Toti inculpatii din dosarul Flota au primit de la DNA solutia de scoatere de sub urmarire penala, a anuntat, marti, Daniel Morar. Seful DNA a precizat ca partea referitoare la Traian Basescu a fost disjunsa si nu poate fi finalizata deoarece presedintele beneficiaza de imunitate pe perioada mandatului, potrivit Constitutiei. Scoaterea de sub urmarire penala se bazeaza pe lipsa prejudiciului si a fost data in decembrie 2007.

Potrivit lui Daniel Morar, solutia procurorilor de scoatere de sub urmarire penala a avut in vedere lipsa prejudiciului, demonstrata de expertiza financiara dispusa de DNA si finalizata in septembrie 2007.

Spre deosebire de expertiza comandata de fostul PNA, instrainarea celor 16 nave ar fi pagubit statul roman cu peste 270 milioane de euro. O alta expertiza, comandata de CNM Petromin Constanta, arata ca prejudiciul ar fi fost de doar 10.000 euro.

Dosarul Flota a avut ca obiect stabilirea modului in care parte din flota romaneasca a fost instrainata. Initial, in dosar au fost inculpate 80 de persoane, printre care si Traian Basescu.

Procurorii DNA au separat faptele lui Traian Basescu de a celorlalti inculpati, motivind ca seful statului beneficiaza de imunitate. Articolul 84 din Constitutie precizeaza ca presedintele poate fi cercetat doar pentru inalta tradare, infractiune care nu se regaseste in legea penala.

Reamintim ca Traian Basescu si-a dat demisia din parlament si s-a pus la dispozitia procurorilor.