Universitatea Oxford a anunțat, duminică, că a început să testeze pe voluntari un vaccin dezvoltat de AstraZeneca împotriva variantei beta (sud-africană) a coronavirusului, în studiile clinice pentru a evalua eficacitatea sa, relatează AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ea a precizat într-o declarație că aproximativ 2.250 de participanți vor fi recrutați în Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia și Polonia ca parte a fazelor II și III ale acestor studii clinice pe om.

Vaccinul folosește aceeași tehnologie cu „vector viral” (adenovirus) ca a celuilalt vaccin care este administrat în prezent împotriva Covid-19 la nivel mondial.

„Testarea dozelor de rapel a vaccinurilor existente și a vaccinurilor împotriva noilor variante este importantă pentru a ne asigura că suntem cât mai bine pregătiți pentru a fi cu un pas în fața pandemiei de Covid, în cazul în care utilizarea lor se va dovedi necesară”, a comentat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Datele provizorii din aceste studii clinice sunt așteptate la sfârșitul acestui an și vor fi prezentate autorităților de reglementare pentru evaluare în cadrul unui proces rapid, se arată în declarație.

În luna mai, guvernul britanic a început studii clinice, prezentate ca fiind primele din lume, asupra răspunsului imun generat de a treia doză de vaccin anti-Covid pentru o campanie de rapel în Regatul Unit, unde există un focar de contaminări din cauza varianta Delta („indiană”).