China a majorat duminică bilanțul epidemiei de coronavirus la 811 de morți, acesta fiind mai mare decât cel al SARS din 2002/2003, populația din China fiind tot mai îngrijorată din cauză că trebuie să se întoarcă la muncă după vacanța extinsă de Anul Nou, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 16.20 Volkswagen a amânat reînceperea producției la unele uzine din China până pe 17 februarie

UPDATE 11.57 Guvernul chinez a transmis că muncitorii din industriile cheie vor fi ajutați să revină cât mai curând la muncă pentru a reîncepe producția produselor vitale, precum cele medicale și alimentare. Lucrătorii se vor întoarce în ”tranșe”, pentru a se reduce riscul de infecție.

În încercarea de a opri răspândirea infecțiilor, autoritățile au cerut companiilor să extindă cu 10 zile vacanța ce trebuia să se încheie la sfârșitul lunii ianuarie, iar acum această oprire a activității este pe cale să se încheie.

Multe din agitatele metropole chineze au devenit aproape orașe fantomă în ultimele două săptămâni, după ce Partidul Comunist a ordonat carantine, anularea a numeroase zboruri, închiderea de fabrici și suspendarea cursurilor. Economia considerată atelierul lumii a scăzut așa de tare motoarele încât a afectat piețele financiare, mulți investitori fugind spre active de refugiu precum aurul, obligațiunile sau yenul japonez.

Chiar dacă luni activitatea ar trebui să revină la normal, multe companii vor rămâne închise, iar cei care au slujbe de birou vor lucra de acasă.

Numărul de noi decese anunțat duminică a atins un nou record zilnic de 89, ceea ce înseamnă că a fost depășit clar bilanțul SARS, care a ucis 774 de oameni acum aproape două decenii.

Pe măsură ce milioane și milioane de chinezi se pregătesc să se întoarcă la muncă, spaima și neîncrederea în cifrele oferite de autorități sunt vizibile pe Weibo, principala rețea de socializare din China.

”Ceea ce este cel mai frustrant este că sunt doar statistici ‘oficiale’”, a spus un utilizator Weibo. ”Ai spus tot ce trebuia. Toți știm că nu mai găsim nicăieri măști de cumpărat, de ce trebuie să ne întoarcem la muncă?”, a spus altul.

”Peste 20.000 de doctori și asistente au fost trimiși din toată țara în Hubei, atunci de ce bilanțul tot crește?” a întrebat un al treilea.

Numărul total de cazuri confirmate din China a ajuns la 37.198, potrivit statisticilor oficiale.

Joseph Eisenberg, profesor de epidemiologie la Universitatea Michigan, spune că e prea devreme pentru a putea afirma că epidemia și-a atins apogeul și începe să se restrângă: ”Chiar dacă numărul de cazuri raportate pare să nu mai crească, nu știm ce se întâmplă cu cele neraportate. Asta este o problemă mai ales în unele dintre zonele rurale”.

Virusul s-a extins în 27 de țări și regiuni din afara Chinei continentale, infectând peste 330 de oameni, fiind raportate două decese, în Hong Kong și Filipine, în ambele fiind vorba de cetățeni chinezi.