Exasperati de ceea ce li se intampla in tara, romanii isi cauta dreptatea la institutiile europene. In 2007, o suta de petitii ale cetatenilor romani sau referitoare la Romania au fost depuse la comisia de specialitate din Parlamentul European, dar aproape jumatate dintre ele au fost declarate inadmisibile. Plangerile romanilor se refera la restituirea proprietatii sau procesarea lenta a dosarelor in justitie.

Proportia mare de petitii considerate inadmisibile - 43% dintre cele 100 depuse in 2007 - se explica prin faptul ca nu intra in competentele Parlamentului European sa ofere solutii in cazuri individuale, iar problemele semnalate de cetatenii romani se refera in mare parte la restituirea de proprietati si la procesarea lenta a dosarelor la nivel administrativ sau in justitie.

Totusi, din cauza numarului mare de petitii, comisia de specialitate din PE a solicitat elaborarea unui studiu privind implementarea legislatiei referitoare la restituirea proprietatilor confiscate in noile state membre ale UE si in Balcanii de Vest.

Nicolae Vlad Popa, eurodeputat PD-L si membru al Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European, a aratat intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca "procesul de solutionare a petitiilor este indelungat" si a explicat ca un numar mare dintre plangerile cetatenilor romani nu pot fi solutionate fiindca nu se circumscriu domeniilor de competenta ale UE. Drepturile cetatenesti, aspecte legate de mediu, protectia consumatorului, libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor si piata interna, aspecte legate de ocuparea fortei de munca si politica sociala sau recunoasterea calificarilor profesionale sunt chestiuni valide pentru un astfel de demers.

Un cetatean roman care se plange de pensia foarte mica dupa 27 de ani de munca in agricultura nu are sanse ca petitia lui sa fie declarata valida, a explicat Popa, in schimb au existat si cazuri care au dus la luarea unor masuri. "Un petitionar din Popesti Leordeni s-a plans de comapnia de ecarisaj S.C. protan SA, ale carei emisii duc la mirosuri foarte puternice. Petitia a fost trimisa la Comisiei Europene, care a decis sa se intereseze la autoritatile romane daca in aceea ce priveste aceasta comapnie este aplicsata directiva 96/61, privind prevenirea si controlul integral al poluarii", a spus europarlamentarul.

Drumul unei petitii

Cand cetatenii UE trimit o petitie la Parlamentul European, ea ajunge la Comisia pentru Petitii. Aceasta decide daca ea indeplineste criteriile formale si se refera la domenii de competenta ale Uniunii. In cazul in care Comisia constata ca ea coresponde criteriilor stabilite, ea trimite petitia fie Comisiei Europene, fie statelor membre, ca acestea sa abordeze disputa. Comisia Europeana poate initia proceduri legale, iar Parlamentul European poate initia si adopta rezolutii pe tema respectiva.

1000 de petitii pe an de la europeni

Comisia de specialitate din PE primeste peste 1000 de petitii anul, de la cetateni din toata Europa. Cele mai multe sunt din Germania, Marea Britanie si Spania, dar o treime din numarul total al petitiilor este declarat inadmisibil.