Reamintim ca 44 de rectori si-au anuntat public prin scrisori deschise sprijinul fata de Valentin Popa, in ciuda criticilor societatii civile fata de precaritatea limbii romane folosite de rectorul Universitatii din Suceava. Initial, pe listele de semnaturi pro-Popa aparea si numele rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, dar acesta s-a delimitat ulterior de demers.
Mircea Dumitru a fost ministrul Educatiei in Guvernul Ciolos. Impreuna cu rectorii altor patru mari universitati romanesti, el a pus bazele Consortiului Universitaria, care are deseori pozitii pro-reforma in educatie. Consortiul Universitaria este o contrapondere la Consiliul National al Rectorilor, care reuneste rectorii universitatilor mai mici.
CNATDCU a primit in ultimii ani o atentie uriasa din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe banda rulanta in cazul unor demnitari de rang inalt precum Gabriel Oprea, Petre Toba, Florentin Pandele.
Institutia a fost in permanenta vanata de politicienii anti-reforma. Anul trecut, academicianul Marius Andruh si-a dat demisia de la conducerea CNATDCU dupa ce ministrul Educatiei din Guvernul Grindeanu, Pavel Nastase, a schimbat structura Consiliului General al CNATDCU si conducerile unor comisii de specialitate. La acel moment, in locul lui Andruh a fost pus in functie presedintele Academiei Romane, Valentin Vlad (care a murit in decembrie anul trecut).
Mesajul integral al lui Mircea Dumitru:
Vă rog să luați notă de demisia mea din toate funcțiile pe care le ocup în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU): membru în Consiliul General, Președinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie.
Domnule Ministru,
Prezența mea în acest Consiliu ar fi total irelevantă și ar induce unui observator imparțial de bună credință falsa impresie a unui acord de fond între viziunea dumneavoastră și a mea cu privire la standardele eticii academice, în timp ce mie îmi este evident, urmărind declarațiile publice de astăzi ale domniei voastre, că aș fi pus în situația de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile.
Am reflectat la nevoia de a pune în acord conduita mea publică și asumarea unor funcții în serviciul comunității academice cu valorile integrității profesionale în care continui să cred cu obstinație. Și am ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decență publică este să mă retrag din toate funcțiile asociate cu funcționarea Ministerului Educației.
Atâta timp cât poziția de ministru a fost gerată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deși nu m-am simțit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există - încă - o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai înaltă funcție în sistemul de educație era un agramat lamentabil și un incult irecuperabil și, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am față de comunitatea mea profesională.
Dar acum, lucrurile au luat o întorsătura grotescă!
Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, ... ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești.
Din păcate sau, cine știe, poate din fericire, constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele! Este momentul să ma retrag în liniște și să "îmi cultiv propria grădină” (Voltaire).
Fără speranță, dar împăcat cu mine însumi,
Mircea Dumitru
Rectorul Universitatii Babes Bolyai, dupa ce numele lui a aparut pe scrisoarea deschisa de sustinere a lui Valentin Popa la Ministerul Educatiei: N-am semnat si nici nu se punea problema sa o fac
Iar spre deosebire de astea, restul rectorilor sustinatori - 45 - cu universitatile lor nu intra nici macar la etc. Asa ca lumea a treia a universitatilor pentru ele ar fi un vis de neatins.
În top se află şi cinci universităţi din România, cea mai bine poziţionată fiind Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, aflată în secţiunea locurilor 601-800.
În secţiunea locurilor 801-1000 se află alte patru universităţi din ţara noastră, în ordine Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, şi Universitatea de Vest, din Timişoara.
Pe ce loc este universitatea astuia de-i ministrul educatiei?
Ia-ti vodka si treci la somn!
Poate ne explici ce loc ocupa University of Pocreaca unde e tartor idolul tsu analfabet!!!
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/rectorul-ubb-neaga-semnat-scrisoarea-sustinerea-ministrului-pamblica-ma-deranjeaza-culme-magariile-astea-1_5a6f2042df52022f75f7abc9/index.html
Pana se prinde lumea noul sinistru e in scaun si e tardiva orice actiune.
Guvernul Alba Neagra - Mana e mai rapida ca ochul.
Nu abramburica a distrus invatamantul, ci PSD-ul si toti ministrii pe care i-a schimbat... terminand acum cu "genunche" si "pamblica."
cum apare unul cu coloana vertebrala si caracter hop si postacul cu galeata cu mocirla..
o fi si asta o solutie, ca oamenii capabili sa refuze sa mai colaboreze in semn de protest, dar nu poate functiona daca actioneaza un numar mare de persoane concomitent pentru a atrage atentia asupra gravitatii problemei.
care se pot pozitiona fata de aceasta monstruasa
numire intr-o functie atat de importanta in ceace
priveste viitorul acestei tari.
este un moment oportun pentru ca acesti oameni de
valoare sa dea un semnal puternic politicienilor ca nu se
poate continua cu ministri gen andronescu, pop, iar
acum popa, care sa ocupe aceasta functie de imensa
responsabilitate si importanta
Ma bucur sa va avem la conducerea Universitatii Bucuresti.
Scrieti "...constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele!"
Ba da, sunteti, insa nici epoca ,nici timpul vietii noastre nu insemna PSD ,functii, televiziuni de stiri , sau facebook...sau ministrul asta agramat.
E o epoca frumoasa ,daca va ganditi ce timpuri au trait Heidegger, Cioran, Noica , Blaga.
Timpurile sunt frumoase,insa nu va mai bagati in politica, nu mai apareti in presa. Astfel veti reveni la masa de scris, unde va e locul si nu pe la TV. Lasati pe Rares Bogdan, Cristoiu,Basescu, Dragnea si altii sa se ocupe de asta. Astia n-au citit o carte de filozifie in viata lor, si cred ca filozofia e o discutie la un pahar cu amicii. Ce sa cautati Dv. in lumea asta a lor?
Inapoi la gandire, la scris , asta este singura realitate! Restul e nisip spulberat de adierea timpului!
PS CNADTCU : Pop m-a demis in 2012 cand cu plagiatul lui Pnta , acum m-am demis singur cand a revenit la minister. Nu mai revin vreodata la CNADTCU chiar daca ministru ar fi ...Spiru Haret.
UPDATE 17:12 Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are sens să dispună interzicerea publicării tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, în condiţiile în care editurile pot publica orice lucrare doresc, indiferent de decizia Ministerului Educaţie
"Ce sens ar avea să dispun interzicerea publicării tezei de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi? Eu pot dispune, dar o editură comercială, dacă ar dori să publice teza, poate să o facă, deoarece editurile nu se subordonează ministrului Educaţiei. Aşadar, interdicţia impusă de comisie este, mai degrabă, o recomandare pentru edituri", a declarat Mircea Dumitru."
PÁNGLICĂ, panglici, s. f. 1. Fâșie îngustă de bumbac, de mătase, de catifea etc., folosită mai ales ca podoabă (la îmbrăcămintea feminină). ♦ Fâșie îngustă de bumbac sau de mătase îmbibată cu tuș, folosită la mașina de scris. 2. Bandă de pânză, de mușama sau de metal divizată în centimetri, care servește la măsurarea distanțelor. 3. Obiect flexibil de metal sau de alt material, având grosime și lățime mică în raport cu lungimea; bandă. 4. (Zool.; pop.) Tenie. [Var.: (reg.) pándlică, pámblică s. f.] – Din magh. pántlika
Deci iata ca pamblica este unregionalism!