Presedintele sarb Boris Tadici a multumit autoritatilor de la Bucuresti pentru faptul ca nu au recunscut independenta Kosovo, afirmand ca "Romania a fost si va ramane prietenul traditional al Serbiei". El a insistat ca Serbia nu va merge pe calea izolarii si nu va recurge la forta militara pentru a impedica independenta Kosovo, mai ales ca Belgradul nu doreste sa renunte la viitorul sau de stat membru al Uniunii Europene. La randul sau, Traian Basescu a cerut Belgradului sa evite auto-izolarea si sa "stea de vorba cu Pristina".

  • Romania, prietenul traditional al Serbiei

"Nu este intamplator ca ma aflu acum la Bucuresti, intr-un moment in care Serbia se confrunta cu una dintre cele mai mari provocari din istorie - problema Kosovo. Romania este un prieten traditional al Serbiei, a fost in trecut si este si in prezent.", si-a inceput discursul liderul de la Belgrad.

"Sunt recunoscator Romaniei pentru atitudinea sa principiala in problema recunoasterii independentei Kosovo, pentru faptul ca nu va recunoaste statul nou creat ilegal, cu atat mai mult cu cat Romania este stat membru al Uniunii Europene, iar majoritatea tarilor Uniunii au recunoscut independenta acestui stat", a afirmat Boris Tadici.

Presedintele sarb a subliniat ca, din atitudinea Romaniei, rezulta ca, la nivelul Uniunii, nu exista "o atitudine ncomuna in problema recunoasterii unui stat ilegal".

  • Serbia nu va recunoaste independenta Kosovo, dar nici nu se va auto-izola

Boris Tadici a afirmat ca tara sa nu va recunoste niciodata independenta Kosovo si va reduce colaborarea diplomatica cu acele state care au recunoscut-o, insa Belgradul nu va merge, in niciun caz, pe calea autoizolarii, mai ales ca, spune Boris Tadici, Serbia nu va renunta nici la viitorul sau ca stat al Uniunii Europene. Liderul de la Belgrad a subliniat faptul ca Serbia este perte componenta a Europei si este un factor important pentru stabilitatea in Balcani.

Boris Tadici a tinut sa sublinieze si ca, in problema Kosovo, tara sa nu va apela, in niciun caz, la un razboi: "Serbia nu va purta niciodata razboaie. Vom continua lupta pe cale pasnica, folosind un plan strategic bine definit."

Boris Tadici considera, insa, ca "nicio institutie nu are dreptul sa recunoasca un stat ilegal", motiv pentru care, spune el, Serbia nu va recunoaste misiunea civila a Uniunii Europene in Kosovo.

Oficialul de la Belgrad a afirmat ca relatiile bilaterale dintre cele doua tari sunt "foarte bune", el insitand asupra colaborarii dunarene si in cadrul coridorului IV pan-european in care Serbia "are un interes major". Tadici a afirmat ca a discutat cu Traian Basescu despre oleoductul Constanta - Pancevo - Trieste si a subliniat ca relatiile bilaterale din viitor vor fi intarite de porturile pe care Serbia urmeaza sa le construiasca pe Dunare.

  • Basescu: Belgradul trebuie sa stea de vorba cu Pristina

La randul sau, Traian Basescu a afirmat ca "e esential ca Serbia sa nu se auto-izoleze", precizand ca "izolarea este paguboasa". Seful statului roman a declarat ca "fiecare stat din UE e pregatit sa discute cu Belgradul".

"UE este interesata ca Serbia sa avanseze in procesul de integrare", a spus Basescu, adaugand ca votul sarbilor pentru Tadici a demonstrat acest lucru. "Serbia va primi din partea Romaniei tot sprijinul pentru aderarea la UE", a afirmat Traian Basescu, insistand insa ca "Romania nu-si va abandona niciodata aliantele din care face parte".

Traian Basescu a tinut sa clarifice anumite lucruri pe care spune ca le-a citit in presa: "Presa a scris ca Uniunea Europeana ar fi hotarat recunoasterea Kosovo. UE este o structura politica si economica democratica, iar Consiliul European a lasat libertate fiecarui stat membru sa actioneze in functie de interesul national si in functie de cum citeste regulamentul de drept international. Acest lucru a facut ca parte din tari sa recunoasca auto-proclamata independenta, iar alte tari sa nu o recunoasca", a tinut sa precizeze seful statului roman.

"UE este interesata ca Serbia sa avanseze in procesul de integrare in Uniunea Europeana si nu v-o spun ca o declaratie de om politic ce vrea sa faca o placere cuiva. Va transmit o realitate de la un sef de stat membru al Uniunii Europene. UE doreste ca Serbia sa devina membru, in momentul in care va indeplini toate conditiile", a adaugat Traian Basescu.

"Ca prieten al sarbilor, mi-as permite sa ii rog pe oamenii politici sarbi sa stea in legatura cu statele membre ale Uniunii Europene. Este lucrul de care Serbia are cea mai mare nevoie acum, sa comunice", a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu a tinut sa spuna si "Un lucru care nu va fi bine primit, dar oamenii politici au obligatia sa spuna lucruri care nu vor fi bine primite: Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina. Fie si pentru faptul ca trebuie sa ii protejeze pe sarbii care traiesc in Kosovo. "

"Doresc sarbilor sa treaca peste acest moment", a tinut sa precizeze Basescu, adaugand ca spera ca sarbii "sa se manifeste intelept": "Orice moment de autoizolare a Serbiei inseamna intarzierea unui obiectiv, acela ca ea sa devina stat membru. Din partea Romaniei, Serbia va primi tot sprijinul de care are nevoie pentru indeplinirea acestui obiectiv."

  • Tadici: Va puteti baza intotdeauna pe prietenia Serbiei, mai putin in sport

Dupa intrevederea cu Traian Basescu, presedintele sarb Boris Tadici a fost primit, la Senatul Romaniei, de presedintele acestei camere parlamentare, Nicolae Vacaroiu. "Este o satisfactie deosebita sa-l avem ca oaspete pe Boris Tadici. Ne-am fi dorit, insa, ca aceast vizita sa aiba loc in alte conditii decat situatia grea in care se afla acum poporul sarb", a declarat presedintele Senatului, in urma intrevederii.

"Am stabilit intensificarea contactelor bilaterale in perioada imediat urmatoare. L-am invitat pe presedintele Parlamentului sarb sa viziteze Romania in fruntea unei delegatii. Totodata, l-am asigurat pe domnul Tadici de sprijinul nostru in demersul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana si am discutat o serie de probleme legate de intensificarea cooperarii economice intre cele doua tari", a adaugat Nicolae Vacaroiu.

La randul sau, Boris Tadici a confirmat ca a discutat cu presedintele Senatului Romaniei despre mai multe proiecte comune, cum ar fi oleoductul Constanta - Pancevo - Trieste, dar si lupta comuna impotriva inundatiilor.

Dupa intalnirea cu Nicolae Vacaroiu, Boris Tadici a multumit, inca o data, Romaniei, pentru faptul ca nu a recunoscut independenta Kosovo, si a subliniat ca nici tara sa nu o va recunoaste niciodata: "Sebia va continua lupta pentru integritatea tarii noastre, fara a apela la forta. Forta noastra va fi lupta diplomatica, lupta care va utiliza toate mijloacele legale. Pentru noi, atitudinea Romaniei in calitate de stat membru e de o reala semnificatie, cu atat mai mult cu cat sunt unele tari europene care recunosc independenta Kosovo, iar in absenta Serbiei nu putem vorbi despre un continent european unit si nici de stabilitate in sud-estul Europei."

La final, Boris Tadici a glumit, transmitand Romaniei ca se va putea baza intotdeauna pe prietenia Serbiei, mai putin in sport.

  • Autostrada intre Belgrad, Novi Sad si Timisoara

La scurt timp dupa intalnirea cu Nicolae Vacaroiu, Boris Tadici a fost primit si de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. "Vizita nu vine in circumstante fericite, dar prietenia si sinceritatea se arata tocmai in vremurile grele", a subliniat Bogdan Olteanu, care a continuat: "Am discutat despre capacitatea Romaniei de a sprijini Serbia in eforturile sale de integrare in Uniunea Europeana. Am discutat si despre dorinta dezvoltarii unei infrastructuri comune si de a trece peste proastele experiente ale ultimilor 17 ani in Romania, cand s-a vorbit mult si s-a facut putin, astfel incat nu suntem departe de situatia de acum 10 ani".

Presedintele sarb a aratat, la randul sau, ca Romania si Serbia au numeroase trasaturi comune: "aceeasi religie ortodoxa, fluviul Dunarea, avem minoritati in Romania, Romania are minoritati in Serbia, traim in sud-estul Europei, in Balcani, si avem interese economice comune", a subliniat liderul de la Belgrad.

"Eu voi analiza cu atentie tot ce mi s-a spus astazi la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat avem ideea de a construi o autostrada in Banat, care va lega, Belgrad, Novi Sad si Timisoara", a mai aratat Boris Tadici.

  • Romania, prima tara pe care Tadici o viziteaza dupa proclamarea independentei Kosovo

Romania este prima tara pe care Boris Tadici o viziteaza dupa proclamarea independentei Kosovo si singurul stat, dintre vecinii Serbiei, care nu a recunoscut independenta provinciei.

Boris Tadici a fost reales presedinte al Serbiei la inceputul acestei luni, iar Traian Basescu este ultimul sef de stat care a vizitat Belgradul, la sfarsitul lunii ianuarie.

Boris Tadici s-a intalnit, astazi, si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, insa cei doi oficiali nu au facut declaratii de presa in urma intrevederii.