Marti a avut loc concursul pentru desemnarea sefului departamentului Stiri din TVR. Din cei trei candidati inscrisi in cursa, doi au lucrat in trustul media patronat de Dan Voiculescu, unul fiind chiar consilierul acestuia. Cu toate ca Rodica Culcer a cerut in instanta anularea concursului, conducerea TVR a decis organizarea acestuia. Conventia Organizatiilor Media s-a recuzat din comisia de concurs exact din acest motiv.

Concursul s-a incheiat marti dupa-amiaza insa nici unul din cei trei concurenti nu obtinut punctajul necesar. Potrivit unor surse din TVR, Mura Franculescu, consiliera lui Alexandru Sassu, a fost depunctata masiv de reprezenanta sindicatelor din televiziunea publica.

Cei trei candidati inscrisi in cursa pina in acest moment sunt Mura Frinculescu, Bogdan Ficeac si Sorin Bejan. Doi dintre ei, Mura Frinculescu si Bogdan Ficeac, au legaturi strinse cu trustul de presa patronat de Dan Voiculescu.

Mura Frinculescu are mai mari sanse. Actulamente consiliera editoriala a lui Alexandru Sassu, angajata in TVR in septembrie 2006. Anterior, ea a lucrat ca editor la “Observatorul” de la ora 19 la Antena 1, la emisiunea “Zig- Zag” a lui Ion Cristoiu si este cunoscuta ca o apropiata a liderului conservator. Mura Frinculescu si-a mai incercat norocul pentru un post de editor general al stirilor in TVR, dar a picat concursul cu nota 3.80.

Bogdan Ficeac a fost redactor sef la Romania libera, iar in 2007, imediat dupa plecarea de la ziar, a devenit consilierul pe probleme de media al lui Dan Voiculescu. Experienta de televiziune a lui Ficeac consta in Flux TV, post care a falimentat prin 2007 esuind in retransmisii dupa Realitatea TV.

Sorin Bejan, un nume cvasinecunoscut in presa, lucreaza la Televiziunea Romania de Miine, post apartinind lui Aurelian Bondrea, fost sef de cadre in Ministerul Invatamintului din perioada comunista. Bejan realizeaza aici emisiunea “ Lumina din suflet”.

Potrivit criteriilor de concurs, candidatii trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina, sa aiba minimum zece ani experienta in televiziune si studii superioare.

Comisia care va decide cistigatorul conducerii Departamentului Stiri este formata din Dana Deac, directorul Canalului 1 din TVR, Maria Toghina, presedintele Societatii Romane de Radio, Razvan Nicolescu, directorului Canalului 2 din TVR, Horia Romanescu, Anca Antonov, din partea sindicatelor, Emil Hurezeanu si Cristian Tudor Popescu. Initial concursul fusese programat pentru 30 ianuarie, dar a fost aminat pentru 5 februarie la cererea unora dintre membrii comisiei.

Rodica Culcer, directorul Directiei Emisiuni Informative, i-a cerut lui Alexandru Sassu, printr-o adresa depusa la biroul acestuia, sa anuleze concursul din cauza ca acesta nu respecta procedurile interne si legislatia. Mai mult, Culcer a contestat in instanta legalitatea concursului si a cerut anularea lui.

“Initiatorul concursului ar fi trebuit sa fiu eu, ca director, dar nu am fost invitata sa fac parte din comisia de evaluare si nici nu mi-as dori acest lucru, din moment ce eu consider ca acest concurs este organizat in mod ilegal”, a declarat Culcer pentru Hotnews.

Conventia Organizatiilor Media si Agentia de Monitorizare a Presei au refuzat sa-si trimita un reprezentant in Comisie.

“Postul scos la concurs preia atributiuni ale postulului pe care l-a cistigat prin concurs Rodica Culcer. Acest artificiu administrativ este in prezent subiect de litigiu in urma actiunii deschise in instanta de Rodica Culcer impotriva acestor presupuse abuzuri. In aceste conditii, COM si Agentia de Monitorizare a Presei au considerat ca postul scos la concurs nu exista pina la o sentinta definitiva in justitie”, a spus Mircea Toma pentru HotNews.ro.