Parchetul General a dat solutia de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care a fost anchetata implicarea ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, intr-un accident rutier care s-a soldat cu ranirea unei persoane, informeaza un comunicat al Ministerului Public. Ministrul Orban a fost gasit nevinovat pentru acuzatiile de vatamare corporala, fals in declaratii si pentru parasirea locului accidentului. Procurorii au stabilit totodata ca Ludovic Orban a "acrosat usor" o minora.

Orban nu se face vinovat de vatamare corporala din culpa, pentru ca fapta comisa - cauzarea unor leziuni unei persoane- leziuni care necesita mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale, nu este prevazuta de legea penala ca infractiune.

Parchetul General a primit la inceputul lunii ianuarie rezultatele expertizei in cazul presupusei victime a accidentului ministrului Ludovic Orban si, potrivit anchetatorilor, raportul indica faptul ca leziunile Simonei Todean ar putea proveni si din alte cauze in afara impactului cu o masina.

Potrivit medicilor de la Institutul de Medicina Legala (IML) Bucuresti, Simona Todean prezenta mai multe leziuni minore, unele fiind mai vechi, in privinta celor mai recente medicii legisti neavand indicii clare ca ele ar fi fost cauzate de impactul cu un autovehicul. Leziunile recente se aflau pe partea dreapta, la mana si picior, si puteau proveni dintr-o cazatura.

De altfel, tatal presupusei victime, Gavril Todean a negat faptul ca fiica sa ar fi victima accidentului produs de ministrul Transporturilor si a precizat ca aceasta a alunecat pe gheata si a cazut cu putin timp inainte ca Ludovic Orban sa derapeze.

Va redam comunicatul Parchetului:

"Din actele premergatoare efectuate in cauza a rezultat ca, in ziua de 16 decembrie 2007, pe fondul unor conditii atmosferice nefavorabile, Orban Ludovic a fost implicat intr-un accident rutier pe soseaua Cotroceni, soldat cu acrosarea usoara – cu partea stanga fata a autoturismului – a unei minore, in varsta de 14 ani si, ulterior, cu avarierea unui autoturism parcat in fata unui imobil.

Prin rezolutia procurorului de caz, in data de 31 ianuarie 2008 s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de ministrul Orban Ludovic sub aspectul savarsirii infractiunilor de :

- vatamare corporala din culpa, intrucat fapta comisa, respectiv cauzarea unor leziuni unei persoane, leziuni care necesita mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale nu este prevazuta de legea penala ca infractiune ;

- parasirea locului accidentului, intrucat lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii, fiind vorba de una dintre componentele care formeaza latura obiectiva a infractiunii, mai exact urmarea prevazuta de lege, intrucat persoana vatamata, victima a unui accident produs in data de 16 decembrie 2007, a suferit leziuni care au necesitat 2-3 zile de ingrijiri medicale, iar conditia pentru retinerea acestei infractiuni consta in necesitatea unui numar de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare mai mare de zece zile;

- fals in declaratii, intrucat fapta de a declara ca nu a existat victima a accidentului comis in data de 16 decembrie 2007 s-a dovedit a fi reala, in situatia in care se tine cont de modul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a interpretat termenul de „vatamare a integritatii corporale”, in sensul ca unei persoane i se recunoaste calitatea de victima a unui accident doar in cazul in care vatamarile suferite necesita ingrijiri medicale mai mari de zece zile pentru vindecare".