Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei cere Romaniei ca pana la 15 ianuarie 2018 sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la legile justitiei, care sa fie analizate la reuniunea GRECO din luna martie.

GRECO a cerut si Poloniei sa prezinte un raport similar privind pachetul de legi privind reorganizarea Curtii Supreme de Justitie.

"GRECO solicita sefului delegatiei din Romania sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii pentru pregatirea unui raport ad-hoc privind modificarile legislative privind justitia afate in prezent in dezbaterea Parlamentului, raport care sa fie analizat la reuniunea GRECO din martie 2018", arata Grupul de state impotriva coruptiei din cadrul Consiliului Europei, intr-un document dat publicitatii in urma reuniunii din perioada 4-8 decembrie.

GRECO precizeaza ca este pentru prima data cand utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau, introdus recent pentru a permite o "procedura ad-hoc in circumstante exceptionale". Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la "incalcarea grava" de catre un stat membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie.