Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, l-a intimpinat cu multa caldura pe omologul sau sirb, Vuk Jeremic, adresindu-i-se acestuia cu "Vuk, my friend". Nu este prima iesire colocviala a lui Cioroianu, care acum citeva luni l-a salutat pe regele Spaniei, Juan Carlos, cu "good point".

Adrian Cioroianu l-a primit pe oficialul sirb in Sala Titulescu a MAE, unde cei doi urmau sa aiba o intrevedere particulara urmata de declaratii de presa. Primirea a fost excesiv de entuziasta, Cioroianu l-a imbratisat strins pe Vuk Jeremic si i s-a adresat in engleza cu " Vuk, my friend".

Ministrul de externe nu este la primul derapaj de la protocol. Aflat in Spania in delegatia care-l insotea pe Traian Basescu, Cioroianu a reusit sa-l surprinda pina si pe regele Juan Carlos, pe care l-a salutat in timpul fastuosului ceremonial de primire cu un degajat " Good point, good point". Vorbele au fost insotite de ridicarea degetului mare de la mina dreapta, cu pumnul strins in dreptul pieptului, facindu-i regelui semnul OK.

Evolutia ministrului Cioroianu a fost rapida, tinind cont de faptul ca pe 13 iunie, la Washington, la intrevederea cu doamna Rice, n-a spus decit "Yes, of course".

Cele 7 gafe ale ministrului

Potrivit presei de la Bucuresti, ministrul Cioroianu a facut de la investitura si pina acum o serie de gafe, unele urmate de veritabile scandaluri politice. O serie de organizatii non-guvernamentale i-au cerut premierului sa-l demita pe Cioroianu. Chiar si in interiorul PNL s-a ridicat aceasta problema, Cioroianu figurind pe lista ministrilor "remaniabili".

1. Pe 19 aprilie, aflat la Belgrad in prima sa vizita in calitate de ministru de externe, unde s-a intilnit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, Cioroianu avea sa declare dupa intrevedere ca "facem primii pasi spre normalizarea relatiilor cu Rusia". O saptamina mai tirziu, la Oslo, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, era "prea ocupata" pentru intilnirea programata de mult.

2. In 10 mai, la Berlin, declara ca doreste deblocarea rapida a discutiilor cu Republica Moldova privind semnarea Tratatului de Baza. Politica externa a Romaniei, incepind de la declararea independentei Basarabiei, a fost respingerea ferma a unui asemenea tratat.

3. Cioroianu a avut indoieli cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria, dubii exprimate meditativ, cu voce tare, tot la intilnirea de la Berlin.

4. Pe 29 iunie, aflat in Macedonia, Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul.

5. In octombrie, Ministerul de Externe a lasat sa apara intr-un document oficial sintagma "limba moldoveneasca".

6. Reintors dintr-o vizita oficiala in Egip, ministrul a povestit cum, intr-un moment de inspiratie, s-a gindit ca s-ar putea cumpara o bucata de desert in care sa-i plaseze "in batalioane disciplinare pe cei asemenea lui Mailat".

7. In Italia, dupa incidentul Mailat, s-a intilnit cu romanii din Roma, inclusiv cu un recidivist, condamnat in tara, pe care l-a salutat cu "Sa traiasca dom' Argint".