23 de organizatii neguvernamentale au strans, duminica, in Piata Universitatii, peste 500 de persoane care au manifestat impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Manifestantii au strigat lozinci impotriva Curtii, dar si contra GuvernuluI si a Consiliului Superior al Magistraturii. Au fost huiduiti Calin Popescu Tariceanu, Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Lidia Barbulescu si Ana Blandiana - care a si tinut un discus in Piata. Cei prezenti au promis ca se vor intoarce pentru proteste si zilele urmatoare, in acelasi loc, la ora 14.00, pana cand va fi repus in functiune CNSAS.

La ora 14.00, cativa manifestanti s-au adunat in jurul fantanii din spatele Universitatii Bucuresti, purtand un banner care il reprezenta pe fostul presedinte Ion Iliescu in spatele unor gratii. "Iliescu-guilty for the death of 1.200 people of the romanian revolution" - scria pe pancarta. Au inceput sa se auda si primele huiduieli.

Grupuri tot mai mari, majoritatea oameni in varsta, au inceput sa se stranga in jurul fantanii, la discursul tinut de Mircea Toma (Agentia de Monitorizare a Presei), si sa huiduie. In acest timp, cativa tineri purtau poze cu chipurile completului de judecatori ai Curtii Constitutionale, carora protestatarii le dadeau nume: "nemernicii, securistii, jigodiile". La fel au strigat si despre Ion Iliescu, Dan Voiculescu - Felix - si premierul Calin Popescu Tariceanu. Multimea a ovationat-o pe Monica Macovei, cand unul dintre vorbitori a deplans debarcarea ei de la Ministerul Justitiei.

Ana Blandiana a fost huiduita. "Huo comunistii!"

"Cine ma huiduie acum, m-a huiduit si in decembrie '89, la revolutie", le-a spus poeta Ana Blandiana celor care o huiduiau si cereau sa fie data jos de pe scena vorbitorilor. Ea si-a continuat insa discursul spunand ca "decizia Curtii Constitutionale incalca principiului statului de drept". "Bine remarcat", zicea o batrana care a inceput sa bata usor din palme.

Langa ea, intr-o margine a pietei ocupata de manifestanti, 5-6 batrani incepusera o discutie aprinsa, cu tipete. "Cum sa fie vinovat Tariceanu? Dintre toti astia, e singurul care nu e comunist" - spunea o femeie de peste 60 de ani. "Care ma, ala care e mana in mana cu Patriciu?", o contreaza un mos, frecandu-si degetele aratatoare unul de altul. "El e cu Patriciu, dar ce a facut Patriciu? Hotii sunt Iliescu si astia cu care esti tu". O alta batrana facea cercuri cu mana prin aer: "Chiar asa. Ia zi tu cu cine esti si ce cauti aici cu noi?".

Din cand in cand cearta se rupea si toti batranii strigau in cor "Huo comunistii!".

Putini tineri la miting

Unii tineri sositi si ei la manifestatie au spus ca nu sunt multumiti de vorbitori si de cei mai multi dintre cei stansi in Piata Universitatii. "Ma bucur ca s-au strans multi oameni aici, dar imi pare rau ca cei de varsta mea, 20-30 de ani, nu sunt in numar mai mare. Au venit sa demonstreze batranii, care nu aveau ce face acasa", spune un tanar student. Un altul s-a aratat nemultumit de discursul reprezentantior celor 23 de organizatii neguvernamentale. "Nu zic ca toti, dar unii au venit aici sa vorbeasca de alte lucruri: Tariceanu, Guvernul. Nu zic ca nu au dreptate, dar vad ca lumea nu prea intelege ce se intampla iar cei de la microfon ii fac pe oameni si mai confuzi. Am auzit o groza de batrani care aberau ca "s-a adunat lumea sa dea jos pe Tariceanu, de parca ar fi un miting electoral".

Cativa metri mai departe de el, trei oameni tineau o pancarta pe care povesteau cum au fost evacuati din casele lor. "Pai asta e Basescu! A zis sa traim mai bine si am ramas pe strada", a zis barbatul care tinea de un capat al bannerului. "Am venit sa protestam fiindca stiam ca azi e greva cu securitatea!" a strigat el. Barbatul, care spune ca a fost dat afara din casa de stat, s-a jurat ca nu o sa mai mearga niciodata la vot. Trei metri la stanga, alta pancarta: un tricolor imprimat cu chipul poetului Mihai Eminescu, pe care scria "Asociatia patrioti Romani". "Am venit pentru tara", a spus barbatul care o purta.

La revedere, pana maine

23 de organizatii civice au semnat vineri un "Protest impotriva restauratiei" prin care cer Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati si sa revoce atat magistratii Curtii Constitutionale, cat si Avocatul Poporului. Semnatarii vor sa organizeze, incepand de duminica, 3 februarie, manifestatii de protest care sa continue pana la rezolvarea solicitarilor. Urmatorul protest este programat pentru luni, la ora 14.00, tot in Piata Universitatii.