Cele mai importante trei probleme cu care se confrunta justitia romaneasca sunt coruptia, lipsa de profesionalism si legislatia neclara, sustin cetatenii care au fost implicati intr-un proces. Cei care n-au fost implicati intr-un proces cred ca primele trei probleme ale justitiei din Romania sunt coruptia, lipsa de profesionalism si implicarea politicului in justitie. Spre deosebire de cetateni, oamenii din sistem, ca grefierii de exemplu, nu-i percep insa pe judecatori, procurori, avocati sau politisti ca fiind corupti. Avocatii, in schimb, au o parere foarte buna despre ei dar foarte proasta despre politisti in primul rand, si abia apoi despre procurori si judecatori, arata datale unui sondaj Gallup Romania.

Datele sondajului sunt inca tinute la secret de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Sondajul, prezentat in sedinta CSM de joi, a fost finantat de Banca Mondiala si evalueza perceptia publicului dar si a profesionistilor din justitie (judecatori, procurori, grefieri avocati) in ce priveste performantele sistemului.

● Din datele sondajului Gallup Romania reiese ca mai bine de jumatate din populatie percepe inca sistemul judiciar din Romania ca fiind corupt. De exemplu, judecatorii, procurorii, avocatii si politistii sunt perceputi ca fiind cei mai corupti din sistemul judiciar. Despre judecatori, 46% dintre cetatenii chestionati sunt de parere ca multi sunt implicati in acte de coruptie iar 18% cred ca aproape toti judecatorii sunt implicati.

● Aproape la fel raspund cand este vorba de procurori, avocati sau politisti. Cele patru categorii profesionale sunt de altfel cele care sufera cel mai tare la capitolul increderii publice.

● Situatia se inverseaza total cand cei chestionati sunt oameni din sistem. 41% dintre grefieri, de exemplu, afirma ca aproape nici un judecator nu este implicat in acte de coruptie sau ca nici un judecator nu este implicat (12 %). La fel raspund si cand vine vorba de procurori, politisti sau avocati.

Avocatii vad coruptie masiva la politisti si procurori

● Avocatii, in schimb, au o parere buna despre ei (doar 28% spun ca avocati sunt corupti) dar au o parere foarte proasa despre politisti (64% dintre avocatii chestionati spun ca multi politisti sunt implicati in acte de coruptie). 52% din avocati cred ca multi procurori sunt corupti iar 42% cred ca multi judecatori sunt corupti.

● Institutia cu cea mai scazuta credibilitate este Parlamentul – potrivit sondajului Gallup, 88 la suta dintre cetatenii chestionati spun ca au putina incredere sau deloc in legislativ - urmeaza Guvernul si partide politice. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu se bucura de foarte mult a incredere publica – 48% declara ca au putina incredere sau deloc in CSM iar 28% au evitat un raspuns.

● 60% dintre grefieri spun ca dupa 2004 reformele din justitie au fost accelerate. Populatia are insa alta perceptie. 50% din cetatenii chetionati de Gallup cred ca ritmul reformelor a ramas la fel dupa decembrie 2004. Doar 21% au perceput o accelerare a reformelor. Si avocatii (57%) cred ca ritmul reformelor din justitie a ramas la fel dupa 2004.

Cetatenii cred ca reforma in justitie a batut pasul pe loc

● Care dintre urmatoarele afirmatii descriu cel mai bine modul in care se desfasoara reforma in justitie? “Sunt doar vorbe goale, nu se face nimic pentru reformarea justitiei din Romania”, este afirmatia cu care se declara de acord cei mai multi dintre cetatenii chestionati de Gallup – 35%. Alti 25% sunt insa de acord cu afirmatia: “lucrurile au inceput sa se miste, se fac unele eforturi”. Doar 18% sunt de acord cu afirmatia: “se fac eforturi serioase insa rezultatele intarzie sa apara”.

● 65% dintre cetatenii chestionati cred ca situatia in justitie se va imbunatati in urmatorii 2-3 ani ca urmare a masurilor luate de guvern. Cu toate acestea, peste jumatate dintre cei chestionati spun ca Guvernul a luat in ultimul timp putine sau foarte putine masuri pentru reformarea justitiei.

● Cei mai multi cetateni cred ca procesele dureaza prea mult din cauza legislatiei, din cauza modului in care sunt organizate instantele sau din cauza ca exista prea multe cai de atac impotriva unei hotarari judecatoresti.

● Gallup Romania a sondat si perceptia magistratilor asupra reformei in justitie. Cei mai multi judecatori si procurori se plang mai departe de conditiile proaste de lucru, spatii de arhiva insuficiente, volumul mare de dosare, criza de personal si numarul mic de cursuri de specializare.

● 14 la suta dintre cetatenii chestionati declara ca in ultimii doi ani au fost implicati, personal sau un membru al familiei, intr-un proces penal sau civil.

Infractiunile impotriva persoanei, la ordinea zilei

● 71% dintre cei chestionati cred ca sediul instantei unde isi desfasoara activitatea trebuie modernizat si renovat. Situatia pare mai buna la Parchete, unde doar 53% cred ca sunt necesare lucrari de consolidare la sediul institutiei.

● Judecatorii considera ca lipsa expertilor judiciari, complexitatea cauzelor si lipsa de procedura sunt principalele trei motive pentru care au dosare mai vechi de sase luni.

● Procurorii afirma ca cele mai frecvente dosare vizeaza infractiuni impotriva persoanei (67%), infractiuni economice (59%), infractiuni impotriva proprietatii (56%) si infractiuni de coruptie (34%)