Momentul a fost marcat cu fast la Iasi, unde mii de oameni s-au adunat in Piata Unirii, iar presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au tinut discursuri. Festivitatea de la Iasi a avut, insa, si un iz electoral - in Piata Unirii s-au adunat numerosi simpatizanti ai partidelor politice. Cei ai PD-L, inarmati cu steaguri portocalii, cei ai PNL, cu traditionalele steaguri galbene, iar cei ai PSD, cu steaguri rosii. Mai mult, discursul sefului statului a fost huiduit de simpatizantii PNL, la fel si discursul primului ministru de cei ai PD-L. Din cauza ca a fost prins intr-o busculada a multimii, presedintele nu a reusit sa se prinda in hora Unirii, in care s-au prins doar premierul si reprezentantii PSD.

Este pentru prima data dupa alegerile din 2004 cand Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sunt prezenti in acelasi timp la manifestarile de la Iasi. Presedintele si premierul si-au aruncat din nou sageti in timpul discursurilor. "Romania are nevoie de reforma, iar primii care trebuie sa aiba vointa de a moderniza institutiile statului sunt politicienii", a declarat presedintele Traian Basescu. El a adaugat ca este nevoie inclusiv de reformarea clasei politice si ca va continua sa lupte pentru modernizarea institutiilor statului.

La randul sau, primul ministru a afirmat ca, pentru a fi aproape de nevoile cetatenilor, este nevoie de solidaritate intre oamenii politici. "Este aceasta Romania europeana pe care ne-o dorim?", a fost intrebarea lansata de primul ministru, la finalul discursului.

La ceremonie au participat si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, liderul PSD Mircea Geoana, Ion Iliescu, cinci ministri, dar si alti politicieni, in numar mare.

Ceremoniile care marcheaza Unirea Principatelor Romane au inceput la ora 11.00, in centrul orasului, cu o parada militara, un scurt ceremonial religios, urmate de traditionala Hora a Uniriii.

La Iasi este asteptat si Patriarhul Daniel, care ar urma sa vorbeasca, in timpul liturgiei ce va avea loc dupa-amiaza, despre contributia Bisericii la realizarea Unirii de la 24 ianuarie 1859.

La manifestari ar urma sa ia parte si primarul din Chisinau , Dorin Chirtoaca si alte autoritati din Republica Moldova. Responsabilii moldoveni vin la Iasi pentru ca tot joi este marcata si infratirea acestui oras cu Chisinaul.

Unirea Principatelor Romane a avut loc la 24 ianuarie 1859, dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost votat in unanimitate, atat la Iasi cat si la Bucuresti, drept domn al Moldovei si al Tarii Romanesti.