Guvernul va aproba miercuri trei zile libere pentru bucurestenii bugetari, elevi si studenti in perioada 2-4 aprilie, pe durata Summit-ului NATO. Organiazatorii Summit-ului au in vedere decongestionarea centrului Bucurestiului, supus unor masuri de securitate mai stricte, iar in acest sens au solicitat agentiilor de turism si mall-urile bucurestene sa aiba oferte pentru perioada respectiva. Vor exista promotii in magazine, dar si pachete turistice de pana in 200 de euro.

Informatia pe scurt:

* Ofertele agentiilor de turism pentru perioada 2-4 aprilie vor aparea dupa 15 februarie si se estimeaza ca un pachet de 4 zile va costa maxim 200 de euro.

* Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov, regiunea Bran-Moeciu vor fi destinatiile incluse in ofertele speciale, dar si litoralul.

* Mall-urile vor oferi promotii si evenimente speciale.

Executivul va aproba in urmatoare sa sedinta, miercuri, acordarea a trei zile libere pe perioada Summit-ului NATO, ca masura de siguranta si de decongestionare a Bucurestiului, in care vor exista masuri de securitate sporite. Organizatorii Summit-ului le-au sugerat agentiilor de turism sa ofere pachete reduse pentru acea perioada, mai ales ca bucurestenii bugetari, elevii si studentii vor avea cinci zile libere, trei zile lucratoare 2-4 aprilie, plus cele doua de week end.

"Exista o oarecare efervescenta a agentiilor de turism, s-a vorbit chiar chiar despre ideea ca pe litoral sezonul sa se deschida mai devreme", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Victor Micula, coordonatorul organizarii Summit-ului NATO, despre discutiile cu Asociatia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Micula a subliniat ca este doar o sugestie, dar este si o modalitate de castig pentru agentii, in conditiile in care vor oferi pachete turistice bucurestenilor care vor sa plece din Bucuresti pe perioada Summit-ului.

"Agentiile de turism au fost de acord cu aceasta sugestie, iar ofertele se vor lansa dupa 15 februarie", a spus, la randul sau, purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu. "Vor fi pachete speciale, la preturi speciale", a spus acesta, adaugand ca destinatiile vor fi pe Valea Prahovei, in Poiana Brasov, Predeal, in regiunea Bran-Moeciu. Agentiile de turism nu vor crea special pentru acest eveniment oferte in strainatate, dar ele au pachete turistice reduse ca pret pentru shopping in strainatate, pentru Antalya sau Egipt, Grecia sau Bulgaria, a mai spus Badulescu. in plus, se asteapta si de la oferte de la concurentii bulgari.

Litoralul, o optiune pentru inceputul lui aprilie

Purtatorul de cuvant al ANAT a vorbit si despre oferte pe litoral, chiar daca este vorba despre luna aprilie. Nu este vorba despre o deschidere anterioara a sezonului, dar poate fi un impuls si un test pentur anii urmatori, pentru perspectiva deschiderii sezonului turistic inainte de luna mai. "Cu litoralul exista ceva scepticism, el poate fi acum privit doar ca loc de agrement si exista intentia de a se vorbi pentur deschiderea unor discoteci si restaurante. Hotelierii spun ca nu vor sa riste, dar si agentiile risca prin ofertele pe care le fac. In plus, nu avem de unde sa stim daca ar merge un sezon prelungit daca nu icnercam", a spus Badulescu. Pe litoral exista hoteluri de 4 si 5 stele care sunt deschise pe toata durata anului, iar ele si-au aratat disponibilitatea de a avea oferte mai ieftine pentru perioada 2-4 aprilie.

Asociatia Litoral din Constanta - care are ca scop promovarea turismului litoral - a avut deja discutii cu hotelierii din Mamaia care s-au aratat dispusi sa deschida hoteluri mai devreme. "Vom avea o discutie cu patronatul hotelier din Mamaia si cu primariile statiunilor in 7 februarie, cand vom decide exact ce va oferi litoralul pentru acea perioada", a declarat pentru HotNews.ro secretarul general al asociatiei, Florentina Boaria. "Exista interes ca, in afara hotelurilor care sunt deschide pe tot parcursul anului, sa se mai deschida si alte hoteluri. In acest sens, se urmareste finalizarea renovarilor si a pregatirii lor pana la sfarsitul lunii martie", a spus aceasta, adaugand ca pentru turistii care vor merge pe litoral la inceputul lui aprilie vor exista distractii in cluburile din Mamaia, Constanta si Mangalia. In plus, asociatia are in vedere organizarea unor concerte si evenimente speciale pentru acea perioada.

Purtatorul de cuvant al ANAT a spus ca ofertele agentiilor vor fi concentrate pe turismul intern si pe zonele montane. "S-ar putea sa mearga foarte bine muntele, mai ales daca va fi zapada", a spus Badulescu.

Minivacanta la pretul de 200 de euro

Preturile pachetelor din acesta perioada vor fi "foarte, foarte avantajoase", potrivit reprezentantului ANAT. "Avand in vedere ca vor pleca bugetarii, studentii si elevii, estimez ca vor exista pachete de 4 zile cu peturi intre 100 si 200 de euro, in functie de conditiile oferite, de categoriile hotelurilor. Estimam ca vor pleca mii de bucuresteni. Iar preturile sunt importante, pentru ca ne gandim ca acum nu au un buget atat de mare alocat iesirii din Bucuresti. Urmeaza Pastele si apoi 1 mai, asa ca preturile vor fi de asa natura incat sa le permita sa mai plece si peste o luna", a spus Traian Badulescu.

Mall-urile vor acorda promotii pe perioada Summit-ului

Bucurestenii care nu vor pleca din oras in minivacanta de la inceputul lui aprilie vor avea ca alternativa mall-urile, potrivit organizatorilor Summit-ului. Acestia si-au exprimat intentia de a sugera reprezentantilor mall-urilor si cinematografelor din acestea sa organizeze evenimente si sa aiba reduceri de preturi si promotii, pentru a deveni atractive.

"Avand experienta de la summitul francofoniei, pentru week-endul prelungit vom avea actiuni speciale in magazinele noastre", a declarat pentru HotNews.ro Andreea Mihai, PR Carrefour. "Intrucat faptul ca aceasta perioada se suprapune cu perioada Pastelui, aceste actiuni se vor incadra in aceasta tematica. Pe langa promotiile si cataloagele dedicate, vom avea tombole, concursuri, cadouri", a spus reprezentantul Carrefour.

Reprezentantii City Mall par sa astepte confirmarea celor trei zile libere acordate de Guvern bucurestenilor, dar potrivit unei declaratii pentru HotNews.ro a Irenei Ionita, marketing manager, exista cateva propuneri pentru astfel de evenimente speciale si reduceri, care nu sunt inca finalizate.

Si multiplex-urile au in vedere campanii in acea perioada, poate reduceri ale pretului biletelor la cinema. Nicoleta Cazacu, PR executive la Hollywood Multiplex, a declarat pentru HotNews.ro ca, oricum, in acea perioada va exista o campanie de 1 aprilie, chiar daca nu este dedicata special zilelor libere acordate in perioada Summit-ului NATO.

La randul lor, reprezentantii Cityplex si-au aratat disponibilitatea unor actiuni promotionale, care sa fie atractive pentru bucurestenii care vor ramane in oras in perioada 2-4 aprilie. "Orice oportunitate trebuie exploatata in beneficiul nostru si al clientilor nostri", au spus reprezentantii Cityplex pentru HotNews.ro.