Relatia cu Republica Moldova, care in anul 2007 a luat accente belicoase la nivelul declaratiilor oficialilor de la Chisinau, este una dintre neimplinirile diplomatiei romane in anul trecut, a recunoscut ministrul de externe Adrian Cioroianu la prezentarea bilantului. Prin urmare, pentru 2008 isi propuna ca Romania sa sprijine in continuare Moldova, "cu intelepciune si deschidere". Si cu fonduri pentru dezvoltare.

Bilantul prezentat de ministrul de externe marti, intr-o conferinta de presa, inventariaza o serie de masuri luate in sprijinul cetatenilor moldoveni si planuri de perspectiva, dar insusi Cioroianu a recunoscut ca "sunt multe lucruri de facut" si probleme in care asteapta inca progrese.

La capitolul realizari, Cioroianu a putut contabiliza inaugurarea unei noi cladiri a sectiei consulare a Ambasadei de la Chisianu, care poate acum sa proceseze pana la 1000 de vize zilnic pentru cetatenii moldoveni, dar si sume importante acordate fie prin proiecte de sprijinire a identintitatii nationale si educatie, fie ca ajutor umanitar.

Go West!

In ideea sustinerii orientarii pro-europene si pro-NATO a Moldovei, Romania a stimulat dialogul UE cu Chisinaul, si crearea unui parteneriat-pilot de mobilitate, dar a avut si un rol important in deschiderea Centrului de Informare şi Documentare al NATO la Chişinău. "Am obţinut un al doilea mandat consecutiv de punct de contact NATO pentru Ambasada României la Chişinău", a aratat ministrul.

Ajutorul romanesc s-a concretizat si in 2,1 milioane de euro, acordate in produse si bani, ca raspuns la apelul moldovei catre comunicatatea internationala. La vremea respectiva, acest ajutor care a avut drept "tinta" cetatenii moldoveni, a fost primit cu o oarecare ostilitate de autoritatile de la Chisinau. Potrivit unor surse diplomatice camioanele cu produse au fost minutios controlate la punctele de frontiera, pentru a intarzia ajungerea lor la Chisianu la o ora la care erau asteptate de presa de acolo. Ideea era ca gestul Romaniei sa treaca neobservat de reprezentantii media.

Vize, bani, asistenta - planurile pentru 2008

"Vom sprijini şi în 2008, cu înţelepciune şi deschidere, Republica Moldova. Din proprie experienţă, România spune Republicii Moldova că apropierea progresivă de Uniunea Europeană este cea mai bună linie politică", a spus Adrian Cioroianu.

Ministrul a asigurat ca vor fi îmbunătăţite şi diversificate serviciile consulare şi facilităţile de mobilitate acordate de România cetăţenilor Republicii Moldova, dar si ca va continua sa sprijine proiectele concrete care servesc apropierii dintre republica Moldova si NATO.

"Suntem conştienţi de importanţa găsirii unei soluţii pentru conflictul transnistrean care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi să contribuie la securitatea regională", a subliniat ministrul de externe.

Banii nu vor lipsi nici in 2008 din relatia Bucuresti-Chisinau. În 2008, în premieră, Republica Moldova va fi unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare gestionate de MAE, a anuntat Cioroianu.

Fratele mai mic si fratele mai mare intr-o confruntare continua

Relatiile dintre Bucuresti si Chisinau au devenit, pe parcursul anului 2007, din ce in ce mai reci, culminand cu declararea persona non grata a doi diplomati romani si cu totala indiferenta cu care a fost tratat de catre autoritatile moldovene ministrul Cioroianu la sfarsitul anului, cand a inaugurat noua sectie consulara de la Chisinau.

Inca de la preluarea mandatului sau, Cioroianu a anuntat ca vrea sa aiba o intrevedere cu omologul sau moldovean, Andrei Stratan. El se oferea sa mearga la Chisinau, tocmai pentru a nu da impresia de "frate mai mare" care il cheama la el pe fratele mai mic, a venit explicatia ministrului. Si totusi, autoritatatile moldovene au acuzat din ce in ce mai mult ca Bucurestiul are o astfel de atitudine fata de ele.

Cei doi sefi ai diplomatiilor s-au mai intalnit in diferite ocazii, la reuniuni ale organizatiilor internationale, dar nu s-a concretizat nicio intalnire oficiala. Intrebat ce vorbeste cu Stratan si de ce nu incearca sa creeze premisele unei vizite de lucru, Cioroianu a raspuns ca nu se poate invita in casa omului si nici nu poate da buzna.

Totusi, el "a dat buzna" la Chisinau la inaugurarea sectiei consulare. Inainte de vizita sa in Republica Moldova, au existat incercari ale cabinetului ministrului de a stabili o intalnire cu omologul sau, dar raspunsul moldovenilor nu venise cu o zi inainte de inceperea vizitei.

Ministerul de Externe si Integrare Europeana (MAEIE) de la Chisinau a sustinut insa contrariul. Printr-un comunicat de presa, MAEIE a calificat drept "inamical" gestul ministrului de externe, Adrian Cioroianu, care, deşi aflat la Chişinău nu a solicitat nicio întrevedere cu autorităţile moldovene. Gestul ministrului de externe de a nu solicita întrevederi cu autorităţile oficiale moldoveneşti nu corespunde cu spiritul unei cooperări dintre două state şi nu va contribui la ameliorarea situaţiei actuale a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România, a argumentat ministerul.

Raspunsul lui Cioroianu a venit imediat, spunand ca refuza sa dialogheze prin comunicate de presa. este ceea ce diplomatia de la Bucuresti a sustinut mereu de-a lungul anului 2007, cand declaratiile si mesajele au fost transmise prin itnermediul presei, prin interviuri si declaratii fie ale lui Voronin, fie ale lui Stratan.

Presedintele comunist Vladimir Voronin a fost foarte clar in privinta relatiilor bilaterale: ele depind de semnarea de către Bucureşti a Tratatului politic de bază şi a Tratatului de frontieră cu Republica Moldova. Refuzul de a semna reprezinta, in viziunea presedintelui moldovean, nerecunoasterea republicii Moldova de catre Romania. In vizitele facute la Bruxelles, preşedintele Voronin le-a vorbit mereu oficialilor europeni despre atitudinea nepotrivita a autoritatilor de la Bucuresti. Mai mult, in ultima sa vizita de acest gen, din decembrie 2007, el a acuzat România de "amestec brutal şi agresiune permanentă asupra Republicii Moldova" şi a promis că în viitorul apropiat va depune un memoriu pe această temă, pe care îl va expedia şefilor de stat din Uniunea Europeană.

Autoritatile de la Bucuresti au fost adesea acuzate ca nu au luat o pozitie impotriva tuturor agresiunilor verbale ale autoritatilor moldovene. Raspunsul a fost ca se evita luarea unor masuri care sa ii afecteze pe cetatenii moldoveni. Aceasta a fost si justificarea semnarii de catre Romania a Acordului privind regimul de facilitare a vizelor pentru moldoveni si Acordul de readmisie cu UE, acolo unde se stipuleaza ca el a fost intocmit si in limba moldoveneasca. Cioroianu a fost acuzat atunci ca Romania ar fi recunoscut limba moldoveneasca, prin semnarea celor doua acorduri.