Publicatia The Times descrie intr-un articol, preluat de Rador, metodele folosite de bandele profesioniste care castiga milioane de lire sterline din sclavia copiilor. Bandele est-europene folosesc mai multe metode: "Hugger mugger", "Distraction thefts", "Table surfing" sau "Robbers' reel". Saptamana trecuta zeci de ofiteri de politie au participat la o serie de razii impotriva bandelor moderne de tip Fagin, care au traficat peste 1.000 de copii romani in Marea Britanie si i-au invatat sa fure din magazine si din buzunare.

  • "Hugger mugger" - dupa o noapte de distractie, oamenii pleaca din club sau din local intr-o stare destul de proasta. Bande de barbati si femei se apropie de tintele lor cantand si dansand si isi imbratiseaza victimele, in timp ce complicele lor le curata buzunarele.
  • "Distraction thefts" - persoanele care incearca sa scoata bani din aparatele de numerar sunt impinse de un cetatean care le face sa se intoarca. Atunci, altcineva ia banii din aparat. Deseori sunt utilizati copii si cersetori pentru a distrage atentia celor vizati. În timp ce victima se uita la copil, cineva ii umbla in geanta.
  • "Table surfing" - bandele intra intr-un restaurant sau o cafenea si se uita dupa telefoane mobile sau portofele care au fost asezate pe mese. Uneori provoaca o diversiune si iau obiectele sau trec pe langa masa si fura.
  • "Robbers' reel" - anul acesta, o trupa romaneasca de dansuri a dat spectacole in mai multe magazine din Lancashire, in timp ce complicii lor furau din rafturi. În timp ce comerciantii amuzati se uitau cum dansau membrii formatiei, li se furau marfuri.

Minorii folosesc o diversitate de tehnici pentru a fura credit-carduri, bani si telefoane mobile. Informatiile detinute de politistii britanici arata ca familiile din Romania sunt platite cu sume intre 200 si 400 de euro pentru a-si da copiii.

In Lancashire, politia a descoperit mai multe scheme in care erau implicati romani, inclusiv o trupa de dans care a distras atentia mai multor proprietari de magazin, in timp ce complicii lor furau din rafturi: "Intrau in magazine in grup si incepeau sa danseze, in timp ce altii furau lucruri din rafturi. Uneori, unul se prefacea ca are un infarct pentru a distrage atentia", a declarat un sergent de la politia Preston.

Daca minorii sunt arestati, ei spun ca au mai putin de 10 ani, varsta responsabilitatii penale, desi ofiterii banuiesc ca ei sunt mult mai mari. Deseori, adultul care vine sa-i ia in calitate de ruda este un simplu membru al bandei in care traiesc.