la televiziuni de dorul lui Base? <br>Smaranda Enache nu este directoarea de marionete convertita in banchera/casiera societatii civile?<br>Moise nu este profesorul de ...aplicata din Buzau?<br>Liviu Antonesei nu este renegatul de la Iasi?<br>ONGurile anticrestine nu primesc oare finantari grase de la centrul gras al finantarilor?<br>PORA+ENACHE+BASE=LOVE
  • -1 (1 vot)    
   Cam multa ura pentru un crestin.... (Marţi, 4 martie 2008, 10:27)

   Pink Panther [anonim] i-a raspuns lui anonim anonimescu

   draga anonim anonimescu,

   nu crezi ca ura ta este exagerata?
   Din pacate nu esti un exemplu izolat. Multi dintre as zisii crestini au in ei o ura inversunata impotriva celor care nu le impartasesc ideile.
   Asa s-a nascut inchizitia, cruciadele, cucerirea altor popoare sub semnul crucii (catolicii in America si Africa respectiv ortodocsii - Rusii- in Asia.

   Deci, intamplator unii dintre cei ca voi sunt bigoti iar altii comunisti/atei la fel de fanatici.
   Exemple: Ana Pauker, Dej, Stalin).
   Apropo, stiai ca Stalin a urmat scoala de preoti?
   Dar de Rasputin ai auzit?

   Deci, simplul fapt ca urmezi orele de religie nu te schimba fundamental.
   Mai degraba CUM o faci!
 • -4 (8 voturi)    
  deci antihristul e pe pamant? (Marţi, 4 martie 2008, 1:20)

  v [anonim]

  Spune-ne "filozoafo" ESTE MAI BINE SA FIE COPII ROMANIEI CA CEI DIN SUA?Adica OBEZI,INCULTI SI SA VINA CU ARME LA SCOALA SA-SI IMPUSTE COLEGII SI PROFESORII?ASTA VOR CEI CARE TE PLATESC SA NE MINTI?
  • +1 (5 voturi)    
   copilarii... (Marţi, 4 martie 2008, 2:45)

   rr [anonim] i-a raspuns lui v

   sa inteleg ca obezitatea (in SUA si aiurea) se datoreaza pedepsei divine, ca nu au invatat la scoala dreapta credinta?
   si altfel... cum sa-i traga Dumnezeu scara lui Vasilica? doar n-a dat in mintea copiilor?
  • +1 (1 vot)    
   gresesti total (Marţi, 4 martie 2008, 9:52)

   Dragomir [anonim] i-a raspuns lui v

   SUA are cea mai mare populatie de crestini din occident, si mai ales cei mai multi fundamentalisti (asemanator cu ortodocsii). Peste 48% din americani cred ca Jesus va cobora din nori in viata lor si peste 2 treimi din americani cred ca lumea a fost creata in 7 zile si ca Pamanatul are varsta de 12000 de ani.

   In fapt din SUA a pornit disputa asta populara asupra religiei in scoli si compania pentru eliminarea evolutiei darwiniste din manualele scoalre.

   Deci te inseli total. Total.

   Daca vrei sa dai exemple din tari unde religia este eliminata din educatie si incet incet din viata sociala, uita-te la tarile din Nordul Europei. Cauta de acolo statistici de obezitate, violenta si ce mai vrei, oamenii aia sunt cei mai atei din zona.
 • +1 (5 voturi)    
  ANTICONSTITUTIONAL (Marţi, 4 martie 2008, 1:37)

  ioana [anonim]

  Aceste manuale sunt anticonstitutionale. Autorii lor pot fi trasi la raspundere in fata legii.

  Constitutia României

  Articolul 29: Libertatea conştiinţei

  1. Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  2. Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
  3. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.
  4. În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

  Sau poate vreti sa schimbati Constitutia..
  • -4 (6 voturi)    
   Sigur (Marţi, 4 martie 2008, 5:11)

   Je [anonim] i-a raspuns lui ioana

   Putem schimba orice. Nu cumva ai inceput sa te inchini la 'sfanta constitutie' si incepi sa ne afurisesti ca vrem sa schimbam cuvantul sfant al constitutiei.
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Marţi, 4 martie 2008, 9:45)

   fm [anonim] i-a raspuns lui ioana

   Oare nu putem sa ne asociem si sa dam in judecata pe cei care au facut/aprobat manualele?

   Proces simplu :Incalcarea articolului 29. Fara discutii fara parlamentari..
  • 0 (0 voturi)    
   punctul pe i (Marţi, 4 martie 2008, 15:31)

   cyrce [anonim] i-a raspuns lui ioana

   bravo, bine punctat
 • +3 (7 voturi)    
  O NOUA PIATA (Marţi, 4 martie 2008, 5:16)

  Mike [anonim]

  Treaba asta se intampla pentru ca Biserica incepe sa piarda controlul asupra oamenilor. Cu cat un om devine mai educat cu atat devine mai ateu. Biserica vrea sa aiba control asupra unei parti a generatiei viitoare. Si pentru asta incepe sa spele creierele copiilor. Mare marlanie. Te face sa duci dorul lectiilor de istorie comunista livrate pe vremea lui Ceausescu. Macar lectiile alea te invatau cinste, curaj si simt al dreptatii. Orele de religie de acum folosesc doar la indobitocire. Traiasca oaia - consumatorul ideal.
  • +1 (1 vot)    
   Cita prostie!! (Marţi, 4 martie 2008, 8:51)

   Iro Nicu [anonim] i-a raspuns lui Mike

   Mai Mike , Cita prostie poate incape in creierile multor semeni. Inclusiv in al tau, bag de seama. Adica o societate literalmente atee e mult mai buna nu? Probabil ca va fost scris sa traiti in societatea fascista foarte buna dealtfel, dar istoria a avut un alt curs din pacate..cel putin in universu asta ...Si sti care e ironia? Chiar si ateii, Cind e sa vada moartea cu ochii se inchina la D-zeu. !! De ce oare?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu zau! (Miercuri, 5 martie 2008, 2:34)

    romanul [anonim] i-a raspuns lui Iro Nicu

    ca tu si stii ce fac ateii cand vad moartea cu ochii!
    Poate ai vrea tu sa fie asa, dar nu e!
 • 0 (2 voturi)    
  tovarasei Andreea Pora (Marţi, 4 martie 2008, 7:19)

  Mihai [anonim]

  Rusine !
  Ati interpretat cum ati vrut manualele de religie !
  Se vede de la o posta ca sunteti atee si nu aveti frica de Dumnezeu. Dar in blesteme credeti?
  Ce-ar fi daca toti crestinii ortodoxi ar citi atricolul infam pe care-l semnati ?
  Blestemele ar curge garla.... si sfarsitul va fi aproape.... Scapa Romania de inca un comunist si evident de inca un ateu.
  Daca nu-ti place ce e in Romania cu religia, pleaca! Sunt si alte tari pe pamant cu care sa ingrasi solul cu hoitul tau mizerabil ...... AFARA ! PLEACA ! daca nu-ti place in aceasta tara!
  • 0 (2 voturi)    
   Blestem cu dragoste de aproapele (Marţi, 4 martie 2008, 11:40)

   Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Bravo, domnu' Mihai, se vede ca sunteti un bun si adevarat crestin, ortodox roman adevarat! Cu cata iubire de aproapele o izgoniti de Pora asta...

   M-ati convins, copii NU TREBUIE sa invete asa ceva!
 • -1 (3 voturi)    
  ORTODOXIA NU POATE FI BANATA (Marţi, 4 martie 2008, 7:48)

  anonim anonimescu [anonim]

  E clar ce este Hotnews: un loc unde ateii inversunati, satanistii (ne)declarati, agentii de influenta si alte persoane rau intentionate pot scrie orice impotriva crestinismului in general si ortodoxiei in particular.
  Neoprotestantii, in confuzia lor, se adauga corului anticrestin.
  Celelalte pareri sint banate.
  HOTNEWS+ANTICRESTINISM+BASE=LOVE
 • -1 (1 vot)    
  BOR si "propaganda" ortodoxa... (Marţi, 4 martie 2008, 7:52)

  Cristian [anonim]

  ...in scoli ar trebui sa fie studiata..."istoria religiilor"! atat si nimic mai mult.in romania se face o "confuzie" intentionata intre...credinta in dumnezeu ...si religie si teologie!!bor(biserica ortodoxa romana) isi depaseste rolul in societate.dumnezeu nu pedepsete pe nimeni!!dumnezeu ne iubeste pe toti!numai popii ortodoxi au inventat prostia cu pedeapsa domnului! ei,popii sunt primii si cei mai mari pacatosi si mincinosi!!."..lasati copii sa vina la mine..." aceste sunt cuvintele iudeului iisus hristos! lasati copii sa isi aleaga singuri calea...oricare ar fi ea!in romania credinta in dumnezeu,a devenit prin religia ortodoxa si teologie,o...doctrina!!! de ce?
 • +1 (1 vot)    
  EDUCATIA INALTA NU DUCE LA ATEISM... (Marţi, 4 martie 2008, 7:52)

  anonim anonimescu [anonim]

  CI DE MULTE ORI DIMPOTRIVA, domnule Mike. Aveti atitea exemple.
  Testati-va educatia personala. Poate nu este chiar atit de completa cit vi se pare.
 • 0 (2 voturi)    
  BOR si "propaganda" ortodoxa... (Marţi, 4 martie 2008, 7:52)

  Cristian [anonim]

  ...in scoli ar trebui sa fie studiata..."istoria religiilor"! atat si nimic mai mult.in romania se face o "confuzie" intentionata intre...credinta in dumnezeu ...si religie si teologie!!bor(biserica ortodoxa romana) isi depaseste rolul in societate.dumnezeu nu pedepsete pe nimeni!!dumnezeu ne iubeste pe toti!numai popii ortodoxi au inventat prostia cu pedeapsa domnului! ei,popii sunt primii si cei mai mari pacatosi si mincinosi!!."..lasati copii sa vina la mine..." aceste sunt cuvintele iudeului iisus hristos! lasati copii sa isi aleaga singuri calea...oricare ar fi ea!in romania credinta in dumnezeu,a devenit prin religia ortodoxa si teologie,o...doctrina!!! de ce?
 • -1 (1 vot)    
  O vorba spune... (Marţi, 4 martie 2008, 8:31)

  Dan - Giurgiu [anonim]

  ... ca gradul de religiozitate al unei tari este invers proportional cu gradul de civilizatie!
 • +1 (1 vot)    
  se pare ca ceva nu merge bine (Marţi, 4 martie 2008, 8:54)

  misu [anonim]

  Ma bucur nespus sa vad cum iarasi va place sa va dati cu parerea. Se pare ca este un sport national, si daca este gratis este si mai bine primit. Oare chiar vrea Liga .... sa reformeze ceva sau este doar o marioneta? era doar o intrebare. Se pare ca in cele din urma se acorda o prea mare importanta problemei de fata. Daca apare in fiecare zi un articol defaimator la adresa importantei studierei religiei in scoli atunci, pentru mine, este foarte clar ce se urmareste. Nu mai comentez. Si asa imi pare rau ca am pierdut timpul sa citesc asa ceva. despre valorile morale poate vorbi doar cel care le respecta. imi pare bine ca astfel va condamnati singuri. ce termeni sunt acestia: "mare marlanie"? Aici se vede educatia? nu cred. Va doresc sa nu uitati ceva: un om educat nu foloseste termeni de acest fel. Dar daca este campanie impotriva bisericii, sa o lasam. biserica a rezistat 2000 de ani si va mai reyista.
 • -1 (1 vot)    
  cui foloseste ? (Marţi, 4 martie 2008, 9:00)

  Lucian [anonim]

  datorită unui călugăr sârb, un
  bosneac care nu ştia o boabă românească, dar era înzestrat cu toate însuşirile cu care marii şarlatani
  de pretutindeni izbutesc să târască după ei mulţimile naive şi credule. Numele lui era Visarion
  Sarai.144) Avea faimă de sfânt. "Fusese la Ierusalim şi la Muntele Athos, ceea ce îi sporea
  prestigiul, iar paşaportul dat de patriarhul din Karlowitz (Arsenie Ioanovici l-a trimis în
  Transilvania, n.n.) spunea că merge iarăşi la locurile sfinte. Dispreţuia carnea şi băuturile şi
  dormea pe pământul gol cu o cărămidă sub cap şi spunea că în fiecare noapte i se arată Sfânta
  Fecioară, care îi călăuzeşte paşii, faptele şi vorbele. De pălărie îi atârnau panglici cu chipurile
  Mântuitorului şi a Maicii Sfinte. Aşa l-a descris Petru Maior, pe timpul căruia mai pomeneau
  încă de Visarion".145) Acţiunea lui a durat între 11 martie şi 20 aprilie 1744, timp în care Inochentie era
  cuprins în marea bătălie cu duşmanii renaşterii noastre naţionale. Călugărul a venit în Transilvania pe
  la Lipova unde sfinţise o cruce şi binecuvântase un izvor, pe care mult timp oamenii l-au cercetat
  crezându-l tămăduitor de boale. Primul sat în care s-a oprit a fost Dobra. Era însoţit de un mare alai,
  unii călări, alţii pedeştri. Deşi n-a fost aşteptat cum a cerut, de către protopop în fruntea mulţimilor şi
  cu lumânări aprinse, totuşi lumea s-a apropiat de el. Spunea că predicile le rosteşte la îndemnul Maicii
  Sfinte şi erau scurte, cu un "cuprins menit a prăbuşi în praf pe cei ce le ascultau". Fiind zi de
  duminică a fost invitat să intre în biserică, dar "sfântul" a refuzat, spunând că i s-a arătat Maica Sfântă
  şi i-a "interzis să calce pragul bisericii în care a slujit popă unit". A propovăduit în satele dintre
  Dobra şi Sălişte. Poporul îl asculta fascinat, urmându-l din sat în sat, aruncându-se la pământ înaintea
  lui
 • -1 (1 vot)    
  fundamentalism religios (Marţi, 4 martie 2008, 9:00)

  fundamentalism religios [anonim]

  E o capcana a mintii care ni se intinde acolo unde ne doare mai tare: in sufletul copiilor nostri. Cei care au aprobat aceste manuale, din partea bisericii (cu b mic) au stiut foarte bine ce fac, e parte a unei strategii nu doar de rezistenta in fata secularizarii ci si de cucerire a noi si noi teritorii din randul populatiei. Priviti numai la imperiul media dezvoltat de actualul patriarh pe vremea cand era la Iasi: post de radio, ziar, post de televiziune, agentie de stiri. Si toate acestea vor avea de acum o amploare nationala.
  Iar manualele, afacerile si spalarea de creiere se face cu aprobarea tacita a politicienilor care considera ca „nu da bine” sa te pui cu oamenii bisericii. Problema este ca oricat de vinovati ar fi politicienii, lor le poti da peste nas o data la patru ani dar cu ceilalti ce faci? Sunt vesnici, eterni si par foarte puternici.
 • -2 (2 voturi)    
  Nu religie in scoli, da educatie civica- vedeti (I (Marţi, 4 martie 2008, 9:02)

  hotnewsfil [utilizator]

  Banditii de pseudopoliticieni, ca sa insface (inhate) superputerea (pentru a se pricopsi ultrarapid, a-si face relatii si a-si ostoi "pohta" de a fi mare si tare), raspund favorabil presiunii inaltpreafericitilor, acum, in an electoral. Omul de succes in afaceri
  Daniel , stie mai bine decit oricine sa bata fierul cit e cald (a preluat conducerea unei echipe bine "pregatite" in arta manipularii prostimii).
  Sa le fie rusine si pseudopliticienilor si pseudocucernicilor care, din ignoranta sau din interes material, se prefac ca nu stiu ca existenta unui creator unic al universului este o ipoteza a infimei minti umane.
  Indobitocim copiii, de la cea mai mica virsta, le ingustam orizontul, ii impingem( educam cu sarg) in izolarea de altii(de alte culte - alti retardati), in invrajbire, in suspiciune, le bagam fortat in cap bazaconii despre minuni vechi si actuale(picturile"sfintite" de oamenii in straie negre pana la pamint si ale unor oase- facatoare de minuni, despre invierea fizica a lui Iisus, despre viata de apoi, despre existenta raiului si a iadului, despre existenta diavolului(pe care sa dam vina cind gresim si care i-a inspirat pe huliganii -satanisti), despre mintuirea sufletelor si iertarea pacatelor, despre vindecarea trupului si a sufletului, cu apa de la robinet "sfintita" de imputernicitii creatorului suprem, despre dependenta succesului si a insuccesului in viata (scoala, serviciu, casatorie, etc) de cite cruci faci, de apelul fata de cel ce a creat universul, care se ocupa de fiecare de noi, in parte, secunda de secunda, ne indruma pasii, daca ne punem bine cu el si invers.
  Toate astea, acum cind ar trebui sa ne pregatim copiii sa participe lucizi, puternici, realisti, echilibrati, toleranti, civilizati, la GLOBALIZAREA cere ii va cuprinde inevitabil.
  Trebue sa se faca educatie civica in scoli, pentru a pregati cetateni veritabili ai tarii si ai lumii.
  Sa-i invatam limba si obiceiurile actuale ale marilor
  popoare, pregatiti pentru lume.
 • +1 (1 vot)    
  Rea interpretare (Marţi, 4 martie 2008, 9:06)

  Anca Stati [anonim]

  De rea vointa si rea interpretare da dovada articolul. Cand iti pui lentile albastre, vezi lumea albastra. Si a scoate din context textele e manevra veche de a minti pe fata. Pacat ca nu se manifesta aceeasi sfanta indignare si cand e vorba despre desenele animate pe care le vad acum copiii, despre filmele cu violenta si vrajitorii si paganisme de care abunda acum televiziunea. Astea sunt bune, probabil. Daca asa va cresteti copiii, veti vedea in curand roadele. Si daca sunteti atat de obiectivi, sariti si pe autorii de manuale istorice, nu cumva sa apara acolo vreun razboi, ca nu cumva sa se socheze copiii ca in trecut oamenii isi mai si dadeau viata pentru valorile superioare in care credeau. Invatati-i ca nu e nimic mai pretios ca ei si egoismul lor, ca nu merita sa lupti si sa iti dai viata pentru credinta, neam, aproapele, invatati-i ca nu vor plati pentru relele pe care le fac caci,nu-i asa, nu exista judecata de apoi si "intunericul de afara", ca nu exista dreptatea lui Dumnezeu si veti vedea ce roade dau. Veti vedea atunci de cata "libertate si responsabilitate" dau dovada. Credeti sau nu credeti, Dumnezeu exista si este bun dar e si drept, credeti sau nu credeti, pacatul e stricaciune si moarte si vom da socoteala pentru faptele noastre. Pana acum nimeni nu s-a pierdut stiind aceste lucruri, ci acei care le-au crezut, si-au salvat sufletul. Asta vom vedea cu toti la marea judecata. Doamne ajuta!
  • -1 (1 vot)    
   ptr autoarea..."rea interpretare" (Marţi, 4 martie 2008, 15:25)

   cyrce [anonim] i-a raspuns lui Anca Stati

   sa inteleg ca esti una din "fanele" acestor "pedepse" morale si "fizice" aplicate de asa zisul D-zeu prezentat copiilor??? draguta, te lasam pe tine sa platesti si ptr greselile noastre daca vrei, sa fii tu un al doilea Iisus, ca eu prefer sa ii mai dau o palma la fund cand greseste ca intelege f bine si nici nu doare, decat sa traiasca o viata cu frica ca il asteapta "marea judecata" sau mai rau sa ajunga sa faca cine stie ce nenorociri si sa se duca apoi la biserica sa se roage, sa faca matanii si sa se spovedeasca, ca de iarta dumnezeu pe toti...si iti mai pune si popa mana pe cap si te-ai scos...
   • 0 (0 voturi)    
    Rea interpretare (Miercuri, 5 martie 2008, 22:10)

    Anca Stati [anonim] i-a raspuns lui cyrce

    Vad ca nu intelegi nimic. Dar ceva e clar, nu prea iti place sa se vorbeasca despre judecata. Sa fie oare pentru ca iti simti in mod tainic starea sufletului si stii ca nu vei primi laude? Iti place, nu-ti place, tot acolo ne vom vedea cu totii. Nu stergi tu pe Dumnezeu cu buretele pentru ca nu-ti place tie ca exista. As fi curioasa, cand zici ca copilul greseste, la ce te raportezi. In raport cu ce poti recunoaste ca copilul greseste? Mai precis, care e dumnezeul tau?
 • 0 (0 voturi)    
  ha-ha (Marţi, 4 martie 2008, 9:08)

  flo anders [anonim]

  ma gandesc sincer sa incep sa-i bat pe popii care-mi manjesc usa cu bataia lor...
 • 0 (2 voturi)    
  Propunere (Marţi, 4 martie 2008, 9:10)

  Pink Panther [anonim]

  Propun:
  Clasele 1-4 la alegere dintre:
  1. religie
  2. ore de "cunoastere" cu psihologul scolii.

  Clasele 5 -8 alegere dintre:
  1. Religie
  2. Istoria religiilor

  Clasele 9 - 12. Optional, in plus fata de orele obligatoriu o paleta de materii pe care o poate furniza scoala/ministerul.

  Ah, si sa nu uit, poate cel mai important subiect:
  sali de sport si/sau terenuri de sport obligatorii pentru orice scoala + orele de sport obligatorii pentru clasele 1 - 12.
  Exceptie: sportivii de performanta.
  Cred ca daca vrem copii sanatosi la trup si la minte trebuie sa subliniem importanta sportului. Este un subiect care merita intr-adevar o dezbatere foarte serioasa!
 • -1 (1 vot)    
  Studiul religiei sau al superstitiei? (Marţi, 4 martie 2008, 9:12)

  Lucian [anonim]

  Nu sunt un mare fan al Ligii Pro-Europa, dar de data asta au dreptate. Studiul religiei in scoli este o idee buna, dar rostul lui nu este sa promoveze superstitia sau sa creeze generatii de bigoti care cred ca daca isi fac cruce cand trec pe langa o biserica toate pacatele le vor fi sterse cu buretele. Si, oricum, aceasta tactica de a inspaimanta copiii cu fel si fel de pedepse divine pentru pacate inventate e cat se poate de nociva pentru echilibrul lor psihic si nu poate decat sa-i indeparteze de credinta. Ar trebui instituit un sistem eficient de control si aprobare a manualelor alternative, astfel incat nu orice ambuscat plecat cu sorcova sa poata influenta copiii prin intermediul lor.
  • 0 (0 voturi)    
   Eroare (Marţi, 4 martie 2008, 22:55)

   Critic bland [utilizator] i-a raspuns lui Lucian

   Cine spune ca cei care isi fac cruce in fata biserici cred ca atunci le vor fi iertate pacatele? Este o eroare sa crezi ca frica este nociva echilibrului psihic. Ia de exemplu frica de a merge in fata masinii pe care o inoculezi copiilor de mici.
 • +2 (2 voturi)    
  Fumate... (Marţi, 4 martie 2008, 9:13)

  Observator [anonim]

  Chestia asta cu "Te calca masina" a mai fost prezentata. Sint de acord ca unele (nu cred ca toate) manuale de religie sint prost scrise, unele naive, altele de-a dreptul penibile. Nu imi place insa ca exemplele pe care le selecteaza Liga Pro Europa sint EXCLUSIV din manuale de religie ORTODOXA. Indiferent de ponderea acestui cult in Romania, o prezentare ECHILIBRATA cauta exemple de PESTE TOT (poate si in manualele cultului musulman, sau nu e voie ca se pot trezi autorii cu o fatwa asupra lor? :-) ) Din acest motiv nu-i pot lua prea mult in considerare pe autorii campaniei (caci ESTE VORBA DE O CAMPANIE). Si, sigur, manualele trebuie scrise mai bine, trebuie scrise cu HAR...
  • 0 (0 voturi)    
   @Fumate (Miercuri, 5 martie 2008, 14:42)

   George [anonim] i-a raspuns lui Observator

   Exemplele lor sunt EXCLUSIV din manualele de religie ortodoxa fiindca in Ro se va preda EXCLUSIV religia ortodoxa, capisci?
 • -1 (1 vot)    
  No comment (Marţi, 4 martie 2008, 9:13)

  Laik [anonim]

  Profesoara de religie de la Liceul Pedagogic Timisoara spunea copiilor din cl. a I-a sa fie cuminti ca altfel vine diavolul la ei, cand se culca. Fiica mea plangea seara in pat si nu vroia sa adoarma, speriata de idiotenia asta. Cum am spus si in titlu, no comment.
 • 0 (2 voturi)    
  Smaranda Enache (Marţi, 4 martie 2008, 9:24)

  emil [anonim]

  Stimata doamna, Liga ProEuropa ar fi ,mai bine spus Pro Uniunea Sovietica este condusa de Smaranda Enache fosta propagandista a partidului comunist si informatoare a securitatii (dati o cautare pe internet sa vedeti cu cine aveti de-a face). Documentativa inainte cine e cu adevarat Pro Europa. Despre celelalte dejectii pe care le-ati scris in articol nu vreau sa comentez, chiar nu merita.
 • -1 (1 vot)    
  Romanii si credinta (Marţi, 4 martie 2008, 9:25)

  elaxxx [utilizator]

  Din cauza idiotilor de preoti a fost nevoie ca ceausescu sa dea 'decretul'...pentru ca preotii nici nu dau exeplu bun, nici nu vorbeau cu oamenii in asa fel incat ei sa inteleaga religia ..sa nu mai vorbim de tineret.
  De ce n-a fost nevoie de astfel de decrete in celelalte tari comuniste ? Pentru ca unde oamenii aveau un pic de constiinta stiau ca avortul e o crima si pentru asta nu trebuie sa fii nici crestin, nici ortodox, doar OM.
  Numai ca preotii erau preocupati cu propaganda comunista si adormirea constiintei ... ca doar ei insisi raportau la securitate.
  Asa clericism, asa popor --asa tara.
  Si astia vreti sa va predea religie la copii -- pai ce-i pot invata?
 • -1 (3 voturi)    
  oare ? (Marţi, 4 martie 2008, 9:27)

  solitaire [anonim]

  Ateii de la liga pro europa sa ne mai scuteasca!
 • +1 (3 voturi)    
  de ce asa? (Marţi, 4 martie 2008, 9:32)

  CoanaKiritza [anonim]

  Problema scolii romane e lipsa de calitate a cadrelor didactice, a programelor, a manualelor... in general, nu numai la religie si, bineinteles, exista si minunate exceptii care confirma generalizarea.
  In ceea ce priveste religia, cred ca-i foarte necesara, eu am facut scoala inainte de 1989 si nu am notiuni de baza despre acest domeniu. Ce stiu am invatat singura, in timp... in clasele mici mi-amintesc cum citeam cu nesat "Legendele Olimpului", apoi povesti din toate tarile Pamantului... Asta ar trebui sa primeasca si copii nostri, o istorie si o prezentare a tuturor religiilor, Biblia si toate celelalte carti sfinte pe intelesul lor, fara discriminare si netendentios.
  Eu si copilul meu suntem crestini ortodocsi prin botez (asta ca sa nu fim afurisiti de fanaticii pe care i-am citit p-aici!). Dar copilul, in clasa a IIIa, face religia cu o absolventa de Teologie care ii ameninta sa mearga la biserica, sa se roage, sa se spovedeasca, desi atitudinea ei n-are nimic in comun cu morala crestina (se cearta cu toata lumea, isi protejeaza copiii obraznici in mod agresiv, iar cand nu dovedeste, aduce-n ajutor si sotul, un "preot" betiv, agresiv, spurcat la gura)... Ma tem de un asa exemplu pentru copilul meu, stiu ca nu va invata valorile moral-crestine la scoala cu asa profesoara, stiu ca manualul e din cele de la Editura Sf. Mina, de care s-a vorbit in articol. Am cerut schimbarea profesoarei, mi s-a spus ca nu se poate, e titulara! Singura solutie va fi sa-l retrag de la studiul religiei.
  Eu cred ca Dumnezeu e-n fiecare dintre noi, suntem copiii lui, pe care-i iubeste, ii apara si-i iarta, asta ii spun eu copilului acasa si nu vreau sa se strice asta!
  Fratilor, Religia ca materie de invatamant ar putea fi atat de frumoasa, de interesanta, sunt atatea lucruri minunate pe care ar trebui sa le spuna copiilor nostri, de ce sa facem indoctrinare in secolul XXI?
 • -1 (1 vot)    
  Cine sunt adevaratii crestini? (Marţi, 4 martie 2008, 9:34)

  gigel [anonim]

  Parca spunea undeva prin biblie ceva de intors obrazul, ceva de genul sa-ti iubesti aproapele..si alte bazaconii de genul asta, Eu sunt crestin ortodox, dar nu voi acuza pe nimeni nicioadata ca este de alta religie. Cei ce-si spun crestini pe aici am vazut ca i-ar calca in picioare pe cei cu alte credinte. Si nu sunt de acord cu predarea religiei in scoli pentru simplul fapt ca nu toti gandesc la fel. Fratilor, daca toti oamenii ar fi la fel, nu am fi decat niste roboti? Nu diversitatea ne face interesanti, deosebiti si nu in ultimul rand, unici?
 • -1 (1 vot)    
  Banii vorbesc (Marţi, 4 martie 2008, 9:36)

  unnamed [anonim]

  Sa nu uitam ca Biserica Ortodoxa e cea mai bogata institutie in domeniu. Scurge statul si buzunarele noastre de banuti frumosi. vezi: http://www.standard.ro/averea_bisericii_ortodoxe_romane
  Dece sa ne mai miram de mici "greseli" in manualele celor mici. Cei mici iau totul de bun , si daca invatatoarea zice ceva. ei cred, dar daca zice preotul e si mai de crezut. Asa ca indobitocirea continua. Si va continua, pentru ca nu are cine sa ii opreasca. Copilul meu nu va participa la asa ore sub nici o forma .
 • 0 (2 voturi)    
  generalizari (Marţi, 4 martie 2008, 9:45)

  eu [anonim]

  romani=credinciosi -> never nu fura, nu ucid, nu fac talharii. (vezi stirile de la ora 5, de la ora 19, de
  la ora 21 etc :)
  romania=tara crestina de n*1000 de ani. intamplator codas tot timpul in orice "competitie" unde ai nevoie si de altceva decat de credinta oarba a'la BOR. (nu bun simt, nu comportament civilizat, spirit intreprinzator, insa suntem cei mai "harnici", "destepti", "ospitalier" etc. ca doar asa ne invata popa la scola. nici vorba de faptul ca suntem f. f. lenesi, smecheri , tepari, xenofobi etc. Asa ceva numai cei din Occident afirma despre noi. Cat timp biserica troneza pe locul I. la top10 > nu se va schimba nimic. Si asa e bine, ca doar cineva trebuie sa fie tot timpul pe ultimul loc in UE. SI de ce sa nu fim noi, daca tot nu avem sanse sa fim pe locul I.
  si asta e o performanta.
  Performanta atinsa si cu ajutorul BOR.
  Felicitari.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu religia in scoli, da istoria religiilor si educ (Marţi, 4 martie 2008, 9:50)

  hotnewsfil [utilizator]

  Si eu am fost crescut in religia ortodoxa fiind ca, intimplator, am venit pe aceasta lume intr-o zona a ortodoxiei. Daca, tot din intimlare, apaream intr-o tara araba, eram musulman(dupa firea mea, nu fanatic), tot as fi crezut in acelas Dumnezeu, nu as fi stiut sau acceptat(prin inculcare) ca IIsus ar fi fiul lui Dumnezeu, l-as fi preamarit pe Mahomed, ca profet, nu ca fiu al lui Dumnezeu(mai modesti musulmanii). Daca, tot din intimplare, apaream in India, eram hindus. Puteam fi budist. Ce s-or face Japonezii ca n-au avut norocul sa se nasca in zona ortodoxiei? De-asta nu sunt buni de nimic, de-asta sunt mult in urma noastra.
  Uimit de perfectiunea realizarii ingineresti a fiecarei componente a universului, pot lua si eu in considerare ipoteza Creatiunii, a realizarii tuturor componentelor de un singur creator- si atomii, si celulele, si lumea vie,vegetata si animala, si muntii si apele,etc, pe care Creatorul le supravegheaza individual, tot timpul.As accepta aceasta ipoteza(a creatiunii), daca imi promiteti ca nu ma intrebati cine l-a creat pe Creator si cine l-a creat pe Creatorul Creatorului, etc.
  As face si ipoteza ca Evolutionismul face parte din actul de creatie, nu invers.
  Vedeti ce puternic sunt eu, omul, in universul compus din miliarde de galaxii, fiecare dintre acestea din miliarde de sisteme solare, compuse fiecare din miliarde de corpuri cerest, inclusiv Planeta Albastra, toate intr-un infinit in care unitatea de masura a distantelor este anul-lumina(un an-lumina are cca. 10000 de miliarde de km.).
  Sa-i invatam pe copii sa inteleaga si sa respecte tot ce compune universul, inclusiv pe semenii lui, pe ham-ham, firul de iarba, vrabiuta, iepurasul, apa si aerul. Sa stie ca e diferit( unicat)-genetic si educativ, chiar si de mama lui si, accepind diferenta, sa respecte opinia celuilalt sa exerseze mult si continuu respectul, ca sa dobindeasca treptat afectiunea pentru celalalt.
  Propovaduitorii ortodoxiei ar fi bine sa predea istoria religiilor.
 • -2 (4 voturi)    
  fariseii, ateii, incultii si doar prostii (Marţi, 4 martie 2008, 9:52)

  felix [anonim]

  Mai intai fariseii... Aia care, stand in Gara de Nord, cer bani ca sa mai imbrace in foita de aur vreo icoana (mai cititi inca o data poruncile 1 si 2 din Decalog - Exodul 20), iar apoi acuza baptistii si adventistii ca se ajuta intre ei. Apoi ateii.. no comment - si ajungem imediat la prosti...
  Mai intai ganditi ceva, dar mai ales alegeti dupa ce ati gandit.
 • +1 (3 voturi)    
  manual de religie sau manual de dogmatica ortoxa? (Marţi, 4 martie 2008, 9:57)

  Gabriel din Deva [anonim]

  Este manual de religie sau carte de dogamtica crestin ortoxa?
  Oricum autorii dau dovada clara de incultura, intoleranta, reavointa prin invrajbire, lipsa de pedagogie. Sunt crestin botazat ortodox, dar cartile de religie pentru copii publicate de cultele neoprotestante sunt foarte bine scise: text putin, ilustratie bine facuta, idei clare. Isus a venit printre noi pentru a ne aduce dragostea, speranta, lumina si asta cred ca trebuie predomine in manualul de religie pentru crestini. Daca este manual de relegie de ce nu sunt prezentate oare marile religii ale omenirii, relatiile dintre ele, istoria lor? Desigur simplificat. Se face din pacate prozelitism ortodox, mai mult decat am studiat noi socialismul "stiintific" in scoli. Nu pledez pentru ateism dar religia incarca prea mult curricula scolara. Suntem un stat laic si libertate de gandire ne este garantata turor, ideferent ca suntem crestini ortodcsi, catolici protestanti, musulmani, mozaici sau atei. Nu trebuie sa cadem in extrema religioasa, sa nu ajungem dintr-un stat laic intr-un stat fundamentalist.
 • +2 (4 voturi)    
  offff (Marţi, 4 martie 2008, 9:59)

  alex [anonim]

  M-a intristat ce am citit in articol.
  Cum sa-i educam pe copii nostri sa traiasca cu tema in suflet? Ce fel de oameni vor deveni?
  Cum ar putea sa fie ei toleranti atunci cand Dumenzeul lor nu iarta nici cea mai mica greseala?

  Cred ca oamenii sunt buni in general, daca vor sa creada in Dumnezeu, de ce sa nu creada intr-un Dumnezeu bun si iertator?
  • +2 (2 voturi)    
   TEMA IN SUFLET (Marţi, 4 martie 2008, 10:54)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui alex

   Da, cu TEMA in suflet e greu sa traiesti mai ales daca stii ca nu ti-ai facut-o...
   In rest sunt de acord cu mesajul tau.
 • +2 (4 voturi)    
  SA GANDIM CA "DUMNEZEU" ! (Marţi, 4 martie 2008, 10:05)

  gogu [anonim]

  Bai, ce face ala acolo pe scara ? Darama cuiburi ?
  Ia sa vedem noi cum stam cu randunicile ! Nu cumva sunt pe cale de dispartitie ?
  Aaaaaa, da !
  Am 2 alternative, ca doar eu sunt sef aici : inmultesc randunelele pana la dezechilibru ecologic, sau il omor pe Vasilica.
  Bai, azi ma simt cam obosit am avut ieri de furca cu Hezbollah, nu am chef de inmultiri, mai bine trag scara astuia si ma culc putin.
 • 0 (2 voturi)    
  Copii talibanizati (Marţi, 4 martie 2008, 10:11)

  Alex [anonim]

  Vrea B.O.R. sa-ti fie tie rau cumva? – raspuns, cred ca da, atita timp cat copiilor in scoli li se preda VECHIUL TESTAMENT , unde scrie clar, negru pe alb : Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise - Capitolul 13

  6. De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu şi părinţii tăi nu i-aţi ştiut,
  7. Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului,
  8. Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi;
  9. Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul.
  10. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei.

  Ma repet RELIGIA NASTE URA si exemplul sunt acei, ce pe acest forum toarna la injuraturi si amenintari cu galeata si pentru care nu exista de cat extreme: icoane sau pornografie, droguri sau Dumnezeu… sunt rezultate ale marei straduinte B.O.R. etc.
 • -2 (4 voturi)    
  cata grija fata de libertatea noastra ... (Marţi, 4 martie 2008, 10:16)

  rilu_crocodilu@ [anonim]

  Interesant este modul cum pune problema acest studiu. Apeland la titlul sforaitor de "studiu", acesti indivizi scot din context afirmatii si le plaseaza intr-altul doar pt. a isi atinge scopul denigrator, evident plasand ca intotdeauna pe plan absolut superior eterna egalitate in drepturi si alte blah-blah-uri comuniste.

  Evident ca ortodoxia, ca de altfel si orice alta religie (mai putin New Age) considera restul religiilor ca fiind eretice. Vezi catolicism, budhism, mahomedanism si oricare dintre sectele protestante. Nici una dintre acestea nu va afirma egalitatatea adevarului la oricare dintre celelalte! Este deci normal (cel putin din punct de vedere logic) ca ortodoxia sa-si sustina superioritatea si sa se apere de celalalte.

  Pe de alta parte nu uitati ca legea privind introducerea invatamantului religios prevede ca cine nu doreste sa participe poate sa nu o faca. Iar pt. cei care au parte de acesta se presupune ca sunt crestini ortodocsi, iar pentru ei aceastea sunt invaturile (faptele rele se pedepsesc, daca ai noroc in aceasta viata, daca nu, dincolo)! Faptul ca aceste invataturi suna absurd in articolul de fata, este datorita faptul ca autorii au dorit acest lucru. Orisice crestin ortodox care a citit si alte scrieri crestine, in afara de calendarul de pe perete va recunoaste in cele scrise in acest articol o incercare grosolana de discreditare a ortodoxiei.

  Iar despre aceasta asa zisa asociatie care a efectual studiul, activitatea lor pana acum s-a facut remarcata doar prin atacul continuu pe care il desfasoara asupra Bisericii Ortodoxe, scopul declarat fiind asa-zisa "libertate de constiinta", care suna extrem de bine pt. cei mai slabi de inger si care in fapt este ATEISM.

  Daca intr-adevar i-ar interesa libertatea de constiinta, atunci cu siguranta astfel de "studii" nu ar fi comandate. Problema este insa ca ei fac prozelitism pt. ateism. Iar noi punem botul si ne zicem, ca ia uite mai cata grija au ei de libertatea noastra.

  Numai bine
  • 0 (2 voturi)    
   contraexemplu (Marţi, 4 martie 2008, 11:20)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui rilu_crocodilu@

   Budhismul accepta orice alta forma religioasa. Hinduismul are in panteonul sau si sfinti crestini.
   Islamul era la origini printre cele mai tolerante religii. Latura sa fundamentalista a aparut dupa cruciadele crestinilor. Saladin este cunoscut in lumea crestina aproape ca un conducator luminat. Si asta pe vremea cand crestinii ardeau pe rug, spanzurau si omorau pe toti cei ce gandeau altfel.
   • 0 (2 voturi)    
    adevarul nu e tolerant (Marţi, 4 martie 2008, 13:32)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui ateu

    minciuna doar incearca sa se impace cu toti.
    dar cand are ocazia loveste.
    Adevarul nu: doar se manifesta, si nu agresiv.
    Ce reprosezi ortodocsilor? Pe cine a ars pe rug BOR? N-au nici voie sa-si spuna parerea,
    ca le si sariti in cap. nu cumva adevarul supara?
    mie fanatici imi pareti voi. va dati cu oricine si orice,
    nuami sa fiti impotriva ortodoxiei. oare de ce?
  • 0 (2 voturi)    
   RILU BRAMBURILU (Marţi, 4 martie 2008, 11:23)

   bebe [anonim] i-a raspuns lui rilu_crocodilu@

   Rilu, m-ai convins.
   De maine ma fac budist !
   Ba mai bine dupa paste, ca tare imi place drobul si competitia cu ciocnitul oualelor la care imi plece sa-i SPARG PE TOTI !
  • 0 (2 voturi)    
   ca muncitorii din '90 care ziceau (Marţi, 4 martie 2008, 11:57)

   cthulhu@cthulhu.is.god [anonim] i-a raspuns lui rilu_crocodilu@

   "noi nu avem nevoie de splendorile capitalismului" fara sa inteleaga macar ce zic, s-au gasit unii sa latre impotriva libertatii.

   nu vreti libertate, mars in arabia saudita. vedeti acolo religie frumos predata si impusa, cum v-ati dori si voi. doar ca o sa o vedeti din partea hailanta a gardului. sau, cine stie, once a moron, always a moron, asa ca convertirea ar putea fi usoara.

   pina la urma a avut dreptate cine a zis ca romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita.
 • 0 (2 voturi)    
  speranta (Marţi, 4 martie 2008, 10:18)

  unprost [anonim]

  Atata timp cat omul se inchina unei divinitati superioare o sa ramana un primitiv.Religia e una din cele mai mari escrocherii .Bucurati-va de scurta viata pe care o aveti.
 • 0 (0 voturi)    
  Operati indulcirea, va rog. (Marţi, 4 martie 2008, 10:42)

  hotnewsfil [utilizator]

  Scoateti, va rog, primul cuvint, banditii, si lasati textul sa apara.
  Va multumesc, cu simpatie,
  isreddog/Ionescu I.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Marţi, 4 martie 2008, 10:48)

  ateu [anonim]

  Este interesant de observat ca statele cele mai laice au cetateni cu personalitati mai slabe. Observ de asemenea ca mentalitatea oamenilor "credinciosi" este mai indreptata spre reusita materiala (si/sau spirituala), catre realizari de anvergura etc. Din aceasta cauza imi este greu sa atac orice forma de credinta. Este usor de observat ca credinta in ceva, fie el zeu sau un scop personal inflacareaza foarte usor mintile oamenilor. Din pacate religia directioneaza uneori gresit aceasta forta mentala, uneori chiar spre crima, razboaie etc. (vezi atentatorii sinucigasi, asasini, kamikaze etc). Eu cred ca forta pe care credinta o da oamenilor trebuie pe de o parte gasita in sine, fara ajutorul unor institutii, zei, secte etc. iar pe de alta parte trebuie folosita in mod moral. De aceea cred ca o disciplina de tipul ISTORIA RELIGIILOR ar fi utila daca s-ar lega de ceva de genul "Educatie Morala". Mai mult, ar trebui sa fie evitate formele fara fond in educatie. De aceea consider ca numarul de discipline ar trebui redus drastic. Evaluarea profesorilor ar trebui facuta pe baza rezultatelor iar rezultatele ar trebui cuantificate in mod cat mai obiectiv.
 • 0 (2 voturi)    
  religia, disciplina scolara (Marţi, 4 martie 2008, 10:51)

  iuliana [anonim]

  Inca o data Dumnezeu e izgonit din inimile copiilor prin greselile prelatilor (care autorizeaza aparitia acestor manuale). De ce nu raman aceste studii doar in cadrul scolilor confesionale? Si zic:
  Mai consilierilor, mai responsabililor, mai autorilor de carti inutile, mai capetelor perverse si goale!!! Mai, nu va ganditi ca voi insiva veti fi judecati si pentru ceea ce starniti negativ cu ingustimea voastra? Si cat sunteti de efemeri in posturile pe care le ocupati, cat sunteti de pieritori...
 • +1 (1 vot)    
  manipulare? (Marţi, 4 martie 2008, 10:51)

  ovidiu [anonim]

  La pagina 23 din manualul respectiv de clasa I a disparut poezia cu fetita cea obraznica. Au ramas doar pozele care se cer comentate.
  Cineva incearca sa manipuleze sau autorii manualuli au realizat ca au sarit calul?
 • +1 (3 voturi)    
  trezirea bai ! (Marţi, 4 martie 2008, 10:54)

  WAKE UP [anonim]

  mortii lor de hamsteri
 • 0 (2 voturi)    
  religia.. (Marţi, 4 martie 2008, 10:57)

  shadowAlive [anonim]

  ce tampenie.. nu numai ceea ce e scris in manuale.. si pur si simplu faptul ca religia este obligatorie.. cum se poate sa se "spele" pur si simplu creierul unui copil care nu e capabil inca sa faca propriile alegeri? cum se poate sa se scoala legile evolutiei din invatamant? cum am ajuns in halul in care religia ne dicteaza viata? inteleg ca exista traditii si credinte.. dar nu suntem oare oameni? nu avem dreptul la libertatea de a alege propria credinta..? chiar trebuie sa fim speriati cu iad, diavoli si alte chestii de astea?
  • +1 (3 voturi)    
   CONSUMATI (Marţi, 4 martie 2008, 11:56)

   wake up [anonim] i-a raspuns lui shadowAlive

   daca religiile astea o sa va spele pe creier copiii
   acestia o sa primeasca cadou de la Dzeu niste probleme psihologice foarte grave
   trebuie, totusi sa fie cineva care sa impuna frica si vina in societatea asta, altfel am fi cu totii liberi sa ne eliberam de consumul conditionat
   reflectati la asta
   Consumati povesti , consumati religie, consumati vina, consumati ura, consumati invidie, consumati mai mult , mai mult, chiar acum, consumati vietile voastre si ale copiilor vostri.
   Trezitiva din adormirea asta profunda si lasati toate credintele in urma. Enjoy !
 • -1 (1 vot)    
  Teacher seeks pupil (Marţi, 4 martie 2008, 11:22)

  ishmael [anonim]

  in timp ce "mai marii" nostri introduc tot felul de aberatii in manuale, ceea ce lipseste cu adevarat din educatie (chiar si o singura lectie ar fi suficienta) este prezentarea unei istorii a lumii precum este cea din cartea "ishmael", de daniel quinn...
 • +1 (3 voturi)    
  hotnews vorbeste (Marţi, 4 martie 2008, 11:34)

  x [anonim]

  de ani de zile (ani!) tot vad google ads de genul "Dovezi din viata lui Iisus care arata ca are sens sa crezi" strecurate pe fiecare pagina (si care n-are legatura cu religia)...

  nu castigati destul din reclame, mai e nevoie si de putinii centi de la google ads?
 • 0 (2 voturi)    
  Credinta pro si contra (Marţi, 4 martie 2008, 11:34)

  Dani [anonim]

  Domnilor, am citit cu multa luare aminte opiniile exprimate de fiecare dintre voi si mi-am dat seama ca nu ma identific in totalitate cu nici unul si cu toate acestea am gasit ca fiecare are un simbure de dreptate care in mod paradoxal se afla si in constiinta mea. Va cer iertare inainte de toate pentru a va putea spune ca exagerati cu totii cu o vehementa demna de cauze mai bune si mai imediate, mai practice.Toti sau aproape toti sinteti victimele unei educatii fortate intr-o directie sau alta, ambele la fel de gresite prin indepartarea de la adevar si credinta deopotriva. Nu doresc sa fiu categorisit drept nu stiu ce iubitor de intelepciune(filozof) si din acest motiv va marturisesc ca nu sint nici ateu si nici credincios ci cu o anumita moderatie cite ceva din fiecare.Mike scria mai sus ca cu cit un om devine mai educat cu atit este mai greu sa fie credincios si este adevarat, dar nu putem accepta acest rationament decit cu moderatie, deoarece nu poate fi valabil intotdeauna cum de altfel nici credinta nu poate impaca totul. Educatia, cunoasterea bazata pe rationamente unanim acceptate duc cel mai adesea individul undeva sus, unde nu putem ajunge toti (asa vrea Natura sau Dumnezeu) loc in care spiritul nu mai urca, tinut fiind de numeroase indoieli, atunci intervine credinta dar nu una oarba ci una bazata pe cunoasterea anterioara si mai ales pe ratiune.Asemenea oameni exista in mijlocul nostru, traiesc si se sting in anonimat iar cei pe care ii cunoastem si ii pretuim datorita a ceea ce ne-au lasat prin scrierile lor s-au dus demult . Ce ne ramine atunci ? Ne ramine posibilitatea de aborda totul pornind de la intelepciunea lor si ducind-o mai departe, lucru care nu s-a prea intimplat in istoria
 • -1 (3 voturi)    
  incredibil!!! (Marţi, 4 martie 2008, 11:41)

  alexandru [anonim]

  cata propaganda anti crestina pe hotnews!,se vede ca este finantata de george soros.....da in ortodoxie se vorbeste de pacat ptr ca exista,ca si iadul sau diavolul...este interzis sa vorbesti de asa ceva ....exista numai rai asai...de atei nu mai zic...ortodoxismul a fost principalul factor care a contribuit la pastrarea identitatii noastre nationale....repet exista pedeapsa divina,rau,iad diavol de ce un manual de religie sa nu le mentioneze??........atata corectitudine politica imi face scarba.....toate denominatiunile crestine considera magia sau yoga ca fiind lucrarea demonilor ptr ca este un fundament biblic...cititi leviticul....si sfatuiesc pe internauti care nu au citit nici o carte in viata lor si s-au informat numai de la televizor si calculator.......sa seduca la biserica cu inima deschisa si sa incerce sa inteleaga spiritualitatea si dogma ortodoxa...doar atat...si ar fi de preferat ca hotnews sa dea dovada de impartialitate si sa prezinte in paralel si cealalta perspectiva.....asta nu-i jurnalism e propaganda anti ortodoxa curata......
  • 0 (2 voturi)    
   nu cred ca articolul e antiortodox (Marţi, 4 martie 2008, 12:43)

   gogabii [anonim] i-a raspuns lui alexandru

   " Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul rindunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara".
   Anumiti copii mai sensibili pot sa fie influentati negativ de asemenea sugestii. Poti sa intrebati orice psiholog.
   Dar vad ca 95%din comentarii condamna acest fel de religie: religia prin frica.
  • 0 (0 voturi)    
   finantare (Marţi, 4 martie 2008, 17:43)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui alexandru

   Nu stiu cine finanteaza hotnews.ro. Eu stiu ca nu sunt membru al nici unei organizatii, doar un cititor care isi exercita dreptul de a comenta un articol. Nici un mesaj de-al meu nu a fost cenzurat si din cate am vazut nu cred ca se cenzureaza mare lucru, avand in vedere ca am vazut nenumarate comentarii vulgare care au trecut de orice "filtru".(atat pro cat si contra)
   Personal si eu am fost surprins sa vad ca viata "religioasa" intereseaza mai mult decat viata "politica". Un ministru schimbat sau votul uninominal scoate 40-60 hai 80 de comentarii dar un articol despre religie sub 150 nu scade iar asta a depasit 200. La asemenea valori o sa avem multe articole de acest gen. Si sincer, pe mine nu ma deranjeaza. E drept ca la un moment dat nu voi mai scrie, si la fel vor face si altii, iar atunci se va trece la alte subiecte de interes. Dupa mine asa functioneaza chestia asta.
   Asa o fi?
 • +1 (3 voturi)    
  Ce este Dumnezeu? (Marţi, 4 martie 2008, 11:51)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Dau si doua referinte din Biblie, ca vajnicii sustinatori ai educatiei religioase FORTATE sa-si poata demonstra si credinta, si stiinta: Exodul 3:14 si Ioan 1:1.
 • 0 (2 voturi)    
  religia (Marţi, 4 martie 2008, 12:08)

  andy21 [anonim]

  Omul trebuie sa fie liber numai astfel poate progresa,este o mare eroare a se profita de copii.Sper totusi ca mai sant oameni adevarati in parlament si nu se va aproba,si asa copii au programa foarte aglomerata.
  Religia,deci cei care o slujesc,au profitat intotdeauna de oamenii slabi,inculti si prosti...
 • +2 (4 voturi)    
  religia, poluarea psihologica mondena (Marţi, 4 martie 2008, 12:12)

  tsunami [anonim]

  se pare ca atunci cand ascult radicali religiosi, pare ca ascult dorgatzi!!!

  religia asta n-are nimic in comun cu credintza si crestinitatea. credintza si crestinismul va dau libertate, nu infierare.

  ce mintzi bolnave putetzi avea daca suntetzi de acord ca odraslele voastre sa fie speriate de popi la scoala.

  lasati-i sa se bucure de copilarie, teroristilor.
  explicati-le ce inseamna religia si lasati-i sa decida singuri calea. nu cadetzi in plasa bisericii, caci va face totul sa va ingenuncheze.
  din punctul meu de vedere as inchide pe cel care propune numai sa fie introdusa religia obligatorie in scoli.

  religia si darwinismul pot merge mana-n mana, dar bineinteles ca ar trebui sa aveti ceva asezat pe gat pentru asta.
  cu ce sunteti mai buni decat ceausescu?
  el ne darama biserici pentru a nu mai avea unde sa mearga lumea care doreste asta, voi impungetzi cu fortza oamenii si le deformatzi intelectul, le inlantzuitzi orice posibilitate de progres.

  dumnezeu nu ne-a adus pe pamantu-asta numai sa mergem ca vitele sa ne rugam si inapoi acasa. daca asta urmareste, nu exista progres, si 50% din oameni erau calcatzi de masini (care cine oare le construia????).
  soarta noastra este evolutzie, progres. lasatzi-o asa naturala, si get a life, u morons

  desteapta-te romane
 • +1 (3 voturi)    
  D-zeu e doar unul.... (Marţi, 4 martie 2008, 12:14)

  funky [anonim]

  Religiile au fost, sunt si vor fi mereu in competitie pentru a atrage cat mai multi adepti(prostime). Marketingul agresiv facut de-a lungul timpului nu prea mai da roade in societatea actuala(doar printre fanatici si prostime). Cu voia sau fara voia celor 322 BOR a incercat o noua strategie de marketing target fiind ca de obicei prostimea. Personal nu ma afecteaza in ce crede omul, poate sa creada si intro cana daca asta il face mai bun, insa crezutul intro cana te face mai prost in fata altora dpdv al societatii(majoritatii). Asa ca ai grija credinciosule in ce crezi si pe langa cine stai cand te inchini la cana, poate fi periculos.....

  CRED in D-zeu insa lupta dintre Moise, Isus si Mahomed nici lui D-zeu nu ii place....place doar celor ce au interese de pe urma acestei lupte si aici ma refer la rabini, preoti, papi, imami, state si grupari mai nou....

  PROSTIME trezeste-te.....!

  Un om bun nu trebuie sa fie neaparat religios, iar un on religios nu e neaparat un om bun....
 • -2 (2 voturi)    
  Credinta pro si contra (Marţi, 4 martie 2008, 12:19)

  Dani [anonim]

  omenirii. Nu acest fel de oameni au facut toate relele care s-au abatut asupra noastra, razboaie au facut deopotriva si papii si ateii, cum se poate legitima un razboi religios sau unul bazat pe exclusivismul unei rase, cum se poate explica negarea reciproca a crestinilor cind de fapt toti credem intr-un singur Dumnezeu,acelasi pentru toti. Cum se poate legitima ura impotriva altor credinciosi cind invatind povestea lui Isus la o virsta frageda cind nu pui prea multe intrebari aflam ca s-a jertfit pentru toti oamenii nu numai pentru unii alesi.Adevarata s-au inventata povestea lui ne lasa un lucru extraordinar, esenta de fapt a crestinismului, toti cei care cred in mine iertati sa fie de toate faradelegile lor, mai mult tilharul cel mai detestat, cel mai plin de pacate daca in clipa mortii se indoieste in rautatea lui si manifesta cea mai mica urma de cainta va fi iertat si primit in imparatia lui Dumnezeu! Domnilor preoti si inalte fete bisericesti ma insel eu sau dumneavoastra ati rastalmacit totul ? Indepartindu-va de Isus si ocupindu-va vremea in trindavie minciuna si goana dupa averi trecatoare ati ajuns sa invatati copiii ca Dumnezeu se poate cumpara si daca acestia nu consimt la aceasta Dumnezeu le trage scara sa-i schilodeasca pentruca nu si-au infrinat o curiozitate fireasca virstei? Rugati-va pentru sufletul vostru ratacit, Dumnezeul crestinilor nu pedepseste pe nimeni, el exista doar pentru a ierta pe oricine, chiar si pe voi, diavolul este cel care pedepseste si si acestuia Dumnezeu i-a taiat ghearele, povestea cu mania lui Dumnezeu tot voi ati inventat-o sau ma-nsel eu ?
  Ce pot invata bietii copii din asemenea manuale in care in prim plan sint pedepsele straine complet de spiritul crestin ? Decit asa
 • 0 (4 voturi)    
  dar manulalele de matematica le-ati verificat? (Marţi, 4 martie 2008, 12:25)

  sorin [anonim]

  Manualele pentru alte discipline, carora le sunt alocate mult mai multe ore, le-ati luat la control?
  Greselile cu duiumul din manualele de matematica
  de orice nivel le-ati vazut?
  dar confuzia totala din cele de fizica?
  alea nu indobitocesc copiii?
  Sau astea nu conteaza, trageti numai in manualele
  alternative de religie?
  Plus ca reinterpretati. eg cu yoga: doar repeta ce spun ioghinii, sau nu stiati de nirvana?
  iar cu rugaciunea, fireste ca e catre Dumnezeu;
  daca un copil se roaga, la cine credeti ca o face?
  In rest, ati luat toate pasajele nefericite pe care le-ati
  gasit - dintr-un puhoi de maulae alternative -
  si le-ati trantit aici.
  dar de ce numai pentru religie, stimati cetateni?
  • +1 (3 voturi)    
   de ce? (Marţi, 4 martie 2008, 14:45)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   nici matematica si nici fizica nu te indoctrineaza sa-ti lovesti aproapele pt ca are alta religie!

   Din punctul asta de vedere matematica este religia perfecta!
   • 0 (2 voturi)    
    ai cazut din lac in put (Marţi, 4 martie 2008, 16:41)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

    Ai vazut crestini care sa-ti spuna sa lovesti pe altii,
    la noi in tara, si sa fie sustinuti de biserica?
    nu fi mai fanatic decat cei pe care-i acuzi.

    matematica NU e o religie.
    Intamplator fac matematica aplicata de vreo 15 ani
    (sunt fizician). Matematica e o stiinta (abstracta),
    o joaca, o placere, un instrument practic, dar
    nu o religie. Asta-i una din marile prostii ale vremii,
    confundarea stiintei si religiei. Matematica se bazeaza pe fapte concrete (sau nu), repetabile
    si imediat ransmisibile. Iti place sau nu, treaba ta;
    Religia se bazeaza pe experienta personala,
    si presupune existenta unei forte 'deasupra',
    in care crezi sau nu. Si e universala. matematica
    nu poate face bine toata lumea. In Dumnezeu
    poate crede orice om cat de cat sanatos la minte.

    Nu-ti mai inchipui ca esti grozav laudand
    matematica si condamnand "obscurantismul".
    In felul asta devii partas al unei religii, nedeclarate, care e mult mai periculoasa decat matematica.
 • 0 (4 voturi)    
  Religia obligatorie (Marţi, 4 martie 2008, 12:30)

  Nu conteaza [anonim]

  Pentru toti tampitii (e cel mai dragut apleativ gasit) care sustin ca religia trebuie sa fie obligatorie va rog sa-mi aratati in Biblie unde scrie ca Dumnezeu obliga oamenii sa creada in El. Daca El nu ne-a obligat atunci de ce sa o facem noi? Daca va credeti mari crestini educati-va copii acasa sau trimiteti-i la un liceu teologic (o sa iasa niste betivani si cu ochii dupa fuste...dar ma rog).
  • 0 (0 voturi)    
   DA (Vineri, 7 martie 2008, 0:38)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Nu conteaza

   Total de acord!
   Dar stau si ma intreb, daca suntem atatia care gandim asa de ce nu se face nimic???? Sa terminam odatat ptr totdeauna cu toate prostiile astea care sunt in Romania si ne mananca toti nervii...
 • 0 (2 voturi)    
  Credinta pro si contra (Marţi, 4 martie 2008, 12:39)

  Dani [anonim]

  mai bine deloc. Am luat pozitie si impotriva exagerarilor privind scoaterea din programa de invatamint a stiintelor bazate pe teoria evolutionista si concomitent pentru predarea creationismului in limite rezonabile, insa aceste manuale intrec orice limita a bunului simt. Ma pronunt caregoric impotriva celor care nu au inteles sau au luat ~a la legere~ semnalul serios lansat de articolul in cauza. Si inca un lucru foarte important: Asa cum avem o clasa politica cu probleme, o administratie cu probleme tot asa avem si o preotime cu probleme si daca in timp vom deveni mai putin crestini decit am fost intotdeauna vina este in primul rind a acesteia. Preotul necesar astazi romanilor trebuie sa fie un om de cultura, un bun psiholog, un om modest si blajin,un exemplu de moderatie si cumpatare,un tamaduitor al sufletelor romanilor si din pacate nu prea este nimic din toate acestea.
 • -1 (3 voturi)    
  o intrebare legitima... (Marţi, 4 martie 2008, 13:06)

  judex [anonim]

  scopul acestor manuale este sa-i apropie de copii de Dumnezeu, sau sa-i indeparteze? Ce parere are biserica aflata mereu in topurile sondajelor?
 • 0 (2 voturi)    
  Este normal (Marţi, 4 martie 2008, 13:16)

  Georgiana [anonim]

  Da, foarte normal ca religia sa devieze in acest fel. Si nu e numai in Romania. Ori e control al maselor ori ce mama drq? Faza este ca cei care au contribuit la aceasta "culegere" de elucubratii sunt si idioti si tupeisti, nici macar nu induc subliminal acest mesaj. Deci, D-zeu este rau, posesiv (ca doar El ne-a facut) ba mai mult, vicios, si noi trebuie sa ne temem si sa facem acatiste si matanii, eventual niste donatii substantiale (ca partea in Rai se CUMPARA cu mult efort, nu?). De aceea am devenit eu atee ;)
 • 0 (4 voturi)    
  "Frica de Dumnezeu ... (Marţi, 4 martie 2008, 13:18)

  Nika [anonim]

  ... este inceputul intelepciunii".
  Acuma, felul in care ideea respectiva este mai mult sau mai putin inspirat evidentiata intr-o carte pentru copii este cu totul alta discutie. Deja se exagereaza pe propozitia cu Vasilica.
  Ca paranteza -- > nu stiu daca vreunul din voi a avut vreodata curiozitatea sa sondeze ce ineptii apar - la greu - si prin alte carti de scoala, cum ar fi cele de romana sau de istorie. Sau trebuie sa vina doamna Pora sa faca un extras?

  Dar sa revenim:
  DUMNEZEU NU ESTE RAU SI NU ESTE RAZBUNATOR.
  "Frica de Dumnezeu" este de fapt frica pe care omul ar trebui sa o aiba in caz ca se indeparteaza - el insusi, prin vointa proprie, prin libera alegere - de Dumnezeu. Prin faptele pe care le face. Nici vorba de complexe sau tare psihologice sau alte asemenea datorate "fricii de Dumnezeu". Dimpotriva, complexele sunt generate atunci cand omul greseste si nu recunoaste. Si cand isi transforma greseala in patima.

  Iar crestinismul (asa cum a fost pastrat de vreo doua mii de ani prin ortodoxie) nu este o religie a fricii, este o religie a iubirii a dragostei de aproape si a dragostei lui Dumnezeu pentru oameni.
  Dar in sfarsit - toate trebuie vazute dintr-o perspectiva putin mai larga, a vietii vesnice a sufletului omului.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 martie 2008, 19:32)

   [anonim] i-a raspuns lui Nika

 • 0 (0 voturi)    
  religie (Marţi, 4 martie 2008, 13:27)

  mihaela [anonim]

  daca copiii n-ar mai face acele lucruri de care se spune sa nu sa faca, ei nu s-ar mai numi copii. si cine sa faca totusi, acele lucruri, daca nu copiii? copil inseamna inocenta, iar inocenta poate uneori sa rezulte in lucruri rele. dar trebuie facute si lucrurile rele. eu cred ca nu sunt normali cei care scriu asa ceva in cartile de religie. e adevarat ca Dumnezeu bate, dar sunt sigura ca nu copiii. Dumnezeu vede cine face lucruri rele si stie pe cine sa pedepseasca. dar sa scrii asa ceva, ca copiii merg in iad daca bat mingea pe strada sau daca sparg un cuib de randunici, cred ca oamenii aia trebuie sa fie pedepsiti de Dumnezeu, nu copiii. sau respectivii n-au copii.
 • +1 (5 voturi)    
  libertatea constiintei (Marţi, 4 martie 2008, 13:51)

  iul [anonim]

  Pentru mine ca neoprotestant, pe primul rand sta libertatea de constiinta in a alege sa fii ateu sau credincios. Pe baza acestei libertati, vine dreptul de adera la o confesiune si a-ti practica religia in mod privat. Asta inseamna fara religie de nici un fel in scoala. Parintii isi pot duce copiii la orice fel biserica pentru educatie religioasa, in timpul liber.
 • +1 (3 voturi)    
  discernamant (Marţi, 4 martie 2008, 14:02)

  john [anonim]

  Tipii astia din parlament sunt inconstienti.Un copil mai ales la o varsta frageda nu are discernamant sa inteleaga anuminte chestii.Le preia si le asimileaza ca fiind ale lui.Si pe urma ideile astea le va avea o viata intreaga.Daca se impune religia in scoala se face o mare greseala fiindca in felul asta il conditionam pe copil de mic sa aiba anumite idei si sa creada in ceva.Adevarata religie poate veni in viata omului cand are o varsta matura si atunci poate alege constient si religia lui va fi autentica si nu preluata de la altii in mod inconstient.Sa speram ca cine trebuie sa auda va face acest lucru.
 • +1 (3 voturi)    
  religia in romania (Marţi, 4 martie 2008, 14:19)

  savionu [anonim]

  s-a facut dovada ca ortodoxia romana a dus romania cu 200 ani in urma civilizatiei europene
 • +1 (3 voturi)    
  Ce bine venita aceasta discutie! (Marţi, 4 martie 2008, 14:20)

  Sani [utilizator]

  Cred ca BOR a ramas "perplexa" sa vada ca nu sunt venerati asa cum si-au inchipuit.

  Va amintiti intrebarea tampa din sondaje:
  In ce institutie aveti cea mai mare incredere?

  O intrebare la fel de nepotrivita ca si comentariile bigotilor!

  Concluzia lor: 90% din romani au incredere oarba in preotimea ortodoxa!

  Iata ca nu-i asa. Probabil ca ar fi timpul sa revada si ideea tampita de a arunca banii pe catedrala lu' peste.

  Dragilor, incercati sa ganditi nu sa-l puneti pe Dumnezeu sa gandeasca in locul vostru!

  Are alte treburi de facut!
  Si lingusindu-l nu cred ca va ajuta in lumea asta pamanteana pe care o dispretuiti doar asa, de forma!
 • 0 (0 voturi)    
  Educatia civica n scoli (Marţi, 4 martie 2008, 14:24)

  Ionescu Ioan [anonim]

  Sunt pentru educarea temeinica a copiilor in scoli.
  In SUA, se aplica un indrumar practic pentru introducerea responsabilitatii in curriculum.
  Va rog sa accesati : "(PDF)Integrating civic responsibility into the curriculum ", Google.
  Asemenea documente ar trebui sa existe si in scolile noastre.
 • 0 (2 voturi)    
  se pare ca fratii nostrii ortodoxi ne iubesc... (Marţi, 4 martie 2008, 14:27)

  teo [anonim]

  la ce e buna o religie care iti permite sa furi, sa curvesti sa bei, sa vb porcos...
  sa fim seriosi, ne spunem o natiune crestina si avem rata avorturilor cum o avem, dar suntem mandrii ca suntem ORTODOXI? sau alta religie?
  ma intreb ce e religia adevarata si imi dau seama ca ortodoxii nici nu stiu, sau chiar daca stiu, o ascund. a iubi este cea dintai porunca.
  daca nu schimba viata
  dar vrem oameni la numar, vrem putere politica?
 • 0 (2 voturi)    
  toleranta si iubirea fata de semenii tai unde-i? (Marţi, 4 martie 2008, 14:29)

  Lucian* [utilizator]

  Liderii religiosi din ziua de azi mi se par din ce in ce mai perversi si cultiva inoleranta uitand anume ceea ce ii aduce impreuna!
  Ortodocsii ii reneaga pe greco-catolici dar diferenta dintre culte este NULA! Singura diferenta este ca au acceptat un alt patriarh (papa este patriarhul Romei).
  Ortodocsii ii reneaga pe reformati si UITA ca Martin Luther (parintele Reformei dar inainte a fost preot catolic) a sustinut dreptul ortodocsilor de a se ruga cum vor ei si a denuntat dreptul si puterea papei de a-i excomunica pe ortodocsi, sustinand ca doar Dumnezeu poate sa judece daca un om poate accede la rai sau la iad.
  Si catolicii si ortodocsii i-au excomunicat si au aruncat anatema asupra bisericii ortodoxe copte si totusi papa acestei biserici a fost prezent (invitat de onoare!) si la inscaunarea actualului papa dar si la cea a lui Daniel. Am eu impresia sau voi talpasii sunteti "mai catolici decat papa" si "mai ortodocsi decat patriarhul"? Daca aia mari nu si-au scos ochii, voi ce aveti atunci? V-ati trezit voi acum sa va legati de unul si de altul ca noi nu stiam ca va trageti cu Dumnezeu de sireturi si ati aflat prin viziune ca ortodoxia este credinta cea dreapta. Hai mai dispareti inapoi in Evul Mediu!
  Dumnezeu este unul si nu este nici al ortodocsilor, nici al greco-catolicilor, nici al catolicilor si nici al evreilor sau musulmanilor. Voi sunteti ai lui Dumnezeu!
  Daca BOR cultiva intoleranta si nu iubirea fata de aproape, atunci eu ii vad un viitor sumbru!
  Daca BOR este intolerant din cauza ca celelalte credinte iau avant in Romania, atunci ar face mai bine sa vada ce se intampla de ii pleaca mioarele decat sa arunce cu pietre. Sau probabil ca l-au uitat pe IIsus cand a zis ca doar cel fara de pacat sa arunce pietre.
  Daca avem democratie atunci religia trebuie sa fie materie facultativa (parintii sa poata decide) si sa poata fi predata pt toate cultele. Inclusiv islamica si mozaica!
  Biblia nu mai este buna de manual de religie? Eh,nu se da comision!
 • +1 (3 voturi)    
  ??? (Marţi, 4 martie 2008, 14:42)

  ion [anonim]

  sunt de parere ca religia trebuie sa fie optionala in scoli. "nu aruncati margaritarele la porci" este fraza biblica ce descrie cel mai bine aceasta situatie. sa nu fiu inteles gresit, insa "porcii" pot fi atat profesorii care confunda religia cu voodoo, dar si copiii care, datorita inocentei varstei vor lua la "misto" subiecte pe care nu le inteleg pentru ca nu le sunt explicate cum ar trebui. pe de alta parte, (ortodox fiind) cred ca predarea RELIGIEI este un principiu gresit. copilul trebuie invatat SA CREADA. "religia ii desparte pe oameni, in timp ce credinta ii apropie".
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 martie 2008, 19:27)

   [anonim] i-a raspuns lui ion

 • +3 (5 voturi)    
  elev clasa 12-a satul de prostime (Marţi, 4 martie 2008, 15:19)

  nu dau nume ca sar pe mine fanaticii religiosi [anonim]

  "Religia - o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi." ( Mihai Eminescu )
  • +1 (3 voturi)    
   Q.E.D (Marţi, 4 martie 2008, 16:16)

   Carcotasu [anonim] i-a raspuns lui nu dau nume ca sar pe mine fanaticii religiosi

   Dupa aceste doua strofe, nu cred ca mai e ceva de spus sau comentat...
   Cine crede ca e mai bun filosof decat Eminescu, sa-l atace ...
   • +1 (3 voturi)    
    te inseli (Marţi, 4 martie 2008, 17:13)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui Carcotasu

    Nu ma intelege gresit, insa atunci cand aduci un argument, trebuie sa te asiguri ca este bun. Iar argumentul asta nu este bun, si iata de ce:

    1. Daca vorbim de poetul Eminescu, de omul de litere Eminescu, de patriotul Eminescu - nu e nimic de discutat. Cat priveste filozofia, nu a fost deloc stralucit, ci doar un om care a citit asiduu in domeniu, dar cam atat. Asta e, nu trebuie sa ni se para ca e poet mai putin, doar pentru ca nu era vreun Kant autohton; pur si simplu nu era domeniul in care excela.

    2. Ca sa nu mai spun ca versurile nu contin nimic filozofic, ci mai degraba niste observatii psiho-sociologice, daca vrei.

    3. In fine, daca tot ne raportam idiosincraziile la Eminescu, pai ar trebui mai degraba sa il consideram drept un crestin de cel mai inalt grad, daca este sa ne luam dupa toate textele sale (poetice, de proza, ziaristice sau de corespondenta) in care tenta crestina este prezenta, explicit sau nu. Proportional vorbind, desigur.
 • 0 (2 voturi)    
  Salve (Marţi, 4 martie 2008, 17:24)

  Razvan [anonim]

  Toate problemele astea s-ar rezolva daca invatamantul ar fi laic . Nici o religie nu ar trebui sa fie predata in scoli.
 • +2 (2 voturi)    
  principiile din codul civil si codul penal (Marţi, 4 martie 2008, 18:39)

  gigi [anonim]

  scoala ar trebui sa predea principiile din codul civil si codul penal: sa nu furi, sa nu inseli in conventie, sa nu depui marturie mincinoasa, sa respecti buna vecinatate, sa nu ucizi, sa-ti respecti parintii, ce e casatoria, samd. chiar si pedepsele sunt enumerate, simple, clare, cauzale.
 • +1 (1 vot)    
  Impacare (Marţi, 4 martie 2008, 18:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  Dragi parteneri de dialog,

  va propun ca pregatirea copiilor in tainele cultului ortodox, suplimentar fata de ce dobinesc acestia de la proprii parinti, sa se faca in cadrul unor lectii pe care sa le organizeze slujitorii acestui cult, chiar in biserici(cladirile bisericilor) sau in alte cladiri, pe care le are in administrare.
  Instruirea sa se faca o data pe saptamina, dupa slujba de duminica, timp in care parintii care au ales sa-si trimita copiii la aceasta pregatire suplimentara, sa ii astepte in preajma, sau sa participe la instruire (cei care vor, invataturile fiind utile si pentru adulti ).
  Aceasta solutie respecta atit dorinta parintilor care vor sa-si instruiasca urmasii suplimentar - in tainele ortodoxiei-, cit si a celor ce nu considera necesar acest supliment de instruire ortodoxa Solutie "de impacare" respecta riguros libertatea de optiune si protejeaza totodata solidaritatea dintre noi.
  Va multumesc pentru atentie,
  Ionescu I..
 • -2 (4 voturi)    
  nu mai cenzurati! (Marţi, 4 martie 2008, 18:56)

  sorin [anonim]

  am pus un mesaj in care spuneam ca mascarea
  mesajului in baza punctelor acordate e o forma
  de cenzura mascata.
  Ca din intamplare, toate mesajele pro-religie au minus,
  iar cele contra, indiferent de virulenta (ba uneori
  proportional cu ea) scor pozitiv.
  hotnews, campania voastra anti-religie e clara,
  mai rasfirati totusi.
  Religia a fost coloana vertebrala a oricarei civilizatii.
  • +1 (1 vot)    
   cenzura? (Marţi, 4 martie 2008, 19:14)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Eu pot sa deschid mesajele mascate. Chiar si cele cu -7. Nu stiu daca cele mai prost cotate chiar dispar.
   • 0 (0 voturi)    
    da. mascata! (Miercuri, 5 martie 2008, 15:23)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui ateu

    chiar daca le poti deschide, tendinta statistica
    (luand fie multi utilizatori, fie un utilizator dar
    multe mesaje, ca aici) este de a SARI peste cele
    mascate. doar ne-au spus altii ca-s proaste, nu?
    repet, e o chestiune de probabilitate,
    dar tot manipulare se cheama.
    Mai ales cand trebuie sa fii inregistrat pentru a
    da calificative: fiind putini "evaluatori", redactia
    se poate usor amesteca (desiiigur, nu o face...)

    Unde mai pui ca am mai spus asta o data, in termeni politicosi, dar n-au pus postul.
    Asta cand altele sunt de o virulenta rar intalnita.
    Te intrebi unde e de fapt fanatismul...
    • 0 (0 voturi)    
     256 (Miercuri, 5 martie 2008, 20:04)

     ateu [anonim] i-a raspuns lui sorin

     Si cine ma rog evalueaza si da scoruri? Autoritati in domeniu? Mari intelepti ai prezentului? Gandeste cu mintea personala nu cu cea a celorlalti. Oricum deja sunt asa de multe mesaje ca nu cred ca cineva le mai citeste pe toate. Cred ca noi toti am cam exagerat cu comentariile la articolul asta...
     Acum sunt 256 comentarii... si articolul are deja 2 zile !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Protectia mediului (Marţi, 4 martie 2008, 20:21)

  Critic bland [anonim]

  Legat de protectia mediului, se vorbeste intens despre cum se poate cultiva o constiinta ecologica globala astfel incat sa nu se ajunga la situatia in care omenirea sa fie nevoita sa recurga la totalitarism ecologic. Astfel, nu vad nimic rau, ba dimpotriva, in povestioara cu copilul care vrea sa strice cuibul randunelelor. Nu gasesc nimic traumatizant in a arata ca exista consecinte atunci cand mediul e tratat fara respect. Prefer conditionarea prin educatie celei prin forta bruta, situatie la care s-ar ajunge daca efectele climatice nu sunt combatute urgent.
 • +1 (1 vot)    
  SAH MAT (Marţi, 4 martie 2008, 21:04)

  Manticore [anonim]

  mai bine ar introduce sahul ca subiect in locul religiei.
 • +1 (1 vot)    
  COPII CU ARME (Marţi, 4 martie 2008, 21:07)

  manticore [anonim]

  Adica sa inteleg ca soferul care calca pe cineva este considerat mana domnului? Atunci sa nu ne mai miram, daca maine copii isi vor impusca colegii
 • +1 (1 vot)    
  legat de articolu mai sus (Marţi, 4 martie 2008, 21:29)

  dracidus [anonim]

  Eu sunt catolic, romano-catolic si sunt mandru ca la scoala profesorul de religie ortodoxa vorbeste foarte frumos si politicos despre cei cu alte confesiuni(exact asa se exprima el). Stiu ca pe foarte multi nu ii intereseaza opinia mea, dar, am citit cateva lucrari scrise de mari preoti ortodoxi (nu stiu exact nume), dar se prezinta lucruri de genu ca ortodoxia e pura restu aberatii, ortodoxia e calea super dreapta, restu super strambi... Daca vrem unirea celor doua biserici, ar fi bine ca si ortodoxii sa mai renunte la obiceiurle lor, pentru a avea un echilibru cat se poate de bun... Peace all, God loves us all!
 • 0 (0 voturi)    
  Confuzie (Marţi, 4 martie 2008, 21:44)

  Savastreni [anonim]

  Nu se face deloc distinctia dintre religie si credinta. Unii cred ca-i totuna.
 • -1 (1 vot)    
  comentariu (Marţi, 4 martie 2008, 23:42)

  ali [anonim]

  mult zgomot pentru nimic, ca de obicei.
  articol fara subsatanta.
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO!! (Miercuri, 5 martie 2008, 0:00)

  Coss [anonim]

  V-am ascultat la NewsFm. Felicitari! Asta inseamna jurnalism! La mai mare.
 • +1 (1 vot)    
  Curaj, nu dezarmati. Sunteti corecti, cinstiti. (Miercuri, 5 martie 2008, 5:47)

  hotnewsfil [utilizator]

  Felicitari Hotnews !Nu va temeti de afurisenie ! N-are efect decit la cei in mintea carora le-a fost inculcata perfid, de cei ce fac speculatii cu nevoia de a crede in ceva , pe care o au oamenii, ce se amplifica pe masura ce avanseaza in virsta, cind se pregatesc sa devina materie anorganica, asa cum n-ar vrea sa esueze. Neputinciosi, cei slabi, care n-au puterea sa accepte realitatea asa cum este, isi leaga sperantele chiar si de bazaconii scornite si intretinute de sarlatani, care profita material de credulitatea oamenilor si isi satisfac si setea de putere, puterea de a-l reprezenta chiar pe creatorul universului, printre oitele lui Dumnezeu (vedeti?; am scris cu D, nu cu d, din respect pentru opinia si/sau
  ticalosia manipulatorilor).
  Asa cum unii smecheri (sarlatani) fac negot, pe bani multi, cu povesti despre influenta astrelor asupra vietii oamenilor, in care scop au creat "concepte", au scris o infinitate de carti, au facut scoli pentru prozeliti, tot asa unii fac bani buni cu "arta" spiritismului, bagand groaza in sufletele oamenilor, altii isi valorifica sarlatania prin interpretarea viselor (studii si carti savante !),etc.
  Toti acesti sarlatani si-au creat notiuni elementare in materie, definitii, combinatii ale acestora in forme cit mai complicate, care sa-i creeze cititorului complexe de inferioritate, de neputinta, de nevoia apelarii la ajutorul "maestrului", pe bani.Numeroasele carti, srise in timp de precursorii sarlatanilor - inventatori de bazaconii aiuristice, domina cititorul prin "numar de volume", eventual ilustrate de desenatori care aveau si ei nevoie de o piine.
  In privinta religiei -aceleasi procedee-, atunci cind iese in afara invatamintelor pentru un mod de viata sanatos (fizic, spiritual, moral), individual si social, trecind primitiv bariera infinitului, acest abuz, de luat in ras, trebue sa fie condamnat.
  Va rog sa lasati sa apara acest text. Daca nu mai este posibil ?, va rog sa mi-l trimiteti la : ionescuioan1928@yahoo.com.
 • +1 (1 vot)    
  Sa ne fie rusine ! (Miercuri, 5 martie 2008, 6:09)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cum sa fim respectati, luati in serios, de tarile civilizate, avansate -de populatiile acelor tari, cind ambasadorii din Romania vad circul cu sfintirea diverselor asezaminte si institutii, ritual efecuat de preoti, cu apa de la robinet, sfintita de ei, in prealabil, in laboratoarele bazate pe mister ale bisericii si prin interconectarea instantanee a creatorului universului, pus la treaba.
  Desigur, strainii ne considera fie putrezi de ipocriti(imorali netratabili), fie retardati (timpiti).
  Ce-si face omul cu mana lui...
  Lasati, va rog, sa apara si/sau trimiteti la ;
  ionescuioan1928@yahoo.com
 • -1 (1 vot)    
  Atat de nesimtiti au ajuns unii "jurnalisti" (Miercuri, 5 martie 2008, 8:57)

  Simion [anonim]

  Este evident faptul ca incercati orice, numai sa loviti si sa discreditati Biserica! Pana cand, oare???!!! Sau credeti ca oamenii cu bun simt si cu mintea limpede pot fi influentati de rauttile pe care le asterneti cu sarg pe colile de hartie, sau pe internet? Aveti grija, ateilor! Aveti grija! Va veni si pentru voi un ceas al caintei!
  • +2 (2 voturi)    
   sa inteleg ca tu ai invat religia in scoala? (Miercuri, 5 martie 2008, 10:59)

   marlena [anonim] i-a raspuns lui Simion

   Dupa aceste manuale?....
   Cum adica..."Aveti grija, ateilor!"..Crezi ca ma trasneste Dumnezeu? Ciudat ca asa gandeste un bun crestin...Parca pe undeva era ceva de genul.."iubeste-ti aproapele". Dar asta nu e pt. tine, Simion.
 • -1 (1 vot)    
  Sait controversat (Miercuri, 5 martie 2008, 9:37)

  Pr. Mircea Mihulet [anonim]

  Hotarati-va! Sunteti pro sau contra popoprului roman? Vad ca prezentati un serial "Sfintii inchisorilor" dar in acelasi timp criticati si infierati prezenta Religiei in scoli.
  Unde au invatat martirii nostri sa fie atat de hotarati in apararea valorilor crestine?
  Intr-o lume tot mai straina chiar si de ideea de sacrificiu in care conteaza doar sa ai burta plina si sa calci peste orice si peste oricine ca sa ajungi cat mai sus pe scara sociala si economica, religia ,pentru multi, pare o poveste, o suma de istorioare care sunt menite sa adoarma constiintele.
  Ortodoxia nu a nascut fanatici. Noi n-am avut Inchizitie. Biserica a nascut mereu sfinti care s-au sacrificat pentru ca aceste popor sa existe. Impilat si apasat, blamat si izgonit, umilit si asuprit.
  Libertatea noastra a fost mereu in credinta.
  Nu sunt un popa cu pantecele rotunjit de pomeni. Sunt un simplu preot de la tara. Sunt multe probleme in Biserica dar asta nu inseamna ca nu existam si noi, cei multi, care vom suferi oricat pentru ca acest popor sa-si pastreze macar libertatea asta a credintei.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit si nici nu vreau sa fiu patetic dar sacrificiul celor care au murit in puscarii este intinat de atitudinea celor care, pe bani buni, ne vand zilnic.
  Ajunge! Ati ajuns sa vindeti sufletul acestui popor!
  • +2 (2 voturi)    
   ce nu intelegi? (Miercuri, 5 martie 2008, 10:54)

   marlena [anonim] i-a raspuns lui Pr. Mircea Mihulet

   Cei ce au murit in puscariile comuniste nu are nici o legatura cu religia in scoli...Daca suntem impotriva religiei in scoli asta nu inseamna ca negam ororile facute de comunisti. Cei ce au murit nu au invatat in scoala sa fie adevarati crestini..Mai mult, multi dintre ei au murit chiar datorita BOR, multi din capii bisericii care acum au tupeul sa tipe "nici o liceu fara Dumnezeu" i-au "omarat pe acei oameni. Nu confunda lucrurile. Daca cineva este impotriva religiei predata in scoala asta nu inseamna ca e impotriva ortodoxiei. Eu nu vreau ca copilul meu sa invete religia in scoala, cu atat mai mult sa existe astfel de manuale. Daca vreau sa invete religie, il pot duce la biserica ....
   Da, noi nu am avut Inchizitie...dar cati oameni stiau sa scrie si sa citeasca????Nu dicutam de stiinta....
   • -1 (1 vot)    
    mai citeste, poate inveti si sa scrii (Miercuri, 5 martie 2008, 13:11)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui marlena

    pentru ca deja prima ta fraza contine o greseala
    (un dezacord, ok?).
    Daca ai fi citit macar ce e pe hotnews
    (Sfintii inchisorilor), fie si numai titlul, ai fi inteles
    ca in primul rand credinta crestina i-a tinut demni
    pe cei care au murit in temnitele comuniste.
    vorbesti la per tu cu un om care si-a dat numele
    complet, acuzi BOR-ul ca a contribuit la uciderea
    multora dintre anticomunisti (ai vedenii?),
    si nu stii ca analfabetismul a fost prezent in multe
    tari catolice europene exact ca la noi - uneori si mai rau.
    Chiar si cu un profesor de religie prost,
    mi-e teama ca tot mai in castig ti-ar iesi copilul,
    decat sa stea acasa. Daca reactionezi cu el ca
    si aici, si cultura ti-e cea aratata mai sus...
    Sper sa te lumineze Dumnezeu,
    (toti avem nevoie de asta)
    macar sa nu mai fii agresiva.
   • 0 (0 voturi)    
    Intrebari: (Miercuri, 5 martie 2008, 14:55)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui marlena

    1. De ce ortodoxia se considera mai importanta decat alte religii?
    2. De ce un site trebuie sa fie pro sau contra?
    3. De ce atata ura de o parte si de alta?
    4. De ce amestecam nationalismul cu ortodoxismul?
    5. De ce biserica nu are proiecte la nivel national (cap-coada) referitor la problemele romanesti? Aici ma refer la proiecte cunoscute si promovate prin mass-media nu intr-un cerc restrans de "cunoscatori".
    6. De ce biserica se comporta ca un partid politic, considerand ca ea nu trebuie sa se curete de cei care ii aduc atingere pozitiei sale in societate? Vezi problema preotilor turnatori! Au recunoscut putini, au fost multi!
    7. De ce trebuie construite biserici faraonice cand se stie ca nu aduc nici un folos pe plan spiritual?
    8. De ce BOR nu are curajul sa se disocieze de indivizi care incita/au incitat la ura sub umbrela utilizand bisericii (Becali, Vadim). Sau sprijinul dat lui Iliescu atatia ani! Dezinteresat!?
    9....etc.....

    Cand BOR va raspunde corect, fara emfaza, fara pretentia de a se situa deasupra celorlalti, atunci va fi dovedit ca este in stare sa se priveasca pe sine.

    Atunci poate isi va recastiga tineretul si oamenii care stiu si vor sa gandeasca singuri.

    Pana atunci NU obligativitatii religiei in scoli pentru copiii de gimnaziu si liceu!
    Mai bine o ora de sport sau sau cu psihologul scolii!
    • 0 (0 voturi)    
     O sa incerc un raspuns (Miercuri, 5 martie 2008, 20:57)

     Critic bland [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

     Ma consider facand parte din Biserica dar aceasta fiind un corp viu sunt sanse sa am o pozitie nuantat diferita de a altora din Biserica. Totusi...
     1. Nu stiu daca "importanta" este termenul potrivit. Ce sustine Ortodoxia in schimb este ca a mentinut integre invataturile de credinta ale Bisericii primare. Mai departe este datoria noastra de a le trai. Pentru o intelegere a subiectului e nevoie de o minima perspectiva istorica, sinoadele ecumenice, modificarile unilaterale introduse de apusul medieval si derapajele la care s-a ajuns de acolo ajungand pana la apostazia quasigenerala de azi, inmultirea sectelor de toate felurile, etc. Sigur, framantari au fost si sunt si in Ortodoxie dar meritul ei este de a fi pastrat corpul de credinta intact.
     2. Nu trebuie sa fie pro sau contra.
     3. Nu e ura. Biserica isi continua misiunea si se apara de duhul de apostazie al Lumii Noi. E vorba de o clonare in spatiul romanesc a neo-ateismului occidental (venit si el ca o reactie in principal la fundamentalismul islamist si cel evanghelist american dar pe fondul proiectului nihilist pe care il poti citi exprimat cu claritate in Brave New World al lui Aldoux Huxley de exemplu) . Tinerii intelectuali care au studiat in occident in anumite cercuri in anii 90 se intorc acum si importa de acolo nedigerat unele idei care in numele integrarii ideologice (pe care nu a cerut-o nimeni) ar dezradacina spiritual si mai mult Romania. Desigur totul cu finantare serioasa si interese cu bataie lunga.
     4. Delimitandu-ma de populismul ieftin, exista o legatura fireasca intre caracterul universal al Ortodoxiei si caracterul local al culturii romanesti. Fara Ortodoxie cultura romaneasca pierde o dimensiune universala, fara componenta romaneasca, ortodoxia devine ideologie seaca precum corectitudinea politica care incearca a ne fi impusa. O alta legatura este istorica. Generatii intregi s-au hranit spiritual din invatatura Ortodoxa si au aparat Biserica. Asta vom faci si noi.
 • +2 (2 voturi)    
  pedeapsa divina (Miercuri, 5 martie 2008, 10:25)

  hada [anonim]

  la un moment dat, in fata unei cladiri aflata in renovare se stransese multa lume. motivul: unul din muncitori cazuse de pe schela inalta pe care lucra.
  singurul martor al evenimentului era un baietel care plangea intr-una. printre lacrimi, dadea explicatii politistilor:
  - L-a ... l-a ... l-a batut Dumnezeu ... ca vorbea prostii.
  - Cum adica? il intreaba unul din anchetatori.
  - Se tinea strans de schela si striga nervos: "Fu*-ti dumicatii ma-tii de copil, nu mai scutura schela!"
 • +1 (1 vot)    
  ptr.Simion (Miercuri, 5 martie 2008, 11:13)

  amy7 [anonim]

  Biserica s a discreditat singura... se vede cat esti de" bun "la suflet...
  Pe langa fiecare biserica construita nou se mai fac si 2-3 vile,din banii necajitilor..
  Biserica trebuie sa ramana cu treaba ei {afacerile ei) scoala cu problemele ei,care nu sant putine...
 • 0 (0 voturi)    
  "Religie " (Miercuri, 5 martie 2008, 11:37)

  LAU Lupu [anonim]

  Daca in manualele de religie, s-ar introduce informatii reale, asa cum le gasim in Biblie, ar fi super. Problema este ca biserica ortodoxa sau cine concepe acele manuale, denatureaza adevarul, inlocuindu-l cu principii care nu au nici o legatura cu crestinismul adevarat. Din nefericire religia ortodoxa a ajuns sa nu aibe nici o legatura cu invataturile Domnului Isus Hristos si crestinismul Biblic. In primul rand ar trebui sa-i invete pecopii ca : "Dumnezeu este dragoste." Parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   Biblia (Miercuri, 5 martie 2008, 12:32)

   Marius G. [anonim] i-a raspuns lui LAU Lupu

   Se incerca indepartarea cu totul a Bibliei din viata omului. Biblia ne invata sa spunem adevarul, nu minciuna. Ea ne prezinta intr-un mod minunat adevarul fata de: trecut, prezent si viitor.

   Biblia il arata pe Dumnezeu ca fiind plin de iubire:
   Cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste. (1 Ioan 4:8 )
   Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)

   Biblia este cuvantul adevaratului Dumnezeu.
   Isus Cristos, a vestit cuvantul Tatalui Sau pentru a fi urmat; iar noi, daca ne numim crestini, ar trebui sa luam seama la aceste lucruri.
 • +1 (1 vot)    
  De necrezut (Miercuri, 5 martie 2008, 12:27)

  Anton [anonim]

  Din punctul meu de vedere, clar NU religiei (predata de PREOTI) si DA istoriei religiilor (predata de PROFESOR).

  Pana si existenta religiei ca materie optionala nu mi se pare corecta atat timp cat este notata (o nota conteaza pentru un copil, calificativul ar fi cel mai potrivit) si parintele hotaraste pentru copil (eventual sa ii explice copilului ce e rai si iad etc) si api sa il intrebe daca vrea sa invete, asa incat copilul sa discearna, sa creada.
  Sunt crestin ortodox, am citit singur teologie dogmatica ortodoxa, catehism etc.. Sunt multe lucruri frumoase, dar si exprimarea cand se face referire la alte religii e tendentioasa deseori. Si vorbim de carti din care invata studentii la teologie.
  Deci o usoara schimbare de atitudine din partea BOR, si dupa sa faca atata caz pe tema religiei, mai ales obligatorii, in scoli.

  Sa va dau un exemplu, pana si cazul TURCIEI:
  http://www.romanialibera.ro/a119318/turcia-scoate-religia-din-scoli.html

  Si tineti cont, Turcia e stat islamic....
 • 0 (0 voturi)    
  Religia si biserica la romani fata de alte popoare (Miercuri, 5 martie 2008, 12:33)

  elaxxx [utilizator]

  La romani s nepracticantul trece pe la biserica, asa ca sa arate noile achizitii, sa se fofileze pe langa fetite, sa se bage in seama chiar daca numai cinci minute. Se pare ca nu i s-a predat niciunde termenul de farizeu.
  In restul lumii lumea prefera sa nu mearga la biserica daca nu e practicant, iar cei care merg stau pe toata duarat slujbei, - eventual isi gaseste un program mai util - iesit la iarba verde de ex.(fara sa lase tonele de ambalaje dupa el , cum face romanul)
  Omul sfinteste locul, dar romanul nu e in stare decat a ponegri atat biserica cat si natura.
  Respect pt cei care sunt exceptii.
 • +1 (1 vot)    
  biserica=institutie (Miercuri, 5 martie 2008, 13:25)

  crist [anonim]

  parerea mea este ca biserica s-a transformat treptat dintr-o institutie de cult intr-o institutie cu caracter pur comercial, un fel de multinationala:D, sper sa nu fiu gresit inteles totusi multe dintre actiunile ei sunt menite sa-i confere tot mai multa putere si sa acapareze tot mai multi clienti/enoriasi folosind tot felul de mijloace, loiale sau nu. nu stiu ce taxa se percepea pentru un botez sau inmormantare acum cateva sute de ani dar stiu ca in ulima vreme acesta a crescut ingrijorator. nu poti pretinde ca reprezinti ideologia crestina cand esti animat de interese ....financiare
 • 0 (0 voturi)    
  Rautatea (Miercuri, 5 martie 2008, 15:29)

  krabu [anonim]

  Dragilor,

  Dar ceea ce incriminati este chiar Adevarul. Toate citatele de la inceput, cele "incriminatoare" sunt chiar din Biblie. Tot ceea ce criticati sunt de fapt fapte bune si adevarate.

  Oare asa de mult a decazut omul?

  Oare daca ai ochii inchisi este musai noapte?

  Oare nu mai suntem oameni?
  • 0 (0 voturi)    
   evolutie (Miercuri, 5 martie 2008, 15:51)

   elaxxx [utilizator] i-a raspuns lui krabu

   credinta evolueaza odata cu omul, cei care au inteles s-au adaptat -- au scris un nou testament un Dzeu care nu mai e doar razbunator ci si iertator...cei care nu au inteles s-au pierdut pe drum. Asta se va intampla cu toate cultele si religiile din lume .. tii pasul cu evolutia te mentii ramai in urma ..doar cei ca tine (ramasi in urma) te vor mai urma -- cei din fata n-au cum tu esti in urma lor ..ei urmeaza ceva mai avansat...
 • +1 (1 vot)    
  s (Miercuri, 5 martie 2008, 18:00)

  gfdrg [anonim]

  biserica sa faca bine sa-si vinda marfa in biserici nu in scoli.nu poti indoctrina niste copii care nu au habar ce se intimplA NUMAI DACA NU VREI O MASA DE PROSTI PE CARE SA O MANEVREZI DUPA CUM VREA MUSHII SI INTERESELE TALE
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ma simt manevrat (Miercuri, 5 martie 2008, 19:18)

   Critic bland [utilizator] i-a raspuns lui gfdrg

   Am cumparat cateva icoane, carti si lumanari de la Biserica si nicaieri nu am fost fortat sa fac asta. Nu mi-a spus nimeni "Cumapara icoana asta" sau "Nu uita sa iei lumanari". Ia uitate in schimb la Televizor sa intelegi ca inseamna manevrare dupa interese financiare. Corporatiile din spate sunt cele care iti manipuleaza placerile in functie de interesele lor. Nu te iluziona, desfa cliseele, deschide ochii!
 • 0 (0 voturi)    
  Brave New World si Liga Pro Europa (Miercuri, 5 martie 2008, 19:12)

  Critic bland [utilizator]

  Recomnd tuturor cartea Brave New World scrisa in 1932 de Aldoux Huxley. Ea descrie o societate in care Dumnezeul cel viu a fost izgonit, o societate in care oamenii sunt condusi de placeri sexuale si distractii, o societate controlata din umbra prin propaganda massmedia, tinuta intr-o stare de indoctrinare si supraveghere, in care oamenii sunt conditionati sa consume si sunt redusi la functiile pe care le indeplinesc in mecanismul social, in care Crestinismul si adevaratul cautator de Dumnezeu este hartuit si marginalizat in rezervatii, in care invatatura despre Dumnezeul cel adevarat este ascunsa populatiei. In 1964, Aldoux Huxley a scris Brave New World revisited in care analiza cat de repede se misca lumea catre o astfel de societate. Suntem in 2008. Ce-ar fi spus Huxley despre prigoana invataturii despre Dumnezeu din zilele astea?
 • 0 (0 voturi)    
  evolutie...ptr critic bld et co (Miercuri, 5 martie 2008, 20:55)

  andu [anonim]

  Intradevar santem in 2008,mileniul trei,dar unii oameni au ramas cu secole in urma.Chiar crezi ca prin rugaciuni si tinand post vei progresa vreodata,chiar nu poti face deosebirea dintre bine si rau, trebuie sa ti spuna cineva.Biserica a avut rolul ei in trecut, acum trebuie multa multa educatie...
  • 0 (0 voturi)    
   Evolutie catre ce (Miercuri, 5 martie 2008, 22:50)

   Critic bland [utilizator] i-a raspuns lui andu

   Trebuie vorbit concret nu cliseic. Faptul ca o idee e veche nu inseamna ca ea trebuie si inlocuita. Ia democratia de exemplu. Grecia antica... secole, milenii in urma. Jos cu ea? Nu.
   Vorbesti de progres. E important sa intelegem cum si catre ce. Presupun ca esti orientat catre occident. Dar si acolo exista mai multe modele. Sper ca nu imi vorbesti de state unde avem un puternic fundamentalism religios. Intr-o criza spirituala care se radicalizeaza spatiul romanesc are imensul privilegiu de a avea o Biserica coerenta, intreaga si dispusa dialogului. A o hartui este o greseala a laicatului, a o proteja o virtute. Vorbesti de rugaciuni si post dar ma intreb daca ai cunostiinta si ai reflectat la ele. In primul rand in fiecare liturghie ne rugam pentru binele tuturor, al profesorilor, elevilor, romanilor, celor ce calatoresc, ne rugam pentru frati, surori, parinti, dusmani. Cui ne rugam? Dumnezeului iubirii. Este o traire spirituala care predispune si indeamna pe credincios la iertare intre oameni, la aplanarea conflictelor intr-o societate bulverata de tranitie, zapacita de presiunile provocarii uriase ale conectarii la economia mondiala. Vorbesti de post. El este un minim exercitiu ascetic, o exercitare a vointei spiritului, sacrificand temporar consumismul in numele unui castig spiritual. Cat despre bine si rau, etica are o mare problema a lipsei referintei. Desigur are si ea rolul ei important dar uneori e neputincioasa. Vorbesti despre a-ti fi spus ce sa faci. In caz ca nu iti dai seama, suntem in fiecare clipa produsul unor influente, pe care de cele mai multe ori in mod deliberat, le-au creat minti externe tie. De la sugestiile pe care le primesti prin media, publicitate, pana la comportamentul la care te predispune tehnologiile pe care le folosesti. Toate au in spate o minte care s-a gandit explicit la influenta pe care o arunca.
   • 0 (0 voturi)    
    Magnetism nu lanturi (Joi, 6 martie 2008, 9:31)

    mi5a2el [utilizator] i-a raspuns lui Critic bland

    Excelent raspuns, "Critic bland".

    Credinta a fost si ramane o parte din noi de care -de multe ori- nici nu suntem constienti. Si asta o recunosc eu insumi, care nu sunt nici de departe un crestin "practicant". Poate faptul ca nu urmez nici un ritual religios m-a facut sa ma simt compatibil cu orice credincios cu care am venit in contact: majoritatea factiunilor crestine, hindusi, musulmani, budisti etc.).
    In timp am constatat ca nu e prea mare diferenta intre ele, daca te rezumi la "cartea" fundamentala a fiecaruia.
    Toate indeamna la dragostea fata de semeni, grija pt cel neputincios, respect si pace cu lumea inconjuratoare, modestie, cumpatare etc.
    Cum ne indepartam putin de "spiritul" fiecarei credinte si intram in aria 'literei' religioase (dogme, ritualuri, institutii, extensii prin diferite forme de rationament etc.) incepe dezastrul.
    N-am intalnit pana acum vreo religie -cel putin din cele abrahamice- care sa nu fi suferit schisme, deviatii, exagerari si ritualizari, ajungand de cele mai multe ori sa nu mai recunosti nimic din invatatura initiala (islamul fiind unul din cazurile cele mai disputate si mai mediatizate in zilele noastre, desi nici crestinismul nu e mai breaz la capitolul respectiv...e suficient sa citim unele mesaje crestinoide pe aici).

    Este dificil sa separam etica, morala de credinta, asa cum e imposibil sa mai separi faina din cozonac. Ceea ce suntem fiecare dintre noi este rezultatul "coacerii" a multor ingrediente, de care nici nu ne mai aducem aminte de unde vin si cine le-a "amestecat".

    Personal sunt convins ca 'spiritualitatea ne uneste si religia ne divide'. Nici nu mai stiu daca am citit asta pe undeva sau nu...exact ca si in definitia "binelui" si "raului", care sunt "programate" in mine, si care ma fac sa ma simt in mod egal crestin si musulman.
    Impartasesc in spirit aceleasi lucruri ca si un crestin (practicant) sau musulman insa ma distantez de amandoi cand e vorba de religie ca 'institutionalizarea credintei'.
  • 0 (0 voturi)    
   Educatie dar nu numai (Joi, 6 martie 2008, 22:22)

   Sirius [anonim] i-a raspuns lui andu

   Problema tine de cine ii educa pe cei "needucati" si cum.
   Morala si perceptele crestine sunt in esenta pozitive si utile unei societati, chiar moderne si progresiste.
   Perpetuarea unor excese a unora mai lipsiti de har divin dar care indeplinesc rol de mentori spirituali au dus la dezavuarea religiei ca tot unitar, consecinta a dezvoltarii unor cutume bisericesti menite a atrage, cu orice pret, "pacatosii" sub aripa protectoare a unui cult.
   Biserica are un rol si in prezent, numai ca refuza sa sa-l exercite, adica rolul de asistent social al celor defavorizati, intrucat din asta nu se castiga.
 • 0 (0 voturi)    
  traiasca tara, sus patria, jos mafia (Joi, 6 martie 2008, 0:52)

  ilir [anonim]

  daca nu esti cuminte, vine Dumnezeu si itzi //// o palma
 • 0 (0 voturi)    
  sunt pocaita (Joi, 6 martie 2008, 0:53)

  naty [anonim]

  Salut pe cei care s-au straduit sa scrie si in mare parte vad ca oamenii gandesc si nu merg ca oile...
  Sunt pocaita (cum m-au poreclit fratii mei ortodocsi si au ales un nume frumos de altfel) si pe vremea mea cand eram prin clasa a 6-a am facut pt prima data religia, bineinteles cu un preot ortodox. Nu conteaza numele lui, conteaza doar ca in clasa, de fata cu toti colegii mei a spus o vorba care n-am sa o uit niciodata. "Pocaitii sunt lupi rapitori, asa ca merita sa fie omorati!" Toata privirile s-au indreptat spre mine si eu fiind doar un copil de clasa a 6a am simtit ca-mi fuge pamantul de sub picioare. Eram doar un copil, nu aveam dreptul la replica. A fost groaznic. Nu stiu daca colegii s-au purtat altfel, ca oricum se purtau ciudat, insa am fost socata ca un preot a putut spune asa o grozavie unor copii. Dupa aceea am mers la liceu. Nu pot sa spun ca aceste lucruri care mi-au marcat copilaria mi-au provocat rani pe care se le simt si acum pentru ca pe undeva ce nu te omoara te intareste. Religia se invata in scoli, dar credinta o inveti de la cei care traiesc intr-o viata curata cu temere de Dumnezeu. Eu vad religia doar un ambalaj pentru credinta. Credinta e valoroasa. Daca esti ortodox bine este sa fii un adevarat ortodox, nu doar de forma ci de esenta daca esti pocait sau catolic de asemenea mi se pare important sa stii sa convietuiesti in pace cu altii care nu-ti impartasesc toate ideile. Numai bine la toti forumistii!
 • 0 (0 voturi)    
  De obicei, manualele nu sunt folosite (Joi, 6 martie 2008, 7:44)

  Peter [anonim]

  Din clasele primare pana la terminarea liceului am avut 6 profesori de religie, dintre care 4 preoti, si nici unul nu s-a ghidat vreodata dupa vreun manual - asta pt ca temele abordate nu erau seci, tineau de viata, asa incat puteau vorbi si trei ore la rand. N-am auzit de preoti sau profesori de religie care sa instige la orice fel de ura - e absurd intrucat ura si intoleranta sunt opuse moralei crestine. Faptul ca descurajeaza interesul fata de magie, spiritism, yoga si lucruri de genul nu mi se pare nicidecum o influenta negativa - sau ar fi mai bine sa spuna "da, are si Bivolaru dreptatea lui..."? Oricum, manualele alternative aparute ca ciupercile dupa ploaie sunt, cred eu, o risipa de hartie. Presupun ca nu le pasa autorilor ce au sa creada elevii dupa ce le citesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Intoleranta preotilor (Joi, 6 martie 2008, 9:52)

  nelu [anonim]

  Se mai pot numi oamenii lui Dumnezeu cei care instiga la intoleranta, la ura si discriminare?

  Ce idiotenie, sa-i inveti pe copii sa le fie frica de Dumnezeu, cand se spune ca Dumnezeu este iubire.

  Cum vine asta: sa ajungi sa-ti fie frica de Tatal tau? Stupid!

  Biserica a ajuns se lupte pentru pentru putere si control.

  Trebuie sa recunosc ca si in cadrul bisericii sunt si oameni de valoare, dar se pare ca-s prea putini.
 • 0 (0 voturi)    
  La gramada (Joi, 6 martie 2008, 10:18)

  Clauss [anonim]

  Nu imi place articolul pentru ca pune la gramada mai multe manuale, si tot la gramada ataca diferite subiecte, avand dreptate in privinta unora si inselandu-se amarnic in privinta altora. Spre exemplu uniatismul a fost o realitate istorica, biserica greco-catolica are dreptul sa existe acum, nu sunt nici eu de acord cu conflictele intre ortodocsi si greco-catolici, dar toata lumea stie chiar si din manualele vechi de istorie nu numai cele scrise acum, ca biserica greco-catolica a aparut in urma unor abuzuri facute de papalitate si de ungurime, celor care treceau in noua biserica urma sa li se recunoasca cetatenia, iar cei care ramaneau ortodocsi erau prigoniti.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare simpla (Joi, 6 martie 2008, 16:15)

  dudu [anonim]

  Care a fost imbecilul Nr.1 de a decretat ca religia sa fie obligatorie in shcoli? Ca tare-s curios sa shtiu pe cine sa-l blestem in numele lui Dumnezeu....
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns simplu (Joi, 6 martie 2008, 17:10)

  LER70 [anonim]

  nu a fost imbecil si nu a fost unul singur.
  unul ca dudu face ca religia sa nu mai fie necesara (nici macar optional) ci inutila.
  citeam undeva ca o multime de oameni care sunt pro avort s-au nascut, totusi.
  cam asa ii vad si pe atei.
 • 0 (0 voturi)    
  eu n-am vazut niciunde asa ceva... (Joi, 6 martie 2008, 20:29)

  luci [anonim]

  Cum poti sa scrii asa aberatii ca te calca masina? Asta nu e credinta... Ajungi un tampit cu asemenea replici de nu mai vezi decat icoane in fata ta... si tot ce e normal o sa fie interzis... pana si de procreat o sa fie pacat (" fugi satana de-aici ca-i pacat") :))))))) nici sa mananci n-o sa mai fie bine..
 • 0 (0 voturi)    
  Aroganta religiilor (Joi, 6 martie 2008, 21:57)

  Sirius [anonim]

  Orice religie pretinde detinerea adevarului suprem, ori aceasta clarviziune si dezavuarea adevarului celuilalt inseamna mai mult decat o aroganta si un profund dispret pentru cei cu pareri contrare.
  Religia are nevoie de sacrificii, ofrande, iar, intrucat o structura de acest gen se bazeaza aproape exclusiv pe numarul adeptilor,exponentii sai au facut, fac si vor face tot ce pot pentru a atrage cat mai multi prozeliti.
  Religia in sine (indiferent care, dar cu predominanta crestinismul ortodox) a fost exploatata pentru imbogatirea si perpetuarea unei clase simbionte - clerul - al carui unic tel a fost/este eludarea regulilor societatii civile prin impunerea propriilor reguli si apoi sustinerea lor prin orice mijloc (ex. recenta initiativa a BOR privind angrenarea preotilor in politica, prin schimbarea regulamentelor interne).
  Pe de alta parte, renuntarea la orice religie recunoscuta, dupa cum unii cred ca este ateismul, este combatuta de adeptii fiecarei confesiuni, intrucat cresterea numarului de "atei" scade sansa unui potential castig.
  Nu vi se pare alarmanta cresterea numarului de absolventi de teologie din ultimii ani? Efectul, solicitarea BOR de a introduce religia materie obligatorie la liceu, sa le dea si lor de mancare, deoarece parohii nu sunt sau nu toti au bani sa le si obtina.
  De la rolul sau moral-educativ si caritabil pe care ar fi trebuit sa il aiba biserica s-a ajuns impunerea unor reguli cutumiare necuprinse in textul biblic dar favorabile exclusiv clerului.
  Intamplator cunosc un preot ortodox care, intr-un moment de inspiratie divina, a alergat cu bata dupa predicatori ai Martorilor lui Iehova intrati in "parohia lui", de parca ingradirea cutumiara a unui loc da bisericii drept de veto asupra contiintei religioase a prezumtivilor enoriasi.
  Acum s-a pus problema religiei ortodoxe, maine urmeaza restul.
  (mentionez ca sunt crestin ortodox - botezat- nepracticant, nu sectant, desi toti sunt la fel).
  Astept reactii.
 • 0 (0 voturi)    
  Doamne fereste! (Vineri, 7 martie 2008, 0:34)

  Marian [anonim]

  Daca ne uitam vedem ca religie nu inseamna crestinism! Deasemenea tot aici vedem ca biserica nu inseamna crestinism! Sunt crestin si imi este rusine ptr tot ce a facut crestinismul de cand a plecat Iisus de pe Pamant. Ganditi-va la toate cruciadele pe care le-a facut, la ce a facut bastinasilor din America la cate si mai cate... in India!!! Doamne!!!! si acum s-a trezit nu stiu ce destept in Romania sa facem crestinism la scoala... In ce tara traim!!!???
  • 0 (0 voturi)    
   Mici confuzii (Vineri, 7 martie 2008, 14:01)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Marian

   E adevarat ca exista multe religii dar nu trebuie sa iti fie rusine ca esti crestin. Vorbesti de cruciade, e important sa ne amintim ca ele au fost pornite de papi catolici in perioada medievala in care se dorea distrugerea crestinimului rasaritean si refacerea imperiului in apus. Cruciada din 1204 a ajuns pana acolo incat a ravasit Constantinolopul, centrul spiritual al crestinismului rasaritean. Imi pare rau ca te plictisesc cu detalii dar nu poti intelege de ce ortodocsii sunt fermi pe pozitie fara o minima dimensiune istorica. Exterminarea indienilor nu as pune-o totusi pe seama bisericii catolice.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar asa? (Vineri, 7 martie 2008, 10:29)

  Franciscus Theologus [anonim]

  Unii de aici sustin ca religia ortodoxa nu e de vina pentru intoleranta si ura din aceste manuale fata de tot ce e diferit.
  In parte sunt de acord: daca consideram ca biserica ortodoxa in esenta nu e conducerea acestuia ci masa mare de credinciosi, nu pot spune nimic.
  Credinciosul ortodox e ca orice credincios crestin binecuvantat cu iubire de Dumnezeu, smerenie si dragoste fata de semeni.
  La nivelul clerului insa bat alte vanturi.
  Ia consultati un pic declaratiile parintilor calugari de pe muntele Athos, sa vedeti ce parere au despre alte religii crestine...! Doar un scurt citat:
  "Cel care se roaga impreuna cu un greco-catolic, comite sinucidere sufleteasca"
  Asta zic si eu dragoste si toleranta crestina in secolul XXI...
  Ia recititi un pic declaratiile in acelasi sens ale patriarhului rus Alexei!
  Stiti ce scria la intrarea vestitei manastiri de la Tanacu? - "Interzis celor de alta credinta!"
  Iar urmatoarea inscriptie am vazutt-o pe usa unei biserici ortodoxe din Ramnicu Valcea:
  "Rugam ereticii (iehovisti, penticostali etc.) sa nu ne viziteze. Suntem crestini ortodocsi, nu ne deranjati!"
  Eu ca si catolic m-am simtit profund jignit si n-am intrat in acea biserica, am cautat alta...
  Ca si contrast - daca va intereseaza subiectul, cititi documentele referitoare ale Conciliului Vatican II, sa vedeti cum se gandesc parintii bisericii catolice despre alte religii, cum le apreciaza contributia la binele suprem al omenirii...!
  Fratilor, cred ca biserica ortodoxa are nevoie urgent de o reforma, de o analiza a doctrinei, cel putin in ce priveste relatia cu alte culte!
 • 0 (0 voturi)    
  religie sau taraf tv (Sâmbătă, 8 martie 2008, 21:41)

  Logo [anonim]

  Stie vreo unul din desteptii care isi dau cu parerea dspr cum ar trebui sa fie in scoala ce avem acum in scoli?
  Voi stiti ce cocalari si manelisti sunt acum in scoli?
  Se spune ca ar trebui predata Istoria Religiilor si nu Religie. Am o noutate ptr voi: Istoria Religiilor e istorie - cati dintre voi credeti ca istoria ca obiect poate schimba ceva in scoli asa cum sunt ele acum?
  Cred ca religia poate incerca sa faca o diferenta.
  Putem incerca sa le dam matematica si taraf tv daca religia aduce atingere "intereselor" patriei.
  Pana una alta vad ca toata presa e dispusa in a calca pe oameni de dragul "spiritului" europeean.
  Este de preferat sa avem o populatie confuza, fara notiuni clare de bine si rau, fara o legatura puternica intre indivizi. Suntem pe calea cea buna de a deveni un popor manelist - facem multa galagie si cand se aude poc nu mai gasesti pe nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa invat religie? (Duminică, 9 martie 2008, 9:41)

  Mirciuc [utilizator]

  DA!
  Dupa
  -Istoria Religiilor de ELIADE,
  si dupa alte scieri de gen.

  Fiind un stat aflat in zona CRESTINA, e de inteles ca in planul tematic sa figureze PERCEPTELE CRESTINE, si nicidecum elucubratii despre cultele crestine si denigrarea altor religii.

  Perceptele crestine sunt bune pentru orice nou cetatean al TEREI si orice cetatean al statului Roman.

  CELE 10 PORUNCI si comentarii plus SACRIFICIUL CRISTIC, asa contestat cum este el, este toturi un model de viata, la care adaugind perceptul IUBESTE-TI APROAPELE CA PE TINE INSUTI, nu poate crea monstrii cu constiinta adormita.

  Invatind copii sa gindeasca vor deveni fiinte pregatite sa-si faca viata mai buna in primul rind nu in dauna celorlalti si mai responsabili asupra nevoilor colectivitatii, chiar daca INDIVIDUL e in centrul actiunilor sale.
 • 0 (0 voturi)    
  Dogmatism, in-toleranta si EV Mediu (Vineri, 14 martie 2008, 23:09)

  cris [anonim]

  Se vede ca Romania nu a trecut de Evul Mediu dpdv cultural si psihologic - - la noi Renasterea nu a ajuns....Vorba lui Radulescu Motru - sintem un popor tinar....prea tinar ....Poate ar fi bine sa se predea Istoria Religiilor - de catre un profesor - de istorie cu vaste cunostiinte de psihologie sociala...insa nu de un preot (de orice fel ar fi el)....Oricit de uman si deschis ar fi acel preot tot n-o sa reuseasca sa puna pe picior de egalitate toate religiile (in mintea lui)....etc.....etc....si atunci ma intreb cum o sa poata fi ne-partinitor...?! Nu mai vorbesc de manuale - in care e scris ceva de genul Dumnezeu pedepseste...Manualele creeaza nevroze ! Daca crestinismul = toleranta unde e acum toleranta? In icoane puse pe peretii unei institutii laice? A pune = intre Dzeu si pedeapsa-frica = blasfemie, indoctrinare, programare negativa, manipulare etc
  Dumnezeu e Iubire ! Nu e vreun capcaun care te agreseaza cind gresesti....insa e mai convenabil sa vinzi imaginea lui Dzeu asa, altfel cum ai mai manipula...mase intregi de oameni ?
  Bibliografie de iluminare: Gustave le Bon - Psihologia multimilor, Radulescu Motru - Psihol pop roman, Anthony de Mello si Osho - 2 ginditori deschisi la minte! Materii importante pt copii in zilele actuale: psihologie practica, cum sa comunicam cu altii, cum sa fim fericiti, cum sa avem incredere in noi insine, cum sa ne cunoastem mai bine, cum sa avem succes, cum sa gindim fara pre-judecati!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt dna Pora (Joi, 20 martie 2008, 0:50)

  romulus [anonim]

  Vreau sa va semnalez diferenta intre citatele prezentate de Liga Pro Europa din manualele de religie si continutul acestor manuale.

  Abecedarul Micului Creştin, Ed. Didactică şi Pedagogică, 2002, autor Preot Ioan Săuca.:
  Realitatea din manual:
  Titlul lectiei:"Fiti buni cu vietuitoarele"
  Copii sunt buni cu animalele si cu pasarile! Ele sunt fapturile lui Dumnezeu!
  Dumnezeu le iubeste . Le hraneste si le poarta de grija.
  Vasilica este insa un baiat rau. El chinuieste animalele.
  Intr-o zi voia sa strice cuibul rindunicii dar a patit-o.
  S-a catarat pe o scara. Voia sa bage mina in cuib dar n-a mai apucat.Scara a alunecat si Vasilica a cazut.
  Toata vara a zacut Bolnav in spital.
  Rindunelele canta voiase! Ele multumesc lui Dumnezeu ca le-a scapat de Vasilica.

  La fel si cu Manualul de Religie pentru clasa I, al Editurii Sf. Mina Iasi ( autori Camelia Muha, Maria Orzetic si Elena Mocanu).

  Detin acasa aceste manuale si sunt foarte incintat de ele la fel si fiica mea de sase ani .
  Nu sunt formalist , nu sunt habotnic, incerc sa fiu cit mai tolerant si o invat pe fata mea sa iubeasca oamenii.
  Dar de asemenea o invat ca este rau sa chinuie animalele, ca daca se joaca pe carosabil este posibil sa o calce masina, ca daca se urca in copac poate sa cada si sa stea in spital etc. .Sunt chestiuni de bun simt si daca as fi ateu,budist sau altceva as invata-o la fel.
 • 0 (0 voturi)    
  It's all about ignorance. (Luni, 24 martie 2008, 13:16)

  adrian72 [utilizator]

  As long as we live in a world that still believes that a priest has something to say when it comes about morality, education, progress (or anything for that matter) it is a normal consequence to have such stupid lessons for our children. And it will be so, as long as people won't realize that christianity is a religion based on many other pagan religions and myths.
  You can find an example here:
  http://creationistmonkey.com/apollonius-from-tyana-another-inconvenient-truth/
  And this is just an example. Read more about Orpheus, Mithra, Horus, Buddha and their relation (resemblance) with christianity.
 • 0 (0 voturi)    
  din punct de vedere crestin ortodox nu vad nimic g (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 17:36)

  theodor [anonim]

  Nu vad absolut nimic gresit in aceste manuale!sunt adevaruri pure!felicitari profesorilor care le-ua facut!religia trebuie sa ramana in scoli!de ce credeti ca scrierile din carti sunt gresite>?sunt adevaruri biblice!!!studiati si cititi sfinti parinti,si invataturile marilor monahi ILIE CLEOPA ,DUMITRU STANILOAIE ETC....... INCA ODATA FELICITARI PENTRU CEI CE AU CREAT MANUALELE!
 • 0 (0 voturi)    
  Doresc si eu manualele de religie (Marţi, 10 iunie 2008, 15:55)

  gheorghe [anonim]

  As vrea si eu daca se poate manualele de religie VII-VIII pt ca eu dau la seminarul teologic si as vrea sa invat din ele va rog din suflet cine are macar sa le afiseze aici
  Va Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  urat domnilor (Marţi, 26 august 2008, 22:22)

  francisc [anonim]

  "ortodoxia omoara romania" cred ca aceasta lozinca e actuala, avand in vedere ca prin toate mijloacele se incearca denigrarea tuturor celor care nu sunt "dreptmaritori" ortodocsi. fratii ortodocsi ar trebui sa citesca mai mult pentru a realiza ca nu e biserica dorita de mantuitorul, metodele ei nu coincid nicidecum cu cele ale lui cristos. asa doreste biserica ortodoxa sa implineasca dorinta arzatoare a lui cristos "ca toti sa fie una"?
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie impotriva indoctrinarii religioase in scol (Joi, 4 septembrie 2008, 15:25)

  Raluca [anonim]

  Daca si voi considerati ca modul de predare al religiei din scoli de acum este indoctrinant, discrimintoriu, instiga la intoleranta si face rau libertatii de constiinta a elevilor, semnati petitia aceasta http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/campania-qstop-indoctrinrii-religioase-in-coliq/4-scrisoare-deschisa-catre-ministerul-educatiei-cercetarii-i-tineretului catre ministerul invatamantului.
  • 0 (0 voturi)    
   Religia in scoli. (Luni, 15 iunie 2009, 18:57)

   haymherman [anonim] i-a raspuns lui Raluca

   Este o mare rusine pentru Romania ,ca a coborit in Evul mediu cu mentalitatea religioasa.
   Fiecare parinte sa si invete copii in religia in care el crede ca se simte bine.Iar la scoala sa invete ce trebuie.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariul 1 (Sâmbătă, 5 decembrie 2009, 22:13)

  DonKihote [anonim]

  Cine are nevoie de biserica, de institutionalizarea fricii, vinei si ignorantei ?
  Este biserica altceva decat o modalitate de a mentine omul in frica, in vina si mai ales in ignoranta ?
  Este biserica altceva decat o modalitate de a promova cultul personalitatii, de a hranii egoul enoriasilor ?
  Este biserica altceva decat o modalitate de a mentine omul intr-o stare de iresponsabilitate ?
  Linistea pe care proclama biserica ca o ofera, intre zidurile sale innegrite de fumul uitarii-de-sine, este linistea turmei - o adunatura de prosti care sunt numai buni de manevrat; o adunatura de oameni care isi cedeaza libertatea - de gandire, de simtire si de actiune - pentru a i se servi povesti si spectacole.
  ...pentru ca omului ii mai place, inca, sa doarma
  …pentru ca omului ii plac povestile care ii hranesc somnul si este in stare sa creada aproape orice bazaconie inventata in numele “credintei”, numai sa nu i se spuna ca este singurul responsabil pentru propria bunastare si sanatate
  …pentru ca omului ii este mai mult teama de bine decat de rau
  Poti oare conduce, poti manipula oamenii daca acestia sunt fericiti, daca sunt in armonie cu ei insisi, daca sunt sanatosi, daca sunt veseli, daca sunt plini de dragoste si de pace…? Pe acestia nu ii poti pacali, pe acestia nu ii poti duce cu vorba, pe acestia nu ii poti distruge, nu ii poti induce in eroare… Acestia nu mai sunt interesati de biserica si nici macar de Dumnezeu – pentru ca Adevarul, Iubirea si Lumina salasluiesc deja in ei.
  Care este lucrarea bisericii ? Ii face pe oameni sa creada ca nu sunt intregi, sa se urasca si sa se simta vinovati pentru niste pacate stramosesti inventate, sa se indoiasca de propria lor capacitate de vindecare si de autoiertare, incearca sa le ascunda adevarul propriei lor fiinte si capacitati creatoare… dar toate astea in ascuns, pentru ca “pe fata” trebuie sa se citeasca smerenia, “credinta” si mai ales prostia. Aceasta este lucrarea bisericii.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariul 2 (Sâmbătă, 5 decembrie 2009, 22:16)

  DonKihote [anonim]

  Biserica “lucreaza” pentru a forma sclavii de care sistemul politic, economic si social are nevoie.
  Cum este posibil sa vorbesti despre unitate si dragoste de aproapele, iar pe de alta parte sa vorbesti despre frica de Dumnezeu ? Unde este iubirea de aproapele daca nu exista intai iubirea si iertarea de sine ?
  Este posibil, pentru ca asta aduce bani…
  Omul se simte vinovat tot vorbindu-i-se de pacat si despre faptele “marete” ale sfintilor – fapte cu care el nu se poate compara – si atunci vine la biserica sa-si cumpere iertarea… o “iertare” pentru minciuna in care este mentinut, pe care a acceptat-o pentru ca e mai simplu sa nu gandeasca si sa nu isi asume responsabilitatea propriei sale stari; pentru ca e mai simplu sa nu coboare la propriul iad pentru a se scoate (a se re-cunoaste pe sine) de acolo.
  Cine este acest Dumnezeu de care ni se spune ca trebuie sa ne fie frica ? Este oare propria noastra constiinta ? Si cum este posibil sa-ti fie frica de propria constiinta ?
  Acesta este mecanismul pe care il folosesc “sfintii parinti” pentru a pastorii turma… turma de lenesi si creduli.
  Omule, nu-ti vinde libertatea crezand ca poti cumpara ceva mai bun cu ea !
  Ce este preotia daca nu o modalitate de a fugi de propria egalitate cu ceilalti, de a induce sentimentul ierarhiei pe baza “meritelor” in fata Domnului ?
  Oare acest Dumnezeu, inventat de preoti, nu este doar o scuza pentru lene, pentru lipsa noastra de atentie si de bun-simt ?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Necunoscatori. (Joi, 10 noiembrie 2011, 13:09)

  Daniel Nita [anonim]

  Articolul prezent priveste doar spre partea goala a paharului. Mai lasati criticile si cititi istorie. Aven o Romanie mare si binecuvantata de Dumnezeu.
  Credinta ai Dumezeu ne tine uniti de nu am facut si noi ce au facut Sarbi . Au avut razboaie etnice si tara lor frumoasa au impartito in 6 . Au si azi durerile doliului a razboaielor civile,cum avem noi pe ceea a revolutiei din dec.89. Cum ar fi sa avem si noi o tara divizata in 6,8,sau 10.ex.Dobrogea,Banat,Crisana,Oltenia,Moldova etc,etc. Biserica Romana a fost un zid de netrecut pentru invazia turca spre occident. Brancoveanu a murit la Istambul el si fii sai pentru ca Tara Romaneasca sa nu fie islamizata. Daca mai sunt greseli in manuale nu fti prea critici. Occidentul sa dezvoltat pentru caci au avu de straje pe Romani alfel unde a patruns islamismul a patruns robia.
  Dumnezeu sa binecuvinteze ROMANIA cu pacea LUI. Eu nu sunt ortodox dar iubesc pe martiri lor si pe cei din alte confesiuni,care au luptat cu turci,rusii,comunisti etc.etc.
 • 0 (0 voturi)    
  IMPOTRIVA CELOR CARE VOR SA JERTFEASCA ADEVARUL DE (Duminică, 2 iunie 2013, 17:08)

  vasile postolachi [anonim]

  dati drumul la aberatiile voastre preainteleptilor, pentru a putea sa va continuati pacatele, gasiti tap ispasitor pe Dumnezeu!!Bravo romani!ce, e gresit ca raul se pedepseste!???da e adevarat, o repet de o mie de ori raul se pedepseste si daca nu aici, dincolo de aceasta viata RAUL SE PEDEPSESTE. Dar cui nu/i convine acest lucru? cu siguranta celui care pacatuieste!Ce vrei tu cel cu nume de crestin? Vrei o religie in care totul sa fie permis!?Faureste/o singur!! Nu poti jertfi adevarul pe altarul respectului! Nu poti schimba adevarul de dragul de a place urechilor tale!Istoriile biblice nu is povesti de groaza, nu is filme horror ci sunt lectii pentru noi DUMNEZEU ESTE IUBIRE DAR SI DREPTATE. Nu vrei sa traiesti conform Legii Lui? Esti liber frate!! Fa cat rau vrei!Chiar insusi Domnul Hristos iti spune:,,Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă. Iată, vin curând şi plata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia, după cum este fapta lui" (Apocalipsa 22, 11-12).Traiti cum vreti,faceti-va dumnezei din placerile voastre dar sa nu credeti ca il veti da pe Dumnezeu cum vreti voi,
 • 0 (0 voturi)    
  religie (Miercuri, 10 iunie 2015, 9:43)

  anonim [anonim]

  lasati religia ortodoxa in pace ereticilor.Ortodoxia e religia de la Hristos si nu trebuie inlaturata.
  • 0 (0 voturi)    
   religia in scoala (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 13:04)

   eu [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Ma faci sa rad. Nimeni nu are ceva cu religia ortodoxa. Se vorbeste despre predarea religiei in scoli. Traim intr-o republica laica ,pentru care unii s-au luptat si se mai lupta. Bigotele si ideile lor nu ar trebui sa aiba acces in scoala. Punct.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by