Ministrul justitiei, Tudorel Toader, spune ca a prezentat sambata, la o sesiune de lucru a Comisiei de la Venetia, modificarile care sunt aduse in Romania la legile justitiei.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

"Comisia de la Venetia - sesiunea de lucru din data de 9 decembrie 2017:

1. Am dat curs invitatiei de prezentare a evolutiilor legislative din Romania referitoare la legile justitiei.

2. In marja reuniunii, am avut o intrevedere cu domnul Marin Mrcela, presedintele Grupului de state impotriva coruptiei (GRECO)", scrie Toader pe pagina sa de Facebook.

Procurorul general Augustin Lazar a cerut si joi, dar si vineri, consultarea Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse legilor justitiei.

"Consultarea Comisiei de la Venetia este obligatorie, fara niciun dubiu, cu certitudine trebuie consultata, dar nu exista niciun interes din partea celor care vor sa promoveze in graba aceste legi fiindca ar dura o perioada de timp si le-ar strica planurile", a spus vineri Lazar.

De asemenea, Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor au solicitat vineri Parlamentului, intr-un comunicat comun, sa respinga pachetul legislativ vizand modificarea legilor justitiei.

"Singura soluție pentru depășirea acestei situații critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modificarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea lor să se bucure de încrederea cetăţenilor României, să contribuie la buna funcţionare și modernizarea sistemului judiciar şi să nu afecteze independenţa justiţiei, garanţie fundamentală a democraţiei", se spune in comunicatul citat.