Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca "exista un risc evident de activare a articolului 7 in cazul Romaniei, ca in cazul Poloniei, daca legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile de acum". "Daca cineva isi imagineaza ca nu vor exista urmari (dupa adoptarea legilor justitiei - nr.) e pur si simplu cazut din luna", a mai spus presedintele la o intalnire la Cotroceni cu ziaristii. Pe de alta parte, Iohannis a adaugat ca "nu exista iminenta intrarii Romaniei in Schengen".

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat daca referendumul e ultimul as din maneca, Iohannis a raspuns: "Nu e ultimul as pe care il am".

Presedintele i-a reprosat ministrului Justitiei ca nu s-a consultat cu el inainte de a anunta public modificarile la legile justitiei, spunand ca "Tudorel Toader ma evita". "Nu vi s-ar fi parut normal, inainte sa declanseze tot circul asta, sa se anunte la mine, ca simplu presedinte ce sunt?", a spus Iohannis.

Intrebat cum raspunde criticilor ca nu a fost foarte vocal in aceasta perioada, presedintele Iohannis a declarat ca, din punctul sau de vedere, a spus ce trebuia spus si ca nu si-a schimbat opinia. Intrebat cum comenteaza faptul ca in societate exista sentimentul ca presedintele i-a abandonat, din moment ce nu iese public pentru a apara Justitia alaturi de magistrati, Iohannis a raspuns: "Nu am simtit ca exista acest sentiment in societate. Dimpotiva, la intilnirile pe care le-am avut mi-au spus ca sint singurul care le apara interesele si chiar asa ma simt".

Iohannis a vorbit si despre bugetul propus de guvern pentru 2018, spunand ca a discutat cu premierul Tudose: "Sun cateva zone foarte discutabile. Acest buget nu rezolva problema devierii de la tinta de deficit".

Niciodata folosita pana miercuri, declansarea articolului 7 din Tratatul UE, utilizata in cazul Poloniei, a fost denumita uneori "optiunea nucleara" in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea "existentei unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.