Romania este pe cale sa spuna un NU raspicat casatoriilor homosexuale, definind familia prin casatoria dintre un barbat si o femeie. In timp ce trei tari din UE recunosc casatoriile intre persoanele de acelasi sex, iar multe dintre celelalte recunosc uniunile civile sau parteneriatele, majoritatea noilor state UE nu recunosc cuplurile gay si nici ca acestea ar avea vreun drept.

Informatia pe scurt:

* Casatoriile homosexuale sunt acceptate in Spania, Belgia, Olanda.

* Uniune civila: Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Suedia, Marea Britanie si Cehia, Slovenia si Ungaria.

* Coabitare neinregistrata: Austria si Portugalia.

Senatorii juristi au amendat marti, la initiativa membrilor PRM, Codul familiei si au specificat clar ca familia se bazeaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie, si nu pe uniunea intre soti, asa cum era pana acum in textul de lege. Modificarea nu lasa loc de interpretare: casatoria nu poate fi oficiata intre persoane de acelasi sex. Insa in momentul de fata, cuplurile homosexuale nu sunt recunoscute si nu au niciun fel de drepturi.

Pe de alta parte, in Europa si nu numai, exista diferite modalitati de convietuire a cuplurilor homosexuale, prin care lor le sunt recunoscute drepturi similare sau mai reduse decat cuplurilor heterosexuale. Daca unele tari recunosc casatoriile, in altele sunt recunoscute uniunile civile/consensuale sau parteneriatul inregistrat, in timp ce alte tari nu au legiferat acest domeniu, insa le recunosc partenerilor de acelasi sex anumite drepturi, dupa o anumita perioada de convietuire - in convietuirea neinregistrata. Ce presupune fiecare dintre ele?

Casatoria

* Partenerii se casatoresc la fel ca un cuplu heterosexual si beneficiaza de toate drepturile care decurg din casatorie.

* In unele state, exista dreptul de a adopta un copil. Spania, Belgia si Olanda sunt tarile care accepta casatoria intre homosexuali, dar si adoptiile de catre cupluri homosexuale. Adoptiile mai sunt acceptate in Europa si de Marea Britanie, Islanda si Suedia. In Ungaria, oricine poate asigura unui copil un mediu familial si stabil poate adopta, prin urmare chair si un cuplu homosexual.

Uniunea civila/parteneriatul inregistrat

* Partenerii se casatoresc la starea civila.

* Partenerii au multe drepturi similare cuplurilor casatorite, iar in Marea Britanie au drepturi identice, de la drepturi comune asupra proprietatii pana la custodie comuna asupra copiilor.

* In majoritatea tarilor care recunosc parteneriatele inregistrate/uniunile civile, partenerilor li se acorda aceleasi drepturi ca celor dintr-un cuplu heterosexual, insa e o chestiune de a denumi aceasta forma de convietuire.

* Tarile care accepta uniunea civila permit si adoptia copilului partenerului de viata, fie acesta natural sau adoptat. Danemarca, Finlanda, Germania si Norvegia sunt tarile europene care permit adoptia "copilului vitreg".

Coabitarea neinregistrata

* Partenerii obtin drepturi dupa o anumita perioada de convietuire, iar drepturile sunt aceleasi cu ale cuplurilor heterosexuale.

Refractarii Europei

Uniunea Europeana este impartita intre tarile deschise in ceea ce priveste drepturile cuplurilor homosexuale si cele care resping o recunoastere a oricaror drepturi pentru partenerii din cuplurile gay. Decizia de luni a senatorilor juristi pare sa indrepte Romania nu spre modernitatea Occidentului, ci dimpotriva sa o tina inchistata in idei preconcepute. Numai ca aceasta atitudine se regaseste in cazul multora dintre noile state membre al Uniunii Europene - statele baltice, Polonia, Cipru si Malta si Slovacia - intreg plutonul fiind condus de un mai vechi membru al comunitatii, Grecia.

Estonia a avut aceeasi initiativa de amendare a Codului Familiei in decembrie 2005, cand casatoria a fost clar definita ca o uniune intre parteneri de sex opus. Acesta modificare a dus la dezbateri intense, iar organizatiile pentru apararea drepturilor homosexualilor au cerut autoritatilor sa elaboreze un alt proiect de lege privind parteneriatul/uniunea partenerilor de acelasi sex sa se bucure de aceleasi drepturi ca si cuplurile heterosexuale. Politicienii au argumentat insa ca estonieni nu sunt pregatiti sa accepte casatoriile intre homosexuali si ca nu este nevoie de o lege separata, care sa se refere la drepturile cuplurilor homosexuale si ca implicit intra sub jurisdictia legii privind uniunile consensuale pentru cuplurile heterosexuale.

Letonia, Polonia si Lituania stipuleaza constitutional ca doar uniunea dintre parteneri de sex opus poate fi considerata casatorie. Letonii au amendat constitutia in decembrie 2005, dar au subliniat ca acest amendament nu trebuieinterpretat ca o discriminare a homosexualilor. Codul Civil leton interzice explicit casatoriile intre parteneri de acelasi sex. In 2004, in Polonia a existat initiativa legislativa prin care cuplurile homosexuale puteau sa isi inregistreze relatiile ca uniuni civile si sa obtina astfel o serie de drepturi, dar proiectul a fost respins. Mai mult, a exoistat initiativa de a amenda constitutia si a interzice casatoriile homosexuale, dar ea nu s-a materializat.

O situatie ceva mai speciala este in Grecia. Aici a existat initiativa de a crea un registru al uniunilor civile, care sa includa atat cuplurile heterosexuale, cat si pe cele homosexuale. O parte a clasei politice a sustinut legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, dar partidul premierului Costas Karamanlis, Noua Democratie, s-a opus cu vehementa. In plus, el are sustinerea puternicei Biserici Ortodoxe de la care se asteapta o puternica opozitie fata de o astfel de reglementare.

Malta si Cipru sunt alte doua tari ale ultimelor valuri de extindere a UE in care uniunile intre homosexuali nu sunt recunoscute.

In Italia nu sunt recunoscute nici uniunile civile, nici casatoriile intre persoane de acelasi sex. Insa la nivel regional si local au existat zone in care uniunile civile au fost recunoscute, insa ele au mai mult o valoare simbolica. In campania electorala din 2006, Romano Prodi a promis recunoasterea drepturilor cuplurilor aflate in uniune civila, promisiune concretizata intr-un proiect de lege care dadea cuplurilor necasatorite o serie de dpreturi, de la asigurari sociale la dpretul de mostenire, daca partenerii au convietuit cel putin noua ani. Aceasta lege includea si cuplurile homosexuale. dar legea s-a izbit de puternica opozitie a Bisericii Catolice, dar si a oponentilor lui Prodi, prin urmare a cazut in Senat.

Va declar sot... si sot

Trei state din Uniunea Europeana permit casatoriile homosexuale, printre ele fiind catolica Spanie. Primul care a dat unda verde acestor casatorii a fost Olanda. Partenerii au aici aceleasi drpeturi ca si cuplurile heterosexuale, cu exceptia unuia: dreptul la adoptie. Exista insa si aici o exceptie: daca o femeie are copil, sotia sa il poate adopta. Pentru ca o casatorie homosexuala sa fie posibila, cel putin unul dintre parteneri trebuie sa aiba nationalitate sau sa fie rezident in Olanda, dar asta nu garanteaza ca aceasta casatorie va fi recunoscuta si in alte tari, ci doar in cele care recunosc uniunile civile intre partenerii de acelasi cuplu.

In 2002 a fost randul Belgiei sa legalizezse casatoriile homosexuale. La inceput, Belgia permitea casatoriile intre straini doar daca si tarile de provenienta ale acestora acceptau casatoriile gay, dar mai apoi, din 2004, cuplurile homosexuale se pot casatori daca cel putin unul dintre parteneri a trait in Belgia minimum trei luni. Legea belgiana nu permite adoptia de catre cuplurile homosexuale, iar daca unul dintre parteneri are copil, celalalt nu are cum sa devina parintele sau legal.

Casatoriile homosexuale au devenit legale in Spania in 2005, dar ratificarea legii care stipula aceasta masura a fost intens dezbatuta, in ciuda sustinerii populatiei. Mai bine de 65% dintre spanioli au sustinut necesitatea unei astfel de initiative. Biserica Catolica s-a opus cu vehementa, argumentand ca diminueaza semnificatia casatoriei. Partidul popular a atacat legea la Curtea Constitutionala, fara efect insa. In primul an de la adoptarea legii 4500 de cupluri homosexuale si-au pus pirostriile in Spania. legea permite casatoria intre un spaniol si un partener de alta nationalitate, indiferent daca tara de origine a acestuia recunoaste sau nu uniunile civile homosexuale. Chiar si doi rezidenti in Spania se pot casatori, in ciuda faptului ca nu sunt de nationalitate spaniola.

Ungaria va accepta uniunea civila din 2009

Danemarca a fost prima tara europeana care a acceptat uniunile civile, in 1989. Ea a fost urmata de o mare parte a tarilor europene: Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Suedia, Marea Britanie. Dintre noile state UE Slovenia, Cehia si Ungaria au aratat deschiderea Occidentului. Slovenia accepta din 2006 uniunile civile sau poarteneriatele inregistrate intre persoane de acelasi sex si implicit drepturile partenerilor asupra proprietatii si a unei pensii de urmas in cazul decesului unuia dintre ei.

Ungaria se pregateste ca in 2009 sa permita parteneriatul inregistrat, dupa ce din 2006 a acceptat coabitarea neinregistrata. Initial, a existat o lege privind acceptarea casatoriilor homosexuale, dar ea a fost respinsa de parlament. Prin urmare, a aparut varianta privind parteneriatul inregistrat. Partenerii vor avea aceleasi drepturi ca si un cuplun casatorit, mai putin pe acela de a adopta un copil si de a lua unul numele celuilalt.

Recunoastere, dar nu oficiala

Austria si Portugalia recunosc cuplurile gay si drepturi ale acestora, insa nu in mod oficial. Aceasta forma este coabitarea neinregistrata, adica cei doi ajung, dupa un numar de ani de convietuire, sa aiba anumite drepturi. in curand insa, se asteapta ca Austria sa accepte uniunile civile ale homosexualilor, in conditiile in care 49% ditnre austrieci sustin casatoriile homosexuale, o proportie mai mare decat media europenaa, de 41%. Prin urmare, in cursul anului 2008 se asteapta recunoasterea uniunii civile, fara ca partenerii sa aiba dreptul sa adopte un copil.

Coabitarea intre parteneri de sex opus a fost acceptata in Portugalia din 2001. potrivit legislatiei postugheze, cuplurile de acelasi sex au aceleasi drepturi ca si cele heterosexuale, daca uniunea lor dureaza de cel putin doi ani. Insa numai cuplurile heterosexuale pot adopta copii.