A gresit ca a sustinut idei in care credea intr-un anumit moment, a gresit ca a aparut in emisiuni tv in care nu era locul lui, a gresit ca a incercat sa dea replici presei, atunci cand aceasta sustinea ca... a gresit. Sunt reprosurile pe care si le face ministrul Adrian Cioroianu, la un bilant personal al anului trecut.

''Îmi reproşez foarte mult faptul că am apărut deseori încercând să susţin idei pe care eu le-am considerat adevărate în acel moment şi poate că ecoul pe care l-am avut nu a fost cel mai bun. Am participat la emisiuni de televiziune unde poate nu era locul meu, ducându-mă cu sinceritatea omului care ştie că apără adevărul şi s-a întâmplat ca uneori să îmi dau seama că practic nu de adevăr se discută acolo'', a spus Cioroianu.

Ministrul de externe a reamintit recentul episod catalogat de presa drept gafa, si anume modul in care s-a adresat omologului sau sarb, Vuk Jeremic. El i-a spus acestuia "Vuk, prietene", dar a subliniat ca nu este o gafa, ci ca este un mod firesc de adresare, chiar si la acel nivel. "In diplomatie, nu ne spunem pe numele de familie. M-am vazut cu omul acela in ultimele luni mai des decat m-am vazut cu dumneavoastra", a spus Cioroianu presei. El a aratat ca a devenit mai precaut si nu mai simte nevoia sa dea replici sau precizari. "La astfel de lucruri nu poţi să dai replică", a spus el.

Seful diplomatiei romane a fost anul trecut o tinta a presei, care i-a vanat gafele facute de la preluarea mandatului sau. Cioroianu a fost "taxat" pentru afirmatia privind accelerarea negocierilor cu Republica Moldova privind semnarea tratatului de baza, dar si pentru atitudinea pe care a avut-o in intalnirea cu secretarul de stat american Condoleezza Rice. Jurnalistii au redus intalnirea la oportunitatile de imagine transmise de televiziuni, in care Cioroianu n-a spus decat "yes, yes, of course", si au interpretat drept insulta si incalcarea protocolului gestul OK facut de Cioroianu regelui Spaniei Juan Carlos. Reprezentantii Casei Regale a Spaniei au emis un comunicat prin care aratau ca gestul ministrului nu a fost interpretat ca o insulta si ca n-a fost incalcat protocolul.

''Mă deranjează să văd astfel de lucruri nejudecate spuse despre tine, te revolţi ca orice om şi cred că am greşit încercând de fiecare dată să dau astfel de replici. Poate că mai sunt oameni care îşi închipuie că eu am stat de vorbă cu Condoleezza Rice doar 60 de secunde. Pentru cei care preferă să considere asta, eu spun, haideţi să mergem mai departe, avem de lucru'', a spus Cioroianu.

Ministrul n-a facut insa referire la afirmatia privind deportarea in desert a romanilor care savarsesc ilegalitati in strainatate si punerea acestora in batalioane disciplinare, afirmatie pentru care i s-a cerut demisia de catre oameni polici si ONG-uri.

Ultima incalcare de protocol si greseala a ministrului a fost considerata de presa parasirea luni a salii de plen in timpul discursului presedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Ministrul a explicat ca tocmai din cauza unui detaliu de protocol a parasit sala, intrucat el a fost inclus si in delegatia de primire a presedintelui francez in intalnirea cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Numai ca, fara sa vrea, ministrul a facut o noua gresesala, incurcand palatele. El a spus ca intalnirea Tariceanu-Sarkozy a avut loc la Palatul Victoria, si nu la Palatul Parlamentului, cum s-a intamplat de fapt.

Ministrul a remarcat apetenta presei pentru senzational, argumentand ca despre Summit-ul NATO nu este intrebat despre agenda sau formatul intalnirilor, ci daca va veni Carla Bruni la Bucuresti sau la ce etaj al hotelului va fi cazat presedintele Bush.