Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-au intalnit, marti, pentru a discuta problema inflatiei. Primul ministru a anuntat, in urma intalnirii, intr-o conferinta de presa, ca mentinerea cresterii economice este singura solutie pentru cresterea bunastarii fiecarui cetatean. El a subliniat ca 2008 va fi un an de chibzuinta, si nu se vor face in niciun caz pomeni electorale. Una dintre consecinte - majorarile salariale nu vor depasi 11 procente.

  • "Pentru ca cresterea economica din ultimii 3 ani sa continue, este nevoie de politici prudente", a subliniat primul ministru. Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca in anul 2008 este nevoie de multa prudenta in politicile financiare, mai ales din cauza crizei financiare de pe pietele internationale.
  • El spune ca este nevoie sa se tina cont de evolutia inflatiei si de un echilibru intre inflatie si nivelul de crestere a salariilor. Calin Popescu Tariceanu avertizeaza ca, in lipsa unei politici prudente a salariilor, cu majorari salariale nu mai mari de o cifra sau de cel mult 11%, va avea loc o crestere a inflatiei, iar inflatia, a avertizat primul ministru, afecteaza in primul rand categoriile defavorizate.
  • Calin Popescu Tariceanu a mai anuntat ca, in cazul in care vor fi venituri mai mari la buget, aceasta nu inseamnca ca se vor face cheltuieli mai mari de la buget, tocmai pentru a se evita cresterea inflatiei, si a subliniat ca a observat o frenezie a cheltuielilor in administratia locala. Primul ministru a adaugat ca deficitul bugetar trebuie sa se incadreze in prevederile Tratatului de la Maastricht, adica sa nu depaseasca 3%.
  • La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anuntat ca anul acesta este tintita o crestere economica de 6%. El a explicat ca scopul intalnirii de astazi a fost corelarea politicilor BNR cu cele ale Guvernului, pentru a se da consistenta intregului pachet de politici economice.
  • Mugur Isarescu a mai atras atentia ca nu pot fi cresteri salariale peste cresterea productivitatii muncii, deoarece s-ar crea dezechilibre, care s-ar rasfrange asupra cursului leului.
  • Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca nu sunt semnale ca pretul energiei va creste, asa cum s-a intamplat cu pretul gazelor naturale.