Cateva sute de persoane au asteptat, luni, pe holurile Curtii de Apel Bucuresti pentru un nou termen in procesul legat de prabusirea Fondului National de Investitii. In acest dosar au fost trimise in judecata, pentru inselaciune, 13 persoane. Avocatii a doi dintre inculpati au cerut audierea ca martori a lui Sorin Ovidiu Vintu si Decebal Traian Remes.

Cei mai multi dintre cei veniti luni la Curtea de Apel Bucuresti s-au plans de coada la care trebuie sa astepte "pentru o semnatura". "Astazi ar trebui sa se treaca la discutarea propriu-zisa a apelului in dosarul FNI. Iar noi am primit citatie si trebuie sa ne punem semnatura, dar dupa coada asta nu cred ca o sa ajunga toata lumea", a spus Mihai Neagu, unul dintre pagubitii FNI.

Ultimul termen, din 14 ianuarie, a fost acordat pentru ca inculpatii sa-si angajeze aparatori. In ianuarie, s-au lamurit ultimele elemente procedurale privind constituirea in parti civile a fostilor investitori. La acest termen, instanta a decis ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar trebui sa plateasca , in 2008, oin jur 400 milioane de lei celor pagubiti.

Au fost trimisi in judecata pentru inselaciune Ioana Maria Vlas, Gavril Batran, Camenco Petrovici, Nicolae Popa, Marius Andrei, Cezara Cecilia Bebis, Stefan Boboc, Mircea Costescu, Ioan Dita, Muscel Ianculescu Ionescu, Gheorghe Negura, Marian Petrescu, Mihaela Sima.

Cinci condamnari

In 20 martie 2007, magistratii au pronuntat sentinta in cazul dosarului Fondului National de Investitii. Atunci au fost condamnati: Ioana Maria Vlas, la 13 ani inchisoare, Nicolae Popa, la 15 ani de inchisoare, Mihaela Sima la trei ani, Gavril Batran si Dita Ioan la cate cinci ani.

Potrivit sentintei date in martie 2007, paguba produsa in gestiunea Fondului National de Investitii ajunge la suma de 137.403.330.106 lei.