Primarul Constantei, Radu Mazare, acuza Directia Nationala Anticoruptie ca ar fi inceput camania electorala. Radu Mazare sustine ca a aflat din presa despre intentia procurorilor DNA de a pune sechestru asigurator pe averea sa, cea ce inseamna, in opinia sa, ca ar fi vorba despre o campanie electorala orchestratat de DNA. La randul sau, Directia Nationala Anticoruptie a dezmintit informatiile aparute in presa, potrivit carora ar fi pus sechestru, noaptea trecuta, pe averea primarului Constantei. Radu Mazare este cercetat pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care sunt vizate mai multe retrocedari si schimburi de terenuri.

Sechestul pe averea primarului de Constanta a fost pus de cateva zile. Surse judiciare sustin ca de vina pentru confuzia creata ar fi insa procedurile de impunere a sechestrului. Aceasta masura asiguratorie este dispusa de procuror insa aplicarea ei efectiva se face de catre politisti. Dupa ce procurorul dispune masura sechestrului, politistii trebuie sa indefice bunurile si sa intocmeasca un proces verbal. Astfel, pe bunurile mobile se pune sechestru cu interdictie de vanzare iar cele imobile sunt notate in cartea funciara.

Alba neagra cu sechestrul

Cu alte cuvinte, intre momentul in care procurorii dispun masura sechestrului si momentul in care acesta devine efectiv trec cateva zile timp in care cel anchetat poate afla. Potrivit unor surse DNA, la fel s-a intamplat in cazul primarului de Constanta, Radu Mazare, care ar fi aflat de la alti cercetati, pe averea carora s-a pus deja sechestru, ca aceeasi masura urmeaza sa fie dispusa si in cazul sau.

Primarul de Constanta, Radu Mazare, a declarat astazi dimineata ca a aflat din presa de sechestru si ca n-a fost anuntat, nici el nici avocatii sai. Presa a scris ca sechestrul a fost pus miercuri seara. DNA a dezmintit astazi ca sechestrul ar fi fost dispus in timpul noptii dar n-a clarificat daca masura a fost totusi luata.

“Informaţiile potrivit cărora procedura de aplicare a sechestrului asigurător s-ar fi derulat în cursul nopţii de 27/28 februarie a.c., la acţiune fiind mobilizaţi toţi poliţiştii Secţiei a II-a din cadrul DNA, sunt eronate. În conformitate cu reglementările Codului de procedură penală, aceste măsuri nu se efectuează în cursul nopţii, iar participarea întregului efectiv de ofiţeri de poliţie judiciară la această acţiune nu poate fi dispusă, deoarece ar putea periclita celelalte activităţi ale Secţiei II-a”, se arata intr-un comunicat DNA.

Primar fara casa si terenuri dar cu iaht

Cert este ca Radu Mazare nu are terenuri sau case pe numele sau, ci cateva conturi in valoare de cateva sute de mii de euro si un iaht.

In dosarul in care primarul Mazare si alti zece angajati sunt cercetati penal sunt vizate mai multe schimburi de terenuri, vanzarea unui teren din zona Cazinoului din Constanta si o licitatie organizata pentru achizitionarea de instalatii electrice destinate impodobirii orasului cu ocazia sarbatorilor de iarna. Procurorii au calculat valoarea prejudiciului la 20 de milioane de euro. Dosarul a fost constituit dupa ce DNA s-a autosesizat in aprilie 2005.

Radu Mazare a sustinut astazi o conferinta de presa in cadrul careia a afirmat ca a solicitat DNA efectuarea unei expertize in cazul sau , ina procurorul de caz ar fi refuzat.

Apararea lui Mazare

"Procurorii au intocmit un raport de constatatre prin care se sustine ca anumite terenuri retrocedate ar fi fost subevaluate si astfel s-ar fi creat un prejudiciu Consiliului Local. Raportul de constatare este intocmit de un angajat al DNA, si nu de un expert neutru, asa cum spune legea", a declarat Radu Mazare.

El a mai aratat ca, potrivit legii, raportul de constatare este intocmit doar in cazul in care exista suspiciunea de disparitie a probelor din dosar, iar in cazul sau, nu se pune problema disparitiei probelor.

Radu Mazare mai spune ca a comandat o expertiza extrajudiciara, insa aceasta nu a fost acceptata de procurorii DNA, fapt care, sustine Radu Mazare, ar incalca Drepturile Omului.

"Raportul de expertiza extrajudiciara pe care l-am comandat arata ca nu exista prejudiciu, iar rezultatele raportului DNA sunt eronate.", a mai spus Radu Mazare.

Primarul municipiului Constanta anunta, in septembrie anul trecut, ca va cere, prin avocatii sai, recuzarea procurorului DNA care il ancheteaza.

Acuzat de abuz in serviciu

Procurorii DNA i-au adus la cunostinta, in august 2007, lui Radu Mazare, ca este cercetat pentru abuz in serviciu si asociere in vederea comiterii de infractiuni si ca cercetarile in aceasta cauza au fost extinse cu privire la alte fapte legate de retrocedarea sau schimbul unor terenuri.

Primarul orasului Constanta, Radu Mazare, a fost audiat pe 8 august 2007 de procurorii anticoruptie, iar la iesirea din sediul DNA a declarat ca se considera nevinovat si ca acest dosar ar fi unul comandat politic.

Radu Mazare a declarat ca este nevinovat si a sustinut ca are acoperire legala pentru toate activitatile desfasurate. El a sustinut ca acesta ar fi un dosar politic prin care s-ar urmari scoaterea sa din cursa pentru primarie la viitoare alegeri locale.

Primarul Constantei este cercetat de DNA in mai multe dosare. in martie anul trecut, el a scapat de un alt dosar, in care procurorii anticoruptie au dat solutia de neincepere a urmaririi penale. Dosarul viza activitatea din ultimii 5 ani de la Primaria Municipiului Constanta si se afla in faza cercetarilor preliminare.