Cei peste 10.000 de cercetatori din Institutele Nationale de Cercetare-Dezvoltare (INCD) ale Romaniei ar putea ramane fara salariu la inceputul anului 2018, pentru ca programul "Nucleu", prin care sunt sunt pontati acestia se termina pe 31 decembrie, scriu cercetatorii Octavian Micu, Mihai Miclaus si Lucian Ancu, pe bloguldoi mici si un anc. Salariul de baza va ajunge doar la aceia care au accesat bani prin competitiile de proiecte deschise de MCI (sau alte competitii nationale/internationale).Toate astea se intampla pentru ca decidentii politici nu au dorit trecerea la finantare pe baza de performanta. Un prim pas in acest sens ar fi fost aprobarea rapoartelor de evaluare realizate de experti internationali in 2011/2012 si care ar fi dus la certificarea INCD-urilor si alocarea bugetului, in functie de performanta.

Cercetare - inovare Foto: Comisia Europeana

Octavian Micu, Mihai Miclaus si Lucian Ancu atrag atentia ca INCD-urile ar trebui evaluate si certificate pentru perioade variabile, in functie de performanta dovedita, odata la 2-3, 4, sau 5 ani.

Potrivit OG57/2002, Institutiile si unitatile de cercetare, cu exceptia celor finantate partial sau integral de la bugetul de stat, beneficiaza de finantare institutionala de baza pentru sustinerea functionarii infrastructurii de cercetare - dezvoltare, incepand cu data de 1 ianuarie 2012. Doar ca banii pentru finantarea de baza si pentru cea complementara de sustinere a performantei trebuie facuta in baza unor calificative de baza, in functie de acestea.

Toate INCD-urile au fost evaluate in 2011/2012 de experti internationali, dar pentru ca "evaluatorii au tras niste concluzii cam greu de digerat pentru decidentii din cercetarea romaneasca", subliniaza Micu, Miclaus si Ancu, s-a preferat ocolirea OG57/2002 si modificarea articolului privind alocarea banilor in functie de performanta dovedita, prin HOTARAREA Nr. 1023/2015 din 30 decembrie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evaluarea, contractarea, finantarea si monitorizarea programelor - nucleu de cercetare.

Astfel, subliniaza blogul doi mici si un anc, alocarea banilor publici s-a facut "din pix", conform unor decizii ale presedintelui ANCSI si ulterior ministrului cercetarii, bazate pe un simulacru de competitie de proiecte de cercetare destinata INCD-urilor, competitie numita "Nucleu".

"Spre deosebire de Universitati, Institute ale Academiei Romane si altele asemenea, care au fila de buget, iar salariul personalului de cercetare si auxiliar este asigurat de la bugetul de stat, cercetatorii din INCD-uri trebuie sa fie pontati pe proiecte de cercetare; fie ca e vorba de Nucleu, fie de cele atrase prin competitii nationale/internationale sau atrase din activitati economice independente.

Nucleul este insa un mijloc de a fenta prevederile legale care statueaza pentru INCD-uri finantarea institutionala de baza si respectiv cea complementara de sustinere a performantei (veziart. 67, pct. 6 si art. 68, din OG57/2002) in baza calificativelor obtinute la evaluare", arata cercetatorii.

Astfel, Nucleul asigura finantarea pe baza unor calificative date in urma unei evaluari, doar ca evaluari nu au mai fost facute. Ce s-a intamplat atunci?

Au fost luate rapoartele din 2011/2012, care nu au fost aprobate atunci, si au fost folosite pentru recertificare in 2016, ceea ce, avertizeaza cei trei cercetatori, este la limita legalitatii.

"In 7 ianuarie 2016 s-a intamplat ceva halucinant, din punctul nostru de vedere: respectivele rapoarte au fost readuse la viata prin deciziaANCSI 9008/07.01.2016, prin care INCD-urile Romaniei erau certificate pentru inca 3-5 ani, in baza de punctajelor din rapoartele de evaluare intocmite acum 5-6 ani", subliniaza cei trei cercetatori intr-un alt articol.

Ce spune H 1062/2011:

Perioadele pentru care se acorda certificarea sau recertificarea variaza in functie de nivelul clasificarii acordate dupa cum urmeaza:

a) pentru unitati sau institutii clasificate la nivelul A+: 5 ani;

b) pentru unitati sau institutii clasificate la nivelul A: 4 ani;

c) pentru unitati sau institutii clasificate la nivelul A-: 2 sau 3 ani, conform recomandarii prezentate si argumentate in raportul final de evaluare.

Conform anexei la decizia de mai sus veti observa foarte multe INCD-uri care obtinusera in 2011/2012 calificativul A-, adica ar fi trebuit reevaluate cel tarziu in 2015, cand, potrivit art. 15, pct. 2, al Hotararii 1062/2011 ¬Pentru unitatile sau institutiile care au fost evaluate, clasificate si certificate la nivelul A- si care sunt evaluate in vederea recertificarii, acordarea notelor va lua in considerare in principal atingerea obiectivelor stabilite in precedentul raport de evaluare, conform art. 16 alin. (7).¬ Acest lucru nu numai ca nu a avut loc, dar raportul de evaluare a constituit baza pentru acordarea certificarii pentru inca 3 ani, incepand cu 7 ianuarie 2016; respectiv pentru inca 5 ani pentru INCD-urile care obtinusera calificativul A+.

De ce vor ramane cercetatorii fara bani?

"Programul "Nucleu" se termina in 31 decembrie a.c., conform contractelor semnate la inceputul lui 2016, iar de la inceputul anului 2018 cercetatorii din INCD-uri nu vor mai avea pe ce sa fie pontati si implicit nu-si vor primi salariul, vor fi trimisi fortat in concediu fara salariu sau li se va reduce norma. Doar cei care au accesat bani prin competitiile de proiecte deschise de MCI (sau alti ordonatori de credite) vor avea "luxul" de a-si primi salariul de baza. Concret, anul acesta a fost deschisa o singura competitie majora de proiecte de cercetare, PCCDI, contestata in instanta", spun cercetatorii, iar daca nu exista competitie de proiecte de cercetare, cercetatorii nu pot fi pontati.