Procurorul general Augustin Lazar a declarat vineri ca are parghii pentru a incetini adoptarea modificarilor la legile justitiei, dar ca nu este inca momentul sa le anunte.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

"Consultarea Comisiei de la Venetia este obligatorie, fara niciun dubiu, cu certitudine trebuie consultata, dar nu exista niciun interes din partea celor care vor sa promoveze in graba aceste legi fiindca ar dura o perioada de timp si le-ar strica planurile¬, a spus Lazar.

Procurorul general a fost apoi intrebat daca are parghii pentru a incetini viteza cu care se lucreaza la proiectul de modificare a legilor justitiei.

"Avem dar nu le anuntam, toate la momentul potrivit. Le pregatim", a raspuns Augustin Lazar.

"Nu caracterizez activitatea altor institutii, dar, in mod repetat, am aratat ca atunci cand trebuie sa modificam legile Justitiei nu o putem face altfel decat prin proceduri care sa fie normale, prin care sa se analizeze in mod transparent si sa se discute in mod transparent toate propunerile in asa fel incat, in final, sa obtinem legi in care sa aiba incredere toata lumea", a declarat seful parchetului general, potrivit Digi 24.

LaAzar a adaugat ca procurorii sunt "ingrijorati" de modificarile aduse in Parlament. "Noi suntem ingrijorati, Ministerul Public este ingrijorat si societatea civila vad ca e ingrijorata de ceea ce se intampla. Adica, procedurile trebuie sa fie transparente si sa se functioneze in mod legal, asa cum sunt prevazute de lege", a declarat Lazar.

"Suntem hotarati sa ne aparam statutul pe care il avem si sa ne aparam atributul de independenta pe care magistratii-procurori l-au obtinut pana acum", a afirmat vineri procurorul general.

Declaratiile vin dupa ce, joi, Lazar, a transmis pe pagina deFacebooka Ministerului Public ca a hartui procurorii, a-i ameninta cu raspunderi juridice disproportionate fata de eventualele greseli si de a transforma parchetul intr-o veriga slaba aflata intre politie si instante judecatoresti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, asa cum este Ministerul Justitiei, condus de un ministru al justitiei numit politic si cu agenda politica inseamna, pe scurt, a incalca de o maniera grava principii fundamentale ale statului de drept.