Premierul Calin Popescu-Tariceanu a folosit prezentarea raportului de activitate a DLAF pentru a arunca sageti spre "Supermanii de televiziune" ai luptei anticoruptie si a sugerat institutiilor "care au rol central in lupta impotriva coruptiei" sa stea departe de "razboiul politic televizat". El a subliniat ca toate controalele DLAF s-au facut fara nicio directionare politica. Pe de alta parte, fostul ministrul al justitiei, Tudor Chiuariu, a semnalat faptul ca prea multe dintre dosarele instrumentate de DLAF raman nesolutionate de DNA ani de zile.

Primul ministru a laudat luni DLAF pentru activitatea antifrauda, pentru ca a reusit sa demonstreze ca "lupta impotriva coruptiei se face prin actiuni concrete si nu prin televizor". "Lupta împotriva coruptiei nu se face cu Supermani de televiziune, sau cu personaje providentiale, ci cu oameni responsabili, onesti, muncitori si seriosi, care mai presus de orice îsi fac datoria. Institutiile care au rol central în lupta împotriva coruptiei trebuie sa stea departe de razboiul politic televizat", a fost sugestia lui Calin Popescu-Tariceanu.

Acesta a avut un mesaj si pentru cei care doresc sa faca justitia "cu televizorul sau prin televizor" si le-a reamintit care sunt "preocuparile reale ale romanilor". "Romanii doresc o justitie in care politicul sa taca. Romanii îsi doresc sa nu mai dea spaga. Micii investitori îsi doresc ca accesul la fondurile europene sa fie cat mai transparent. Îsi doresc ca primarii si autoritatile locale sa informeze corect asupra fondurilor si asupra modului cum pot fi accesate aceste fonduri", a spus Tariceanu.

Premierul a subliniat ca toate aceste preocupari nu au nicio legatura cu victoriile politice si de imagine, care sunt, de fapt, "tot atatea infrangari pentru cetateanul obisnuit".

Chiurariu critica DNA

Fostul ministrul al justitiei si fost sef al DLAF, Tudor Chiuariu, a semnalat faptul ca "prea multe dintre dosarele de fraudă instrumentate de DLAF şi trimise DNA pentru sancţionarea celor vinovaţi şi pentru recuperarea pagubelor rămân nerezolvate ani de zile". Din 121 de dosare trimise la DNA, 68 au ramas pana acum nesolutionate. Elocvent pentru Chiuariu este programul comunitar Youth, in care au fost fraudati 1,6 milioane de euro, iar dosarul deschis in 2006 nu a fost pana acum solutionat.

"DLAF a înaintat DNA raportul controlului privind posiblele fraude în februarie 2006. Nici astăzi, la doi ani de la deschiderea acestui dosar, ancheta nu este finalizată, cei vinovaţi nu au fost identificaţi, iar prejudiciul nu a fost recuperat", a subliniat Chiuariu.

Investigatii apolitice

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca toate controalele DLAF au fost facute "fara directionare politica". "Frauda poartă acelaşi nume şi are acelaşi efect indiferent de culoarea politică a celui care o săvârşeşte şi vă cer în continuare ca aceasta să rămână o constantă a DLAF", a spus Tăriceanu, care a asigurat ca va face tot posibilul ca politicul sa nu aiba nicio imixtiune in activitatea DLAF.