Romania ocupa, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc in Indexul European al Consumatorului de Sanatate, cu un sistem medical mai slab decat Bulgaria, Albania, dar si decat tari din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru. Romania se afla pe locul 34 din tot atatea tari europene al caror sistem medical a fost analizat pentru realizarea indexului pe anul 2017. Tara noastra ocupa ultimul loc sau unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor importanti luati in calcul pentru realizarea clasamentului: drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de asteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele.

Spital din RomaniaFoto: AGERPRES

Romania este pe primul loc in clasament la rata infectiilor intraspitalicesti rezistente la tratament, la mortalitatea infantila si pe primele locuri la mortalitatea din cauza cancerului si a bolilor cardiovasculare.

In ceea ce priveste cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor, Romania se afla tot la coada clasamentului, in urma sa aflandu-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

Combinatia acestor indici - rezultati din studii si baze de date internationale si din chestionare administrate asociatiilor de pacienti - isi propune sa descrie felul in care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

"Romania are probleme grave in gestionarea intregului sector public de sanatate. Romania, Albania si Bulgaria au o structura invechita a sistemului medical si ar trebui sa beneficieze de sprijin profesional pentru a-si restructura serviciile de sanatate", se arata in raport.

Romania se afla tot pe ultimul loc in acest clasament si in urma cu un an, in timp ce acum doi ani, Romania ocupa locul 32 din 35 de tari, aflandu-se la acea vreme deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) si Muntenegrului (484), care au depasit-o intre timp in clasament.

Raportul integral este disponibil aici.