In Occident, disputa dintre teoria evolutionista si cea religioasa s-a consumat acum cativa ani, in timp ce in Romania abia incepe. Ministerul Educatiei a scos in 2006 din manuale teoria lui Darwin. Nu este insa un gest exceptional. Inceputa in Statele Unite in 2000, disputa a trecut Oceanul si a avut ecou in tari ca Italia, Serbia sau Germania. In apararea teoriei lui Darwin a sarit chiar Consiliul Europei care, printr-o rezolutie data in octombrie 2007, a condamnat toate incercarile de a introduce teoria religioasa a creatiei in scolile din Europa.

Ljiljana Colic, ministrul sarb al educatiei in anul 2004, a decis ca teoria lui Darwin sa nu mai fie predata in scoli in acelasi timp cu interpretarea religioasa a actului Creatiei si aparitia omului. Cum ea aparea in manualele tiparite, nu a fost clar cum sa fie scoasa teoria evolutionista din program, dar oricum s-a dat interdictia de a o mai preda. Acesta interdictie insa nu a tinut mai mult de o saptamana. "Darwin traieste din nou", a fost anuntul unuia dintre secretarii de stat din Ministerul Educatiei, care informa despre revenirea la statu quo ante, insa cu o conditie: ca teoria lui Darwin sa fie predata simultan cu teoria crestina, religioasa privind Creatia.

Rascoala anti-Darwin a inceput in SUA

In Occident exista insa o batalie indelungata intre darwinism si creationism, batalie inceputa in SUA in 1999-2000. Astfel, in urma lobby-ului intens al asociatiilor religioase, s-a incercat subminarea predarii teoriei evolutioniste in scolile publice. "Este doar o teorie", au argumentat reprezentantii creationismului, insinuand ca darwinismul nu este o teorie acceptata larg acceptata de oamenii de stiinta, care au icnercat in acelasi timp impunerea unor pseudo-stiinte si ignorand aceasta teorie in orele de biologie. In general, controversele din SUA, la nivel local, au dus la actiuni in instanta - de obicei intentate de parintii care s-au opus predarii religiei in scoala.

Teoria evolutionista, aparata de Consiliul Europei

Europenii au privit acest conflict intre adeptii celor doua teorii ca un fenomen american, dar el a traversat Oceanul Atlantic si s-a regasit in ultimii ani si in Italia, Germania, Polonia si Marea Britanie. In apararea teoriei lui Darwin a sarit chiar Consiliul Europei care, printr-o rezolutie data in octombrie 2007, a condamnat toate incercarile de a introduce teoria religioasa a creatiei in scolile din Europa.. Teoriile bazate pe Biblie si "dogmele religioase" ameninta practicile educationale sanatoase, se arata in pozitia Consiliului Europei.

Institutia europeana si-a prezentat pozitia in urma actiunii unui adept musulman a teoriei creatiei, Harun Yahya, care a incercat sa isi plaseze cartea, Atlasul Creatiei, in scolile publice din Franta, Elvetia, Belgia si Spania. "Aceste tendinte sunt foarte periculoase", a spus la acea vreme Anne Brasseur, autoarea raportului Consiliului Europei. Ea a aratat ca exista diferite tactici ale teoreticienilor si adeptilor acestui curent de a se infiltra in sistemul educational european.

Si Berlusconi s-a suparat pe Darwin

Scolilor italiene li s-a dat indicatia sa nu mai predea teoria evolutionista atunci cand Silvio Berlusconi a ajuns la putere, dar aceasta instructiune a avut un impact redus in practica. In Germania, pentru o perioada scurta a fost permisa predarea teoriilor creationiste la orele de biologie.

In Marea Britanie exista o programa scolara privind predarea religiei, insa parintii au dreptul sa isi retraga copiii de la orele de religie. Aceste programe nu includ predarea teoriilor creationiste, ci mai degraba principiile generale ale marilor religii ale lumii. Pe de alta parte, predarea teoriei darwiniste este obligatorie in scolile publice.