Procurorul general Augustin Lazar considera discriminare infiintarea unei sectii speciale care sa investigheze magistratii, spunand ca nu poate exista o structura care sa vizeze o categorie profesionala, nici macar magistratii, referindu-se la propunerea de infiintare a unei directii noi de investigare a magistratilor, in cadrul Parchetului General, relateaza News.ro.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

"Ar trebui sa nu existe niciun fel de sectie. Pot spune doar un singur cuvant: discriminare. Nu poate exista o structura investigativa care sa vizeze o categorie profesionala, nici macar magistratii", a declarat Augustin Lazar la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Referitor la amendamentul care prevedere ca procurorii sa fie sub autoritatea directa a ministrului Justitiei, procurorul general a spus ca ministrul nu trebuie sa le spuna procurorilor ce au de facut in anchete.

"Niciodata nu ar trebui ca ministrul Justitiei sa spuna ce au de facut procurorii in anchete. Autoritatea directa ar trebui sa fie autoritatea administrativa, atat. Ce resurse umane au nevoie procurorii, ce fel de resurse financiare avem nevoie pentru buna desfasurare a Ministerului Public, daca raporturile cu justitiabilii sunt corecte si atat", a explicat Lazar.

Intrebat daca ar trebui ca nici politicenii sa nu poata face declaratii la adresa magistratilor, la fel cum unul dintre amendamentele aduse la Legea privind statutul magistratilor enunta ca acestia nu pot face declaratii la adresa parlamentarilor, procurorul a spus ca ambele parti trebuie sa respecte niste coduri deontologice.

El a adaugat ca justitia trebuie sa fie independenta pentru a putea avea incredere in ea

"Eu nu pot decat sa repet acest mesaj, ca avem cu totii nevoie de o justitie independenta. Nu putem sa blocam, sa inhibam magistratii in independenta lor. Daca vom avea o justitie independenta, vom avea incredere in ea. In caz contrar, nu vom avea incredere in ceea ce se va intampla si va fi regretabil", a subliniat Lazar.

De asemenea, procurorul general sustine ca este necesar un punct de vedere de la Comisia de la Venetia.

"Toata lumea e ingrijorata si e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Venetia. Dar intr-o asemenea procedura urgenta va dati seama ca aceasta inseamna ca exista o vointa ca in cateva zile sa se intample ceva si avem legi noi care, fara indoiala, vor pune independenta justitiei sub un semn de intrebare", a declarat el.

Deputatul PNL Catalin Predoiu a acuzat joi faptul ca Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJR) a transmis azi-noapte, la 00:30 o serie de amendamente la legea 304/2004 privind organizarea judiciara care privesc infiintarea unei directii noi de investigare a magistratilor si care elimina DNA din procedura de anchetare a judecatorilor si procurorilor corupti.

De asemenea, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercuri pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD - ALDE - UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

"Aseara la ora 12.30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind infiintarea unei sectii speciale de ancheta a magistratilor in cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenta DNA in cazul in care in fapte de coruptie sunt implicati magistrati este evaporata. Este o lovitura care se incearca la adresa competentei DNA", a declarat Catalin Predoiu inaintea sedintei comisiei speciale privind legile Justitiei in care se discuta legea privind organizarea judiciara.