Toate pregatirile au fost facute la noua catedrala arhiepiscopala de la Curtea de Arges pentru inmormantarea regelui Mihai, ceremonie a carei data inca nu a fost stabilita, a declarat marti, pentru Agerpres, consilierul eparhial Caliopie Ichim.

"Ziua in care va fi inmormantarea inca nu o cunoastem, asteptam dialogul cu reprezentantii Casei Regale, dar aici totul este pregatit. De la inmormantarea reginei Ana, totul este pregatit pentru un astfel de eveniment tragic, dar previzibil", a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.

Regele Mihai I, fostul suveran al Romaniei, a murit marti la varsta de 96 de ani la resedinta din Elvetia si va fi inmormantat in noua catedrala de la Curtea de Arges, alaturi de regina Ana, a anuntat Casa Regala.

Regina Ana, care a incetat din viata pe 1 august 2016 intr-un spital din Elvetia, la varsta de 92 de ani, a fost primul membru al familiei regale inmormantat in noua catedrala, ceremonia funerara desfasurandu-se pe 13 august 2016.

Amplasata la intrarea in incinta Manastirii Curtea de Arges, noua catedrala arhiepiscopala, care are si rolul de necropola regala, nu depaseste ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a carei edificare este atribuita legendarului mester Manole.

Noua catedrala are, in linii mari, arhitectura Bisericii Domnesti de la Curtea de Arges, ctitorita de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. In incinta exista un loc special amenajat, in pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a Romaniei si arhiepiscopii Argesului si Muscelului.

Piatra de temelie a fost pusa pe 10 mai 2009, in prezenta Principesei Mostenitoare Margareta si a Principelui Radu.

In vechea catedrala arhiepiscopala de la Curtea de Arges, ctitorita de Neagoe Basarab la inceputul secolului al XVI-lea si refacuta la sfarsitul secolului al XIX-lea, sunt inmormantati primii doi regi ai Romaniei, Carol I si Ferdinand. In anul 2003, la Curtea de Arges au fost aduse si ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse intr-o capela din curtea manastirii.