Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, creionează la Cluj principalele amenințări la adresa siguranței în secolul XXI; mare parte le-a menționat deja data trecută când a venit la Cluj, în februarie anul trecut – dar între timp o nouă amenințare și-a făcut loc pe listă.

Hans Klemm la ClujFoto: Actual de Cluj

Discursul lui Hans Klemm la Facultatea de Studii Europene de la UBB a amintit de amenințările Rusiei în Est, extremismul islamic în sud, dar și amenințările din interiorul Europei, cum ar fi Brexit sau “lupii singuratici” cum i-a numit el, indivizi sau grupuri radicalizate care produc atentate teroriste.

Între timp, însă, pe listă și-a făcut loc și “războiul hibrid”, care a crescut în complexitate, subliniază Klemm și menționează evident cazul Rusiei și exemplul masării unei armate considerabile la granița Republicii Moldova, în Transnistria. Cea mai mare provocare, însă, rămân atacurile cibernetice: “datorită relativei anonimități pe Internet, e greu să stabilești cine e vinovat și care îi sunt motivele”, completează el, adăugând că Rusia se face vinovată de “propagandă continuă și campanii de dezinformare”. Aceasta e de fapt și noutatea: între timp a căpătat amploare fenomenul știrilor false, “fake news”, propagate de site-uri obscure care prind tracțiune la publicul needucat, în special pe rețelele de socializare. Dar sunt și canale media oficiale în aceste campanii, iar Klemm le menționează, în cazul Rusiei, pe cele finanțate de Stat – Russia TV și, în România, sputnik.ro. “În multe locuri inclusiv România, în care populația e conștientă de amenințare, atacurile Kremlinului sunt mai subtile: încearcă să rupă încrederea populației în instituții ca Uniunea Europeană, NATO sau parteneriatul strategic cu noi”, adaugă el.

Citeste tot articlul pe Actual de Cluj