Catedrala Mantuirii Neamului, care se va inalta pe o colina in spatele Palatului Parlamentului, va costa in jur de 400 de milioane de euro, sustin reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane. Constructia a primit deja printr-o ordonanta de urgenta 11 hectare de teren, urmand ca jumatate din fonduri sa fie alocate de Guvern. O parte a societatii civile contesta constructia, caracterizand-o drept masura populista a partidelor aflate in criza de electorat. Mai mult, aceasta masura "e si inechitabila si la limita constitutionalitatii", spune fostul presedinte al ProDemocratia, Cristian Parvulescu, care acuza ca Biserica „face presiuni asupra factorilor politici”.

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un vis secular al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). „Cladirea va fi intr-un stil bizantin romanesc, o catedrala care sa tina cont de arhitectura bizantina romaneasca cu o capacitate de 4-5000 de locuri. Important va fi pridvorul, unde vor fi ilustrate scene cu biserici reprezentative din toata tara”, descrie proiectul preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al BOR.

“Catedrala va include si o cladire anexa, pentru personalul auxiliar, cu sala de conferinte, cu toate cele necesare unui complex al catedralei moderne. O parte de parcare, dar in egala masura si spatii verzi. Acolo va fi un parc si o piata mare in fata care sa permita prezenta unui important numar de credinciosi, la marile evenimente din viata bisericii”, a mai spus Stoica.

Purtatorul de cuvant al BOR sustine ca pentru Catedrala Mantuirii Neamului se vor cheltui aproximativ 400 de milioane de euro. “Din experienta construirii de locasuri de cult si din ceea ce spun specialistii, jumatate din suma reprezinta ridicarea structurii catedralei, sau la rosu cum se spune in limbaj tehnic, restul insemnand finisajele”, a declarat Stoica.

Ideea inaltarii Catedralei Mantuirii Neamului apartine primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea, care a vrut sa se construiasca o Catedrala Patriarhala, pentru ca actuala catedrala apartine Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, practic Arhiepiscopiei Bucurestiului.

CATEDRALA CU BANI DE LA GUVERN

In 2005, printr-o ordonanta de urgenta, Executivul transfera o parcela de 11 hectare de teren din proprietatea publica a statului in propretatea privata a statului, oferindu-o apoi BOR, cu titlu gratuit. Iar, in decembrie 2007, Parlamentul Romaniei adopta o lege cu un singur articol care prevede ca „fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale”.

Aceasta prevedere a fost contestata atat de o parte a societatii, dar si de Executiv, dupa cum sustine ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.

“Guvernul nu a fost de acord. A dat aviz negativ propunerii venite din Parlament, dar in Parlament s-a votat. Drept urmare, eu, ca ministru, am obligatia sa indeplinesc o hotarare luata in Parlamentul Romaniei. Deci eu nu pot sa spun ca nu sunt de acord, pentru ca sunt cel care trebuie sa duca la indeplinire legile promovate de Parlament”, a declarat Iorgulescu pentru HotNews.ro.

TEREN PENTRU CATEDRALA, DAR SI JUMATATE DIN COSTURILE CONTRUCTIEI

Potrivit ministrului Culturii, este posibil ca Guvernul sa ofere bani pentru jumatate din constructia Complexului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului. “Pana acum nu s-au aprobat sume, s-a aprobat un principiu. Exista un proiect de lege care spune ca Executivul poate sa contribuie cu 50% din valoare, dar asta esalonat. Pentru 2008, Ministerul Culturii, nu are niciun ban in buget pentru Catedrala, pentru ca nu stim cat va costa acest proiect. Probabil ca anul acesta vom avea doar o prima faza a proiectului si vom contribui cu o suma nesemnificativa”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Iorgulescu.

Pe de alta parte, presedintele ONG-ului Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea, spune ca este posibil ca BOR si Guvernul sa aloce peste 400 de milioane de euro pentru constructia Catedralei.

"Patriarhia doreste sa realizeze un complex care nu poate fi deocamdata estimat. Sa va dau un exemplu: catedrala Ortodoxa din Moscova, din Piata Rosie, care a fost recladita acum cinci-sase ani. Aceasta a costat doua miliarde de euro. S-a spus ca va costa 400 de milioane de euro, desi nu s-a facut nici un proiect. Costurile vor fi date de acest proiect arhitectural, care va trebui sa tina seama de problemele tehnice, pentru ca sub acel teren sunt tuneluri, niste cabluri, puturi de apa", a spus pentru HotNews.ro, presedintele organizatiei.

Remus Cernea a mai spus ca organizatia pe care o conduce are in vedere doua actiuni in justitie. “Una legata de ilegalitatea felului in care a fost acordat terenul de 11 hectare, in valoare de 200 de milioane de euro, si una legata de suma de 30 de milioane acordata ilegal de Guvern in toamna. Am depus deja, la Guvern, o plangere prealabila legata de cei 30 de milioane de lei. Asteptam raspuns si in functie de acesta vom demara actiunea in instanta in viitorul apropiat”, ne-a mai spus el.

PARVULESCU: TOTUL SE EXPLICA PRIN PRESIUNEA BOR ASUPRA FACTORILOR POLITICI

Cristian Parvulescu, analist politic si fost presedinte al ProDemocratia, contesta politica Parlamentului si Guvernului prin care se aloca bani construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

“O astfel de politica trebuie sa fie egala fata de toti participantii la o anumita practica, fata de toate cultele si fata de toate organizatiile neguvernamentale. Pentru ca, in ultima instanta Biserica Ortodoxa, chiar daca dispune de un regim juridic special se inscrie in categoria mai larga a organizatiilor neguvernamentale, pentru ca nu ne referim aici la un domeniu religios, ci unul legat de politica proprietatii. Este si inechitabil si la limita constitutionalitatii”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Parvulescu.

Analistul este de parere ca “totul se explica prin presiunea pe care Biserica Ortodoxa Romana o realizeaza in mod constant asupra factorilor politici care, aflati in criza de autoritate, incearca prin astfel de masuri sa castige popularitate”.

Ca exemple de “presiuni ale Bisericii”, Parvulescu aminteste de dezbaterea legata de predarea religiei in scoli, problema icoanelor in spatiul public, refuzul unor inalti prelati de a se prezenta in fata CNSAS-ului.

“Din punctul meu de vedere, denumirea Catedrala Mantuirii Neamului este nefericita pentru ca Ortodoxia, asa cum o stiu, este o religie universalista, altfel spus este deschisa oricui, iar o Catedrala a Mantuirii Neamului trimite la o sigura dimensiune etica. Dincolo de simbolica religioasa a Catedralei Mantuirii Neamului, e vorba despre un autentic program politic, nu un program religios”