Guvernul va decreta doliu national pentru zilele de 14, 15 si 16 decembrie, a anuntat premierul Mihai Tudose, la inceputul sedintei Guvernului de miercuri. UPDATE Guvernul a aprobat o hotarare in acest sens.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, in zilele de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna. De asemenea, drapelul Romaniei in berna va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si de cultura, misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si ca pavilion pe navele de orice fel si pe ambarcatiunile ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine, potrivit legii, si persoanelor fizice daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Totodata, posturile de radio si televiziune, institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu national pe teritoriul Romaniei a fost luata in temeiul dispozitiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.

Slujba de inmormantare a Majestatii Sale Regele Mihai va avea loc sambata, 16 decembrie 2017, in Noua Catedrala de la Curtea de Arges.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I va ajunge pe 13 decembrie in tara, la ora 11.00, pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. La ora 14.00, corpul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar la ora 18.00, acesta va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regala, pentru o ceremonie privata. Casa regala a stabilit si un program pentru depunerea de flori. Sambata, 16 decembrie 2017, de la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala, va avea loc slujba de inmormantare, iar la ora 18.45 va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Noua Catedrala de la Curtea de Arges, informeaza Casa Regala.