Universitatea Bucuresti a deschis un Centru de Cercetare a Totalitarismelor "Hannah Arendt", care va fi coordonat de politologul scriitorul Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland din Statele Unite. Centrul se va ocupa cu studierea naturii, metodelor si consecintelor ideologiilor, miscarilor si revolutiilor totalitare din secolul XX, precum si reinvierea autoritarismelor populiste in secolul XXI, informeaza Universitatea Bucuresti.

Vladimir TismaneanuFoto: Hotnews

"Acest centru are o dubla menire: e vorba de aceea cognitiva, a cercetarii comparative a fenomenului totalitar, in variile sale ipostaze, dar si de una normativa, deci de explorare a riscurilor de recrudescenta totalitara in lumea de azi. Cu alte cuvinte, ne vom ocupa nu doar de ieri, ci si de azi, privind cu luciditate spre maine. Ceea ce vedem in tara si in lume pare a fi un nou val autoritar, primordialist, in unele cazuri neo-tribalist. O hidra populista cu nenumarate capete care ameninta proiectul UE si stabilitatea globala. Renasc, sub ochii nostri, acele miscari pe care Umberto Eco le aseza sub semnul fascismului etern. Pe scurt, ne intalnim cu mai mult sau mai putin noi fundamentalisme, iar un asemenea centru poate fi un loc ideal pentru analize patrunzatoare si originale ale cauzelor unor asemenea directii anti-democratice, iliberale, xenofobe, ostile traditiei si mostenirii Luminilor. Ma gandesc la un colocviu international exact pe aceasta tema: Cine sunt adversarii Luminilor in lumea de azi?", declara Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Centrului de Cercetare a Totalitarismelor "Hannah Arendt".

Centrul "Hannah Arendt" se intfiinteaza ca urmare a deciziei Consiliului de Administratie al Universitatii Bucuresti si va avea un consiliu stiintific format din personalitati din tara si din strainatate.

Potrivit Universitatii Bucuresti, inca de la bun inceput, centrul urmareste sa colaboreze cu institutii similare din Austria, Elvetia, Franta, Germania, Polonia, Republica Ceha, Statele Unite ale Americii si Ungaria.

De altfel, viziunea acestuia este inspirata de ganditori precum Hannah Arendt (de unde si numele institutiei), Raymond Aron, Isaiah Berlin, Robert Conquest, Tony Judt, Leszek Kolakowski si Monica Lovinescu.

In primul an de functionare, care coincide cu bicentenarul Marx (mai 2018), Centrul infiintat la Universitatea din Bucuresti va organiza o conferinta cu tema ,,Destinul marxismului in Europa de Est si Centrala: De la leninism la post-marxism", urmand ca centrul sa editeze, pornind de la prezentarile sustinute in cadrul conferintei, un volum in limba engleza. Centrul va publica anual un ,,Caiet de cercetare", in care vor fi publicate articole si recenzii, in limba engleza, referitoare la cele mai dezbatute subiecte din acest domeniu.