Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor cer Parlamentului sa respinga modificarea legilor justitiei: Sunt aspecte de natura să afecteze grav functionarea şi independenta sistemului judiciar/ Cele doua asociatii avertizeaza ca "isi rezerva dreptul de a protesta prin toate mijloacele legale"

de DT     HotNews.ro
Vineri, 8 decembrie 2017, 13:00 Actualitate | Esenţial


Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor solicita Parlamentului, intr-un comunicat comun, sa respinga pachetul legislativ vizand modificarea legilor justitiei, avertizand ca eliminarea independentei procurorului, infiintarea unei directii speciale de investigare a infractiunilor comise de magistrati si intarirea rolului ministrului justitiei “sunt aspecte de natură să afecteze grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar”. Cele doua asociatii reprezentative ale judecatorilor si procurorilor cer de asemenea Consiliului Superior al Magistraturii să adopte urgent o DECLARAȚIE – APEL în atenția puterii executive și puterii legislative pentru respectarea statului de drept și a recomandărilor Rapoartelor MCV.

In plus, Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România lansaza un avertisment fara precedent. Cele doua organizatii anunta ca “îşi rezervă dreptul de a protesta prin toate mijloacele legale împotriva acestor modificări şi de a solicita imediat convocarea legală a Adunărilor Generale ale instanţelor şi parchetelor pentru a se pronunţa asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea adoptarea acestor modificări legislative și cu privire la pașii necesar a fi urmați pentru apărarea independenței justiției.”

Redam mai jos integral comunicatul integral:

SOLICITARE DE RESPINGERE DE CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI
A PACHETULUI LEGISLATIV VIZÂND MODIFICAREA ”LEGILOR JUSTIŢIEI”
 
Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România, organizații profesionale reprezentative ale judecătorilor şi, respectiv, procurorilor, sub aspectul procedurii legislative de adoptare a modificărilor privind ”Legile justiţiei”, consideră că:
 
Singura soluție pentru depășirea acestei situații critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modificarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea lor să se bucure de încrederea cetăţenilor României, să contribuie la buna funcţionare și modernizarea sistemului judiciar şi să nu afecteze independenţa justiţiei, garanţie fundamentală a democraţiei.
 
Tragem încă o dată un semnal de alarmă cu privire la graba nejustificată și neprocedurală de a promova acest pachet legislativ, fără a fi prezentate motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse, aspecte care încălcă flagrant recomandările Raportului Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare și verificare, dat publicității la 15 noiembrie 2017.
 
O astfel de pseudo-dezbatere parlamentară, fără un drept efectiv de susținere argumentată a amendamentelor, care ignoră punctul de vedere covârșitor majoritar al magistraturii și recomandările din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare și verificare, privind independența sistemului judiciar, nu se poate face (și nici nu poate fi îmbrăcată într-o aparență de legitimitate) prin prezența doar a unor asociații profesionale, cu reprezentativitate limitată, care nu țin cont de poziția fermă a corpului magistraților, exprimată inclusiv în sute de adunări generale.
 
Eliminarea principiului independenţei procurorului, înfiinţarea unor direcţii sau secţii având competenţă exclusivă în anchetarea magistraţilor, agravarea neconstituțională a răspunderii magistraţilor, diminuarea prin lege a atribuţiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii, întărirea atribuţiilor ministrului justiţiei în ceea ce priveşte cariera magistraţilor, modificările ce se doresc a fi aduse funcţionării Inspecţiei Judiciare, sunt aspecte de natură să afecteze grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar.

În consecință, considerăm că aceste proiecte succesive de modificare a ”legilor justiției” promovate prin Parlament, cu ignorarea avizului Consiliului Superior al Magistraturii și a poziției ferme a corpului magistraților prin care se atrage atenția asupra nerespectării Constituției României, ar trebui respinse, deoarece ridică întrebări cu privire la necesitatea reexaminării de Comisia Europeană a tuturor progreselor înregistrate în cadrul MCV în legătură cu independența sistemului judiciar.
 
Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România îşi rezervă dreptul de a protesta prin toate mijloacele legale împotriva acestor modificări şi de a solicita imediat convocarea legală a Adunărilor Generale ale instanţelor şi parchetelor pentru a se pronunţa asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea adoptarea acestor modificări legislative și cu privire la pașii necesar a fi urmați pentru apărarea independenței justiției.
 
Dezbaterea parlamentară asupra legilor justiției neputând avea legitimitate prin prezența unor asociații profesionale cu reprezentativitate limitată, care nu țin cont de poziția fermă a corpului magistraților, cele două asociații profesionale ale magistraților semnatare ale prezentului comunicat solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, dar și în virtutea principiului dialogului interinstituțional și al colaborării loiale între autoritățile statului, să adopte urgent o DECLARAȚIE – APEL în atenția puterii executive și puterii legislative pentru respectarea statului de drept și a recomandărilor Rapoartelor MCV.
 
 
ASOCIAŢIA PROCURORILOR DIN ROMÂNIA
procuror Bogdan Gabor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, președinte
 
 
FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA
judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte
judecător Ionuț Militaru, Curtea de Apel București, co-președinte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3956 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  ... (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:24)

  liviu_ [utilizator]

  antena3: "nu toti judecatorii sunt impotriva modificarii legilor justitiei"

  a3 traieste int-run univers paralel (ca tot le plac astora din psd schestiile paralele :D)

  nu serios... au spu asta zilele trecute...

  evident o sa ignore aceasta stire... cum fac de obicei
  • +10 (12 voturi)    
   Daca o pun judecatorii de-o greva... (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:18)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ... sa vedem cum "rezolva" Parlamentul prelungirea mandatelor de arestare preventiva...
   • +6 (8 voturi)    
    doar dana garbovan este (Vineri, 8 decembrie 2017, 15:05)

    coloneze [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    pentru trecerea acestor legi
 • +10 (12 voturi)    
  very good ! (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:30)

  lp [utilizator]

  cereti ajutor si de la asociatiile internationale
 • +4 (8 voturi)    
  Ce mai abereaza acum Garbovita politica ? (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:32)

  Plagarus [utilizator]

  „Am o componenta de comunicare publica si o forta de persuasiune ... (vecina cu sinuciderea morala si profesionala ? nn)
 • -17 (21 voturi)    
  DACA (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:33)

  A310 [utilizator]

  nu va convine ceva , poate nu stiati piata muncii este libera , nu aveti decat sa alegeti sa munciti la privat , eventual sa va recalificati .
  • +6 (10 voturi)    
   si cu parca (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:50)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Daca pun de o greva economia romaniei o sa se prabuseasca , sa vedem atunci de unde gasesc penalii bani sa tina plateasca latraii de serviciu.Nici nu stiti cat de mici o sa deveniti.
   • 0 (2 voturi)    
    Eu (Vineri, 8 decembrie 2017, 21:00)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui /./

    sunt adeptul unei greve generale , dar macar sa o faceti pentru o perioada indelungata , ca sa vad de unde vor fi platiti parazitii din multe structuri bugetare .
    Nu stiu cati ar avea resurse proprii de supravietuire .Romania a trecut prin vremuri mult mai grele , decat amenintarea unei greve generale .
  • +7 (9 voturi)    
   Aici nu e ca la voi la birt la sat (Vineri, 8 decembrie 2017, 15:00)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui A310

   unde daca nu iti place mastica te duci la altul. Magistratii sunt o putere in stat si nu pot accepta sa fie subordonati puterii politice. E unul din principiile de functionare a democratiei. Cui nu-i place poate pleca in Coreea de Nord, Rusia, ...
   • -1 (3 voturi)    
    O pot lua (Vineri, 8 decembrie 2017, 21:02)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    si spre occident , daca sunt capabili sa faca ceva , sa ramana in sistem cei care nu sunt speriati ca vor fi subordonati .
  • +3 (5 voturi)    
   Draguta (Vineri, 8 decembrie 2017, 15:54)

   mareanvan [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Nu inseamna ca daca 4 milione de romani corupti, oportunisti, hoti, borfasi, lenesi, profitori, doresc sa schimbe legile justitiei in “bine”, noi ceilalti 12 milione trebuie sa fim de accord.
   Eu personal, care nu am dat si nu am luat mita in viata mea, vreau ca vechile legi, “rele”, in care DNA baga in puscarie pe cei 4 milione, care iau si dau mita, isi angajeaza rudele prin influenta, fura, etc. nu vreau sa fie schimbate.
   Extras from BEC: Ca numar de voturi valabil exprimate, la Senat PSD a obtinut 3.221.786; PNL - 1.440.193; USR - 629.375; UDMR - 440.409; ALDE - 423.728; PMP - 398.791, iar la Camera Deputatilor PSD a obtinut 3.204.864; PNL - 1.412.377; USR - 625.154; UDMR - 435.969; ALDE - 396.386; PMP - 376.891.
   • -3 (3 voturi)    
    Cei (Vineri, 8 decembrie 2017, 21:07)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui mareanvan

    care s-au prezentat la vot , au fost interesati , restul nu au fost interesati .
    Eu am afirmat de mai multe ori ca sunt adeptul votului obligatotiu in Romania . precum in Belgia, Grecia, Luxemburg și Cipru .
  • +1 (3 voturi)    
   judecator ..privat??!!!! (Vineri, 8 decembrie 2017, 19:59)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Asa ceva nu am mai auzit!!
   Dar totusi daca am face un exercitiu de imaginatie, si tu ai fi de exemplu nu sofer pe limizina unui parlamentar, ci un simplu sofer de taxi( privat, cum zici tu) , atunci nu te-ai alinia aceluiasi sistem legislativ?
   • -4 (4 voturi)    
    Eu am alta (Vineri, 8 decembrie 2017, 21:08)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

    profesie , si de mai mult de 10 ani muncesc prin occident .
   • -3 (3 voturi)    
    Nu m-am (Vineri, 8 decembrie 2017, 22:21)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

    referit , ca judacatorii sau procurorii sa fie privati , ci doar ca cei care considera ca nu vor mai fi independenti , nu au decat sa se reprofileze , si sa treaca in sectorul privat .
    Dar nu ai sa vezi vreun IMBUIBAT de judecator sau procuror sa plece din cloaca numita sistem de justitie .
    Cred ca multi dintre dvs. nu aveti habar cam de ce privilegii beneficiaza imbuibatii astia
 • +8 (10 voturi)    
  Urmatoarea faza (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:46)

  BEDE [utilizator]

  Urmatoarea faza ar fi ca minunata majoritate Parlamentara P$D sa faca niste legi ca ei sa se aleaga perpetuu pe ei insisi si sa-i scuteasca sa mai aleaga ei Parlamentul. Doar, daca odata cetatenii care au votat i-au ales pe ei, ar fi culmea impertinentei si o jignire adusa poporului roman sa spui ca aceia care i-au votat s-au inselat si ca ar trbeui sa fie alesi altii...
 • +2 (2 voturi)    
  UNJR, AMR, APR, FJ ... cateva lamuriri? (Vineri, 8 decembrie 2017, 15:39)

  catalinms [utilizator]

  Avem asa:
  Asociatia Magistratilor din Romania
  Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania
  Forumul Judecatorilor
  Asociatia Procurorilor din Romania

  Domnule Tapalaga, ne puteti spune cateva cuvinte despre ele?
  Care sunt mai importante, care sunt reprezentative sau nu? Nu ar trebui consultate toate? Nu ar trebui invitate toate la discutii/dezbateri? In comisie vad doar UNJR si AMR.

  Multumesc
  • 0 (4 voturi)    
   Daca (Vineri, 8 decembrie 2017, 17:26)

   Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui catalinms

   iti spun, ca marea uniune a Girbovancai numara 100 de judecatori din 9000, e suficient de informativ?
 • +1 (1 vot)    
  toti trebuie sa raspunda pentru fapta lor (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 9:58)

  cuky [utilizator]

  Consider ca profesi de judecator este cu mare responsabilitate ,si de aceea consider ca TRAGEREA LA RASPUNDERE PENTRU SENTINTE INCORECTE ESTE NORMALA Cunosc doua spete simple :una in penal de tulburare de proprietate cu date concrete cifre , din acte oficiale -intabulare ,act de proprietate ,expertiza facuta de expert desmnat de tribunal si i s-a dat castig de cauza celui care a incalcat proprietatea PRIN MUTAREA LINIEI DE HOTAR ,iar a doua in civil ,un litigiu de munca in care a fost numit expert de catre tribunal care a confirmat ca reclamantul se incadra suta la suta cu drept la grupa solicitata ,in aceasi instanta in perioada anterioara au fost solutionate cazuri similare foarte ,foarte multe la numar dand castig de cauza reclamantului iar in acest caz nu s-a dat nici macar solutia de timp partial pentru respectiva grupa .DE ACEEA CONSIDER CA DOAMNELE SI DOMNII JUDECATORI SI PROCURORI, TREBUIE SA SE APLECE CU MAI MULTA OBIECTIVITATE SI ATENTIE ASUPRA FIECARUI CAZ ,DEOARECE CAZURI NEINSEMNATE PENTRU domniile lor, sunt extrem ,extrem de importante pentru cei ce le reclama .
  NU SUNT DE ACORD CA CINEVA SA AIBA NUMAI DREPTURI MAXIME SI RESPECT MAXIM FARA RESPONSABILITATE SI CORECTITUDINE MAXIMA .
  Cazurile mentionate sunt foarte marunte dar care spun extrem de mult de ce se intapla in sistemul judiciar fiindca a putut fi inteles si de un nespecialist in drept .ESTE BINE CA NIMENI SA NU FIE MAI PRESUS DE LEGE SI MAI ALES DE CEA A DTREPTATII . NIMANUI , NIMIC NU TREBUIE SA-I FIE ACORDAT PE NEMERIT .Raportat la nivelul de trai a romanilor cred ca si veniturile magistratilor sunt extrem de mari .De aceea cred ca le-a fost greu sa aprecieze ce mult insemna o suma de altfel destul de mica, care de regula merge pe medicamente, pentru un pensionar care a lucra peste treizeci si cinci de ani in mediu toxic creat de substante extrem de periculoase . CRED CA ESTE BINE SA FIE DATA legea raspunderii magistratilor


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by