Directorul directiei de investigatii din CNSAS, Germina Nagat, a declarat pentru HotNews.ro ca in 2007 au fost verificati 1175 de magistrati, din care 25 au primit verdict de politie politica. Nagat declarase pentru BBC ca CNSAS a intocmit anul trecut 118 de probatorii si ca verificarea magistratilor a fost declarata o prioritate pentru institutie. Curtea Constitutionala a desfiintat CNSAS prin decizia din 31 ianuarie, pe motiv ca institutia functioneaza ca o instanta extraordinara.

“Noi am facut anul trecut probatoriu pentru 118 magistrati, in functie de ordinea in care au sosit listele de la CSM . 25 au primit verdict de politie politica, adica aproape un sfert. Nu se pot da nume pentru ca ele sunt in diferite etape ale contestatiei, la Colegiu sau la Curtea de Aple”, a declarat Nagat in interviul pentru BBC. Ulterior, Nagat a precizat pentru HotNews.ro ca in 2007 au fost verificati 1175 de magistrati iar in 2006 au fost verificati 2336 de judecatori si procurori.

Ea a mai spus ca la CNSAS au sosit inca din 2006 liste cu sute de magistrati trimise de CSM, verificarea acestora fiind declarata “o prioritate a institutiei”. Potrivit legii, procurorii si judecatorii care au verdict de politie politica nu mai pot ocupa functii de conducere. “Atributiile CNSAS care sunt stabilite prin legile justitiei nu mai pot fi acum indeplinite”, a mai spus Germina Nagat.

Pina acum, singurul magistrat cu o functie importanta de conducere care a primit o decizie de colaborare cu Securitatea este Florica Bejenariu, membru CSM. Judecatoarea a facut contestatie, procesul judecandu-se la Curtea de Apel. Dupa ce a judecat contestatia, Colegiul a dat un nou verdict, in iulie 2006, stabilind de acesta data ca judecatoarea Florica Bejenariu nu a facut politie politica.

Ministerul Justitiei a depus o contestatie la Curtea de Apel impotriva deciziei CNSAS, dupa ce in presa au aparut detalii referitoare la notele informative scrise de judecatoare. Procesul treneaza, deoarece Bejenariu a cerut stramutarea acestuia. Inalta Curte se va pronunta asupra cererii de stramutare abia peste sase luni, pe data de 3 aprilie 2008.