Senatorii au aprobat miercuri reducerea la 5% a TVA la alimentele de baza, desi reprezentantii guvernului au aratat ca impactul bugetar se cifreaza la 200 milioane ron. Fondurile pentru acoperirea sumei vor proveni din cresterea la 50% a accizelor pentru iahturi, avioane si elicoptere private si din cresterea accizei la tutun.

Initiativa legislativa a fost propusa de cinci senatori PSD si a obtinut 44 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si 16 abtineri.

Compensarea pentru reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza-piine, carne, lapte, ulei si zahar-, se va face prin cresterea accizelor la tigari, confectii din blanuri naturale, articole de cristal, bijuterii, parfumuri, arme de vinatoare si din cresterea pina la 50% a accizelor pe iahturi, avioane si elicoptere particulare.

Initiativa legislativa a primit si avizul favorabil al Comisiei pentru buget-finante, desi reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Catalin Doica, prezent si la dezbaterile de miercuri a aratat ca impactul bugetar al acestei masuri ar fi "insuportabil in acest moment".

Doica a atentionat ca suma se ridica la 200 milioane ron si ca pentru majorarea accizei la tutun exista un calendar negociat cu Comisia Europeana, care in noile conditii nu ar mai putea fi respectat. In acelasi timp, el a criticat si marirea accizelor la iahturi, Romania fiind singura tara din UE care accizeaza aceste echipamente.

Tot miercuri s-a votat si marirea la 1.500 lei a plafonului neimpozabil pentru veniturile din pensii.

PSD, PRM si PC au anuntat ca vor vota in favoarea legii, iar PD-l ca se abtine de la vot.

Senatorii PSD au motivat propunerea prin cresterea galopanta a preturilor la alimente, spunind ca in baza unei directive a UE, in unele state se plica o taxa cuprinsa intre 0 si 5% pentru unele alimente.

Initial, un astfel de proiect de lege a fost propus de PC, dar ulterior PSD a preluat initiativa.